Zamknięty przez: Gochna H Wto Lis 03, 2009 9:40 pm |
Dupowslizg |
Autor |
Wiadomość |
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 2:31 pm Dupowslizg
|
|
|
od pewnego czasu pojawia sie na roznych forach to sformuowanie Dupowslizg odnoscie zycia w holandii.
nie chce wywolywac zadnej wojny, poprostu czy ktos moze mi sensownie wytlumaczyc czym jest ten holenderski dupowslizg? Domyslam sie ze chodzi o to ze holender jest mily a za plecami wyzywa cie od najgorszych? Nie jedzcie po mnie za nieobycie nie wiem co to jest i tyle (jak np. moja babcia nie wie co to mp3)
moze ktos wytlumaczy. |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 2:36 pm
|
|
|
Tez sie chetnie dowiem |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 2:58 pm
|
|
|
A moze to wlasnie w druga strone- moze to np Polacy, ktorzy wala po trupach, ich droga do sekcesu jest wyscig szczurow, zeruja nie tylko na swoich rodakach, ale rowniez na codzien pochlebiaja holenderskiemu szefowi czy kolegom, a pod koniec dnia obrabiaja im dupe i wyplakuja swoje zale tym, ktorych na codzien wykorzystuja
ja tylko zgaduje, sama nigdy tego sformulowania nie slyszalam dlatego wole tez, zeby ktos obeznany wytlumaczyl:P |
|
|
|
|
lusia0101

|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 3:25 pm
|
|
|
ja pisze w ta strone poniewaz tylko takie uwagi przeczytalam ze niby holendrzy sa mistrzami dupowslizgu. |
|
|
|
|
mecenass
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 6:28 pm
|
|
|
To określenie pochodzące z tłumaczenia książki, nomen omen, Holendra Ian'a Buruma, który opisywał na podstawie własnych doświadczeń różne nacje w swych pracach. A dupowślizg przykleił Holendrom jako jedną z narodowych zalet .
P.S.
Koleżanka pewnie odwiedzała "Wiatrak" |
Ostatnio zmieniony przez mecenass Pon Lis 02, 2009 6:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lusia0101

|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 6:43 pm
|
|
|
no pewnie ze odwiedzala ale nie tylko wiatrak |
|
|
|
|
MrRoger
Nieśmiały użytkownik Serwisant PC ;-)

