NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Uczeń a praca (?)
Autor Wiadomość
ajax4ever 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 9:53 pm   

sylwia_lelystad napisał/a:
mavo to mbo ? czy sie myle?

Mylisz się.

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 9:57 pm   

a ok teraz czytam juz rozumiem. No tak bo to dla ludzi miedzy 12 a 16 rokiem zycia. Jak Ty sie tam znalazlas ?

Pozdrawiam

agata21229 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 9:57 pm   

ajax4ever napisał/a:

martyna_k napisał/a:
Robię poziom Mavo, afdeling VAVO. Za rok idę na Havo, potem Vwo...A na Mavo nawet marne studiefinanciering mi nie przysługuje...żadnych dodatków, nic kompletnie nie dostaję a zawsze byłyby to jakieś pieniądze. no nie ma łatwo, niestety...

Ile masz lat jeżeli można zapytać? Za rok havo, później vwo to ile lat nauki w szkole średniej Cie jeszcze czeka?

Dobre pytanie,tym bardziej,ze po havo mozna bezposrednio zrobic hbo.

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:03 pm   

18/19 pisala przeciez

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:06 pm   

sylwia_lelystad napisał/a:

16 rokiem zycia. Jak Ty sie tam znalazlas ?

dzial dla doroslych (vavo)
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Wto Lis 10, 2009 10:07 pm, w całości zmieniany 1 raz  

martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:07 pm   

ajax4ever, za niecałe dwa miesiące stuknie mi 19. W kwietniu będę miała skończone Mavo i dostanę dyplom (mam nadzieję), potem na Havo-1 rok, ostatnie Vwo-również 1 rok. Łącznie 3 lata. Oni mi to skrócili, bo wiedzą,że głupia nie jestem, i tak na Mavo siedze na 4-5 poziomie, na Havo będzie podobnie, bo takto takie Havo trwa z 5-6 lat jeśli się nie mylę. No i mi to poskracali chcąc mi pomóc.

A na Mavo a nawet Havo z tego co mówiła mi koleżanka z klasy-która też się o to starała-podobno nie przysługuje studiefinanciering. Musiałabym być na studiach lub robić Hbo, tak ją zrozumiałam. Zresztą pójdę do IB-goep i spytam u źródła, bo takto wszystko się namiesza :031:
Ostatnio zmieniony przez martyna_k Wto Lis 10, 2009 10:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  

ajax4ever 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:12 pm   

martyna_k napisał/a:
A na Mavo a nawet Havo z tego co mówiła mi koleżanka z klasy-która też się o to starała-podobno nie przysługuje studiefinanciering.

Jakby to powiedział House: Jesteś kretynem ( :P ). W tym przypadku to Twoja koleżanka, chyba że się nie zna i dowiadywała się o to w media markt. Punkt 3 z tej listy którą ktoś wkleił (link do Ib-groep). Jasne, że Ci przysługuje jeżeli masz skończone 18 lat ;) .

Btw...

Rok havo i rok vwo. Nic z tego nie rozumiem szczerze mówiąc. Więc trafisz do piątej klasy havo i będziesz pisała egzaminy końcowe? Czy trafisz do 4 i później przeniosą Cię do 5 czy 6 vwo i tam dopiero egzaminy?
Ostatnio zmieniony przez ajax4ever Wto Lis 10, 2009 10:17 pm, w całości zmieniany 5 razy  

martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:20 pm   

Wiedziałam, że mi to przysługiwało i ktoś mnie w maliny wpuszcza :D

Tak właśnie, będę na ostatnich poziomach i z każdego dostanę dyplom. Takie mi się to niemożliwe wydaje a jednak. Bez Mavo diploma nie przejdę na Havo, itd. Ledwo przeszłam z ISK a tu już niecały rok i będę egzaminy pisać. A też jest tak,że to jest szkoła dla ludzi, którzy np potrzebują zrobić tylko dyplom Havo lub jakiś poziom Mavo i są ludzie od 16-23 lat tutaj. I tak to wygląda.

mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:27 pm   

Faktycznie pomieszane to w 4 klasie hawo juz sie pisze egzaminy i z tego co wiem bez nich nigdzie sie nie przeskoczy .Jezeli chodzi o dodatek to sie wypowiem ze nalezy sie owszem jak sie ma 18 lat i siedzi sie juz na studiach .W klasie hawo vwo majac 18 lat nie nalezy sie .

ajax4ever 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:28 pm   

Ciekawa sprawa.
Szykuj się więc na ostrą jazdę, bo nie mam pojęcia jak zdasz egzaminy w havo będąc tam 1 rok, tym bardziej że materiał tyczy się ostatnich 2 klas (4 i 5) i to samo vwo jeden rok i materiał ostatnich dwóch klas.

