NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zasilek socjalny
Autor Wiadomość
singelnl 
Super gaduła

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 8:52 pm   

ataga napisala:

Cytat:
mieszkam tu 20 lat

tja jak sie kiedys mialo np. meza Holendra i teraz ma sie prawo stalego pobytu lub obywatelstwo holenderskie lub dzieci z obywatelem holenderskim , to mozna zasilek socjalny dostac i sie madrowac :072: haha

zapewne wiele pan Polek ma lub mialo meza Holendra i dzis korzysta z takich przywilejow ktore daje panstwo holenderskie.

Jednak normalny obywatel EU ktory , nie jest spokrewniony z Holendrami i ktory nie posiada obywatelstwa NL, poprostu nie ma tutaj ZADNYCH PRAW.

Ma prawo do pracy, do zarabiania i ewentualnie jak skonczy mu sie praca do pobierania zasilku dla bezrobotnych.

SORRY ALE ZADNE PANSTWO EU NIE PRZYZNAJE ZASILKOW SOCJALNYCH tzn SOCIALU ,NIE SWOIM OBYWATELA!!!!

Troche logiki !! :021:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 9:28 pm   

kuba51

Cytat:
Ludzie kochani wy sie tutaj spieracie...ale czy jest jakas szansa na ratunek dla mnie?

:031:
wracamy do tematu
jesli ktos cos wie na powyzszy temat
prosze o udzielenie koledze wyczerpujacej i konkretnej odpowiedzi koniec utarczek slownych

( ͡° ͜ʖ ͡°).

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 9:43 pm   

kuba51, dopuki sad nie orzecze rozwodu raczej jedynym wyjsciem jest szukac pracy

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 10:37 pm   

znajomi, polacy... ktorzy mieszkaja tutaj od 2 lat... stracili prace... on najpierw dostawal 3 miesiace WW... i teraz dostaja bijstand... gmina aby pomoc im w znalezieniu pracy wyslala ich na kurs, na ktory oboje musza chodzic...

byc moze w twojej gminie tez jest mozliwosc zrobienia takiego kursy z mozliwoscia dostania pracy...

w Den Haag jest to HWB... http://www.haagswerkbedri..._id=9&sub_id=20

kuba51 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:32 am   

Kochani..ja jestem juz obywatelem holenderskim....ale jakos mimo wszystko nie jest tak latwo jak niektorzy nasi rodacy pisza..zostan holendrem a problemy sie skoncza. Popatrzcie wokol..w prasie w Tv..ile rodowitych holendrow w tym niby bogatym panstwie cierpi biede. jestem tu juz troche lat i owszem nie porownuje tego do Polski ale tez ten kraj ma inna historie. A bieda tez tutaj jest..moze troche inna..ale jest.
Ja poprostu jestem w beznadziejnej sytuacji...i zwrocilem sie o rade...bo moze ktos z rodakow ma jakis pomysl, doswiadczenie..pomoze znalezc mi jakies wyjscie.
W zadnym wypadku nie chcialem wywolac zadnej klotni. Czy my Polacy naprawde nie potrafimy sobie pomagac?

ataga 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 8:06 am   

singelnl napisał/a:
Jednak normalny obywatel EU ktory , nie jest spokrewniony z Holendrami i ktory nie posiada obywatelstwa NL, poprostu nie ma tutaj ZADNYCH PRAW.

Ma prawo do pracy, do zarabiania i ewentualnie jak skonczy mu sie praca do pobierania zasilku dla bezrobotnych.

SORRY ALE ZADNE PANSTWO EU NIE PRZYZNAJE ZASILKOW SOCJALNYCH tzn SOCIALU ,NIE SWOIM OBYWATELA!!!!

Troche logiki !!

ciekawe jak wszyscy Hiszpanie, Wlosi itd., ludzie z azylem itd... tutaj zyja..
normalnie maja social, bo mieszkaja tutaj prawnie i maja pod tym wzgledem te same prawa co rodowity Holender..
do cholery w koncu nie jestem debilem i gmina w ktorej pracuje tez nie..... to nie jest moje widzimisie!! :031:

[ Dodano: Pon Lis 02, 2009 8:08 am ]
Duuvelke napisał/a:
byc moze w twojej gminie tez jest mozliwosc zrobienia takiego kursy z mozliwoscia dostania pracy...

duuvelke ma racje.. kazda gmina ma obowiazek pomoc w szukaniu pracy lub pomocy w reintegracji!!

Cyceron

singelnl 
Super gaduła

Wysłany: Pon Lis 02, 2009 8:39 pm   

Cytat:
Kochani..ja jestem juz obywatelem holenderskim....

:038: To spokojna glowa panie kubo !!
Na chleb i mieszkanie pan dostanie.

Cytat:
ciekawe jak wszyscy Hiszpanie, Wlosi itd., ludzie z azylem itd... tutaj zyja..

kazdy czlowiek ma inna sytuacje zyciowa , i sa np.
1) azylanci , ludzie ktorzy uciekli z rejonow gdzie jest wojna itd. przyjechali tutaj , panstwo holenderskie ich przyjelo ,a skoro ich przyjeli to gwarantuja im takze minimum do zycia
2 ) sa tez ludzie ktorzy maja status bezpanstwowca...
3 ) sa tez ludzie ktorzy przyjechali tutaj nascie lat temu, zostali SPROWADZENI przez panstwo do pracy , tak wiec panstwo dalo im pozwolenie na pobyt staly i tym samym gwarantuje im minimum do zycia , z biegeim czasu osoby takie nabywaja obywatelstwo
4 ) sa osoby ktore maja np. dziecko z obywatelem holenderskim , tym samym panstwo holenderskie zapewnia im minimum
5)
6) ...

