Zamknięty przez: Gochna H Pon Lis 02, 2009 5:05 pm |
dlaczego tacy jestesmy ? |
Autor |
Wiadomość |
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 11:36 pm
|
|
|
agata21229 napisał/a: | Jagoda97 napisał/a: | Ty sie nie martw o Holandie i Holendrow, oni znaja sie bardzo dobrze na ekonomi i nie prosza o pomoc. |
Przepraszam,że tak wyrwane z kontekstu, ale np. kwestia banku DSB,może dać coś do myślenia. |
Spojrz na to z innej strony. W czasie tak wielkiego kryzysu ekonomicznego, duze problemy mialy TYLKO 2 holenderskie banki.
Banki sa powiazane z cala gospodarka swiatowa i garstka Polakow, czy innych obcokrajowcow nie ma najmniejszego wplywu na funkcjonowanie banku. |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 11:50 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | Tylko znajac polska mentalnosc nie zakonczy sie na czyms do czego mja prawo.
Maz mi kiedys powiedzial zobaczysz wyssaja ten kraj zniszcza jak polske . |
Napiszę Ci krótko-oboje z mężem powinniście zajrzeć w historię Polski,bo chyba coś niedoinformowani jesteście-jeżeli ktoś wyssał Polskę,to to na pewno nie nie zrobili tego Polacy-słyszałaś o rozbiorach Polski?Słyszałaś o wieloletnim żerowaniu Rosjan po wojnie na Polakach?Słyszałaś o przymusowym zdawaniu określonych ilości zbiorów z pól (zboże ,ziemniaki) a także o przymusowym zdawaniu żywca do skupów przez rolników (jak nie urodziło,trzeba było dokupić i zdać-wiem z pewnego źródła-opowiadała mi teściowa,która prowadziła gospodarkę) ?To wszystko potem szło transportami do ZSRR.A wojska rosyjskie stacjonujące w Polsce i utrzymywane przez Polaków?To była pijawka,która dokładnie Polskę i polską gospodarkę wyssała-a nie tak łatwo nadrobić "tyły"w gospodarce kraju.
Powiedz mi,co Polacy wezmą z Holandii do czego nie mają prawa,że piszesz takie bzdury.I kto im "to" da i na "to" pozwoli?A tak wogóle,to odnoszę wrażenie,że żal Ci tyłek ściska,że już nie tylko Ty masz lepiej;że nazjeżdżało się Polaków i każdy jak pracuje,płaci podatki w Holandii to i chce praw.A tobie się to nie podoba-bo po co mają mieć też inni.Stąd też ten temat-rozpętać burzę i pojeździć trochę na tych wrednych Polakach,co to tak bezprawnie grabią holenderski budżet!.A tak na marginesie-pomylił Ci się temat-powinno chyba być-"dlaczego tacy jesteście"-przecież Ty nie Polka, tylko Holenderka,więc Ciebie to nie dotyczy... |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 7:57 am
|
|
|
nie wiem czy plakac czy sie smiac bo to co tu czytam nasuwa mi jedna jedyna mysl "wojna miedzy stara emigracja a nowa" obrazacie sie do bolu ale jak juz ktos uzyl przyslowia "klody w swoim oku nie widzi a drzazge w innym dostrzeze"/czy jakos tak/i mysle ze jeszcze nie jedna osoba to zauwazyla opanujcie emocje bo temat fajny i kazdy ma prawo sie wypowiedziec ale bez obrazania bo teraz to juz jest wojna |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 9:21 am
|
|
|
baileys napisał/a: | Z kim sie przystajesz takim sie stajesz. tu ma zastosowanie.
Ja sie urodzilam polka ale ponad polowe mojego zycia jestm tu w nl i czy jestem polka ? nie
czy jestem holenderka ??nie |
Oj biedna ty, mialas tak tu trudno, ze przyszlo ci to niejako "naturalnie". Moze i bym w to uwierzyl, ale patrzac jeszcze na te wypowiedz:
baileys napisał/a: | popaczcie na forum " szkam polskiego ......" i jak zobaczycie to jest tu juz polski sklep, fryzjer, dzielnica, szkola , mechanik .......... " Dlaczego sie nie przystosowac do kultury i obyczajow gosinnego panstwa ? |
wniosek jest prosty - ty starasz sie sama celowo wyplenic z siebie swoje korzenie.
Moj kumpel mial tu dziewczyne Rosjanke. Przyjechala tu jako wykwalifikowany imigrant. Mieszka ona tutaj okolo 2 lat, nie mowi po holendersku, paszportu NL oczywiscie tez nie ma. Ale za to bedac poza Holandia mowi wszystkim, ze jest Holenderka Jaki mozna miec szacunek do kogos, kto sam nie szanuje swojej tozsamosci. Pewnie jezdzac teraz do Rosji patrzy na wszystkich z gory. Ciekawe jak traktuje swoja rodzine. Jak mozna szanowac kogos, kto nie szanuje sam siebie? Moze twoja postawa baileys nie jest tak skrajna jak tej Rosjanki, jednak jest bardziej w jej strone, wiec w moich oczach tez tracisz czesc mojego szacunku.
