zasilek socjalny |
Autor |
Wiadomość |
kuba51
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 7:52 pm zasilek socjalny
|
|
|
Mam pytania na ktore moze ktos na forum zna odpowiedz aby mi pomoc w paskudnej sytuacji zyciowej w jakiej sie znalazlem.
Otoz w jeden dzien stracilem prace ( mialem kontrakt 3 miesieczny ktory ze wzgledu na kryzys nie zostal przedluzony) i dostalem list rozwodowy od adwokata mojej zony.
Zameldowalem sie w UVW jako bezrobotny ale jako zonaty chyba mi sie nie nalezy zasilek socjalny a na zasilek dla bezrobotnych pracowalem za krotko. Mialem przerwe w pracy rok zanim dostalem w tej samej firmie kontrakt na 3 miesiace.
Sytuacje moja pogarsza fakt ze moja zona ma wlasny dom i chociaz skonczyl jej sie zasilek WW dla bezrobotnych to socjalny jej sie nie nalezy ze wzgledu na posiadanie.
Ja do tego domu nic nie mam poniewaz podpisalem intercyze przedmalzenska ale poki mieszkam razem z nia i nie mam oddzielnego mieszkania to oddzielny zasilek socjalny mi sie nie nalezy (tak mi powiedziala pani w UVW).
Jestem zapisany w woning.net gdzie moge sie starac o mieszkanie ale poki nie mam dochodow( z pracy lub zasilek socjalny) to przeciez nikt mi mieszkania nie przydzieli chociaz jako 55 pluser mam pierwszenstwo w tzw mieszkaniach dla seniorow.
Na prace mam male szanse. Oddzielnego mieszkania bez dochodu nie dostane a zasilku tez nie poki razem mieszkamy. Slowem petla bez wyjscia.
Moze jednak jest jakiejs wyjscie tylko ja go nie znam.
Bardzo prosze o parady. |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 12:25 pm
|
|
|
mysle tak:
jezeli mieszkacie jeszcze caly czas razem i pana zona tez nie ma zadnych dochodow, to musicie sie narazie starac o wspolny zasilek socjalny. to nie prawda ze jezeli ma sie dom wlasnosciowy to nie nalezy sie zasilek, a z czego bedziecie placili wtedy kredyt??
prosze sie zglosic o zasilek razem z zona do CWI/UWV, wtedy bedzie pan mogl dalej myslec bo bedzie pan mogl przedstawic dochody w spoldzielni mieszkaniowej. jezeli dostanie pan wreszcie mieszkanie to wtedy zasilek powinien byc podzielony..
pzdr. i zycze powodzenia |
_________________ Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego- w bledzie trwac.
Cyceron |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 12:40 pm
|
|
|
ataga, majac wlasny dom w urzedzie zapytaja wartosc domu powiedzmy 150.000€ oni go wyszacuja na dzien dzisiejszy 120.000€ wiec masz ponad wartosc 30.000 i te najpierw musisz wykozystac. Z tego to wzgledu niestety niedostana zaslku socialnego a ze pan nie ma rozwodu nadal jestescie malzenstwem wiec jesli dom to wlasnosc zony wiec te 30.000€ to kapital malzenstwa.
[ Dodano: Sob Paź 31, 2009 12:51 pm ]
http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud/index/pid/77
tu wszystko na temat |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 1:59 pm
|
|
|
kuba51, Cytat: | chociaz jako 55 pluser mam pierwszenstwo w tzw mieszkaniach dla seniorow |
no nie do konca jest tak, gdyz nie posiadajac dochodow nikt nie przyzna Ci mieszkania z tego co wiem to czynsz za senioren woning bywa nieraz wyzszy jak za wynajecie domu lub mieszkanie w bloku ....najpierw musisz uregulowac swoja sytuacje materialna i miec pewne zrodlo dochodow ,ktorych jak narazie nie posiadasz....
