NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
obiady w Holandii
Autor Wiadomość
jawitta 
Gaduła
jawitta


Pomogła: 4 razy
Wiek: 43
Dołączyła: 12 Maj 2008
Posty: 103
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 10:41 pm   

Ja polecam :036: Langosze

Składniki
40 dkg maki
1 szkl mleka (letnie)
3 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki oleju
2 ziemniaki
sól

Ziemniaki ugotować i utłuc (pure).Wcześniej w osobnej misce (mleko,make,drożdże,cukier,olej)wymieszać razem.Powstanie taka papka-dodać do niej te ziemniaki wymieszać wszystko razem.Posypać na wierzch delikatnie maka i zostawić na ok 45-60 min do wyrośnięcia.Nakryć ściereczka.Po wyrośnięciu rwać kawałki,rozciągnąć w palcach i rzucać na olej.Piec jak paczki na głębokim oleju. MNIAM MNIAM!!!
_________________
"Korzystaj z każdego dnia , nie pytaj o to, co jutro przyniesie "
 
 
karinax12 
Poczatkujacy

Dołączyła: 10 Gru 2008
Posty: 3
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 12:50 pm   

A ja polecam barszcz ukrainski :) (na 2 dni)
potrzebne beda
-fasolka biala, najlepiej w sloiczkach bo szybciej sie gotuje, ja kupuje jeden duzy i jeden maly sloik wyplukuje w sitku i wrzucam do gotujacej sie wody,
-boczek w paseczkach usamzony z cebulka
-buraczki kupuje w AH pakowane po pol kilo,obieram i tre na tarce na grubym oczku
-najlepiej jak sie ma koncentrat z barszczu w butelce , ja dodaje cala buleteczke jesli nie to mysle ze barszczyk w torebce bedzie ok
- 1,5 kostki rosolowej ,lub skrzydelka
-marchewka
- pieprz , warzywko lisc laurowy,ocet :
-ziemniaki
i jak ktos lubi to smietne

A wiec najpierw gotuje fasolke , ziemniaki i marchewke,potem dodaje buraczki ,kostki rosolowe,lisc laurowy, potem boczek z cebulka,dodaje przyprawy , najczesciej nie dodaje juz soli bo holenderski boczek jest juz tak slony ze wystarczy ,oczywiscie trzeba smakowac i doprawiac wedle gustu i gotuje wszystko az bedzie miekkie, i tak okolo 10 min przed koncem dodaje koncentrat i lyzke octu ,no i jak ktos lubi smietne ja nie dodaje do garnka bo nie lubie ale moj maz dodaje sobie juz na talerzu
mam nadzieje ze bedzie smakowac :039:
 
 
suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!


Pomogła: 34 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 24 Lut 2009
Posty: 2458
Skąd: Zoetermeer
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 1:16 pm   

Najprostszy i jeden z najtanszych obiadow, jednoczesnie jeden z moich ulubionych ;]

Maccaroni: (wersja uproszczona :D ):

Skladniki:
-duza cebula
- 250-300 g miesa mielonego
- 2-3 koncentraty pomidorowe (mowie o tych malutkich puszeczkach, jesli ktos ma sloik to to wystarczy jeden maly)
- pomidory (3-4)
- starty ser
- maccaroni albo jakikolwiek drobniutki makaron
- przyprawy do smaku (sol, pieprz, cukier!, sambal (jak lubicie pikantne), mozna dodac troche wloskich przypraw)

Przygotowanie:
1. Cebule pokroic wedle uznania, wrzucic na rozgrzany olej (najlepiej robic to w woku albo w dosc duzej patelni). Cebule zeszklic. W tym samym czasie postawic wode na makaron. Zagotowac wode w czajniku, nakroic pomidory lekko, wlozyc do naczynia i zalac wrzatkiem w celu zdjecia skorek. Pokroic pomidory w drobna kostke.
2. Do cebuli dorzucic mieso mielone, podsmarzyc, wymieszac razem. Dodac pomidory i dusic na srednim ogniu (pomidory powinny sie troche rozbabrac, zeby nie byly w duzych kawalkach).
3. Dodac przecier pomidorowy, doprawic. Zostawic chwile na gazie.
4. Wymieszac makaron z farszem, wlozyc do naczynia zaroodpornego, posypac grubo serem. Wlozyc do piekarnika (200-220 st. najlepiej na gorna grzalke). Sens jest taki, by ser zrobil sie twardy i chrupiacy.

