Huwelijksbevoegdheid? |
Autor |
Wiadomość |
nelly
Super gaduła Pani Viking :)
|
Wysłany: Śro Gru 02, 2009 5:19 pm Huwelijksbevoegdheid?
|
|
|
Witam
Przyjaciółka prosiła mnie o napisanie tego tematu...
Mam pytanie odnośnie dokumentu - huwelijksbevoegdheid. Czy jest on nadal potrzebny przy ślubie cywilnym zawieranym w Polsce, pomiędzy obywatelem Holandii mieszkającym w Polsce i zarejestrowanym w Polsce (przez Urząd Wojewódzki) i Polką?
Obywatel Holandii ma już przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego następujące dokumenty:
1. Afschrift uit de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (stwierdzający iż Holender jest stanu wolnego)
2. Uittreksel uit de geboorteakte (to wiadomo)
Będę wdzięczna za odpowiedź,
Pozdrawiam.
N. |
_________________ Nell |
|
|
|
|
oliwek2
Gaduła

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Lut 2008 Posty: 173 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 3:47 pm
|
|
|
Moze na tej stronie znajdziesz odpowiedz na pytanie twojej znajomej. Tu jest dokladnie napisane, jakie dokumenty trzeba przedlozyc w USC.
http://www.powroty.gov.pl...rcie_malzenstwa |
|
|
|
|
nelly
Super gaduła Pani Viking :)
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 10:32 am
|
|
|
Dziękuję oliwek
Jest tam wyszczególnione, że wymagane jest:
"pisemne zapewnienie, że nie wie o istnieniu okoliczności uniemożliwiających zawarcie małżeństwa"
- czy chodzi tu o Afschrift uit de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens, z informacją że narzeczony koleżanki jest stanu wolnego (ten dokument dostał w Gemeente), czy o huwelijksbevoegdheid, którego mu nie dali, a nawet o nim nie wspomnieli? Bo naprawdę z tych polskich informacji na stronce nie można się tego dowiedzieć. |
_________________ Nell |
|
|
|
|
femke81
Poczatkujacy femke81
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 10:42 pm
|
|
|
huwelijksbevoegdheid - jest wymagany i nie wystarczy adnotacja, ze pan kawaler...bo np. osoby ubezwłasnowolnione nie mogą brać ślubu wg prawa polskiego.
Przez brak tego dokumentu mój teraźniejszy mąż musiał przyjeżdżać jeszcze raz...bo w jego gminie nikt nie wydał tego dokumentu, gdyż w Nl jest on nie wymagany a w Pl, tak.
Trzeba o niego poprosić i stanowczo powiedzieć, że jest niezbędny!
Powodzenia:-) |
_________________ femke81 |
|
|
|
|
|