NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zasilek socjalny
Autor Wiadomość
ataga 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 8:46 am   

baileys napisał/a:
ataga,

Przyznajesz zasilki ale jakie ????
bo nie wydaje mi sie ze socialne.
Bo bys musiala wiedziec jeden z warunkow dostania socialu.
bo zapomnialas o najwazniejszym pkt by dostac zasilek.

Aan welke voorwaarden moet u voldoen?
U bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld................

sluchaj madralo..
nie bede sie tu spowiadac jakie zasilki, kiedy i gdzie..

mieszkam tu 20 lat i moze troche lepiej znam holenderski zeby wiedziec i dojsc to dego ze slowo " gelijkgesteld" oznacza ze ludzie z EU sa rownouprawnieni z ludzmi ktorzy maja obywatelstwo Holenderskie. sa owszem zastrzezenia, takie jak ze pierwsze 3 miesiace sie nie nalezy itd.. ale ogolnie kazdy obywatel EU moze sie starac o zasilek socjany jezeli wymaga tego jego sytuacja.
co ty myslisz ze zasilki przyznaje bez patrzenia na paragrafy???
koncze ten temat :038:

[ Dodano: Nie Lis 01, 2009 8:56 am ]
baileys napisał/a:
ataga,

Przyznajesz zasilki ale jakie ????
bo nie wydaje mi sie ze socialne.
Bo bys musiala wiedziec jeden z warunkow dostania socialu.
bo zapomnialas o najwazniejszym pkt by dostac zasilek.

Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

poszukaj sobie co to znaczy " met Nederlander gelijkgesteld"
mysle ze wszystko wtedy bedzie jasne

Cyceron

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 10:26 am   

ataga napisał/a:
mieszkam tu 20 lat

nie tylko ty sa tacy co mieszkaja dluzej
ale jak juz mowilam nie goraczkuj sie.
A tak sie sklada ze wlasnie poszukalam co znaczy "met Nederlander gelijkgesteld " i to w dokladnym tego znaczenia . I wiesz nie kazdy z naszych rodakow moze byc pod to podciagniety. A raczej nawet stwierdze bardzo nie wielu.
Agata zadalam tyle pytan ktore moga byc wazne dla rodakow , a ty sie goraczkujesz.
powiedzialam tez ze ten temat mielismy walkowany dla mojej szwagierki wiec go znam i to od podstaw.
Chcialam zebys ty jako "przydzielajacy zasilki "powiedziala o co chodzi
Ale ktos kto przydziela zasilki z UWV nie ma niestety pelnej wiedzy o zasilkach socialnych.
Wiec dla tego zapytalam jakie zasilki przydzielasz.

[ Dodano: Nie Lis 01, 2009 10:28 am ]

jednak nie dokonca wiesz co to znaczy i jakie warunki musisz spelniacz . a szkoda :(
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Lis 01, 2009 10:30 am, w całości zmieniany 1 raz  

rotterdamka 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 1:28 pm   

Witam,
Bardzo interesuje mnie ten temat bo zamierzam zamknac "swoja firme" - mam ja juz 3 lata i od stycznia zapisac sie w CWI i oczywiscie przydalby mi sie bijstand. Dodam, ze w miedzy czasie zlozylam dokumenty do IND o naturalizacje moja i dzieci ( meza brak ! ), ale to zapewne potrwa... Troche sie obawiam o konsekwencje, jesli odrzuca moje podanie o naturalizaje ? Znalzalam taka informacje :
volgende:
post edytowany
Cytat:
Uw situatie Bijzonderheden ....

cytujesz caly dlugi artykul a gdzie link do strony?
Jak sadzicie ? Czy jest ktos kto dostal taki zasilek ????
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Lis 01, 2009 3:07 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 2:41 pm   

Witam,
Nie sadze ze tutaj tak latwo rozdaja zasilki.
Z tekstu powyzej wynika ze dla cudzoziemca prawie niemozliwe jest otrzymanie zasilku socjalnego.
A co do naturalizacji to chyba trzeba udokumentowac pobyt najmniej pieciu lat tutaj.
Zycze sukcesu.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 3:02 pm   

rotterdamka napisał/a:
Als u bijstand aanvraagt, dan vervalt uw verblijfsrecht.

i nto juz mowi wystarczajaco..................

