Dodatki na dzieci dla dzieci mieszkających w Polsce |
Autor |
Wiadomość |
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 7:05 pm Dodatki na dzieci dla dzieci mieszkających w Polsce
|
|
|
Mam pytanie czy dzieci mieszkające w Polsce maja prawo do dodatków Kindertoeslag 2008 i Kindgebondenbudget 2009.
Zasiłek rodzinny kinderbijslag pobierany.
Dzięki. |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 9:30 pm
|
|
|
kindertoeslag i kindgebondenbudget to nie to samo ?
Z tego co widze nie ma problemu, czasami wyplaca belasting a czasami svb. Wtedy patrza tez na zasilek z polski (jesli go pobierasz) jesli nie to pewnie nie ma problemu.
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
nollewska
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 24 Sie 2006 Posty: 547 Skąd: Veghel/Torrevieja
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 6:57 am
|
|
|
Twoje pytanie jest zapewne zwiazane z "nowymi" krazacymi informacjami odnosnie dodatkow dla dzieci, ktorych rodzic pracuje w Holandii, a dzieci mieszkaja w Polsce.
Wiec jak na razie nie ma zadnych zmian, osoba pracujaca w Holandii i otrzymujaca zaasilek rodzinny w Holandii, moze rowniez otrzymac dodatek na dziecko/dzieci.
Zasady sie jeszcze nie zmienily. Jezeli zmienia sie zasady odnosnie otrzymywania dodatkow na dzieci i nie tylko, to te informacje powinny byc pod koniec roku. |
_________________ Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line |
|
|
|
|
bobikpl
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 8:56 am dodatki
|
|
|
Cytat: | nie ma problemu, czasami wyplaca belasting a czasami svb | -to są bzdury!
Zadałem pytanie ponieważ cały 2008 rok dzieci otrzymywały kinderbijslag,
I połowę 2008 dzieci były zameldowanew PL,od II połowy w NL (dostawały kindertoeslag za II połowę roku)
W odpowiedzi na moje odwołanie odnośnie I połowy 2008 otrzymałem nowe naliczenie oraz Definitive berekening -jednak I połowy 2008 nie uwzględniono.
Dlatego przed napisaniem kolejnego odwołanie chcę mieć pewność czy dzieci zameldowane w PL,pobierające kinderbijslag mają prawo do kindertoeslag. |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 10:57 am
|
|
|
bobikpl napisał/a: | -to są bzdury! |
Meestal betalen wij het kindgebonden budget uit, maar in een aantal gevallen betaalt de SVB uit. De SVB houdt dan rekening met de eventuele andere gezinsbijslagen die u krijgt, zoals kinderbijslag.
zrodlo: www.toeslagen.nl
Nie oceniaj jesli brak ci pewnosci
|
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 11:23 am
|
|
|
To czy maja prawo ocenia Belastigdienst. Odwolanie mozna zawsze napisac, w pismie ktore otrzymales zapewne pisze w jakim terminie mozesz sie odwolac od ich decyzji. Wiecej informacji znajdziesz tutaj : http://www.toeslagen.nl/p...wanneer-09.html
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 11:53 am
|
|
|
sylwia_lelystad napisał/a: |
Meestal betalen wij het kindgebonden budget uit, maar in een aantal gevallen betaalt de SVB uit. De SVB houdt dan rekening met de eventuele andere gezinsbijslagen die u krijgt, zoals kinderbijslag.
zrodlo: www.toeslagen.nl |
Dla jasnosci, w jakich przypadkach wyplaca SVB:
Cytat: | Uitbetaling
Meestal betalen wij het kindgebonden
budget uit, maar in twee gevallen
betaalt de Sociale Verzekeringsbank
(svb) uit:
- Als u kindgebonden budget en
kinderbijslag niet volledig krijgt uitbetaald,
maar als aanvulling op een
lagere buitenlandse gezinsbijslag.
- Als u kindgebonden budget en
kinderbijslag krijgt voor een kind
dat in Marokko woont. |
http://download.belasting...tg2251z93fd.pdf |
|
|
|
|
bobikpl
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 3:11 pm dodatki
|
|
|
Myślę że jasno sformuowałem swoje pytanie i proszę o pomoc forumowiczów którzy otrzymywały\otrzymują z Belastingdienst dodatki na dzieci zameldowane w Polsce,
lub osoby które mają odpowiednią wiedzę w tym temacie!
