czy szczepicie sie przeciw grypie? |
Autor |
Wiadomość |
jorgus34
Poczatkujacy Witam!!!
Pomogła: 1 raz Wiek: 49 Dołączyła: 23 Lis 2009 Posty: 20 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 12:22 am
|
|
|
Sylwia : jeszcze jedno,chyba jest zrozumiałe że z gorączką dzieci a nawet starszych się nie szczepi i każdy o tym wie ,chyba oprócz ciebie no sorki,tak to rozumuje.Większość dostała wezwania,napewno z zapytaniem o gorączce też,przynajmniej ja dostałam.
[ Dodano: Pią Gru 04, 2009 12:26 am ]
lena930 napisał/a: | a nie zaszczepionych to nie ale tu masz racje dla nikogo nie byl latwy wybor |
Zaszczepionych też lena,he,he,sorki Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę zdrówka! |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 9:58 am
|
|
|
Jorgus,
Cytaty
" A to ciekawe ze bys nie zaszczepiła,jak wczesniejszych postach napisałas ze podjełas decyzje i zaszczepisz,wiec zastanów sie dziewczyno co piszesz i bez obrazy"
"więc skąd możesz wiedzieć jesli nie zaszczepiłaś się i jak to przebiega"
Po pierwsze nie pisalam ze sie zaszczepie. Szczepilam sie w polsce bo wymagane.
Najpierw sie dobrze zorientuj co piszesz bo jakos sie gubisz. To ze zaszczepilas synka nie znaczy ze masz naskakiwac na mnie bo jestem przeciwko. Oczywiscie wszyscy maja dostep do roznych informacji, to po co w ogole ten temat w takim razie jak wszyscy sa tacy doinformowani ? Ja tez duzo czytam i szukam, a i tak w tym temacie znalazlam kilka informacji o ktorych nie wiedzialam.
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
Ostatnio zmieniony przez sylwia_lelystad Pią Gru 04, 2009 9:58 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 10:06 am
|
|
|
ewcia.pol napisał/a: | sylwia : nikt tu nie jest głupi każdy swoje zdanie na temat szczepionki ma, i umie korzystać ze środków masowego przekazu,wiec szkoda twego czasu na wklejanie. ... |
swoje zdanie kazdy ma, a jak ktos ma inne to wrog i trzeba go atakowac /co drugi watek na forum jest doskonalym przykladem/
i niestety duzo osob wlasnie nie potrafi korzystac z dostepnych informacji. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
sylwia_lelystad

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 10:19 am
|
|
|
Ja uwielbiam dyskutowac, bo z takich rozmow najwiecej sie wynosi najczesciej. No ale tu juz zaczyna sie klotnia. Ja zaszczepilam jestem lepsza a Ty jestes przeciwko to sie nie wypowiadaj i nic nie wklejaj. |
|
|
|
|
aga910
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Sty 2008 Posty: 141 Skąd: Zwolle
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 11:45 am
|
|
|
Sylwia - niekt nikogo nie atakuje bo jedynie ty i pare innych osob podjelo kampanie zniechecajaca (wklejanie dziesiatek informacji na nie) inni po prostu opowiadali o swoich rozterkach. Co do szczepien obowiazkowych w Polsce to o jakich mowisz ...o dzieciecych czy o grypie. Bo ja w Polsce przez 30 lat zycia nie bylam zmuszona do zaszczepienia na grype nawet raz !!!!! (Zaszczepialam sie sama ze wzgledu na prace w duzym zespole ludzi).
I jak ktos napisal ... zostaniesz kiedys matka to zrozumiesz o czym mowili rodzice. Ja zostalam mama pozno bo w wieku 33 lat i mimo duzej tolerancji zawsze wydawalo mi sie ze ludzie bedacy rodzicami czesto przesadzaja na punkcie swoich pociech. Teraz wiem ze nie mialam racji bo nie jest to przesada a 100% odpowiedzialnosc za czyjes zdrowie i zycie. I jest to jedyna taka zaleznosc na swiecie, bo ani za swoja matke, ojca, brata, siostre najlepszego przyjaciela czy chomika takich odczuc sie nie ma i miec nie bedzie jak za swoje wlasne dziecko. PEACE |
|
|
|
|
zaq

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 12:04 pm
|
|
|
aga910 napisał/a: | Sylwia a ty pracujesz dla kogo ...antyszczepieniowych koncernow czy co? Skad te wiadomosci? Z newsow tylko .... a moze pracujesz w akademi medycznej i bylas czescia zespolu tworzacego szczepionki ???? Dodatkowo radze Ci poczytac newsy nie tylko z Polski i w jezyku polskim bo mozna dowiedziec sie wielu innych ciekawych rzeczy. |
moim zdaniem to byl atak ...
