NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pączki
Autor Wiadomość
oona 
Poczatkujacy

Wiek: 36
Dołączyła: 26 Paź 2009
Posty: 14
Wysłany: Śro Paź 28, 2009 5:33 pm   Pączki

hej . Czy ma ktos przepis na naprawde pyszne pączki?:) Jezeli tak to napiszcie mi przepis. Z Gory dziekuje
 
 
 
jawitta 
Gaduła
jawitta


Pomogła: 4 razy
Wiek: 44
Dołączyła: 12 Maj 2008
Posty: 103
Wysłany: Śro Paź 28, 2009 5:41 pm   

Składniki
przepis na ok. 42 pączki
- 1 kg mąki,
- 100 g. drożdży,
- 100 g. stopionego masła,
- 100 g. cukru,
- 2 szkl. ciepłego mleka,
- 6 żółtek,
- 1 jajko,
- 1 cytryna,
- 50 ml. rumu (może być spirytus),
- 4-5 kostek smalcu,
- wanilia lub cukier waniliowy,
- konfitura z róży,
- sól,
- cukier puder (ewentualnie lukier)
LUKIER:
- 25 dag cukru pudru,
- kilka łyżek gorącej wody
- sok z 1 cytryny,
- smażona skórka pomarańczowa

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

W misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, dodać 200 g. mąki i 150 ml ciepłego mleka i dalej rozcierać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Utrzeć żółtka i jajko z pozostałym cukrem.
Kiedy drożdże podwoją swoją objętość, rozczyn ten dać do reszty mąki, dodając utarte żółtka. Wyrabiać dodając mleko, sok i startą skórkę ze sparzonej cytryny, rum, wanilię lub cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Cierpliwie wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie lśniące i zacznie odstawać od ręki.
Następnie dodać stopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiać. Przykryć ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia.
A teraz formowanie pączków:
Robimy to natłuszczonymi palcami.
Po wyrośnięciu ciasta, odrywać po kawałku i formować małe krążki. Na środku każdego z nich kłaść ½ -1 łyżeczkę konfitury i zlepiać tworząc okrągły kształt.
Układać na wysypanej mąką stolnicy, zlepioną stroną do dołu. Przykryć ściereczką i po raz ostatni zostawić na chwilę do wyrośnięcia.
I wreszcie smażenie
Gdy pączki trochę podrosną smażyć na roztopionym smalcu zlepioną stroną do dołu. Przewracać używając patyczka. Patyczkiem sprawdzać też, czy pączki są już gotowe.
Usmażone pączki osączyć na papierowym ręczniku.
Przełożyć na większy talerz i posypywać obficie cukrem pudrem.
Zapewniam, że takie ciepłe pączki smakują najlepiej:))
Można też polać pączki lukrem. Przed lukrowaniem należy jednak pamiętać, że pączki muszą być wystudzone.
LUKIER
Rozetrzeć cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. Od razu polewać wystudzone pączki.

Smacznego :039:

http://www.wielkiezarcie.com
_________________
"Korzystaj z każdego dnia , nie pytaj o to, co jutro przyniesie "
 
 
oona 
Poczatkujacy

Wiek: 36
Dołączyła: 26 Paź 2009
Posty: 14
Wysłany: Śro Paź 28, 2009 5:42 pm   

Dzięki jowita... mam nadzieje ze beda pyszne")
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group