Przesunięty przez: Administrator2 Śro Lis 04, 2009 9:02 am |
Polskie tablice rejestracyjne , Podatek za polskie auto wNL |
Autor |
Wiadomość |
holender1369
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 6:23 pm
|
|
|
u nas sprawa wyglądała następująco, 29 wrzesnia mojego meża zlapala douana,oczywiscie dostal pismo od pana policjanta z wiadomoscia ze albo sam sobie zalatwi sprawe z samochodem,czyli przerejestruje samochod na holenderskie tablice,albo zwiezie samochod do polski. podal numer telefonu do douany w amersforcie i kazal jak najszybciej sie zainteresowac ta sprawa.od razu zadzwonilismy i dowiedzielismy sie ze musimy przerejetsrowac samochod bo nie mamy prawa jezdzic nim po holenderskich drogach i jedynie mozemy wypelnic formularze przez nich wyslane i starac sie o anulowanie akcyzy.poprosilismy wiec o ten dokument i w przeciagu tygodnia dostalismy na adres domowy wszystkiego potrzebne dokumenty.wypelnilismy je i odeslalismy wraz z kopiami papierow od samochodu. dopiero po dwoch tygodniach dostalismy odpowiedz:anulowali nam całkowicie akcyze( zaznacze ze samochod ma 4 lata,dlatego rocznik nie ma wplywu na anulowanie akcyzy,jak rowniez jestesmy wlascicelami dopiero od 3 miesiecy,wiec odpada takze druga mozliwosc o jakiej tu czytalam,ze jest sie wlascicielem minimum 6 miesiecy) i jak najszybciej zglosic sie na badania techniczne w amsterdamie.apk wraz z wypelnieniem dokumentow wynioslo 125e.teraz jedynie musimy kupic tablice i oplacic ubezpieczenie. no i oczywiscie musimy wymienic prawo jazdy,a to koszt 60 e.
co do sporow "placic czy nie placic" o ktorych czytalam,powiem tylko tak:Jezeli ktos ma tutaj meldunek to jest to dla nich jak napis na czole CHCE TU ZOSTAC" , dlatego nie dziwota ze wymagaja od nas dostosowania do ich zasad. wielu polakow korzysta z doplat z panstwa, takich jak doplata do mieszkania czy doplata do ubezpieczenia czy jakies innych. prawda taka ze wina lezy takze po stronie urzedu,bo nam tez nikt w dniu meldunku nie mowil ze musimy miec samochod na holenderskich tablicach,ale to juz tak poza tematem.
bedziemy teraz placic 323e podatku kwartalnego,ale wzamian za to idziemy do szkoly,bylismy w gemente pytajac o taka mozliwosc i jeszcze w tym roku zaczynamy darmowy kurs,takze COS ZA COS;)
pozdrawiamy i zyczemy pomyslnych rozwiazan |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Lis 11, 2009 10:14 am
|
|
|
Ooo, czyli anulowali Wam BPM pomimo, ze samochod nie kwalifikowal sie jako mienie przesiedlencze? |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
holender1369
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 11, 2009 5:37 pm
|
|
|
no dokladnie tak.dzisiaj nawet dostalismy pismo ktore jest podsumowaniem calego APK i wszystko jest ladnie rozpisanie,nawet ile wynioslaby akcyza (BPM), a na samym dole,pogrubiona czcionka :TE BETALEN BPM -0,00e |
|
|
|
|
piterr4721
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 1:33 am
|
|
|
czyli jaki powod jest tego ze nie musiales placic akcyzy? moze chodzi o rocznik auta? I w jakiej miejscowosci zalatwiales sprawy formalne z przerejstrowaniem samochodu jesli mozna wiedziec. |
|
|
|
|
holender1369
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 6:00 pm
|
|
|
samochod ma 4 lata wiec nie wydaje mi sie zeby byl to powod anulowania akcyzy.w odpowiedzi z douany nie jest napisane dlaczego podjeli taka decyzje.nie wiem,moze poprostu ktos mial dzien litosci...
wszystko zaczelismy od telefonu do douany,podal nam go policjant,a potem to juz czekalismy na pisma z douany z amersfortu.najpierw odtrzymalismy do wypelnienia "prosbe" o anulowanie BPM, ktora odeslismy wraz z kopiami dokumentow samochodu i meldunku. po bodajze 2tyg dostalismy odpowiedz o anulowaniu BPM,ale koniecznosci zrobienia badan technicznych i rejestracji.podali nam adres w Asterdamie pod ktorym takie badania musimy zrobic(oczywiscie jest to stacja kontroli pojazdow wspolpracujaca z douana)od pon do pt miedzy 9-12.apk wraz z wypelnieniem formularzy wyslanych przez douane to koszt 125e. po 4 dniach, poczta przyszly dokumenty samochodu juz w jezyku holenderskich,z ktorymi mozna isc po tablice.(koszt 23-43e) |
|
|
|
|
DJacek85
Poczatkujacy Jacek