[ Dodano: Nie Lis 01, 2009 3:07 pm ]
moze nie tyle do pobytu ale juz naturalizacji jne bedzie .
A jak nie jestes
"U bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld................ "socialu nie dostaniesz.

emes 
Gaduła

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 4:28 pm   

Zeby nie przedluzac ;) :

Cytat:
1. Kortdurend verblijf (=maximaal 3 maanden) zoals bij een toerist —> géén recht op bijstand;
2. Langdurig verblijf (= v.a. 3 maanden tot max. 5 jaar) —> recht op WWB (met melding van bijstandsverlening aan IND) mits rechtmatig in
Nederland verblijvend. Rechtmatig verblijf moet blijken of uit beslissing IND of door afd. SZ zelf worden bepaald;
3. Duurzaam verblijf (= langer dan 5 jaar), blijkend uit GBA-inschrijving —> recht op WWB, melding aan IND kan achterwege blijven;
4. Voortgezet verblijf (verblijf gedurende periode van 3 maanden tot max. 5 jaar) door personen die eerst voldeden aan voorwaarden voor
rechtmatig verblijf en later niet meer —> recht op WWB (met melding van bijstandsverlening aan IND) mits rechtmatig in Nederland verblijvend.
Rechtmatig verblijf moet of blijken uit beslissing IND of door afd. SZ zelf worden bepaald.

Zrodlo:http://www.roosendaal.nl/docs/webhelpsz/alfabetisch_vreemdelingen_03.htm

Czyli: czlonkowie EU maja prawo do zasilku socjalnego, jesli spelniaja powyzsze warunki. Na podanej stronie internetowej mozna sobie reszte doczytac.
Ze zrozumieniem! ;)

Powodzenia. :039:

ataga 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 5:26 pm   

baileys napisał/a:
ataga napisał/a:
mieszkam tu 20 lat

nie tylko ty sa tacy co mieszkaja dluzej
ale jak juz mowilam nie goraczkuj sie.
A tak sie sklada ze wlasnie poszukalam co znaczy "met Nederlander gelijkgesteld " i to w dokladnym tego znaczenia . I wiesz nie kazdy z naszych rodakow moze byc pod to podciagniety. A raczej nawet stwierdze bardzo nie wielu.
Agata zadalam tyle pytan ktore moga byc wazne dla rodakow , a ty sie goraczkujesz.
powiedzialam tez ze ten temat mielismy walkowany dla mojej szwagierki wiec go znam i to od podstaw.
Chcialam zebys ty jako "przydzielajacy zasilki "powiedziala o co chodzi
Ale ktos kto przydziela zasilki z UWV nie ma niestety pelnej wiedzy o zasilkach socialnych.
Wiec dla tego zapytalam jakie zasilki przydzielasz.

[ Dodano: Nie Lis 01, 2009 10:28 am ]

jednak nie dokonca wiesz co to znaczy i jakie warunki musisz spelniacz . a szkoda :(

no to pewnie jestem wariatka i wszyscy inny co tez przyznaja zasilki socjalne
BTW: zasilkow socjalnych nie przyznaja w UWV... takze tam nie pracuje...

pozdrawiam i zycze wszystkim szybkiego rozwiazania spraw...

Cyceron

kuba51 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 6:55 pm   

Ludzie kochani wy sie tutaj spieracie...ale czy jest jakas szansa na ratunek dla mnie?

rotterdamka 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 6:56 pm   

Witam,
Nie napisalam linku, poniewaz przytoczylam najwazniejsze informacje, ale jesli ktos ma ochote wiecej przeczytac to prosze bardzo :
http://rotterdam.rechtopb...d/index/pid/507

A swoja droga, mialam ( i wciaz mam ) nadzieje, ze odezwie sie ktos kto zna to z wlasnego doswiadczenia, ktory juz ma lub lada moment dostanie bijstand..tak , tak .. smutna polska rzeczywistosc, kazdy interpretuje jak chce i jeszcze wymysla innym, ze nie potrafia czytac ze zrozumieniem. Dajciez spokoj, zapewne wiekszosc tak jak ja zna wszystkie tekty i odnosnki w necie na ten temat ! Czy jest ktos kto potrafi na 100 % cos powiedziedz, na co sie powolac, jak ''udowodnic '' ze jest to mozliwe, zeby nie uslyszec : jak nie macie pieniedzy to wracajcie do Polski ...

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 6:56 pm   

kuba51, dopuki sad nie orzecze rozwodu raczej jedynym wyjsciem jest szukac pracy

[ Dodano: Nie Lis 01, 2009 7:00 pm ]
rotterdamka, dla mojej szwagierki nie przydzielono bo nie miala ani rezydenta ani obywatelstwa.

