Przesunięty przez: Gochna H Pią Sie 13, 2010 4:18 pm |
Mandat za parkowanie w niedozwolonym miejscu |
Autor |
Wiadomość |
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 12:27 pm
|
|
|
punkty karne mozesz dostac tylko w pl |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
marcelis28
Gaduła
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 129 Skąd: Zegveld
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 2:47 pm
|
|
|
W NL nie ma czegoś takiego jak punkty karne.Karę odczuwa się wystarczająco boleśnie "po kieszeni".Nikt w Holandii nie bawi się w jakieś śmieszne dawanie i podliczenie punkcików.Prawo jazdy albo się ma,albo zabiera się dożywotnio np.za recydywę jazdy pod wpływem alkoholu. |
_________________ Błądzic jest rzeczą ludzką,czasami nawet konieczną-pod warunkiem ze człowiek umie wyciągnąc odpowiednie wnioski z błędów ,które popełnił..... |
Ostatnio zmieniony przez marcelis28 Czw Gru 03, 2009 2:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 3:29 pm
|
|
|
Z tego co ktos mi mowil, to punkty sa ale przy jakis ciezkich przewinieniach sie dostaje. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
zaq

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 3:41 pm
|
|
|
a ja sie bede upieral przy swoim, ze to niemozliwe. punkty sa tylko za wykroczenia wymienione w ustawie o ruchu drogowym i w odpowiednim rozporzadzeniu MSWiA. Oba te akty maja zastosowanie tylko do wykroczen popelnionych na terytorium RP. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 3:42 pm
|
|
|
Ale bredzicie, oczywiscie, ze w NL sa punkty karne, tylko zamiast 21 (?) sa 3 i obowiazuja tylko nowych kierowcow (nowych- tzn tych, ktorzy otrzymali prawo jazdy po bodajze 2001r- nie jestem pewna tego roku, ale to cos w tej okolicy). |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 3:47 pm
|
|
|
suska, to raczej 3 ostrzezenia zanim ci prawko zabiora, a nie punkty. cos takiego chca tez w pl zrobic.
[ Dodano: Czw Gru 03, 2009 3:48 pm ]
m4rcin, teraz doczytalem twojego posta i poprzedniego
i faktycznie nie ma w nich mowy o polskich punktach, ale ogolnie
[ Dodano: Czw Gru 03, 2009 3:49 pm ]
m4rcin, teraz doczytalem twojego posta i poprzedniego
i faktycznie nie ma w nich mowy o polskich punktach, ale ogolnie |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 4:00 pm
|
|
|
No w teorii te ich punkty sprowadzaja sie do ostrzezen, ale sami Holendrzy mowia o tym jako o punktach. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 4:19 pm
|
|
|
W NL SA PUNKTY KARNE !!!!
Ale tylko dla poczatkujacych. pierwsze bodajrze 5 lat jest sie poczatkujacym.
Kazda zmiana w prawie jazdy ( holenderskim ) jest widziana jako prawko poczatkujacego.
NP zdajesz egzamin na certyfikat/prawo jazdy na skoter to jestes poczatkujacym kierowca itd .Nie zaleznie ze prawko na uto miales np juz 15 lat ale od dnia zmiany w p.j. jestes poczatkujacym kierowca. W nl jest 6 ptk karnych . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Gru 03, 2009 4:20 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 4:27 pm
|
|
|
ale na prawku z tylu jest dokladnie napisane, od kiedy i jakie uprawnienie jest nadane. wiec co ma zmiana do tego?
 |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 4:28 pm
|
|
|
marcelis28, sorki ze tak powiem nie znasz praw w NL nie wypowiadaj sie na te tematy . Lepiej poczytaj lub zapytaj .
[ Dodano: Czw Gru 03, 2009 4:29 pm ]
zaq, poczytaj dokladnie moj posta a zrozumiesz . Ta ustawa weszla w tym roku. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
suska

|
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 8:13 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | W NL SA PUNKTY KARNE !!!!
Ale tylko dla poczatkujacych. pierwsze bodajrze 5 lat jest sie poczatkujacym.
Kazda zmiana w prawie jazdy ( holenderskim ) jest widziana jako prawko poczatkujacego.