|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 7:43 pm
|
|
|
mecenass napisał/a: | To określenie pochodzące z tłumaczenia książki, nomen omen, Holendra Ian'a Buruma, który opisywał na podstawie własnych doświadczeń różne nacje w swych pracach. A dupowślizg przykleił Holendrom jako jedną z narodowych zalet .
P.S.
Koleżanka pewnie odwiedzała "Wiatrak" |
ok, miodzio - ale jaka to jest dokladnie ta "zaleta" ?
Widze, ze orientujesz sie w temacie to prosze pojasnij man ...
BTW - ciekawe okreslenie ... |
_________________ Jak usunąć przypomnienie o aktualizacji do Windows 10 w Windows 7 i Windows 8 |
|
|
|
|
mecenass
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 9:55 pm
|
|
|
Pojaśniam :
W dużej mierze taki chwyt stosuję się w celu osiągnięcia korzyści z czegoś lub kogoś. Już gdzieś tu na forum niedawno słyszałem o wyścigu szczurów, czyli po trupach ale do celu, tak podobno zachowują się Polacy. W Holandii jest to zjawisko równie powszechne, tyle że do celu dochodzi się tu, jak samo pojęcie wskazuje, bardziej na miękko .
Gdy zamysł się nie powiedzie, co zdarza się rzadko bo tutejsi mieszkańcy lubią być wynoszeni na piedestały, wdraża się wyścig szczurów. |
|
|
|
|
kaczyniak
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 12:07 am
|
|
|
moim zdaniem DUPOWSLIZG pasuje do holendrow, i jak dla mnie to nie jest to napewno zaleta...!!! pracuje w duzej drukarni i widzialem wiele przypadkow, gdzie ktos obgaduje konkretnie jakiegos typa, a doslownie za chwile idzie i "klepie " sie z nim po plecach i zartuja jak najlepsi przyjaciele, dla mnie to jest KUT i nigdy takiego czegos nie praktykowalem, a raczej gardze takimi ludzmi, nie chce miec z takimi ludzmi za wiele kontaktu...!!!
Ogolnie holendrzy sa gadatliwi i czesto podczas "plotkowania" sami wyciagaja pochopne wnioski,
takze na wlasnym przykladzie tego doswiadczylem... 2 razy
- dowiedzialem sie, ze juz nie jestem razem z moja dziewczyna, NIC NA TO NIE WSKAZYWALO (jak dla nas) hehe
- szef zapytal mnie czy chce wracac do Polski, bo tak od ludzi uslyszal? nigdy nikomu takiego czegos nie mowilem...heh
Naszczescie sa tez normalni Holendrzy, ktorzy maja normalne podejscie do pewnych spraw
pozdro |
Ostatnio zmieniony przez kaczyniak Wto Lis 03, 2009 12:11 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 8:57 am
|
|
|
kaczyniak napisał/a: | - dowiedzialem sie, ze juz nie jestem razem z moja dziewczyna, NIC NA TO NIE WSKAZYWALO (jak dla nas) hehe
- szef zapytal mnie czy chce wracac do Polski, bo tak od ludzi uslyszal? nigdy nikomu takiego czegos nie mowilem...heh | obgadywanie obgadywanie ale wedlug mnie ten przyklad to poprostu plotki . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
kaczyniak
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 11:03 am
|
|
|
te plotki dorzucilem tak przy okazji
ogolnie,
MIOD I CUKIER I KLEPANIE PO RAMIONACH |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 11:50 am
|
|
|
kaczyniak napisał/a: | MIOD I CUKIER I KLEPANIE PO RAMIONACH |
a chcesz powiedziec ze placy sa tacy dobrzy i nie slodza zeby samemu wejsc wyzej lub na czyjas posade ??
Ja bym nawet obstawila ze polacy to wymyslili |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Lis 03, 2009 11:50 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mecenass
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 5:54 pm
|
|
|
Nie chodzi o to, kto, po co i dlaczego. Temat miał na celu wyjaśnienie pojęcia, tak też się stało. To określenie padło po raz pierwszy z "ust" Holendra, który zawodowo zajął się analizowaniem specyficznych zachowań społecznych różnych narodowości, w tym między innymi Holendrów. @baileys proponuję przeczytać post od początku, wybrać się do biblioteki lub księgarni, poczytać o czym mowa, a nie posuwać kolejne farmazony, typu "POLACY WYMYŚLILI", czy zrobili a potem prosić o zamykanie postów. Jeśli nie masz komu się wyżalić we własnym środowisku, pije do Twojego tematu "dlaczego tacy jesteśmy" to proszę nie rób tego na forum. Takie obrzucanie błotem i pchanie wszystkich bez wyjątku do jednego wora na pewno niczego nie zmieni. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 6:03 pm
|
|
|
skoros taki mecenas to zes teraz walnol. a jak moje zdanie :
Ja bym nawet obstawila ze polacy to wymyslili ( odnosilo sie do : MIOD I CUKIER I KLEPANIE PO RAMIONACH )
ktore tu pisalam z przymrozeniem oka biezesz powanie to czlowieku wzoc se na luz .
Pozatym
Jakos mi tu podjezdza bardzo znanym stylem pisania ( mecenas -........) . A moze sie myle ???
[ Dodano: Wto Lis 03, 2009 6:05 pm ]
P.S. poczytaj moje posty ale koniecznie ze zrozumieniem a nie z uprzedzeniem. I zauwaz ze wlasnie komus tlumaczylam zle zrozumie nie tego slowa . Czasem mi sie wydaje ze mecenasz wyzej sr........ jak d...... masz . |
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Lis 03, 2009 6:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Rauf
Gaduła
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 172 Skąd: Netherlands
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 7:51 pm
|
|
|
Czasem mi sie wydaje ze mecenasz wyzej sr........ jak d...... masz .
hahahah, dobre |
|
|
|
|
|