Jakie są granice prywatności? Co może belastingdienst? |
Autor |
Wiadomość |
Lila
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 4:20 pm Jakie są granice prywatności? Co może belastingdienst?
|
|
|
Witam wszystkich, zainteresowała mnie bardzo sprawa znajomej, która ma "mały" problem z belastingiem tzn. prowadzi firmę sprzątającą od 3 lat. Wiadomo, że początki bywają bardzo trudne więc czasami ludzie przyjeżdżają tutaj z pewną pulą pieniędzy w gotówce na rozruch Obecnie ma kontrolę z belastingu gdzie karzą jej udowodnić skąd miała pieniądze ( dodam, że sukcesywnie co jakiś czas część wpłacała sobie na konto aby móc zapłacić rachunki itd). Chcą wyciągi z konta bankowego z Polski !!! Z tego co się orientuję to do 10 000 tys. euro można swobodnie przewozić przez granicę bez żadnych dodatkowych deklaracji? A poza tym jak wiemy w Polsce w większości oszczędzało się wkładając do tzw. "skarpety" a nie na konto bankowe. Czy spotkaliście się z czymś podobnym? Czy jest jakaś szansa na wytłumaczenie to holendrom tak aby zrozumieli ... |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 5:11 pm
|
|
|
podatek ma prawo zadac wyjasnien. Skoro prosza ja o wyciagi z polskiego konta maja jakies podejrzenia. A dlaczego znajoma nie wplacila gotowki jako wklad wlasny na poczatku ?
A czy znajoma postawila sobie jakas wyplate ??
A jaka forme ma firma znajomej ?
ZZP, BV , VOF ? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Lis 16, 2009 5:13 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Lila
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 6:28 pm
|
|
|
Z tego co wiem to jest zwykłe ZZP, a co do wkładu własnego na początku twierdziła, że nie chce wszystkiego wpłacać na konto bo jak firma zacznie przynosić dochody to rachunki będzie opłacała z tego. Oczywiście ja również zgadzam się, że jak najbardziej mają prawo do udzielenia im wyjaśnienia skąd posiadała pieniądze ale tak jak wcześniej napisałam większość pochodziła z tzw. "skarpety". Czyli wyciągi na nic się tu nie przydadzą. Mówiła, również, że dostała trochę od rodziny. Z resztą jak opowiadała to Holendrzy nie mogą zrozumieć nawet tego, że do tej pory w Polsce np. emeryturę przynosi listonosz a nie przelewa się na konto bankowe
W sumie dziwna sytuacja bo miała na początku zwykłe konto a po jakimś czasie dopiero otworzyła konto firmowe. Cała sprawa odnosi się do konta prywatnego a wszystkie rozliczenia fakturowe ma podobno w porządku... Ale nic jeszcze się podpytam później jak to było. |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 9:31 pm
|
|
|
Lila Otoz powiem ze :holendrom wytłumaczysz i zrozumieją ,a urząd skarbowy niestety nie ! Ale piszesz ze znajoma miała oszczednosci i pomoc od rodziny Moze wiec przedstawic urzedowi podatkowemu akt darowizny .Od rodziny w linii prostej (mama tata) moze otrzymac nie wiecej jak 9 tys zł a od np babci 4 tys zł
Pisze takie oswiadczenie mama podpisuje ,czy siostra, nie wiem od kogo tam mogla jakas pomoc dostac i to wystarczy .Najlepiej jeszcze jak zadzwonisz do skarbowki w PL zeby zapytac czy nic sie nie zmieniło w kwotach darowizn O ! a przeciez to tez pewnie w internecie znajdzie |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 9:40 pm
|
|
|
Lila faktury moze się zgadzają,ale skarbówkę interesuje chyba mały dochód który znajoma wykazała,tzn.pewno wysokośc tego dochodu nie starcza na normalne życie.W zwiazku z tym podejrzewają że osoba ta pracuje (działa) dodatkowo na czarno.Bo jeśli ktoś ma np.700 euro dochodu,a miesiecznie wydaje duzo wiecej to coś jest nie tak.Bo mozna mieć nikły dochód lub jego brak kilka miesiecy,ale 3 lata to juz troche za długo.I to jest chyba powodem kontroli. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 10:22 pm
|
|
|
Lila z tego co widze niestety znajoma moze miec maly problem.
Tu w nl jest przyjete ze firma ma swoje konto . A czy znajoma ma jakiegos dobrego ksiegowego ??
jak nie ma niech szuka takiego i to natychmiast. Ksiegowy moze jej podpowiedziec co i jak ma zrobic by teraz z tego wybrnac . Niestety nie mamy wgladu do jej ksiag wiec gdybanie nie nawiele sie zda. Z belastin nie ma zartow. Wiec radze udac sie do ksiegowej/ksiegowego i tam zaciagnac rady. I jak aknairam, mowi urzad musi miec wszystko czarno na bialym .
tu na forum jest pani MAVD ( http://www.niedziela.nl/f...ewprofile&u=156 ) zdaje mi sie osoba/ksiegowa godna zaufania i ktora rusza dobrze swoimi komorkami |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!
Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Śro Lis 18, 2009 5:31 pm
|
|
|
Kochana niech kolezanka bierze ksiegowego!!! Oczywiscie ze belasting moze sprwdzic wszystko! Koszty ksiegowego sa niestety wysokie jesli belasting bedzie rzada sprawozdania z 3 lat kwota bedzie bardzo wysoka, ale uwierz mi to jest najlepsze teraz wyjscie dla kolezanki. |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
Laponia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 2:40 pm belasting
|
|
|
nawet najmniejszy ZZP-er powinien prowadzic choc podstawowa ksiegowosc poprzez biuro ksiegowe. Tam tez powinien otrzymac choc podstawowe informacje dotyczace prowadzenia firmy jednoosobowej, a jedna z nich jest osiaganie odpowiedniego dochodu miesiecznego.
pozdrawiam |
_________________ "bo trzeba byc czlowiekiem dla drugiego czlowieka" |
|
|
|
|
|