Byc moze recepta na zycie niektorych ze starej emigracji (bo wiem, ze na pewno nie wszystkich) bylo sprzedanie siebie i udawanie kogos innego, jak najszybsza asymilacja i zdobycie tego lsniacego holenderskiego paszportu, skoro nie mogli przebywac tu legalnie. Nie mogli tez moze korzystac z socjalu. Teraz takie czasy, ze mozna miec w dvpie paszport holenderski, mozna sie legitymowac polskim, kupowac w polskim sklepie, chodzic do polskiego fryzjera i przy tym wszystkim osiagac to samo co ci, ktorzy niby utracili swoja tozsamosc. Nie narzucisz, baileys, pozostalym swojej sciezki zycia, bo ja sobie wybralem taka, w ktorej pozostaje soba. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 9:24 am
|
|
|
jsobanski, nie obrzucaj kogos blotem . Popatrz moje inne posty i pomysl
co za brednie wypisujesz. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 9:31 am
|
|
|
Nie chcialem Cie zmieszac z blotem. Jezeli wyszlo az tak drastycznie, to przepraszam. Posilkowalem sie Twoimi wlasnymi wypowiedziami z tego tematu. Jezeli cos przeoczylem, to prosze, wklej odnosniki/cytaty. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 9:37 am
|
|
|
lena930, mowisz o wojnie miedzy nowa i stara emigracja. Hmmmmmmmm zobacz kto obrzuca ciagle blotem. Kto ma najwiekrze problemy i zobacz kto wcale nie zrozumial mojej refleksji i zadanego pytania . Ale to poprostu zachowanie niektorych jest odzwierciedleniem tego co napisalam w pierwszym poscie. ...............
jsablonski bez komentarza to zostaiw jak bedziesz rozumial co za brednie wypisujesz daj znac. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Lis 02, 2009 9:40 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AdG
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 10 razy Wiek: 42 Dołączyła: 04 Paź 2009 Posty: 85
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 9:48 am
|
|
|
[quote="jsobanski"] baileys napisał/a: | Z kim sie przystajesz takim sie stajesz. tu ma zastosowanie.
Ja sie urodzilam polka ale ponad polowe mojego zycia jestm tu w nl i czy jestem polka ? nie
czy jestem holenderka ??nie |
Oj biedna ty, mialas tak tu trudno, ze przyszlo ci to niejako "naturalnie". Moze i bym w to uwierzyl, ale patrzac jeszcze na te wypowiedz:
baileys napisał/a: | popaczcie na forum " szkam polskiego ......" i jak zobaczycie to jest tu juz polski sklep, fryzjer, dzielnica, szkola , mechanik .......... " Dlaczego sie nie przystosowac do kultury i obyczajow gosinnego panstwa ?
wniosek jest prosty - ty starasz sie sama celowo wyplenic z siebie swoje korzenie. |
Nie rozumiem tutaj czegos... Baileys poruszyla temat, który jest ciekawy i wg mnie dobrze ujmuje to co wielu rodakow irytuje. Bynajmniej tych, ktorzy nie chca byc wrzucani do jednego wora z tymi o ktorych czesto pojawiaja sie artykuly w gazetach.
Sama obecnosc Baileys na tym forum swiadczy chyba o tym, ze sie swoich korzeni nie wypiera ?
Wiem jak to jest, kiedy nie ma sie kontaktu z rodakami, jezykiem ojczystym i wszedzie tylko niderlandzki. Chcac nie chcac przejmuje sie powoli przyzwyczajenia, slowka itd itp.
To tak jak ktos podczas rozmowy czesto jakis wyraz powtarza i po jakims czasie sami go uzywamy w nadmiarze.
Ja sama mam malo kontaktu z jezykiem ojczystym i frustruje mnie fakt, ze ciezko rozmawia mi sie po polsku kiedy ktos z rodziny nagle zadzwoni - brakuje mi niektorych slow. Czy mozna mi zarzucic to, ze plynnie mowie po niderlandzku? to juz chyba wybor kazdego z Was. Moge powiedziec tylko jedno, bardzo przyjemnie jest uslyszec od "tutejszych" ze tak dobrze mowie po niderlandzku przy tak krotkim "stazu" w NL.
A o tych nieszczesnych dodatkach.... Kazdy wykorzystuje panstwo ile sie da, bez wzgledu czy to Niderlandy, czy inny kraj i jaka narodowosc. Fakt faktem jest, ze niektorzy kombinuja ile sie da aby je otrzymac korzystajac z luk w prawie.