aga910 napisał/a: | ... I jak ktos napisal ... zostaniesz kiedys matka to zrozumiesz o czym mowili rodzice ... |
to moje ulubione zdanie jak sie zostaje rodzicem, to splywa na czlowieka laska madrosci |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
sylwia_lelystad

|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 12:09 pm
|
|
|
Ok nie jestem matka, ale moim rodzicom i rodzenstwu powiedzialam zeby sie nie szczepili. Wytlumaczylam o co chodzi. Wiem na pewno ze swojego dziecka bym nie zaszczepila, bo moj chlopak tez jest przeciwko. Wiesz...elzbieta z klanu moze stwierdzic ze chyba lepiej sie nie szczepic bo wiesz...tak nie ma zle chyba...a kaziu powie ze sie zaszczepi bo mroz bedzie...Ja podejmujac takie decyzje patrze na fakty, bo dla mnie one sa naistotniejsze.
Wypowiadalam sie ogolnie o szczepieniach.
|
|
|
|
|
lehoo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 2:14 pm
|
|
|
Na początku napiszę, że zaszczepiłem (po wielu wątpliwościach) dziecko, zastanawiamy się z żoną nad jej zaszczepieniem (ciąża), ale ciągle nie wiemy co zrobimy. Czytałem dużo o tej nowej grypie, zarówno pozytywnych rzeczy, jak i negatywnych, więc wyrobiłem sobie już jako taką wiedzę.
Odnośnie Sylwii: to co przedstawiasz to nie są żadne fakty. To są medialne "conspiracy theory", populistyczne domniemania, które nie mają dużo wspólnego z faktami. Oczywiście to ciągle moze być Twoje zdanie, każdy ma prawo do własnego, ale niedobrze jest gdy przedstawiasz coś, co może wpłynąć na czyjąś opinie a nie jest prawdą.
Żeby nie być gołosłownym.
1. Rocznie na zwykłą grypę umiera od 500 do 700 tyś ludzi ( z powikłaniami liczba ta dochodzi do 1 miliona) , podczas gdy na świńską grypę zmarło od początku roku około 6 tysięcy osób, czyli około. 140 razy mniej.
Na zwykłą grypę umierają ludzie z grup ryzyka. Nowa grypa jest bardzo niebezpieczna dla młodych, zdrowych ludzi. Nowa grypa wnika dużo głębiej w układ oddechowy, jest większe ryzyko miąższowego zapalenia płuc, które szybko nie zdiagnozowane i prawidłowo leczone może prowadzić do śmierci.
http://wyborcza.pl/1,7547...tania.html#pyt2
procent osób na OIOMIE z powodu grypy w Holandii BEZ żadnych chronicznych dolegliwości zdrowotnych
w wieku 0-15 (33%)
w wieku 15-64 (35%)
http://www.rivm.nl/cib/bi...tcm92-61018.pdf , strona 9
2. Mimo ze śmiertelność nie przekracza 0,5%, przebieg grypy jest stosunkowo łagodny a liczba ofiar jest 140 razy mniejsza niż na zwykłą grypę ogłoszono pandemię i jest to główny temat w mediach od 7 miesięcy.
Pandemia została ogłoszona z powodu dużo większej zarażalności tej grypy. Mimo stosunowo łagodnego przebiegu dla większości, ryzyko że 30% ludzi będzie chorować jednocześnie powoduje duże zagrożenie dla służby zdrowia i innych instytucji państwowych.
http://www.rivm.nl/cib/bi...tcm92-61018.pdf , strona 18
http://www.pzh.gov.pl/old...grypa/index.htm
3. WHO ogłosiło szósty ( najwyższy ) stopień pandemi świńskiej grypy po stwierdzeniu 18 przypadków śmiertelnych.
Mimo tego, że co roku na zwykłą grypę umiera 1 milion ludzi, nigdy z tego powodu nie ogłoszono pandemi ani masowych szczepień. Ponad to tuż przed ogłoszeniem pandemi WHO obniżyło kryteria, które muszą być spełnione do jej wprowadzenia.
patrz pkt.2
pandemię ogłasza się, gdy jest nowa, nieznana epidemia i gdy jest b. zaraźliwa oraz nie są znane możliwości jej mutacji.
4. Większość ofiar grypy jest w krajach o niskim poziomie opieki medycznej lub tam gdzie dostęp do niej jest ograniczony np: UESA gdzie 1/6 obywateli nie ma prawa do ubezpieczenia. 70% przypadków śmiertelnych to Ameryka Północna i Południowa , a kolejne 20% to Azja - Europa to niecałe 5%. Oznacza to, ze w krajach gdzie opieka medyczna jest na dobrym poziomie grypa ma stosunkowo łagodny przebieg i nie stanowi większego zagrożenia, a u większości chorych nie jest nawet potrzebna hospitalizacja.
Wg aktualnych statystyk Europa ma prawie 10%. W Europie pierwsza fala AH1N1 dopiero jest w rozkwicie, w USA i ameryce południowej była dużo wcześniej.
