szczepionki dla dzieci |
Autor |
Wiadomość |
tiramisu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 9:23 am szczepionki dla dzieci
|
|
|
witam
zamierzam szczepić dziecko Infanrix Hexa, czy jest ona dostępna w HOlandii? |
Ostatnio zmieniony przez tiramisu Nie Lis 22, 2009 9:23 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 11:37 am
|
|
|
jest dostepna bo obowiazkowa zawierająca DTP+IPV+Hib+WZW B. |
|
|
|
|
tiramisu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 1:09 pm
|
|
|
dziękuję za odp
w NL szczepionki są bezpłatne? czytałam coś o "ryzyku własnym" przy ubezpieczeniu, czy to oznacza ze za wizytę u pediatry musze zapłacić jeśli będę szczepić dziecko? |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 1:54 pm
|
|
|
dzieci sa za darmo ubezpieczone... i nie obowiazuje ich eigen risico... |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 1:55 pm
|
|
|
ewcia.pol napisał/a: | jest dostepna bo obowiazkowa zawierająca DTP+IPV+Hib+WZW B. |
W Holandii nie ma obowiazkowych szczepien.
Cytat: | Vaccineren is in Nederland, in tegenstelling tot andere landen in Europa, niet verplicht, al is het binnen de politiek wel een onderwerp van discussie. |
http://www.natuurlijk-wel...cinatie171.html |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 2:32 pm
|
|
|
Witch: masz rację, są to polecane szczepienia |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 8:07 pm
|
|
|
tiramisu,
tu jest inny system opieki zdrowotnej niz w Polsce, gdzie dostep do pediatry masz 24 godziny na dobe:) Zeby sie dostac do specjalisty(czyt.pediatry, ginekologa, laryngologa, okulisty itp.) trzeba miec skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu.Nie ma tez gabinetow prywatnych.
Od momentu wydania skierowania przez huisartsa(lekarza pierwszego kontaktu) moze minac i miesiac, zanim sie do pediatry dostaniesz. Wiem, bo sama akurat przez to przechodze.Dzieciak kaszle mi od wrzesnia, a wizyte mam zaplanowana dopiero na polowe grudnia
Co do szczepien, jesli masz dziecko ponizej 4 roku zycia, to podlega ono pod tzw. consultatiebureau. Jest to odpowiednik polskiej przychodni dla dzieci zdrowych, gdzie jest pielegniarka srodowiskowa i lekarz pediatra. W consultatiebureau robi sie zwykle bilansy dzieciaczkow, no i dokonuje obowiazkowych szczepien, ale z przeziebieniem, goraczka, zabkami i innymi dolegliwosciami idziesz do huisartsa.
Przeciwko grypie meksykanskiej szczepione sa OBOWIAZKOWO wszystkie dzieci do 4 roku zycia, kazdy rodzic dostaje wezwanie z GGZ i ma sie stawic z maluszkiem w wyznaczonym miejscu i czasie. Obowiazek nie dotyczy kobiet w ciazy, choc sa to zalecone szczepienia po 6 miesiacu ciazy. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 9:38 pm
|
|
|
andevi napisał/a: |
tu jest inny system opieki zdrowotnej niz w Polsce, gdzie dostep do pediatry masz 24 godziny na dobe:) |
chyba żyłyśmy w innej Polsce
andevi napisał/a: |
Przeciwko grypie meksykanskiej szczepione sa OBOWIAZKOWO wszystkie dzieci do 4 roku zycia, |
co ty wypisujesz? nie są obowiązkowe, chyba ja popełniłam przestępstwo i nie zaszczepiłam swojego 9-cio miesięczniaka, ciekawe jakie mnie sankcje czekaja |
Ostatnio zmieniony przez ewcia.pol Pią Lis 27, 2009 9:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 5:53 pm
|
|
|
Wiecie czy mozna cos 2 miesiecznemu malcowi podac kiedy ma goraczke po szczepionce? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 8:34 pm
|
|
|
stroopwafel,
to jest takie malenstwo nie pytaj na forum ,zadzwon najlepiej do lekarza domowego |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Sty 23, 2012 12:08 pm
|
|
|
stroopwafel napisał/a: | Wiecie czy mozna cos 2 miesiecznemu malcowi podac kiedy ma goraczke po szczepionce? |
dzieci do 3 miesiecy majace goraczake = konsultacja z lekarzem... i to jak najszybciej... |
|
|
|
|
|