Moze glupi przyklad ale ostatnia wiadomosc o polakach jezdzacych na polskich blachach i nie przestrzegajacych przepisow drogowych.
Jaki bedzie efekt? Kazda polska rejestracja bedzie zapisana w komputerach tutaj i bedziemy mieli sytuacje - uczciwy czy nie, o spokojnym wyjezdzie do Polski z NL lub na odwrot, bedzie mozna zapomniec. Zobaczymy jak takie osoby co i tak to maja w d*pie bo polskie blachy maja beda reagowac jak im samochod odbiora i do aresztu wsadza.
Ciekawe kto im wtedy pomoze.... |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 10:34 am
|
|
|
Baileys nie chcialam cie urazic i nikogo kto bierze udzial w tej dyskusji i szczerze mowiac mam podobne zdanie o polakach ,ktorzy staraja sie jak najbardziej zepsuc opinie narodowi polskiemu na calym swiecie bo takie sytuacje niestety sa wszedzie trafi sie osiol ktory w sklepie i nie tylko ma sie za boga, drze morde oszukuje na kazdym kroku przyklad: placi za towar ten w koszyku a wynosi duuuuzo wiecej ta sytuacja jest nagminna i sami sie pozniej chwala I tak opinia o normalnych polakach /tez maja wady ale zyja po ludzku/jest jedna pijak, zlodziej,oszust.Wiem ze tych uczciwie pracujacych i normalnie funkcjonujacych rodakow jerst wielu nawet jest ich wiecej ale o czym pamieta sie dluzej ?O zlym!!!!!!!!!!!!!!!Trafia sie dwoch wymoczkow na dziesieciu normalnych ale to wystarcza by nas wrzucili do jednego worka |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 10:34 am
|
|
|
amsterdam fajne miasto tylko ilu tam mamy rodakow? mysle ze po x latach na prowincji powiedzmy w miejscowosci DOOD STILL we friesland gdzie polakow ze swieczka szukac nabralbys tych kilku slowek wracajac do polskich zdan. Pewnie ze juz niejedna osoba powiedziala ze ,,zaciagam" holederskim ale nikt nie mowi w taki sposob jak ty to powyzej opisales. Wybacz brak wyzszego wyksztalcenia, mieszkanie na nl prowincji i maly kontakt z rodakami stawia mnie w gronie tych kosopolitow
No coz taka jestem a nie inna.
kto jest lepszy stara czy nowa emigracja? tu chyba nie chodzi o porownanie ilus tysiecy ludzi ze soba. po co? kiedys bylo inaczej teraz jest tak. kiedys pomazyc sobie moglas o polskich sklepach a dzisiaj sama mozesz sie w nich zakupic, ba holendrzy sie juz wycwanili i mozemy w sieciach supermarketow tj c1000 kupic sobie golabki i piwo. dobrze ze emigracja sie rozrasta. mi przyjemnie przebywac wokol polakow (nie polaczkow) jestesmy super narodem! a ze ktos sie >>>cenzura<<< i swiania urodzil? to co mi do tego? niech sie jego/jej matka wstydzi a nie ja! |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 10:39 am
|
|
|
AdG napisał/a: |
jsobanski napisał/a: |
baileys napisał/a: | popaczcie na forum " szkam polskiego ......" i jak zobaczycie to jest tu juz polski sklep, fryzjer, dzielnica, szkola , mechanik .......... " Dlaczego sie nie przystosowac do kultury i obyczajow gosinnego panstwa ? |
wniosek jest prosty - ty starasz sie sama celowo wyplenic z siebie swoje korzenie. |
Nie rozumiem tutaj czegos... Baileys poruszyla temat, który jest ciekawy i wg mnie dobrze ujmuje to co wielu rodakow irytuje. Bynajmniej tych, ktorzy nie chca byc wrzucani do jednego wora z tymi o ktorych czesto pojawiaja sie artykuly w gazetach.
Sama obecnosc Baileys na tym forum swiadczy chyba o tym, ze sie swoich korzeni nie wypiera ? |
Zupelnie juz stracilem rozeznanie w Waszej logice. baileys pisala, ze powinnismy porzucac polskie zwyczaje, jedzenie, kontakty z polskimi uslugodawcami tylko dlatego, ze przebywamy tu niejako goscinnie. (i sie o to na mnie oburzyla, a ja dalej nie widze, w ktorym miejscu sie myle)
Ty, AdG, do tego dostrzegasz pewna zaleznosc pomiedzy pielegnowaniem narodowej tozsamosci, a bycie negatywnym bohaterem artykulow (nazwijmy ich skrotowo "polskimi cwaniakami"). Mozesz to powiazanie rozwinac? |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 10:43 am
|
|
|
nie ,Baileys napisala ze nie powinnismy na sile wprowadzac holendrom swoich zwyczaji i ma racje ale tez nie mamy sie wyrzekac swoich korzeni i tez ma racje
[ Dodano: Pon Lis 02, 2009 10:43 am ]
a reszta nie istotna bo i tak wilkiem polak polakowi |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 11:10 am
|
|
|
Lusia , ja tez przyjechalam tu ponad 21 lat temu ( przyjechalam do kogos kogo poznalam w Polsce ) niestety tu bardzo szybko okazal sie innym czlowiekiem i sie rozstalismy , nie mialam jak przygotowanej cielj posadki czy mieszkania i meza holendra bylam tu calkiem sama , jezyka uczylam sie tez sama i to jest najlepsze .