Do tego dodać, że egzaminy końcowe nie są aż tak bardzo łatwe (chyba, że jestem takim kretynem i mi wydawały się trudne, ale nie sądzę patrząc na ilość skarg jaka wpływa co roku po egzaminach + ilość osób jaka co roku nie zdaje). Nie chcę Cię straszyć, ale z mojego punktu widzenia, albo coś tu nie gra (ktoś coś źle wytłumaczył i może mówimy o różnych sprawach), albo będziesz miała mega hardkor w szkole :030:

[ Dodano: Wto Lis 10, 2009 10:31 pm ]
mariola 784 napisał/a:
Faktycznie pomieszane to w 4 klasie hawo juz sie pisze egzaminy i z tego co wiem bez nich nigdzie sie nie przeskoczy .Jezeli chodzi o dodatek to sie wypowiem ze nalezy sie owszem jak sie ma 18 lat i siedzi sie juz na studiach .W klasie hawo vwo majac 18 lat nie nalezy sie .

I kolejna co wprowadza ludzi w błąd.
1. Egzaminy pisze się w 5 klasie havo.
2. Ik ben scholier in het voortgezet onderwijs (tegenmoetkoming scholieren) - powiedz mi więc komu się to należy, jak nie osobom mającym 18-lat i będącym w szkole średniej?

martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:35 pm   

ajax4ever, na pewno dobrze wszystko jest ułożone, bo nawet na jednym papierku mam rozłożone wszystko na 3 lata. Także pójde na całość :029: i będzie zabawa z książkami do późnej nocy :030: Zresztą, nie ma aż tak trudno. Przerabiam z korepetytorką poziom Vwo i nie jest az taki ciężki. A za 2 lata z językiem nie powinno być problemu.

mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:36 pm   

Nie wprowadzam nikogo w blad moja cora bedzie pisac egzaminw 4 havo .Moja cora ma osiemnascie lat i nie przysluguje jej dofiansowanie wiec?

martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:39 pm   

Właśnie ta koleżanka z kalsy mówiła, ze też mi nie przysługuje, lecz z kolei moja inna znajoma, polka zresztą już tu z 6 lat siedzi mówi,że mogę dostać dodatek, ale nie studiefinanciering a coś na t....Nie wiem tylko właśnie co i jest tego około 100e, chyba ze mieszka się osobno to więcej.Tyle wiem, ale pójde do tego Ib groep i wypytam o wszystko.

ajax4ever 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:44 pm   

mariola 784 napisał/a:
Nie wprowadzam nikogo w blad moja cora bedzie pisac egzaminw 4 havo .Moja cora ma osiemnascie lat i nie przysluguje jej dofiansowanie wiec?

Więc są teraz 2 możliwości, albo kolejny dowód że jestem kretynem, albo czegoś się nie dowiedziałaś. Wytłumacz mi więc to:

1. Havo trwa 5 lat prawda? Tutaj możesz sprawdzić jeżeli mi nie wierzysz: http://nl.wikipedia.org/wiki/Havo Egzaminy końcowe (eindexamen) jak sama nazwa wskazuje są więc na koniec 5 klasy, czy kolejny raz mylę się?

2. Ja dostawałem dofinansowanie będąc w havo jak skończyłem 18 lat. Możliwe, że Twojej córce się nie należy, ale to nie znaczy że wszystkim. http://www.ib-groep.nl/pa..._scholieren.asp Istnieje też takie coś jak voorwaarden ;)

Cytat:
Właśnie ta koleżanka z kalsy mówiła, ze też mi nie przysługuje, lecz z kolei moja inna znajoma, polka zresztą już tu z 6 lat siedzi mówi,że mogę dostać dodatek, ale nie studiefinanciering a coś na t

Tegenmoetkoming scholieren, i to próbuję Ci cały czas uświadomić :083:
Ostatnio zmieniony przez ajax4ever Wto Lis 10, 2009 10:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:47 pm   

ajax4ever, dziękuję, zostało uświadomione :033:

Odpowiedz do tematu