Niedzielne zakupy |
Autor |
Wiadomość |
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 2:49 pm Niedzielne zakupy
|
|
|
Jak myslicie, dlaczego w Holandii skepy nie sa czynne w niedziele? Wiem, ze to prawo, ale chodzi mi o powod takiego zapisu w prawie.
Wlasnie wrocilem z szybkich zakupow i jak zwykle w niedziele, masa ludzi w sklepie (ciezko bylo wejsc i wyjsc). Wiec Holendrzy lubia niedzielne zakupy (takie cala rodzina).
Do tego w sklepie masa straganow i "zwarte piet'ow" robiacych sobie zdjecia z dziecmi. Zeby nie bylo mi zbyt latwo, to ustawodawca przegonil mnie kilka kilometrow do najblizszego, czynnego w ciagu dnia sklepu - do Volendamu.
U mnie w Purmerend, dopiero od niedawna doczekalismy sie dyzurnego sklepu (Womar zostal wybrany w drodze losowania) czynnego w niedziele od 16. Co niedziele, juz przed 16 zawsze jest tam tlum ludzi, a parking pelny. Miasteczko ma jakies 80 tys. mieszkancow, a sklep jest jeden.
Moze mi to ktos lopatologicznie wytlumaczyc? Ludzie chca robic zakupy rowniez w niedziele, sklepy chca prowadzic sprzedaz w niedziele, wiec czemu sie obu stronom tego zabrania?
[ Dodano: Nie Lis 22, 2009 3:00 pm ]
Jednak po doinformowaniu, sklepow otwartych mamy troche wiecej. Docelowo ma byc ich 5. Wszystkie zostaly wybrane w drodze losowania i wszystkie czynne od 16-21. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
przemekm26
Gaduła GD
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 6:12 pm interesujace
|
|
|
W moim poblizu tylko sklepy Albert Heij pracuja od 16 w niedziele(losowanie,cos malo prawdopodobne), chcialem zrobic fotke minute przed otwarciem sklepu-starszy kolega stwierdzil ze takie kolejki to widzial ostatnio za "komuny". Chyba po czesci prawda-wracamy do rynku regulowanego przez panstwo. Ja dzisiej poratowalem sie polskim sklepikiem "EWA" w Oss. Ciekawe czy on rowniez wygral w drodze losowania? |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 10:30 pm
|
|
|
u mnie c1000 i AH otwarte od 16 i zawsze tłumy jak w piątki. |
|
|
|
|
katarzynakk
Poczatkujacy karibe
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 27 Lip 2008 Posty: 21 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 10:36 pm Amsterdam AH
|
|
|
Ulica Overtoom w Amsterdamie tam Albert Heijn jest otwarty w Niedziele od 12 do 18 , natomiast w centrum na Damie od rana do 22 .......
Pozdrawiam |
_________________ Ter zake .......... |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 11:17 am Re: Niedzielne zakupy
|
|
|
zaq napisał/a: | Jak myslicie, dlaczego w Holandii skepy nie sa czynne w niedziele? Wiem, ze to prawo, ale chodzi mi o powod takiego zapisu w prawie. |
Zgaduje, ze Holendrzy nie ustaliliby takiego prawa z powodow religijnych, wiec moze zrobili to, zeby pracodawcy nie mogli ciagnac ludzi do pracy w niedziele (zeby ludzie mieli po prostu wolne od pracy). |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
zaq

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 12:06 pm
|
|
|
no ale czy w niedziele nie zarabia sie jakos wiecej? |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 2:12 pm
|
|
|
130 lub 150 % |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
mroweczka
Gaduła

Pomogła: 2 razy Wiek: 39 Dołączyła: 18 Cze 2007 Posty: 192 Skąd: Loenen aan de Vecht
|
Wysłany: Śro Lis 25, 2009 2:18 pm
|
|
|
LeGolasik napisał/a: | 130 lub 150 % |
No niestety nie wszedzie!
[ Dodano: Sro Lis 25, 2009 3:22 pm ]
A swoja droga mnie to wcale nie przeszkadza, ze sklepy za pozamykane w niedziele (choc nie wszystkie).
Nie wydaje kasy na zachcianki i moze dlatego ,ze kiedys musialam takze pracowac w niedziele. LLudzie szukali bog wie czego i tylko krecili sie w te i wewte.
No i tu jest przeciez tyle knajp z jedzeniem, poczawszy od snack barow po restauracje, wiec z glodu chyba raczej nikt nie umrze |
_________________ You can't stop me
You can't break me
You can't reach me
You can't see me
You can try all you can
But you'll never defeat me! |
|
|
|
|
AnnaW
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Śro Lis 25, 2009 6:28 pm
|
|
|
Rada ministrow chce aby sklepy byly zamkniete w niedziele, poniewaz niedziela jest dniem do odpoczynku, nie do pracy. Zatwierdzone jest, ze jezeli polowa miasta to turysci wtedy sklepy moga byc w niedziele otwarte, ale z tego prawa zrobilo uzytek zbyt wiele miast, nie tylko Haga, Amsterdam i Rotterdam, wiec jest to wedlug ministrow naciaganie prawa i powinno byc to zaostrzone. Gdzie PDVA bardzo sie temu sprzeciwia, wiec przypuszczalnie nie zamnkna sklepow w niedziele, ale na pewno nie bedzie wiecej miast dopuszczonych do pracy w ten walsnie dzien. |
|
|
|
|
Agss
Poczatkujacy
Wiek: 34 Dołączyła: 05 Wrz 2009 Posty: 15 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 10:01 am
|
|
|
Co tam niech ludzie po 7 dni w tygodniu pracuja oO
Zreszta nie rozumiem tych kolejek przed nielicznymi otwartymi sklepami. Za trudno zakupy zrobic w sobote? |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 10:04 am
|
|
|
czasem trudno, a czasem po prostu czegos zabraknie ... |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 11:36 am
|
|
|
Agss napisał/a: | Za trudno zakupy zrobic w sobote? |
A ja nie rozumiem Ciebie, co Cie obchodzi ze tam sa kolejki.
Swoja droga. Nas jest 5 w domu. Wiadomo czasem sie mysli ze tamten kupi a on nie kupil, albo po prostu cos sie skonczylo. Nowy pomysl na obiad itp. Zycie jednym slowem. |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
Agss
Poczatkujacy
Wiek: 34 Dołączyła: 05 Wrz 2009 Posty: 15 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 9:50 pm
|
|
|
Mysle ze to kwestia organizacji. Mi tam nigdy niczego nie braklo. Bynajmniej czegos bez czego obyc sie nie moge.
Cytat: | A ja nie rozumiem Ciebie, co Cie obchodzi ze tam sa kolejki. |
A co zdania swojego wyrazic nie mozna? |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 9:56 pm
|
|
|
Agss napisał/a: | Mysle ze to kwestia organizacji. |
A ja mysle, ze niekoniecznie. Jezeli w niedziele rano obudze sie z mysla, ze mam ochote zrobic sobie cos wymyslatego na obiad, to ide na zakupy, a nie czekam do poniedzialku ... |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pią Gru 31, 2010 11:49 am Sklepy w Nowy rok
|
|
|
Orientujecie sie czy jutro 1go sycznia to normalna sobota a wiec otwarte sklepy , poczty itd ? |
|
|
|
|
|