Przesunięty przez: Gochna H Pon Lip 12, 2010 11:13 pm |
Chrzest |
Autor |
Wiadomość |
Iwona07
Poczatkujacy Iwona
|
Wysłany: Wto Maj 26, 2009 6:30 pm Chrzest
|
|
|
Witam,chrzcil ktos dziecko w Den Haag w kosciele polskim?? |
|
|
|
|
viki1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 26, 2009 6:36 pm
|
|
|
Ja chrzciłam a co chcesz wiedziec |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 362
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 9:05 pm
|
|
|
Witam,
ja bym chciala wiedziec poprosze, jakie formalnosci, zeby dziecko ochrzcic: w polskim kosciele i w holenderskim, a chyba nawer bardziej w holenderskim.
z gory dzieki:-)
majuga |
|
|
|
|
Angela
Poczatkujacy
Pomogła: 2 razy Wiek: 41 Dołączyła: 07 Mar 2007 Posty: 24 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 9:50 pm
|
|
|
myślę, że najlepiej zapytać księdza, bo to zależy od sytuacji. |
|
|
|
|
oliwek2
Gaduła
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Lut 2008 Posty: 173 Skąd: Purmerend
|
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 10:31 pm
|
|
|
oliwek2 dzieki Ci bardzo
[ Dodano: Pią Lis 13, 2009 11:32 pm ]
a w kosciele holenderskim byloby tak samo? |
|
|
|
|
oliwek2
Gaduła
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Lut 2008 Posty: 173 Skąd: Purmerend
|
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 10:55 pm
|
|
|
dzieki!!! )))) |
|
|
|
|
Bozenka.k
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 18 Cze 2009 Posty: 80 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 8:56 am
|
|
|
Iwona07, na temat naszego ksiedza i chrztu to ja sie nie wypowiadam:/
Razem z mezem chcielismy ochrzcic nasze Malenstwo tutaj (Den Haag) i ten "pseudo ksiadz" nam odmowil!! Zeby dziecku odmawiac....:(
A tlumaczyl to tym ze mamy tylko slub cywilny a nie mamy koscielnego i wprost nam powiedzial ze nie chgodzimy co niedziele do Kosciola i nie dajemy na tace!!! BEZCZELNOSC!!!!
Gdyby to chodzilo o nas to rozumie ale zeby dziecku zrobic cos takiego??
To chyba zalezy od Jego humoru bo 2 tyg pozniej ochrzcil Dzidziusia kolezanki,ktora dopiero co tu przytjechala,ani razu nie byla w tutejszym Kosciele i zyja z partnerem "na kocia lape":/
Moze bedziesz miala szczescie:)
Ja to juz calkiem stracilam szacunej dla ksiezy:/ |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 11:02 pm
|
|
|
ja chrzcilam w angielskim kosciele... z tego wzgledu, ze do ksiedza z polskiej parafii sie nie moglam dodzwonic a na maila do dzis nie dostalam odpowiedzi...
a chrzcilam w tym kosciele... poniewaz rodzice chrzestni nie mowia po niderlandzku (polacy), ale za to mowia po angielsku... ksiadz bardzo fajny... nawet nie robil problemu z faktu, ze moj maz jest nie wierzacy... spytal sie tylko czy mu to nie przeszkadza...
link do kosciola... http://www.parish.nl/index.html
dodam tylko, ze jestem bardzo zadowolona z chrztu w tym kosciele... |
|
|
|
|
martaa84
Gaduła pozdrawiam marta
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 01 Gru 2008 Posty: 122 Skąd: den haag/slask
|
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 9:54 am
|
|
|
Bozenka.kzgadzam sie z Toba.moi znajomi tak samo jak Wy sa tylko po cywilnym i pierwsze dziecko ochrzcil im normalnie a z drugim robil problem ze do kosciola nie chodza itd...wiec poszli do holenderskiego i w nastepna niedzielie maja chrzest-tu zaczyna robic sie to samo co w Polsce.mi nie chcieli w Pl ochrzcic dziecka bo nie mam slubu-musialam podpisac spacjalny papier ze w ciagu roku wezme slub |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 10:03 pm
|
|
|
Kochani! To nie ksieza robia problem, bo sakramenty to nie towar na sprzedaz, a Prawo Kanoniczne to nie prywatny folwark plebanka. No a w Kodeksie Prawa Kanonicznego stoi tak, ze jesli rodzice dziecka nie sa praktykujacymi katolikami i zyja w zwiazku niesakramentalnym, to i innych sakramentow im nie wolno udzielic.I tak np jak masz tylko slub cywilny, do spowiedzi tez nie mozesz pojsc, Komunii tez ci nie wolno przyjmowac itd.. To samo przenosi sie na dzieci zrodzone z takich zwiazkow.
Nie komentuje, czy to prawo jest sprawiedliwe, czy nie.
Z praktyki widac, ze ludzie, ktorzy sami wiary nie praktykuja, tej wiary potomstwu tez nie przekaza, niezaleznie od tego, czy maja slub koscielny, czy zyja w wolnym zwiazku. A chyba o to chodzi przede wszystkim, by dzieci wiedzialy, komu czesc i chwala, a nie o to, by mialy zdjecia znad chrzcielnicy... |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 10:16 pm
|
|
|
andevi, ma racje.
Kan. 868 §1. Do godziwego ochrzczenia dziecka wymaga się:
1° aby zgodzili się rodzice lub przynajmniej jedno z nich, lub ci, którzy prawnie ich zastępują;
2° aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku; jeśli jej zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Bozenka.k
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 18 Cze 2009 Posty: 80 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 10:26 pm
|
|
|
andevi,Dla mnie bycie katoliczka nie oznacza co niedzielne wedrowki na kolanach do Kosciola ,dawanie na tace,itp...??
A znam takich duzo co niby sa swieci,a jak tylko wyjda za rog Kosciola to az strach patrzec....
Uwazacie ze Bog jest tylko w Kosciele i nigdzie indziej?? Moge modlic sie w domu,zyc wedlug Biblii,nie chodzi do Kosciola i moje dziecko wychowam w wiekszej wieze niz wiekszosc praktykujacych...
Myslicie ze Jan Chrzciciel wybieral sobie osoby ktorym mogl dac chrzest, zwracajac przede wszystkim uwage ile sa w stanie za to zaplacic?? |
Ostatnio zmieniony przez Bozenka.k Nie Lis 15, 2009 10:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 10:30 pm
|
|
|
Bozenka.k, jezeli chcesz dziecko "zapisac" do kosciola, to sama musisz przestrzegac pewnych zasad tego kosciola. nikt ci niczego nie zarzuca.
chrzest nie jest ci potrzebny do tego, zeby dziecko wychowac w wierze. np. mozesz poczekac ze chrztem, az twoje dziecko bedzie dorosle i wtedy samo zdecyduje czy chce sie ochrzcic. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
|