Zamknięty przez: Gochna H Pon Lis 02, 2009 5:05 pm |
dlaczego tacy jestesmy ? |
Autor |
Wiadomość |
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 11:33 am
|
|
|
lena930 napisał/a: | bliskim jego domu czy pracy osiedlili by sie hmmm rumuni/cyganie/ | a o ruskich zapomnialas? jak moj maz na tydzien przyjechal w odwiedziny do mojej mamy, poszedl do sklepu a tam jakis wiejscki pijaczyna zwyzywal go ze ruski prace im odbieraja, mieszkaja jak swinie, ze ruskie to takie same bydlo jak i przed wojna tak i dzisiaj.
(normalnie jakbym to gdzies slyszala tylko w innym kraju )
Cytat: | musimy liczyc sie z nimi
ale tez nie za wszelka cene wyzbywajac sie wszytskiego co polskie (w + mowie)
|
|
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 11:35 am
|
|
|
a wiesz Lusia101 ze o ruskich zapomnialam ale to jest idealny dowod i przyklad jak czuja sie holendrzy dzisiaj i jak szybko my zapominamy |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 11:42 am
|
|
|
Cytat: | Ale popacz na te auta , na te domy ktore jak grzyby po deszczu rosna na ich ciuchy i to co maja w tych domach.Jak to mozliwe ze z tak kiepskiej pensji moga sobie na takie luxy pozwolic. |
Cytat: | I jakims dziwnym trafem kazdy kto zaczynal 20- 30 lat temu przezyl bez dodatkow i zasilkow |
Cytat: | Bo zwroc uwage ze 80 % z naszych forumowiczo mozna podciagnac pod moj pierwszy post i z tego powodu boja sie wypowiadac.
Z tych pozostalych 20 % to polowa jest "starszyzna "a polowa normalni ludzie |
Cytat: | a ty sie zaliczasz do tych 80 % ????? |
Cytat: | I nie prowokuj klotni jak to juz kilka razy bylo w innych tematach. |
Cytat: | pozatym zadam tobie tez to pytanie zaliczasz sie do tych 80 % ze az tak sie bulwersujesz ?? |
Cytat: | A sens jest taki ze jest wielu takich ktorzy sie wlasnie w takim zachowaniu irytuja. Bo tacy "sezonowi ""nowo przybyli" robia taka a nie inna opinje za to co teraz sie dzieje beda odpowiadac ci ktorzy tu zostana . Pozatym esencja jest przekazanie takim osobom krodkowzrocznym jak np. ty ze jest / bylo inaczej. Moze niektorzy sie zorpoznaja w tych sytuacjach i przemysla swoje zachowanie. |
Cytat: | jsobanski, bierze ktos zasilek niech berze ale niech nie piszczy ze mu taaaaaaaaaaak zle a pocichaczu w Pl buduje juz 2 wille i zona juz 2 merola rozwalila. |
Cytat: | Ale to poprostu zachowanie niektorych jest odzwierciedleniem tego co napisalam w pierwszym poscie. ............... |
Cytat: | Hmmmmmmmm zobacz kto obrzuca ciagle blotem. Kto ma najwiekrze problemy |
No nie moglam sie powstrzymac. Zazdrosc, problemy, zaprzeczanie samej sobie.
[ Dodano: Pon Lis 02, 2009 11:51 am ]
A tak wracajac tylko do temat (:D):
Z jednym sie zgodze: nie powinnismy wyrzekac sie naszych korzeni i tradycji, ktore sa bezwzglednie piekne. Ale niemusimy ich rowniez tak ostentacyjnie narzucac i eksponowac innym. Smama przyznam, ze ogloszenie typu "szukam polskiego fryzjera" mnie juz dobija... ;] Rozumiem lekarza, dentyste, prawnika- pewnych barier sie nie przeskoczy tak szybko, ale ludzie, wychamujmy troche. Nie jestesmy uposledzeni. A jesli niedlugo wszystko bedzie polskie- to po co nam w ogole bedzie jezyk? Trzeba umiec wyczuc troche balansu.
Zreszta jesli juz tu jestesmy- to powinnismy tez pompowac ekonomie, ktora nas trzyma przy zyciu. Idzmy do holenderskiego fryzjera, zaplacmy normalna cene, ktora placa tutaj wszyscy. Powiezmy nasze dzieci tutejszej opiece (dajmy im szanse nauczyc sie jezyka, ktory kiedys moze im sie bardzo przydac). Ale kiedy wroca do domu mowmy do nich w ich wlasnym jezyku, uczmy tradycji, ktore beda mogly przekazywac dalej. |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 362
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 11:52 am
|
|
|
tez obstawiam zazdrosc i kompleksy. nie ma wiec co pytac o logike, bo gdzie kompleksy rzadza rozum spi |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:13 pm
|
|
|
suska napisał/a: | nie powinnismy wyrzekac sie naszych korzeni i tradycji, ktore sa bezwzglednie piekne. Ale niemusimy ich rowniez tak ostentacyjnie narzucac i eksponowac innym. Smama przyznam, ze ogloszenie typu "szukam polskiego fryzjera" mnie juz dobija... ;] |
Przeciez fakt, ze ktos szuka polskiego fryzjera dla siebie nie powoduje, ze narzuca to innym. Jak mozna cos takiego odbierac jako narzucanie innym swoich zwyczajow? Ktos szuka kogos takiego przeciez dla siebie i nie ciagnie za soba tam pozostalych...