Ale z drugiej strony to wlasnie dlaczego mieli by dawac komus kase kto nie jest obywatelem. Dla kazdego kto chce pracowac jest gdzies praca .
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Lis 01, 2009 7:01 pm, w całości zmieniany 1 raz  

rotterdamka 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 7:14 pm   

Moze i masz racje, dla kazdego jest '' jakas praca''. Tylko, ze .. no wlasnie, po pierwsze nie kazdego zadowala jakakolwiek praca a i kazdy przypadek jest inny. Jestem sama z dziecmi, narobilam sie jak osiolek przez ostatnie lata i przydaloby mi sie male wsparcie ze strony panstwa. Nie dlugo, dwa trzy m-ce aby znalesc inna, lepsze prace, jakis kurs doksztalcajacy itp. Nie jestem rasistka, ale jak patrze na tych wszystkich innych '' niby holendrow ", ktorzy prawie nigdy nie pracowali / pracowaly w szczegolnosci / i nie maja takiego zamiaru to nerwy puszczaja..

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 7:19 pm   

rotterdamka napisał/a:
Moze i masz racje, dla kazdego jest '' jakas praca''. Tylko, ze .. no wlasnie, po pierwsze nie kazdego zadowala jakakolwiek praca .....
i przydaloby mi sie male wsparcie ze strony panstwa.

Wstydzilabys sie...

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 7:36 pm   

rotterdamka napisał/a:
Jestem sama z dziecmi, narobilam sie jak osiolek przez ostatnie lata

Witch01, a ile dzieci ty masz ?? przeciez dwoje mi sie zdaje .
A ja mam tez 2 chlopakow .
Ja juz pracuje kilkanascie lat .Tez sie narobilam a jak bede chcial sie dowartosciowac np kursem doksztalceniem , zrobie to w weckend lub wieczorkami.
A jak bede chciala odpoczac zrobie sobie wakacje.
rotterdamka napisał/a:
ale jak patrze na tych wszystkich innych '' niby holendrow ", ktorzy prawie nigdy nie pracowali / pracowaly w szczegolnosci / i nie maja takiego zamiaru to nerwy puszczaja..
rotterdamka napisał/a:
narobilam sie jak osiolek przez ostatnie lata i przydaloby mi sie male wsparcie ze strony panstwa.

az sie plakac chce
Witch01, jednak moj temat jest jak njabardziej na czasie.

rotterdamka 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 8:08 pm   

No widze, ze na wsparcie i dobra rade mozna zawsze tu liczyc !! Dziewczyny co z wami ???? Jesli mieszkacie tu wiele lat to znacie dobrze tutejsza rzeczywistosc, realia ?! Przejelyscie myslenie tubylcow, ze Polki to do kwiatkow albo do mopa ?? Latwo sie mowi jak sie mam meza i rodzine wokol...ja nie moge sobie pozwolic na wakacje ani na kurs wieczorowy bo nie mam juz wieczorami sil a i pieniedzy na niego tez.. Nie przyjechalam tu turystycznie-zarobkowo, nie wracam do Polski. Czy naprawde powinnam sie wstydzic, ze chce godnie zyc, pracowac a nie wegetowac, ze chce cos zmienic, polepszyc nam zycie bo do emerytury zostalo mi jeszcze pol zycia....co w tym zlego, ze chcialabym pomocy od panstwa ?? To dla kogo ona wg was jest ?? Jesli mieszkacie tu tak dlugo to same wiecie ze 3/4 pobiera zasilki bo che a nie musi..czyz nie ??!

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 8:34 pm   

rotterdamka, ja ci dalam juz odpowiedz ale chyba nie taka jak chcesz uslyszec. Wiec powiem cos inneg. Mialas firme , chcesz ja zamknac z nieprzymuszone woli . Nie oplacalas extra ubezpieczenia wiec zasilku z UWV nie bedziesz miala. A firme zamykasz z wlasnej nieprzymuszonej woli wiec i sama sie pozbawiasz z nieprzymuszonej woli chleba. Wiec ne wydaje mi sie ze w takiej sytuacji beda urzedy tak wielce mysloace by powiedziec masz tu kobiecino social . Idz do szkoly my zaplacimy ci wszystkie kursy.
Zeby social dostac musisz najpierw w ten caly mlyn zaczac. Ale nim dojdzie do jakich kolwiek ewentulanych wyplat minie ci kilka miesiecy a do tego zapomnij o naturalizacji niestety.
Ja bym poradzila dopuki masz zrdlo dochodu trzymaj je szukaj inne pracy moze zrobisz kurs w miedzy czasie . Dopiero jak zanajdziesz prace mozesz myslec o zamknieciu swojej dzialalnosci.
A pozatym zobacz poszukaj na necie jakie warunki musisz spelniac.
Nie tylko tu w Nl ale i w PL . Bo np jesli masz w pl dobra materialne tez sie licza .
Podejzewam ze majac swoja firme masz i auto .ono tez sie liczy do majatku itd. przewertuj tu podane linki i poczytaj co za waruniki musisz spelniac.

Odpowiedz do tematu