pytanie dotyczące zeznania podatkowego |
Autor |
Wiadomość |
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 12:29 pm pytanie dotyczące zeznania podatkowego
|
|
|
witam,
mam pytanko czy muszę w zeznaniu rocznym wykazać dochód z PL ten uzyskany zanim wyjechałam do NL i rozpoczęłam tu pracę ? |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 1:03 pm
|
|
|
To zalezy od tego czy jestes tu zameldowana na stale czy nie. Jesli tak to musisz, jesli nie to mozesz wybrac czy chcesz byc traktowana jak binnenlandse belastingplichtige wtedy podajesz zarobki z Pl, lub jako buitenlandse belastingplichtige wtedy nie musisz. Wybor binnenlandse belastingplichtige z reguly powoduje wyzszy zwrot z podatku. Musisz po prostu zrobic symulacje co Ci sie bardziej oplaca, przy niskich dochodach z Pl korzystniej jest wybrac opcje binnenlandse belastingplichtige .
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 1:17 pm
|
|
|
Alfa: nie natknęłam się na takie pytanko
Dostałam formularz : Aangifte Inkomstenbelasting Premie volksverzekeringen Inkomstensafhankelijke bijdrage Zvw
myślałam,że mogę sobie ściagnąc progam ze strony Belasting ale widzę,że ten jest inny niż ten który otrzymałam pocztą więc chyba nie ułatwię sobie sprawy |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 2:02 pm
|
|
|
Jesli dostalas druk Tc lub C wtedy rownie dobrze mozesz sciagnac program ze strony belastingu i rozliczyc sie elektronicznie, latwiej i szybciej. Jesli dostalas druk M wtedy niestety musisz wypelniac recznie.
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 3:06 pm
|
|
|
no niestety mam M |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 5:42 pm
|
|
|
Takze w formularzu M pytanie 1c w samym srodku strony tlustm drukiem pisze czy chcesz byc traktowana jako binnenlandse belastingplichtige, wiec jesli nie chcesz podawac dochodow w Pl to od tego punktu musisz zaznaczyc 3 raz nee.
|
|
Paula444
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 1:07 pm
|
|
|
Witam
Pracuję w Holandii a mąż w Polsce.Mąż rozliczył się już za 2010 rok w Polsce.Ja rozliczam się teraz z mężem w Holandii i staram się o rozłąkowe.Czy ktoś wie co zaznaczyć w formularzu rozliczeniowym, czy traktować męża jako binnenlandse belastingplichtige czy buitenlandse belastingplichtige.To ma duży wpływ na rozliczenie a chciałabym sie rozliczyć wiarygodnie.Proszę o pomoc |
|
|
|
|
AGW
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 10:30 pm
|
|
|
Jesli chcesz sie rozliczyc wspolnie z mezem z holenderskiego podatku to oboje musicie wybrac opcje : binnenlandse belastingplichtige |
|
|
|
|
|