I gotowe ;) Smacznego ;)
_________________
"I'm starting at the end in the synthestereo, candy covered kisses making my lips glow
97 lies, what we don't know
Down from the top now, take your time, let's go"
 
 
 
beapap 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2009
Posty: 71
Skąd: Dordrecht
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 3:33 pm   

a ja polecam placki ziemniaczane po węgiersku :) pychotka

Składniki:

PLACKI:
- 1 jajko
- ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 1-2 łyżki mąki
- olej do smażenia

GULASZ:
- mięso wieprzowe
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- ogórki konserwowe
- przyprawy do smaku

Sposób prygotowania:

Mięso kromy na kawałki, podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą i pozostałymi przyprawami. Następnie do mięsa dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (papryka, ogórki). Całość dusimy do miękkości.
W trakcie duszenia gulaszu zcieramy na tarce obrane ziemniaki. Do ziemniaków zcieramy na tarce jeszcze cebulę. Jajko dodajemy do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzamy mąkę. Smażymy na patelni duże placki.
Następnie na usmażone placki kładziemy przygotowany gulasz i składam je na pół (bądź możemy je położyć na talerzu e całości).

eet smakelijk :)
_________________
artystyczna-dusza-tulipanki.blogspot.com
Ostatnio zmieniony przez beapap Wto Lis 17, 2009 3:34 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
praca_j 
Poczatkujacy

Dołączyła: 24 Wrz 2009
Posty: 25
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 4:29 pm   

"RACZKI"
SoŁoik parowek
sos pomidorowy- lub kazdy inny, cebula
do wzboru: ziemniaczki, ryz lub makaron- do wszystkiego pasuje
kapusta cyerwona lub gotowane waryzwa

parowki pokroic na kawalki(jedna na 3 czesci), a koncowki poprzekrawac na krzyz, podsmaryzc na masle lub margarynie(koncwki wygn sie jak raczki), dodac pokrojon cebule, zalac gotowym sosem.
smaczne proste i baaardzo szybkie danie i do tego tanie. dodam tez ze dzieci za nim szaleja.

"DANIE STUDENTA"
Ugotowac ryz i podawac z jogurtem:)

"OMLET NA WINIE"
jajka(dowolna ilosc) ubic trzepaczka badz widelcem
dodac make(2 lyzki na 1 jajko+0,25 szklanki mleka)i dobrze wymieszac
dodac dowolne przyprawy do smaku
dodac to co sie nawinie pod reke wlodwce:) szynke, ser, warzywa
wylac to na rozgrzana skropiona olejem patelnie i piec az sie zetnie

Ponadto w sklepach znajdzeisz mnustwo dan gotowych do podgrzania w mikrofalwce: gotowe pirre, ziemniaczki do zasmarzania, gotowe klopsiki, zupy itp... ja najbardziej lubie kurczaka w sosie orzechowym ktorego tez mozna znalesc w kazdym sklepie.
 
 
mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 10 Cze 2009
Posty: 592
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 8:08 pm   

jawitta napisał/a:
Ja polecam :036: Langosze


Z takim specjalnym do nich sosem czosnkowym...mmmm.... się rozmarzyłam, ale ja niestety nie mogę :(
_________________
"Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł"
 
 
sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD


Pomogła: 13 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 10 Wrz 2009
Posty: 826
Skąd: Lelystad schiphol
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 8:51 pm   

beapap napisał/a:
a ja polecam placki ziemniaczane po węgiersku


o taaak :D
_________________
...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść...
 
 
 
Dorisben 
Super gaduła

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 13 Cze 2007
Posty: 209
Skąd: Rotterdam
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 11:03 pm   

a ja wlasnie pojafalam pierozki z kapussta i pieczarkami... Ja za to polecam wszystkim zapracowanym mieszkancom rotterdamu do Moniki-gotuje bardzo dobrze, w extra cenie i wlasciwie wszystko. jej pierogi z kapusta sa rewelka...
 
 
 
dorota-ol 
Gaduła
dorota-ol

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 16 Lip 2009
Posty: 123
Skąd: Den Haag
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 10:09 am   

Ziemniaki w cieście
500 gram ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę
półtorej szklanki startego parmezanu
olej do smażenia
SOS:
2 łyżki stołowe masła
1 cebula (plasterki)
2 ząbki czosnku (rozgniecione)
2 łyżki stołowe mąki pszennej
półtorej szklanki mleka
CIASTO:
1/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2/3 szklanki mleka

Na patelni rozpuścić masło smażyć cebulkę i czosnek dodać mąkę smażyc 1 minutę mieszając, zdjąć z ognia i dolać mleko cały czas mieszając, postawić na ogien i doprowadzic do wrzenia, w międzyczasie ugotować ziemniaki w granku z wrzącą wodą 5-10 minut, odcedzić i obtoczyć w parmezanie
CIASTO:
ubić mąkę z jajkiem i mlekiem na gładką masę, zanurzyć ziemniaki w cieście
W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzać olej do 180 stopni, smazyć około 4 minut, podawać z sosem czosnkowym
tanie szybko sie robi i rewelacyjnie smakuje
 
 
bobikpl 
Super gaduła
:)


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 352
Skąd: Friesland
Wysłany: Śro Gru 09, 2009 5:19 pm   

Witam wszystkich
mam przygotować na świąteczną imprezę w szkole mojej córki pudding bananowy-
czy któraś z Pań\Panów może mi doradzić jak go zrobić i podać?
Czy jest to rodzaj budyniu(np.pudding Mona)czy może Holendrzy jadają jakąś inną wersję?
pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group