Kino Polskie W Holandi |
Autor |
Wiadomość |
debora212
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 11:20 am Kino Polskie W Holandi
|
|
|
Witam czy zna ktos kino holenderskie z wyswietlanymi polskimi filamami lub filmami z napisami polskimi. |
|
|
|
|
ghambit
Gaduła
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 12:09 pm
|
|
|
Tak, ja znam, najbliższe znajduję się prawdopodobnie gdzieś w pobliżu niemieckiej granicy w Polsce. Pomogłem?
To jest Holandia, nie zapominaj o tym, wątpię więc aby istniało kino z Polskimi napisami. Radzę więc zacząć uczyć się języka, ewentualnie wrócić do Polski tam masz sporo seansów z Polskimi napisami.
No i na koniec przepraszam za ton swojej wypowiedzi, denerwuje mnie iż wszyscy szukają kawałka Polski w wiatrakowie, zero chęci integracji... |
|
|
|
|
oliwek2
Gaduła

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Lut 2008 Posty: 173 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 12:26 pm
|
|
|
Mnie tez irytuje to, ze wiekszosc ludzi oczekuje, ze wszystko bedzie w Holandii po polsku - kino z polskimi napisami, infolinia w banku po polsku, pani mowiaca w urzedzie miasta po polsku, polski lekarz, polski weterynarz, polski pub. Powiem krotko: masakra! W koncu mieszkamy w Holandii, a jak komus nie widzi sie jezyk holenderski, to przeciez w Polsce jest wszystko po polsku.
A wracajac do pytania z watku, to w kinach filmy sa po angielsku, a tylko napisy sa po holendersku. Moze to jakies ulatwienie dla ciebie. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 12:38 pm
|
|
|
oliwek2, ja juz kiedys mowilam ze jak chca polski to niech wracaja ale zaraz kilku patriotow sie odezwie i cebie obrzoci blotem.
Wiec uwazaj. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 1:55 pm
|
|
|
Czemu tak wsiadacie na Deborę,ona pyta m.innymi o polskie filmy.W wielu krajach ęuropy zachodniej sa kina polonijne,gdzie wyświetla się filmy polskie i nie ma w tym nic zdrożnego.Wiele osób jest tutaj ze względu na brak pracy w Ojczyznie i szuka namiastki polskości tu na obczyznie.Nie ma w tym nic zdrożnego. Ps. Nie wiem czy wiecie że był okres w historii,ze to Holendrzy szukali ziemi obiecanej w Polsce i tam tworzyli swoja małą Holandię. |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Nie Lis 22, 2009 1:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 1:56 pm
|
|
|
praca moga znales ale polski tu nie znajda |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
oliwek2
Gaduła

|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 2:00 pm
|
|
|
do jedrzej2225: Moim zdaniem, wyjezdzajac do innego kraju, trzeba sie postarac z nim zintegrowac. Pewnie, ze nie mozna zapomniec, skad sie pochodzi itd, ale trzeba zyc tak, jak zyja inni w tym kraju, a nie szukac tu Polski. To jest chyba rzecz, ktora Holendrzy najbardziej zarzucaja Polakom - brak integracji. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 2:02 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | praca moga znales ale polski tu nie znajda | Tylko nikt nie ma prawa odmawiać szukania namiastki polskości,a tą namiastka są właśnie polskie parafie,kluby,prezentacje polskiej sztuki w tym filmów itd. |
|
|
|
|
oliwek2
Gaduła

|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 2:05 pm
|
|
|
Prawa nikt Ci nie odmawia, szukajcie, az znajdziecie, ale nie wszyscy musza ten fakt akceptowac. Jeszcze rozumiem polskie kluby, cokolwiek to jest, ale polskie parafie .. wolalabym, zeby polscy ksieza zostali w Polsce, jak juz i tak musza tam byc w takiej ilosci. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 2:11 pm
|
|
|
jedrzej2225, a czy ja komus odmowilam napisalam tylko i wylacznie moje zdanie a tego mi nikt nie zabroni napisac ( powiedziec ) |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 2:14 pm
|
|
|
Pewnie,lepiej jak w kosciołach powstana kolejne sklepy,dyskoteki,a moze nawet cofiki!!!! a co do szukania polskości.Dumny jestem jak w mojej firmie wiele towarów,urządzeń czy podzespołów ma napis Made in Poland.Niedawno Holender wyraził sie nieładnie o polskim trabancie (myśląc że to polski samochód) a po chwili pochwalił się nowym Volkswagenem T 5.jakie było jego zdziwienie gdy dowiedział sie że ma samochód wyprodukowany w Poznaniu.Moz piszę nie na temat,ale pomimo że mieszkam tu na stałe to cieszę się z każdej polskiej cząstki tutejszej rzeczywistości. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 2:30 pm
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | Pewnie,lepiej jak w kosciołach powstana kolejne sklepy,dyskoteki,a moze nawet cofiki!! |
a "cofiki" to takie polskie |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 2:32 pm
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | pomimo że mieszkam tu na stałe to cieszę się z każdej polskiej cząstki tutejszej rzeczywistości. | a jakja mam ochote na polskosc biore auto i jade do polski . BTW nie po to wyjechalam z PL zeby teraz ja tu odnowa twozyc , bo gdyby mi tak pasowalo zycie w polsce i po polsku bym zostala w PL .
Ale oczywiscie jedrzej2225, to jest moje zdanie i nie zmuszam nikogo do takich samych idei o zyciu , ale chciala bym by i ktos nie zmuszal mnie do zycia w jego swiecie i w ten sam sposob jak on. Ale niestety jak to wiele razy juz sie zdazylo ja MUSZE acceptowac czyjes zdanie i sposob zycia a moje zdanie bedzie zmieszane zblotem. I nim mi znow co poniektorzy zaczna wytykacmi moje poglady . Nie nie jestm przeciwko polakom ale przeciw ich mentalnosci. |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Lis 22, 2009 2:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 2:55 pm nie slyszalam,
|
|
|
jak dlugo tu jestem nie slyszalam o czys takim jak polskie kino. ale ktos tam powyzej dobrze trafil, zdarza sie ze organizacje polonijne wyswieltlaja polskie filmy, ale kino w formie normalnego kina z popkornem - to raczej nie. jesli ci bardzo brakuje zamow sobie filmy w polsce wysylka dvd nie jest wcale az tak droga z pl d nl |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 2:57 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | jedrzej2225 napisał/a: | Pewnie,lepiej jak w kosciołach powstana kolejne sklepy,dyskoteki,a moze nawet cofiki!! |
a "cofiki" to takie polskie | Zaq widzę,ze nie załapałeś mojej ironii.A co do coffika to nawet nie wiem gdzie się znajduje. |
|
|
|
|
|