Cytat: | Na prace mam male szanse. |
moim zdaniem szanse zawsze sa....
zdajesz sobie chyba sprawe ze zasilek , bedzie tylko tymczasowym rozwiazaniem ,a co potem ??
ataga,
Cytat: | to nie prawda ze jezeli ma sie dom wlasnosciowy to nie nalezy sie zasilek, |
wierz mi niejeden wlasciciel domu chcialby aby to byla prawda.... a jezeli nalezy sie jakikolwiek zasilek to prosze napisz jaki i jak to zrobic by go otrzymac z checia z niego skorzystam |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Paź 31, 2009 2:12 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 2:13 pm
|
|
|
jezeli nie ma sie zadnych dochodow, a ma sie owszem dom wlasnosciowy, mozna i tak starac sie o zasilek socjalny. owszem moze przyznaja go w formie kredytu (krediethypotheek) ale dostaniesz kase na zycie. dopiero po pewnym czasie gmina bedzie dochodzic do tego ile dom przy sprzedarzy przyniosl by zysku, jezeli taksacja bedzie o wiele wieksza niz suma za ktora dom byl kupiony/ciazy na nim hypoteka, gmina bedzie mogla zadac zwrotu zasilku ktory byl przyznany. Logiczne jest ze nie moga wymagac od ludzi ktorzy stracili prace (bez wlasnej winy) zeby w dniu dzisiejszym sprzedali dom i z tego zyli!
mam nadzieje ze moja odpowiedz jest wystarczajaco jasna..
radze zwrocic sie do UWV razem.. tak jak juz wczesniej pisalam, w Holandii nie moga nikogo zostawic bez kasy i bez dachu nad glowa..
[ Dodano: Sob Paź 31, 2009 2:15 pm ]
baileys napisał/a: | ataga, majac wlasny dom w urzedzie zapytaja wartosc domu powiedzmy 150.000€ oni go wyszacuja na dzien dzisiejszy 120.000€ wiec masz ponad wartosc 30.000 i te najpierw musisz wykozystac. Z tego to wzgledu niestety niedostana zaslku socialnego a ze pan nie ma rozwodu nadal jestescie malzenstwem wiec jesli dom to wlasnosc zony wiec te 30.000€ to kapital malzenstwa.
[ Dodano: Sob Paź 31, 2009 12:51 pm ]
http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud/index/pid/77
tu wszystko na temat |
wiem ze tak robia, ale jest niemozliwoscia zeby te 30.000 miec od dzis na zycie, sprzedaz domu trwa, a do tego czasu nalezy sie zasilek (nawet w formie kredytu)
P.S. zajmuje sie tym na codzien.... bo przyznaje zasilki |
_________________ Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego- w bledzie trwac.
Cyceron |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 2:21 pm
|
|
|
ataga napisał/a: | jezeli nie ma sie zadnych dochodow, a ma sie owszem dom wlasnosciowy, mozna i tak starac sie o zasilek socjalny. owszem moze przyznaja go w formie kredytu (krediethypotheek) ale dostaniesz kase na zycie. dopiero po pewnym czasie gmina bedzie dochodzic do tego ile dom przy sprzedarzy przyniosl by zysku, |
Czyli co dadza trzeba bedzie pozniej zwrocic... |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 3:10 pm
|
|
|
ataga napisał/a: | jest niemozliwoscia zeby te 30.000 miec od dzis na zycie, sprzedaz domu trwa, a do tego czasu nalezy sie zasilek (nawet w formie kredytu) |
To super ze je przyznajesz . Ale wiem z doswiadczenia najpierw musisz sam "przejesc / wykozystac "te 30 tys a pudzniej przyjdz pogadamy.
Kilka razy uslyszelismy taka odpowiedz. Staralismy sie o taki zasilek dla szwagierki po smierci szwagra. Moge ci przeslac jak chesz kopje odpowiedzi .
a tak p.s. zaden bank nie da hipoteki jak nie masz jakich kolwiek dochodow. https://publieksbalie.wormerland.nl/productencatalogus/producten/bijstand_vermogen_en_eigen_huis
A mam takie pytanie z ciekawosci . Czy ktos bez obywatelstwa , ale z EU mieszkajacy tu od niedawna np. rok moze taki social dostac. ??
ataga napisał/a: | w Holandii nie moga nikogo zostawic bez kasy i bez dachu nad glowa.. |
A tyczy sie to kazdego ?? czy tylko z obywatelstwem.
