kolizja w Polsce na NL tablicach |
Autor |
Wiadomość |
erik59
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 7:48 am kolizja w Polsce na NL tablicach
|
|
|
Witam.Proszę o poradę.Otóż mam zarejestrowaną firme jednoosobową budowlaną w Holandii ,meldunek itd oraz busa też na firme ,oczywiscie na NL tablicach.Przyjechałem nim do Polski i miałem kolizje z polskim samochodem w rezultacie czego wylądowalem centralnie na drzewie .Była policja ,straż i pogotowie.Wina ewidentna jest tego drugiego.Został ukarany mandatem.Na szczęście ani mnie ani jemu nic poważnego się nie stało.Mój bus po wstępnych oględzinach rzeczoznawcy prawdopodobnie pójdzie do kasacji.Kazał go rozebrać i przyjedzie jeszcze raz.Poradżcie co mam zrobić w tej sytuacji i czego się domagać od firmy ubezpieczeniowej bo w tej chwili nie zarabiam bo nie mam czym jeżdzić a znając polskie biurokractwo może to potrwac bardzo długo i oczywiście jeszcze zaniżenie wartości samochodu.Może w Holandii są jakieś firmy co się zajmują egzekwowaniem i załatwianiem wszystkich formalności z ubezpieczalniami albo jakieś inne rozwiązania.Zgóry wszystkim dziekuje za porade |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 8:03 am
|
|
|
ja ja mi sie wlamali do auta zglosislam to na policje szkody obejrzal expert z tymi paparasami wrocilam do NL zdalam w moim ubezpieczeniu w 14 dni pudzniej dostalam kase i oczywiscie szkody byly zaplacaone w warsztacie .
A czego ty mozesz zadac od ubezpieczenia najlepiej jak poczytasz w swojej polisie. Bo nik nie wie na odleglosc jakie ubezpieczenie miales. TZN co ubezpieczyles i jak ubezpieczyles . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
erik59
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 8:14 am
|
|
|
Moja ubezpieczalnia nic do tego nie ma bo wina jest tego drugiego i to jego ubezpieczlnia pokrywa koszty |
|
|
|
|
marcelis28
Gaduła
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 129 Skąd: Zegveld
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 8:54 am
|
|
|
erik59 napisał/a: | Moja ubezpieczalnia nic do tego nie ma bo wina jest tego drugiego i to jego ubezpieczlnia pokrywa koszty |
Czyli sam sobie odpowiedziałes na zadane przez siebie pytanie.Nie pozostaje Ci nic innego jak naswietlić polskiej ubezpieczalni sytuacje,ze Twój uszkodzony samochód jest niezbędnym Ci narządziem pracy,bez którego nie masz mozliwosci zarobkowania,tudzież-nie masz odłozonych pieniędzy na zakup nowego i prosic o możliwie ekspresowe ocenienie szkód przez polskiego rzeczoznawcę i mozliwie jak najszybsze wypłacenie swiadczenia. |
_________________ Błądzic jest rzeczą ludzką,czasami nawet konieczną-pod warunkiem ze człowiek umie wyciągnąc odpowiednie wnioski z błędów ,które popełnił..... |
|
|
|
|
superdziki
Gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 9:02 am
|
|
|
To trwa gdzies 2 tygodnie w Polsce.
A jakie miales ubezpiecznie?
Podstawowe tylko WA? Czy jakies Casco?
Moze dasz rade sobie samochod zastepczy zalatwic? |
_________________ Przychodząc na czas do pracy, odnoszę wrażenie, że wszystkim przeszkadzam.
Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana. |
|
|
|
|
erik59
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 9:12 am
|
|
|
Tylko podstawowe ,ale to nie ma znaczenia.dzwoniłem do swojej ubezpieczalni to powiedzieli ze jezeli sprawcą jest kto inny to wszystkie świadczenia pokrywa tamta ubezpieczalnia tzn polska a wiesz jak oni podchodza do tematu,aby jak najmniej wypłacic |
|
|
|
|
superdziki
Gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 9:23 am
|
|
|
Problem w Polsce jest jak rzeczoznawca oceni ze to jest szkoda calkowita. Wtedy zawsze byly jakies problemy, ale z tego co wiem to cos sie zmienilo ostatnio . |
_________________ Przychodząc na czas do pracy, odnoszę wrażenie, że wszystkim przeszkadzam.
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 11:33 am
|
|
|
PODOBNO mozesz sie zglosic do SWOJEJ ubezpieczalni, zeby to oni sie kontaktowali z ubezpieczalnia sprawcy, przynajmniej tak jest w Polsce. I mam tu na mysli majac samo tylko OC. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 11:41 am
|
|
|
To sie cos w Polsce zmienilo? Swego czasu bylo tak, ze musiales bezposrednio zalatwiac wszystko z ubezpieczalnia sprawcy. Twoja ubezpieczalnia nie miala nic do tego. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
superdziki
Gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 11:46 am
|
|
|
zaq napisał/a: | To sie cos w Polsce zmienilo? Swego czasu bylo tak, ze musiales bezposrednio zalatwiac wszystko z ubezpieczalnia sprawcy. Twoja ubezpieczalnia nie miala nic do tego. |
No wlasnie mi sie wydaje ze dalej tak jest. Ale z AC moze byc inaczej. |
|
|
|
|
zaq
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 11:55 am
|
|
|
No ale mowa byla o OC:
jsobanski napisał/a: | ... I mam tu na mysli majac samo tylko OC. |
|
|
|
|
|
superdziki
Gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 12:06 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | No ale mowa byla o OC:
jsobanski napisał/a: | ... I mam tu na mysli majac samo tylko OC. |
|
Tak, tak masz racje.
Ja sie tylko jakos zagalopowalem |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 12:10 pm
|
|
|
Tak czytalem na innym forum, gdzie gosc pisal, ze musialby jechac do tej innej ubezpieczalni bardzo daleko, w kazdym razie, dlatego zaznaczylem, ze PODOBNO W kazdym razie warto to sprawdzic, bo moze ulatwic zycie |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
aneta 23
Gaduła
Pomogła: 2 razy Wiek: 39 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 153 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 3:12 pm
|
|
|
erik59 mi się wydaje, że jeśli masz firmowe auto to możesz zrobić rocznie 150 prywatnych km, więc chyba do Polski jechać nie powinieneś?? Wydaje mi się, że jeśli Twoja ubezpieczalnia zgłosi to do gemeente to możesz zapłacić karę. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. |
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 3:27 pm
|
|
|
zawsze moze przeciez powiedziec, ze jechal po materialy |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
|