7. WHO podaje ze 70% wszystkich zachorowań na grypę ( UWAGA! - NA ŚWIECIE! ) to grypa AH1N1. Oznacza to ze na Ukrainie po tygodniu epidemii powinno być juz 630 tys chorych na AH1N1 ( 900 tys zachorowań ). Tymczasem chorobę stwierdzono u kilkudziesięciu osob...
Nikt nit bada każdego przypadku chorego na grypę. Badania są drogie. W przypadku USA robiono badania przesiewowe (wybiórcze) i wyszło, ze 99% przypadków to świńska grypa. W Holandii lekarze przyjmują, że ponad 75%+ przypadków to świńska grypa, bo okres na grypę sezonową jeszcze się tu nie zaczął.
Nie mam czasu, żeby rozptrywać każdy punkt, który napisałaś, ale to jest do zrobienia, uwierz mi (również ze szczepionkami)
Gdy się przyjmuje jakiś punkt widzenia dobrze jest zweryfikować źródło informacji, z każdej strony. Głupio by było później, gdyby się okazało, że owe "fakty" napisał jakiś nastolatek na forum dyskusyjnym onetu.
Zaq: To nie jest tak, że nagle spływa mądrość świata gdy się zostaje rodzicem. Zmienia się tylko perspektywa. Diametralnie
Pozdrawiam
Lechu |
_________________ Stop bothering me, it compiles. |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 2:28 pm
|
|
|
to niech mnie ktos oswieci ... jaki cel maja ludzie, ktorzy mowia, ze ta grypa to pic na wode? bo o ile sobie potrafie wyobrazic, ze ci ktorzy strasza, robia to dla pieniedzy, to nie mam pomyslu na tych drugich.
lehoo, ja rozumiem, ze sie zmienia. chodzilo mi o NADargument czesto sie pojawiajacy w roznych dyskusjach, ze jak bedziesz miec dzieci to na pewno zmienisz zdanie. ja np. podjalem decyzje o nieszczepieniu. i jakbym mial dzieci to moja decyzja bylaby taka sama.
ps. nie namawiam do szczepienia/nieszczepienia, bo tak prawde mowiac, to srednio mnie interesuja decyzje podjete przez innych. |
|
|
|
|
lehoo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 2:44 pm
|
|
|
Taki sam cel jak całe stada ludzi, którzy uważają, że np. 9/11 to był inside job. Teorie spiskowe są atrakcyjne (populizm) i sprzedają się lepiej niż fakty (sensacja). A potem to już tylko owczy pęd. |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 2:51 pm
|
|
|
no tylko wlasnie, ze ten owczy ped to obserwuje w przypadku szczepiacych sie. zaden ze znajomych lekarzy sie nie zaszczepil (ani swojej rodziny). sami wyznawcy teorii spiskowych? |
|
|
|
|
lehoo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 3:07 pm
|
|
|
Ale czym się mieli zaszczepić? Zakładam że znajomych lekarzy masz w Polsce, nie tutaj? W Polsce nie ma szczepionek na AH1N1.
W Holandii 80% lekarzy z UMC się zaszczepiło i 60% lekarzy z innych szpitali. http://www.nubijlage.nl/m...-griepprik.html |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 3:33 pm
|
|
|
lehoo, nie chodzi o to, ze nie mieli czym.
swoja droga, to nie zastanowilo cie dlaczego nie mieli czym? dlaczego producenci tych szczepionek nie sprzedaja ich na wolnym rynku? |
|
|
|
|
lehoo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 4:01 pm
|
|
|
Mi tylko chodziło o to, że często inaczej się postępuje 'teoretycznie' a inaczej gdy ma się realny wybór. Łatwo mówić lekarzom, nie szczepiłbym siebie i dzieci, gdy tak naprawdę decyzję podejmuje się hipotetycznie.
Odnośnie dystrybucji. Chciałbym wierzyć, że dystrybucja przez państwa jest powodowana tym, żeby leki dotarły szybciej do grup ryzyka. Normalna dystrybucja komercyjna jest pewnie obostrzona wieloma dodatkowymi wymaganiami (testowymi, ale również papierkowymi), co powoduje że dostarczenie leku na rynek się wydłuża. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że w praktyce gdzieś tam jakieś pieniądze mają znaczenie i lepszy jest klient państwowy który z góry kupi miliony szczepionek, niż kosztowna i narażona na ryzyko rynkowe dystrybucja komercyjna. Mam jednakże nadzieję, ze stosunek między jednym a drugim (chciwością a troską) nie jest większy niż 50%. |
Ostatnio zmieniony przez lehoo Pią Gru 04, 2009 4:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
denton
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 6:38 pm
|
|
|
W naszym szpitalu na A/H1N1 zaszczepilo sie 70% personelu-w tym oczywiscie lekarze tez.Mowie o 2 krotnym szczepieniu. |
|
|
|
|
|
|