Te dwa przypadki wypłacania dodatków przez SVB nie mają zastosowania dla Polaka mieszkającego i pracującego w NL,mającego dzieci zamieszkałe w PL i pobierająego rodzinne czyli kinderbijslag .
Więc po cóż o tym pisać w odpowiedzi na moje pytanie!
Sylwia-nie pomylił ci się kindertoeslag z kinderbijslag?
PS Moje dzieci nie mieszkały w Maroko |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 3:25 pm
|
|
|
bobikpl napisał/a: | osoby które mają odpowiednią wiedzę w tym temacie! | jesli chcesz takowej odpowiedzi to idz do podatkow lub zadzwon do SVB i zapytaj oni maja takowa wiedze .
Pozatym nie wiem czy szukasz odpowiedzi jaka chcesz uslyszec czy szukasz odpowiedz jak jest ( mi sie wydaje ze to pierwsze ).
bobikpl napisał/a: | Moje dzieci nie mieszkały w Maroko |
A co to za roznica maroc czy PL . to jest to samo . Ja uwazam : tu nie mieszkaja nie maja prawa. Ale niestety nie jest tak . A ze za 2008 ( czesc ) nie dostales zwrotu moze miec powod taki ze o zwrot/naliczenie mozna sie upomniec do pewnej daty wstecz. I jesli mnie pamiec nie myli to jest tylko 12 m-cy w stecz. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 3:29 pm
|
|
|
bobikpl napisał/a: | Sylwia-nie pomylił ci się kindertoeslag z kinderbijslag? |
Nie ma juz nic takiego jak kindertoeslag. Jest Kindgebonden budget.
Nie,nie pomylilo mi sie nic
Duzo osob Ci napisalo ze jest to mozliwe a Ty szukasz dalej - czego ?
baileys napisał/a: | esli chcesz takowej odpowiedzi to idz do podatkow lub zadzwon do SVB i zapytaj oni maja takowa wiedze . |
|
|
|
|
|
nollewska
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 24 Sie 2006 Posty: 547 Skąd: Veghel/Torrevieja
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 7:50 pm
|
|
|
Wiec kazda osoba dostaje decyzje z SVB odnosnie zasilku rodzinnego i ten sam urzad informuje, ze otrzymujesz jednoczesnie dodatek na dziecko/dzieci tzw. Kindgebonden budget. Jezeli nie otrzymujesz tego dodatku z urzedu SVB od razu, najczesciej urzad SVB pisze, ze jezeli nie otrzymasz tego dodatku do ... (tu najczesciej podaja jakis termin), to nalezy skontaktowac sie z urzedem podatkowym odnosnie otrzymania tego dodatku. |
_________________ Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line |
|
|
|
|
Iras
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Paź 25, 2009 6:08 pm
|
|
|
Mam pytanie.Aby otrzymac dodatek na dziecko,trzeba miec przyznane najpierw rodzinne(kinderbijslag).Tak przynajmniej poinformowano w kancelarii podatkowej.Formularze na dodatek na dziecko(2008-kindertoeslag i 2009-kindgebonden budget) SVB przysłało zaraz po złożeniu podania o kinderbijslag. |
_________________ Pozdrawiam!
Jeśli czegoś nie ma w necie - znaczy nie istnieje! |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
|
Wysłany: Nie Paź 25, 2009 7:38 pm
|
|
|
To raczej musialas najpierw dostac zgode na kinderbijslag... |
|
|
|
|
Iras
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Paź 25, 2009 8:19 pm
|
|
|
Jeszcze nie przyznano i "trochę" to już trwa.Podanie w SVB złożone w czerwcu,potem polski urząd miał trzy miesiące na przesłanie dokumentów(E-401 i E-411).Z informacji z SVB podano termin do 31 januari 2010 |
_________________ Pozdrawiam!
Jeśli czegoś nie ma w necie - znaczy nie istnieje! |
Ostatnio zmieniony przez Iras Nie Paź 25, 2009 8:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|