Stawiam te pytania bo to moze byc pomocne rodakom. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Paź 31, 2009 3:17 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 4:57 pm
|
|
|
kazdy z EU moze starac sie o zasilek, spotkalam sie z juz z paroma rodakami...
a wracajac jeszcze do kwesti z zasilkiem i z domem wlasnosciowym, to zle mnie zrozumialas, ta hypoteke ktora jest juz na domu (bo ludzie za czasow juz ja dostali) jest przejmowana przez gmine to tgz. krediethypotheek, zdaje sobie oczywiscie sprawe z tego ze zaden bank bez dochodow nie da hypoteki, ale tu bank nie gra zadnej roli..
pzdr.
[ Dodano: Sob Paź 31, 2009 4:59 pm ]
baileys napisał/a: | Ale wiem z doswiadczenia najpierw musisz sam "przejesc / wykozystac "te 30 tys a pudzniej przyjdz pogadamy. |
ale skad wziasc te 30 tys jezeli jeszcze nie sprzedalas domu
to tak btw.... |
Cyceron |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 5:36 pm
|
|
|
ataga napisał/a: | kazdy z EU moze starac sie o zasilek, spotkalam sie z juz z paroma rodakami... |
ok a jakie warunki musza spelniac ??
bo wydaje mi sie nikt tu nie moze ot tak sobie powiedzmy przyjechac z innego kraju . i odrazu udezyc do gminy po social.
Albo jakis dowcipnic wlasnie kupila merca i wziol kredyt zeby w PL sobie dom wybudowac a w tydien pudzniej stoji po social .
A zona i dzieciaki sedza w PL jemu zakonczyl sie wlasnie zailek bezrobtny a zona w PL ma dobra prace i bedzie budowala ta chate na ktora dostali kredyt.
no i wyliczyli ze social i jej wyplata wystarczy na wszystko i dodakowo te dodatki do mieszkania i na dzieci , a tak jeszcze co zostanie z wynajmu mieszkania socialnego w NL ( dla innych rodakow) wystarczy im na dostatnie zycie w PL. to wszystko wymyslilam na przyklad zeby nie bylo ze mowie o kims |
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Paź 31, 2009 5:41 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 6:25 pm
|
|
|
Cytat: | kazdy z EU moze starac sie o zasilek, spotkalam sie z juz z paroma rodakami... |
znowu ludzie glupoty wypisuja na forum!!
i co z tego ze jestes obywatelem EU ??
jezeli masz obywatelstow holenderskie lub partnera Holendra , Holenderke to mozesz sie starac o zasilek socjalny
jezeli masz tylko polskie obywatelstwo to jezeli skonczy ci sie tutaj praca (czyli zrodlo twoich dochodow) i jezeli skonczy ci sie zasilek dla bezrobotnych , to musisz wyp....do Polski do swojej OJCZYZNY
taka jest rzeczywistosc !!!! |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 6:27 pm
|
|
|
singelnl, trafiles w sedno.
do tego dazylam. Ale Agata mowi ze przyznaje te zasilki wiec dajmy jej mozliwosc sie wypowiedziec i podbudowac wlasne wypowiedzi jakimis artykulami.
[ Dodano: Sob Paź 31, 2009 6:32 pm ]
ataga napisał/a: | ta hypoteke ktora jest juz na domu (bo ludzie za czasow juz ja dostali) jest przejmowana przez gmine to tgz. krediethypotheek | powiedz mi kto sie zgodzil oddac wlasny dom ( hipoteke ) by dostc kredyt/ kaske od panstwa ( overwaarde ) ktora i tak musisz kiedys oddac. |
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 6:37 pm
|
|
|
Jako ciekawostke podam , poniewaz zbliza sie ZIMA !!!!
Polscy bezdomni , obywatele EU , zjezdzaja sie do Berlina i okupuja dworce kolejowe , punkty rozdawania darmowej zywnosci i noclegownie dla bezdomnych Niemcow.
Berlin jest bardzo blisko polskiej granicy. I jezeli juz ktos jest bezdomnym to o wiele lepiej byc bezdomnym w Berlinie niz w Warszawnie
Problem zaczyna byc juz tak duzy i klopotliwy ze wladze niemieckie prosza o pomoc ambasade polska. Sytuacja ta ma miejsce teraz i jest aktualna.
I moge was wszystkich zapewnic ze polscy bezdomni nie dostana zadnego centa od wladz niemieckich !!!