suska napisał/a: | Zreszta jesli juz tu jestesmy- to powinnismy tez pompowac ekonomie, ktora nas trzyma przy zyciu. Idzmy do holenderskiego fryzjera, zaplacmy normalna cene, ktora placa tutaj wszyscy. |
Nie widze zadnej roznicy. Pojdziesz do polskiego fryzjera majacego dzialalnosc w Holandii, to on zaplaci tutaj od tego podatek. W identyczny sposob co fryzjer holenderski. Reszta pojdzie do kieszeni fryzjera i co sie dzieje z tymi pieniedzmi nie masz wplywu. Moze polski fryzjer wyda wszystko na remont mieszkania, ktore tu kupil w Holandii, a fryzjer holenderski wyda to wszystko na wakacjach w Sri Lance. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:18 pm
|
|
|
Jasne, jesli masz salon, placisz tu normalnie podatki itd- rowniez nie widze problemu. Ale to wlasnie zazwyczaj nie tak dziala. I tutaj widze problem.
Zreszta to i tak jest gadka szmatka, bo wszystko i tak jest omawiane teoretycznie, caly ten temat to jedna wielka generalizacja i szufladkowanie, ktore jest moim zdaniem niepotrzebne i krzywdzace. |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:19 pm
|
|
|
sorry nigdy nie bylam u polskiego fryzjera tu w nl. czy to znaczy ze nasi na czarno szczyga? czy co? chyba ze babki chodza zeby pogadac sobie z fryzjerem jak nam ciezko dzisiaj albo czy zna kogos kto ma dla nas prace? tez nierozumiem tej roznicy to polski fryzjer nie placi tu podatkow? |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:28 pm
|
|
|
Oj trywialny przyklad zostal rzucony i teraz wszyscy to beda rozzgryzac. No ja widzialam juz kilka przypadkow "domowych" salonow, ktore absolutnie nie rozliczaja ani centa za swoja dzialanosc fryzjerska itp. Ale jak juz mowilam, nie chce generalizowac :/ |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:31 pm
|
|
|
zazwyczaj( ale nie kazda ) ta osoba ktora strzyze po domach u ludzi nie placi podatkow
monika |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:33 pm
|
|
|
suska napisał/a: | No nie moglam sie powstrzymac. Zazdrosc, problemy, zaprzeczanie samej sobie. |
Zazdrosc ?? czego???? problemy ???ja ich nie mam w moim zyciu . Moze powinnas sobie odpuscic bo widac ze masz cos do mnie i to ci spokoju nie daje . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:38 pm
|
|
|
a ja znam Holenderke-fryzjerke, ktora ma zaklad w domu i watpie czy placi podatki, bo ciagle na jakis zasilkach siedzi. ergo wszyscy Holendrzy to zlodzieje |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:41 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | suska napisał/a: | No nie moglam sie powstrzymac. Zazdrosc, problemy, zaprzeczanie samej sobie. |
Zazdrosc ?? czego???? |
Ja odnosze wrazenie, ze to czego zazdroscisz, to ze ty musialas tu kiedys dzialac na pograniczu prawa z tymi wszystkimi ograniczeniami typu brak dostepu do socjalu i legalnej pracy, a ze po wejsciu do UE nowa fala ma dostep do tego na wyciagniecie reki, bez koniecznosci znajomosci holenderskiego, opychajac sie przy tym polskimi pierogami ruskimi. I ta nowa fala latwo osiaga to, co ty musialas sobie dlugo wypracowywac. |
_________________ Dumny Polak |
Ostatnio zmieniony przez jso Pon Lis 02, 2009 12:42 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:43 pm
|
|
|
czyli zazdrosc |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:48 pm
|
|
|
jsobanski, ja to bym plakala gdybym miala teraz przyjechac. To nie jest zaden przywilej ale uposledzenie. A mi sie wydaje ze wy tak o tej zazdrosi walicie bo sami nam zazdrosciie. Zazdrosicie naszych wyrobionych sciezek , sukcesu , a moze i wlasnie naszego obywatelstwa. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Dorisben
Super gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 209 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:49 pm
|
|
|
o rany jaka mala woja sie rozpetala... ja uwazam, ze polscy fryzjerzy i nie tylko to fajna rzecz. Pokazmy holendrom, ze potrafimy nie tylko pracowac w fabrykach... Mam swoja firme, place podatki... I holenderki sa zachwycone nasza praca. czy to nie jest mile?? Po za tym wiele klientek przychodzi do nas pogadac, wypic kawe... Jestem z tego zadowolona i dumna. Rowniez holendrzy chodza do polskich sklepow i lubia polskie specjaly. Czy to wlasnie nie integracja?? Nie tylko my ich ale oni maja rowniez okazje sprobowac naszego- chleba, fryzjera itp... I to wlasnie mi sie podoba... |
|
|
|
|
|