jaka jest stawka minimalna wedlug cao 8.51 moze 8.07 |
Autor |
Wiadomość |
jasminka
Poczatkujacy jasminka
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 9:37 am jaka jest stawka minimalna wedlug cao 8.51 moze 8.07
|
|
|
jaka jest naprawde stawka minimalna wedlug abu cao 8.51 czy moze wszczegolnych wypadkach 8,01 .co to ma znaczyc szczegolne uwagi |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 11:43 am
|
|
|
przeczytaj cao to bedziesz wiedziec
http://www.abu.nl/abu2/talen.asp?pagkey=98183
[ Dodano: Pią Gru 04, 2009 11:44 am ]
Cytat: | Domaganie się odpowiedniego wynagrodzenia
Każdy pracownik tymczasowy pracujący w Holandii ma prawo do określonego minimalnego wynagrodzenia brutto. To wynagrodzenie jest oparte na ABU-CAO i wynosi conajmniej € 8,51 brutto za godzinę. W pewnych wyjątkowych przypadkach możliwe jest umówienie się, że wynagrodzenie wynosić będzie € 7,97 brutto za godzinę, lecz możliwe jest to na okres maksymalnie jednego roku. Jedynie kwota przekraczająca stawkę wynagrodzenia wysokości € 7,97 może być Państwu wypłacana w naturze. Wypłata w naturze może być zaoferowana wyłącznie w postaci zakwaterowania lub przewozów. |
|
|
|
|
|
Twente
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 2:10 pm Re: jaka jest stawka minimalna wedlug cao 8.51 moze 8.07
|
|
|
jasminka napisał/a: | jaka jest naprawde stawka minimalna wedlug abu cao 8.51 czy moze wszczegolnych wypadkach 8,01 .co to ma znaczyc szczegolne uwagi |
Stawka minimalna w obecnym czasie to 8.07euro brutto, exc.wakacyjne. |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 3:48 pm
|
|
|
Skad te informcje? |
|
|
|
|
XTc
Poczatkujacy Propagator Lenistwa

Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Sty 2008 Posty: 43 Skąd: Olesnica / Woerden
|
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 8:13 pm
|
|
|
Stawka nizsza obowiazuje osoby, ktore pracuja w Holandii po minimalnie polrocznej przerwie, lub nie pracowaly tu wcale. |
_________________ ...czy swiat sie wiele zmieni, gdy z mlodych gniewnych wyrosna starzy...rozleniwieni?! |
|
|
|
|
jasminka
Poczatkujacy jasminka
|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 8:57 pm
|
|
|
rozumiem ze jak zarabiam 8.07 plus wakacyjne.a agencja mi odlicza za mieszkanie i dojazd do pracy to jest nie zgodne z prawem holenderskim ,dodatku nie bylem na bezrobociu wiecej niz 6 miesiecy w holandii |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 5:07 pm
|
|
|
jasminka, stawka jest tez uzalezniona od twojego wieku . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 5:28 pm
|
|
|
Tu jest raczej mowa o grupie powyzej 23 roku zycia. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 6:30 pm
|
|
|
jasminka, w jakim wieku jestes ?? i o jakich uwagach mowisz jasminka napisał/a: | szczegolne uwagi | powiedz dikladniej o co chodzi bo jak narazie to mozna zgadywac co i jak a z gdybania i zgadywania nie masz nic konkretnego. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 8:51 pm
|
|
|
mnie sie zdaje, ze jej wlasnie chodzi o te specjalne sytuacje, w ktorych pracodawca moze czesc wynagrodzenia wyplacic w naturze (transport, zakwaterowanie itd) |
|
|
|
|
jasminka
Poczatkujacy jasminka
|
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 9:45 am
|
|
|
mam 8.07 minus mieszkanie i dojazd ,czy wtym momencie robiom ze mnie balona ,powolujac sie na ABU CAO .CZY JEST SPOSOB ZEBY TA AGENCJE GDZIES UDUPIC |
|
|
|
|
XTc
Poczatkujacy Propagator Lenistwa

Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Sty 2008 Posty: 43 Skąd: Olesnica / Woerden
|
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 9:36 pm
|
|
|
Za co ich chcesz sadzic? Nie pasuje agencja to ja zmieniasz na inna. Napisalem, ze stawka jest zgodna z prawem (ABU CAO). Poinformowalas ich, ze pracowalas w okresie krotszym niz 6 m-cy w NL? Nie czarujmy sie: najgorsze agencje maja najgorszych pracownikow. Jesli nie znasz jezyka plus zero doswiadczenia i jestes bez zawodu? Czego sie spodziewasz? Za fizyczna prace wiecej nie dostaniesz, w innym wypadku nie byloby nas tu. Tak jest na calym swiecie. |
_________________ ...czy swiat sie wiele zmieni, gdy z mlodych gniewnych wyrosna starzy...rozleniwieni?! |
|
|
|
|
jasminka
Poczatkujacy jasminka
|
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 11:18 am
|
|
|
po pierwsze pracowalam wczesniej wiecej niz szesc miesiecy w holandii .na kontrakcie .po drugie znam biegle w mowie i pismie ,jezyk angielski .chcialam zobaczyc jak wyglada praca przez agencje ,ktora w polsce obiecywala stawke minimalnom wedlu cao 8,51 plus wakacyjne .w kraju dawali mi wolnom reke znalezieniu mieszkania .w praktyce okazalo sie ze nie ta stawka .dodatku musze w budach mieszkac .po dwoch tygodniach praca dla calej grupy sie skonczyla ,mimo ze obiecywali jak zawsze na duzo dluzej .bardzo sie wkurzyli ze nie zarobiom na ubezpieczeniu ,gdyz posiadam ,przez to ze bylam w holandii zameldowana .powiem ze nic nie zarobilam ,ale zalatwilam stare sprawy .nie bawem na lamach niedzieli podam nazwe szanownej agencji .ps zdawalam sobie sprawe ze prace przez prawie wszystkie agencje ,ktore majom oddzialy w polsce to porazka . |
|
|
|
|
BartekSS
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 12:16 pm
|
|
|
....Hmmmm to co czytam na tych wszystkich forach jest dla mnie smieszne.... byłem w Hollandii na wakacjach , tak mi sie spodobało iz zechciałem tutaj pracowac i jakiś czas pomieszkac...zalatwilem sobie prace w polsce w pewnej agencji.... proponowali 8,60 euro na reke.. po przyjeździe okazao sie ze bedzie 8,07 brutto czyli ponad 2 euro mniej niż było w polsce...chyba po drodze Niemcy zabrali te 2 euro.!!!! Praca była spoko, nie narzekam... w wiekszosci pracowałem z Holendrami.. którzy są na prawde sympatyczni...Po jakims czasie cos zaczęlo mi nie podobac... okazało sie ze pracujac na Budowie nie mam ubezpieczenia... gdy zacząlem dochodzic swojego stałem sie niechcianym pracownikiem.... zmienili mi prace i poinformowali ze juz mam ubezpieczenie... okazało sie ze jednak nie miałem... (ugryzła mnie pszczoła i poszedłem do szpitala) po przyjeździe do polski dostałem rachunek do zaplaty z owego szpitala na 160 euro.... Ludzie to jakas masakra... Kazdy polak pracujacy w agencji to złodziej... robią nas w balona jak tylko sie da... W angli tak nie bylo.. chciałes pracowac to pracowales.... zawsze mozna bylo liczyc na pomoc ludzi mieszkajacych tam dłuzej..... a w NL ... szkoda gadac.... Pozdrawiam wszystkich...życzę szczescia... |
|
|
|
|
mapett
Poczatkujacy

Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 30 Lis 2008 Posty: 44 Skąd: Bergen op Zoom
|
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 3:10 pm
|
|
|
BartekSS napisał/a: | Kazdy polak pracujacy w agencji to złodziej... robią nas w balona jak tylko sie da... |
Jak czytam takie >>>cenzura<<< to zal dupe sciska. Jak sie dajesz oszukiwac, to trudno, ale nie rozumiem dlaczego odrazu biuro, zalozone przez polakow ew. prowadzone przez polskich koordynatorow jest zle. Czlowiek to czlowiek, i pierd..i mnie to, z jakiego kraju pochodzi, jaki ma kolor oczu czy jak szeroki nos! Prawda jest taka, ze poznaje polakow tutaj, w Holandii, i powiem szczerze- gro z nich to dekle, ktorzy nic soba nie reprezentuja:/ Nie dziwota, ze potem pracodawcy was oszukuja- np. nie znajac jakiegokolwiek jezyka napewno nie wyjechal bym z Polski i nie robil bym z siebie balwana:/ |
_________________ Wielkie umysly obgaduja idee, srednie- wydarzenia, a male obgaduja innych. |
Ostatnio zmieniony przez mapett Pią Gru 11, 2009 3:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|