NP zdajesz egzamin na certyfikat/prawo jazdy na skoter to jestes poczatkujacym kierowca itd .Nie zaleznie ze prawko na uto miales np juz 15 lat ale od dnia zmiany w p.j. jestes poczatkujacym kierowca. W nl jest 6 ptk karnych . |
Sa trzy punkty karne jak wspomnialas dla poczatkujacych kierowcow przez pierwsze 5 lat od zdobycia uprawnien., |
|
|
|
|
marcelis28
Gaduła
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 129 Skąd: Zegveld
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 10:04 am
|
|
|
baileys napisał/a: | marcelis28, sorki ze tak powiem nie znasz praw w NL nie wypowiadaj sie na te tematy . Lepiej poczytaj lub zapytaj .
[ Dodano: Czw Gru 03, 2009 4:29 pm ]
zaq, poczytaj dokladnie moj posta a zrozumiesz . Ta ustawa weszla w tym roku. |
przepraszam .iż udzieliłem się w tym temacie... Apropos,Ty znasz wszystkie...? Jesli tak to, mamy eksperta od prawa drogowego,pracy,karnego i innych na niedziela.nl.....
baileys...żle sprecyzowałem swoją wypowiedz.Generalnie miałem na myśli fakt.iz nie ma takiego karnego punktowania jak to ma miejsce w PL,czyli np. mandacik 50 euro plus 4 pkt. karne,kolejny np. 120 euro plus 12 pkt. karnych.Zadna to chwała,ale kilka mandatów w NL miałem "przyjemność " juz płacić i nigdy nie dostałem zadnego punktu karnego.To ze początkowi kierowcy mają okres przejsciowy to prawda,bo o tym tez słyszałem (nie wiem bynajmniej jaka jest rzeczywista liczba otrzymanych nagan,ktoś powyżej napisał ,ze 5 wiec moze to prawda) jednak o tym zapomniałem juz napisać.
[ Dodano: Pią Gru 04, 2009 10:16 am ]
suska napisał/a: | marcelis28 napisał/a: | albo zabiera się dożywotnio np.za recydywę jazdy pod wpływem alkoholu. |
Osobiscie nie spotkalam jeszcze Holendra, ktory stracilby prawo jazdy dozywotnio Kumpel notorycznie jest sciagany na kontrole i przylapywany na jezdzie pod wplywem i chyba najdluzej jak mu zatrzymali to bylo pol roku. |
a ja spotkałem...,klientowi ,który trzy razy został przyłapany w NL na jezdzie "na podwójnym gazie" ,za narazanie zdrowia i zycia innych użykowników w ruchu drogowym za czwartym razem odebrano dożywotnio prawo jazdy. |
_________________ Błądzic jest rzeczą ludzką,czasami nawet konieczną-pod warunkiem ze człowiek umie wyciągnąc odpowiednie wnioski z błędów ,które popełnił..... |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 10:41 am
|
|
|
beginnende bestuurders
in de eerste 5 jaar na het halen van het rijbewijs, strenger worden aangepakt als zij zich niet aan de verkeersregels houden.
Je kunt strafpunten krijgen, die geregistreerd worden door het Openbaar Ministerie,
bla bla bla.....
a tu cala reszta
http://www.verkeerenwater...nnersrijbewijs/
niestety nic nie znalazlam na temat zamiany prawa jazdy na holenderskie i uznania potem tego kogos za
tzw beginnende bestuurders
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
pani_puchatkowa
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 08 Lut 2009 Posty: 355
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 11:55 am
|
|
|
Gochna H napisał/a: | niestety nic nie znalazlam na temat zamiany prawa jazdy na holenderskie i uznania potem tego kogos za
tzw beginnende bestuurders
|
Udało mi się, na szczescie po wymianiw prawa jazdy na holenderskie nie dostajemy statusu poczatkujacego kierowcy:
Het beginnend rijbewijs is voor iedereen –ongeacht de leeftijd- die na 30 maart 2002 zijn rijbewijs behaalt. Je krijgt geen beginnend rijbewijs bij:
-het omwisselen van een buitenlands rijbewijs voor een Nederlands rijbewijs
źródło:
LINK |
|
|
|
|
|