Przesunięty przez: Gochna H Nie Sty 06, 2013 1:11 am |
uznanie dyplomu |
Autor |
Wiadomość |
ewka
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 3:35 pm uznanie dyplomu
|
|
|
witam! czy ktoś może mi powiedzieć gdzie mam się udać żeby uznano mój dyplom ukończenia studiów z Polski? (Mam odpis w języku angielskim) |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 3:38 pm
|
|
|
mysle ze organizacja zwana nuffic, a potem w moim przypadku Informatie Beheer Groep, afdeling Diplomaerkenning, konieczny byl dyplom i indeks w jez. niderlandzkim, mimo, ze u iwersytet w Polsce wspolpracowal z tutajszym i tu pisalam magisterke |
|
|
|
|
ewka
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 4:23 pm
|
|
|
nie wiem czy sie zrozumialysmy( może ja źle zadałam pytanie) bo chodzi mi o uznanie mojego polskiego dyplomu tu , w Holandii ( studiowalam w Polsce ale mam tez kopię dyplomu w języku angielskim) .Ale dzieki za podjęcie watku |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 5:35 pm
|
|
|
tak, zrozumialysmy sie dobrze w ten sposob odbywalo sie uznanie mojego dyplomu uniwersyteckiego wydanego przez polski uniwersytet, a potem prawo do wykonywania zawodu nauczyciela akademickiego/szkoly sredniej |
|
|
|
|
ewka
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 5:57 pm
|
|
|
no tak, ale nie wiem dlaczego piszesz o niederlandzkim indeksie? przecież skoro studiowałam w Polsce indeks mam polski. Czyzby było potrzebne tłumaczenie całego indeksu? |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 5:59 pm
|
|
|
tak, zrozumialysmy sie dobrze w ten sposob odbywalo sie uznanie mojego dyplomu uniwersyteckiego wydanego przez polski uniwersytet, a potem prawo do wykonywania zawodu nauczyciela akademickiego/szkoly sredniej |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 6:00 pm
|
|
|
tak, potrzebny byl przetlukmaczony na niderlandzki indeks, mojej kolezanki ekonomistki rowniez, aby porownac poziom wyksztalcenia, przedmioty etc. |
|
|
|
|
ewka
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 6:02 pm
|
|
|
na, ale ja mam nap wydany suplement do dyplomu, w języku angielskim na którym są wszystki przedmioty, oceny i opis polskiego systemu kształacenia. To może wystarczy? |
|
|
|
|
ewka
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 6:05 pm
|
|
|
tzn, że muszę cały indeks przetłumaczyć u tłumacza i im dostarczyć? |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 6:06 pm
|
|
|
powiem szczerze nie wiem. ja dyplom uznawalam 12 lat temu i nie wiem jak w tej chwili to wyglada, mysle, ze powinnas sprobowac z dokumentami, ktore masz, a jesli to nie wystarczy to dowiesz sie dokladnie co jest wymagane. Moze sama powinnas sie zorientowac jak tutaj wyglada ksztalcenie na Twoim kierunku studiow, abys sama miala porownanie. |
|
|
|
|
ewka
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 6:10 pm
|
|
|
ok dzieki. To jesli mozesz prosze podaj mi na privie namiary na te urzedy zajmujące się nostryfikacją dyplomów |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 6:11 pm
|
|
|
ostatnio znajoma znajomych tlumaczyla indeks, chodzilo tez o ilosc godzin, tutaj sa tzw. studielasturen tzn ile godzin poswieca sie na dany przedmiot, u niej chciano zobaczyc ilosc godzin wykladow i cwiczen, mysle, ze system ksztalcenia na Tw. uczelni ma tu znaczenie. Czy Twoja uczelnia w Polsce miala kontakt z jakas holenderska - partnerska wymiana etc.
Wiem, ze na uniw. w Groningen jest np. biuro wspolpracy z zagranica, pan Harm Borg i on jest dobrze zorientowany jesli chodzi o prawo i kierunki filologiczne i porownanie Groningen z polskimi uniwersytetami, ale to takie bladzenie po kontaktach, najlepiej zadzwon do biura nuffic, jesli chcesz znajde Ci jutro rano numer telefonu i kontakt do osoby, z ktora ja sie komunuikowalam? dzis nie jestem juz w stanie, bo za 20 minut musze wyjsc.Pozdrawiam |
|
|
|
|
ewka
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 6:29 pm
|
|
|
poproszę o ten nr i dziekuję za pomoc, pozdrawiam |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 10:36 am
|
|
|
http://www.ib-groep.nl/pa...a_erkenning.asp
Ewa, z tego co sie zorientowalam pewne zasady ulegly zmianie, przesylam link do Inf Beheer groep w Groningen, oni sie tym zajmuja teraz, 3 dokumenty w pdf, otworz sobie i poczytaj, jak bedzeisz potrzebowac pomocy, daj znac, pozdrawiam |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 10:38 am
|
|
|
aha, te foldery trzeba zamowic,przysla Ci do domu, a ponadto rzuc okiem jeszcze na strone www.nuffic.nl, moze tam znajdziesz cos sensownego... |
|
|
|
|
|