Kazdy ma inna sytuacje zyciowa i dla kazdego sa inne przepisy i reguly.

Hmm wiekszosc Polakow pracujacych w NL pracuje za MINIMALNA wyplate ktora zapewne troche przewyzsza minimum socjalne w tym kraju.
Jesli bylabys taka uprzejma i zyczliwa to prosze Cie , ulzyj NAM wszystkim forumowicza , i zdradz tajemnice , CO ZROBIC ZEBY ZYC W HOLANDII ZA MINIMUM SOCJALNE A NIE PRACOWAC!! :038: :038:
Wszyscy jestesmy obywatelami EU
Ostatnio zmieniony przez singelnl Pon Lis 02, 2009 8:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

ataga 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Wto Lis 03, 2009 9:13 am   

singelnl napisał/a:
CO ZROBIC ZEBY ZYC W HOLANDII ZA MINIMUM SOCJALNE A NIE PRACOWAC!!

i to jest wlasnie to czego sie spodziewalam..
wylaczam sie z tematu.. nie mam ochoty na zlosliwosci i bezsensowne dzieciece dogaduszki..

zycze wszystkim ktorzy maja szczere checi do pracy, a po prostu maja chwilowego pecha szybkiej poprawy i znalezienia pracy.

Cyceron

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Lis 03, 2009 11:20 am   

singelnl napisał/a:
ulzyj NAM wszystkim forumowicza , i zdradz tajemnice

od kiedy to wypowiadasz sie za NAS, za wszystkich forumowiczow?? mow za siebie... i nie do gryzaj innym co chca pomoc...

MAARIT 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 12:52 pm   

Ja jak przyjechalam tutaj 18 lat temu ,to moj maz [Holender} musial podpisac papier na policji ,ze przez pierwsze 5 lat nie pojdzie na socjal ,ze musi sobie sam poradzic z dochodami. i utrzymaniem zony. A wy teraz po 3 latach pracy chcecie juz socjal............,az sie w glowie nie miesci .Kazda Polka jak tu dawno temu przyjechala jako dorosla kobieta ,zaczynala od ciezkiej pracy w fabryce lub sprzataniu ,a ze teraz maja lepsze prace ,bo sobie same na to zapracowaly .Kiedys nie bylo zadnych dodatkow do mieszkania ,ubezpieczenia ,na dzieci itp.i nikt tak nie narzekal ,jak teraz. Wiecznie malo i sie nalezy..............

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 10:46 pm   

MAARIT napisał/a:
Ja jak przyjechalam tutaj 18 lat temu ,to moj maz [Holender} musial podpisac papier na policji ,ze przez pierwsze 5 lat nie pojdzie na socjal ,ze musi sobie sam poradzic z dochodami. i utrzymaniem zony. A wy teraz po 3 latach pracy chcecie juz socjal............,az sie w glowie nie miesci .Kazda Polka jak tu dawno temu przyjechala jako dorosla kobieta ,zaczynala od ciezkiej pracy w fabryce lub sprzataniu ,a ze teraz maja lepsze prace ,bo sobie same na to zapracowaly .Kiedys nie bylo zadnych dodatkow do mieszkania ,ubezpieczenia ,na dzieci itp.i nikt tak nie narzekal ,jak teraz. Wiecznie malo i sie nalezy..............

Jak bylo na poczatku, teraz i zawsze i na wieki wiekow amen!
A swiat i tak idzie do przodu.

singelnl 
Super gaduła

Wysłany: Wto Lis 03, 2009 11:06 pm   

Cytat:
wylaczam sie z tematu..

tak to jest jak sie palnie glupote a potem nie mozna jej poprzec argumentami

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Wysłany: Wto Lis 03, 2009 11:28 pm   

Jagoda97 napisał/a:
MAARIT napisał/a:

Jak bylo na poczatku, teraz i zawsze i na wieki wiekow amen!
A swiat i tak idzie do przodu.

Czy to nie sa czasami Twoje slowa? :

Jagoda97 napisał/a:

polak, pracujacy w Holandii ma takie same prawa jak holenderski pracownik, po 5-ciu latach pracy nabywa prawa do zasilku socjalnego

http://www.niedziela.nl/f...e=quote&p=84988

ataga 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Śro Lis 04, 2009 7:53 am   

singelnl napisał/a:
Cytat:
wylaczam sie z tematu..

tak to jest jak sie palnie glupote a potem nie mozna jej poprzec argumentami

sluchaj madralo.. ciekawa jestem na czym ty opierasz swoje argumenty???
poczytaj sobie troche prawa WWB, a pozniej sie udzielaj..
a jak jestes zgorzkniala bo zycie dalo ci popalic czy cos.. to nie wyzywaj sie na innych... :039:

Cyceron

jaga440 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 01, 2009 11:18 pm   

MAARIT napisał/a:

Przykro mi czytac takie slowa od rodaczki(((Polak Polakowi wilkiem jest)i dodam jeszcze drobne przyslowie jak Polak nie zaszkodzi to juz pomoże,życze Ci szcześcia skrzywdzona Kobieto

Odpowiedz do tematu