Po tym jak sie sparzylam po tamtym gnojku nie chcialam zadnych zwiazkow , meza mam dopiero od 10 lat i nie musze czekac az on kopie w kalenadarz jak to okreslilas poniweaz on jest 6 lat mlodszy odemnie .
W tym co piasal Baileys jest duzo prawdy , jak my tu zaczynalaysmy nie bylo interentu i takich forum ja te .
Niewiem czy zauwazylas ale ile osob pyta ile mu sie malezy jakiejs pomocy ( np. bo dziewczyna jest w ciazy i nie ma pracy a nie domu to juz wszedzie ma pierwszenstwo , a czemu niepomysli o tych sparwach przed zajsciem w ciaze , holandia to nie afryka gdzie niema zadnych srodkow zabezpieczajacych ),zaraz pewnia zostane zatakowana ze wypadki chodza po ludziach ok, zgadzam sie ale to co polki wyrabiaja to juz drobna przesada .
Dlaczego jeszcze 10 lat temu kazdy tutaj byl przyjemniejszy dla polaka bo tej starszej daty ( no tak ja ja np. jestem po 40-stce ) nie robili takich przekretow jak teraz sie robi, teraz polak jest zlem koniecznym tu w holandi . Chociaz od ponad 15 lat mam obywatelstwo holanderskie to nadal czuje sie polka i nia jestem , ale czasem lepiej sie jest do tego nie przyznawac .
I moze co nie ktorzy skonczyli by sie uzalac sami nad soba i zamist czekac na gotowe to lepiej wziasc sie do pracy .
Co do oszcedzania i kredytow , my z mezem nie oszczedzamy my zyjemy i cieszymy sie tym zyciem a nie wegetujemy , a jesli cos chcemy kupic nowego np. tv , kino domowe lub nowe auto to kupujemy to na co nas stac ( i jest to nasze a nie np. banku ) i tak w dmu mamy najnowszy sprzet a auto 2 letnie , na zakupy wydajemy 100-150 euro tygodniowo ( jestesmy w dwoje ).
Ja ciesze sie ze to co osiagnelam ( np. ponad 15 letni staz pracy )osiagnelam to wlasnymi rekoma i ze nie jestem od nikogo uzalezniona
Dzis rano przeczytalam w gazecie o polakach ktorzy nagminnie lamia tu przepisy drogowe bo sa bezkarni ( ale od nowego roku juz to sie zmieni ) ( ok, holendrzy tez nie sa swieci ) i jeden z ministrow powiedzial ze jesli polacy chca tu pracowac to ok, ale nich swoje nawyki zostawiaja w Polsce .
pozdrawiam
Monika |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 11:23 am
|
|
|
mavd napisał/a: | i jeden z ministrow powiedzial |
wiesz ja dochodze do wniosku (jesli chodzi o polityke) ze tu w nl to to samo go.....no co w pl tylko w ladniejszym opakowaniu podane!
mavd napisał/a: | poniweaz on jest 6 lat mlodszy odemnie |
no to ci gratuluje! moj jest o rok (sam uwaza ze o poltora roku) starszy
mavd napisał/a: | I moze co nie ktorzy skonczyli by sie uzalac sami nad soba i zamist czekac na gotowe to lepiej wziasc sie do pracy . |
Amen! |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 11:23 am
|
|
|
tez tak mysle chociaz moj staz jest uuuuu bardzo krotki i brawa tez dla tego ministra no bo to oni sa u siebie ciekawe ile osob z tego forum cicho by patrzylo jak by tak w polsce w sasiedztwie bardzo bliskim jego domu czy pracy osiedlili by sie hmmm rumuni/cyganie/ to juz wiemy jak rodacy reaguja ale raptem pojawily by sie np.haremy ale by bylo ciekawie strajki protesty blokady itd tu nie chodzi o to by podporzadkowac sie w kazdym calu holendrom bo my tez mamy swoje tradycje ale niestety zyjemy i pracujemy w ich kraju i to my musimy liczyc sie z nimi |
|
|
|
|
|
|