Jedyne na co moga liczyc to na zywnosc , ubranie i na spanie , podstawowe potrzeby ktorych ich POLSKA OJCZYZNA nie moze im tego zapewnic |
|
|
|
|
kuba51
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 8:46 pm
|
|
|
Sprawa jest taka ze bylismy razem w UVW i jak otrzymalismy liste wymaganych dokumentow i zaswiadczen to moja zona ani mysli tam isc bo dla niej ten dom jest najwazniejszy. Ja jednak poki co nie moge dostac oddzielnego zasilku pomimo ze ja do tego domu nic nie mam na podstawie intercyzy przedmalzenskiej.
Owszem Pani z UVW powiedziala ze zostane wezwany do UVW aby omowic moja sytuacje.
Najlepszym dla mnie wyjsciem jest praca...ale kto mnie w moim wieku w dobie kryzysu przyjmie?
Nie wiem sam co robic. Naprawde. |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 10:17 pm
|
|
|
singelnl napisał/a: | Cytat: | kazdy z EU moze starac sie o zasilek, spotkalam sie z juz z paroma rodakami... |
znowu ludzie glupoty wypisuja na forum!!
i co z tego ze jestes obywatelem EU ??
jezeli masz obywatelstow holenderskie lub partnera Holendra , Holenderke to mozesz sie starac o zasilek socjalny
jezeli masz tylko polskie obywatelstwo to jezeli skonczy ci sie tutaj praca (czyli zrodlo twoich dochodow) i jezeli skonczy ci sie zasilek dla bezrobotnych , to musisz wyp....do Polski do swojej OJCZYZNY
taka jest rzeczywistosc !!!! |
nie mam ochoty na dyskutowanie na ten temat prosze sie najpierw dobrze samemu dowiedziec a pozniej kogos oskarzac o pisanie glupot..
Wanneer hebt u recht op bijstand?Een bijstandsuitkering kunt u aanvragen als u in Nederland woont, niet genoeg inkomen of vermogen hebt om in uw levensonderhoud te voorzien en ook niet in aanmerking komt voor een andere uitkering. Met een bijstandsuitkering kunt u de periode totdat u weer een baan vindt overbruggen. Er is een aantal voorwaarden.
Voorwaarden bijstandsuitkering
U hebt in principe recht op een bijstandsuitkering als:
- u rechtmatig in Nederland woont;
- u 18 jaar of ouder bent;
- u niet genoeg inkomen hebt om in uw levensonderhoud te voorzien;
- u geen beroep kunt doen op een andere uitkering;
- uw eigen vermogen niet boven een bepaald bedrag uitkomt.
Voor jongeren tot 27 jaar geldt sinds 1 oktober 2009 de Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze wet verplicht gemeenten om jongeren van 18 tot 27 jaar die zich melden voor een uitkering een aanbod te doen. Dit kan een baan zijn, een vorm van scholing of een combinatie van beide, afgestemd op de situatie van de jongeren. Meer over de WIJ leest u hier.
Eigen vermogen en bijstand
Onder eigen vermogen valt niet alleen spaargeld, maar bijvoorbeeld ook een auto. Voor gezinnen is de grens 10.910,00 euro, voor alleenstaanden 5.455,00 euro. Als u meer hebt dan dit bedrag, dan moet u dat eerst opmaken.
De waarde van uw eigen huis valt ook onder uw vermogen. Van deze waarde wordt maximaal 46.100,00 euro buiten beschouwing gelaten. Als de waarde van uw huis verminderd met de al afgeloste hypotheek meer is dan 46.100 euro kan de gemeente u een bijstandsuitkering toekennen op basis van een lening met uw huis als onderpand. De gemeente sluit in dit geval een zogeheten krediethypotheek af.
tekst pochodzi ze strony www.szw.nl
pozdrawiam |
Cyceron |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 10:35 pm
|
|
|
ataga,
Przyznajesz zasilki ale jakie ????
bo nie wydaje mi sie ze socialne.
Bo bys musiala wiedziec jeden z warunkow dostania socialu.
bo zapomnialas o najwazniejszym pkt by dostac zasilek.
Aan welke voorwaarden moet u voldoen?
U bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld................ |
|
|
|
|
|