Wiek: 40 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 14 Skąd: Harderwijk
|
Wysłany: Śro Lis 18, 2009 1:14 pm
|
|
|
Witam,
Teraz ja mam pytanko. Jak byłem w Polsce, to dostałem od teścia auto w prezencie. Passata z 98r Benzynę. Auto jest zarejestrowane jeszcze na teścia w Polsce. Jak go mogę przerejestrować na blachy NL, tak aby auto było na mnie? Muszę pewnie go odkupić, ale wtedy pewnie doliczą mi podatek od zakupu auta poza granicami NL. Czy znacie jakiś inny sposób? Pozdrawiam... |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Lis 18, 2009 1:16 pm
|
|
|
http://www.autoweek.nl/bpmcalculator.php
policz sobie ile musialbys zaplacic BPMu |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
Ostatnio zmieniony przez zaq Śro Lis 18, 2009 1:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
DJacek85
Poczatkujacy Jacek

|
Wysłany: Śro Lis 18, 2009 1:32 pm
|
|
|
Jeżeli dobrze wypełniłem, a auto oszacowałem na koszt 3500e. To Podatek wyszedł "BPM totaal 317€" nie tak źle |
|
|
|
|
zaq

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Lis 18, 2009 1:45 pm
|
|
|
+ przeglad + oplaty za rejestracje + podatek + ubezpieczenie
i masz swoje auto na zoltych blachach |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
Ostatnio zmieniony przez zaq Śro Lis 18, 2009 1:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
DJacek85
Poczatkujacy Jacek

|
Wysłany: Śro Lis 18, 2009 1:56 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | + przeglad + oplaty za rejestracje + podatek + ubezpieczenie
i masz swoje auto na zoltych blachach |
Myślę że jak kupił bym auto tutaj, to i tak tych opłat bym nie ominą... THX |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Śro Lis 18, 2009 2:00 pm
|
|
|
bylyby mniejsze tylko o przeglad (i chyba rejestracja jest drozsza w przypadku sprowadzania). reszta zostaje. ale tak masz sprawdzone auto, wiec na pewno sie oplaci |
|
|
|
|
newbie
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 8:49 pm
|
|
|
Przebrnąłem przez ten wątek z ciarkami na plecach. Pewności jednak nie mam, co do tego, jak mam postępować. Za kilka dni wyjeżdżam do Holandii do pracy na okres sześciu miesięcy i tylko na tyle.
Zamierzam przyjechać i jeździć samochodem należącym do mojego ojca zarejestrowanym w Polsce. Co mnie czeka? Jakie ew. opłaty?
Pozdrawiam,
Tomek |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 9:25 pm
|
|
|
newbie napisał/a: | Przebrnąłem przez ten wątek z ciarkami na plecach. Pewności jednak nie mam, co do tego, jak mam postępować. Za kilka dni wyjeżdżam do Holandii do pracy na okres sześciu miesięcy i tylko na tyle.
Zamierzam przyjechać i jeździć samochodem należącym do mojego ojca zarejestrowanym w Polsce. Co mnie czeka? Jakie ew. opłaty?
Pozdrawiam,
Tomek | Problem polega na tym,że mając samochód na polskich numerach to nawet jakbys chciał to nie mozesz dokonać żadnych opłat.Jeśli jedziesz na pół roku i nie zamierzasz sie meldować to raczej nie maz sie czego bać.W razie kontroli powiedz ze przyjechałeś kilka dni temu i szukasz pracy. |
|
|
|
|
denis126
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 6:23 pm
|
|
|
Kupiłem w styczniu samochód w Holandii, zarejestrowałem go w Polsce, a teraz chcę ponownie zarejestrować go w Holandii. Moje pytanie jest następujące: Czy musze płacić akcyzę za samochód, który był kupiony w Holadnii? Prosze o pomoc |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 6:26 pm
|
|
|
Jesli byl juz kiedys zarejestrowany w NL to nie zaplacisz BPM chyba, ze auto podlegalo pod zwrot BPM i BPM zostal zwrocony |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
|