Mikolaj -tradycja polska |
Autor |
Wiadomość |
Mariola101
Super gaduła Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 343 Skąd: Nl
|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 5:31 pm Mikolaj -tradycja polska
|
|
|
Ja swietowalam dzis Mikolajki . A Wy moi drodzy ? Pochwale sie jako pierwsza- dostalam robot kuchenny.
Co ciekawego dostaliscie w Mikolaja ? |
_________________ Im kto wyższy, tym łatwiej i niżej spaść może.
— Adam Mickiewicz |
Ostatnio zmieniony przez Mariola101 Nie Gru 06, 2009 5:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mario28100
Poczatkujacy pies na baby
|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 6:18 pm
|
|
|
gratulacje dla darczyncy przynajmniej troche mysli
[ Dodano: Nie Gru 06, 2009 7:18 pm ]
o sobie |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 7:19 pm
|
|
|
swietowalam w czwartek w pracy... dostalam slodycze i produkty pod prysznic... robilismy z dzieciakami surprises...
w domu w tym roku nie swietowalismy... ale bylam z mezem i synem na mikolaju z pracy... ktorego maly przespal... hehe... |
|
|
|
|
Mariola101

|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 7:29 pm
|
|
|
Sama sobie zazyczylam taki prezent i malo teqo - zaciaqnelam Mikolaja do sklepu |
— Adam Mickiewicz |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 11:54 am
|
|
|
Mariola101, mowisz o polskiej tradycji, przy czym w Polsce Mikolaj jest dla dzieci- nie dla doroslych... Prezenty kupuje sie generalnie na gwiazke, w Mikolaja jedynie dzieci znajduja prezenty pod poduszka. Wiec mowisz o polskiej tradycji, a dzien spedzasz wedlug tradycji holenderskiej. Dla mnie to taka mala hipokryzja. |
Ostatnio zmieniony przez suska Pon Gru 07, 2009 12:17 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 11:55 am
|
|
|
grunt to sie dobrze ustawic czyli mikolaj po holendersku, a potem swieta po polsku ... czyli 2 x duzo prezentow |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 362
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 6:33 pm
|
|
|
[ Dodano: Pon Gru 07, 2009 7:37 pm ]
no tak, zeby bylo produktywnie: bylo surprisowe popoludnie, ktore przy duzej ilosci niespodzianek przeciagnelo sie do nocy. kalendarz urodzinowy ze zdjeciami solenizantow, zeby moj imburgering sie dokonal (fajne) i godzina jazdy z instruktorem, bo zrobila prawko w polsce, wiec musi nauczyc sie jezdzic na zachodzie (kwas) |
|
|
|
|
Mariola101

|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 8:55 pm
|
|
|
suska napisał/a: | Mariola101, mowisz o polskiej tradycji, przy czym w Polsce Mikolaj jest dla dzieci- nie dla doroslych... Prezenty kupuje sie generalnie na gwiazke, w Mikolaja jedynie dzieci znajduja prezenty pod poduszka. Wiec mowisz o polskiej tradycji, a dzien spedzasz wedlug tradycji holenderskiej. Dla mnie to taka mala hipokryzja. |
Kto powiedzial , ze Mikolaj jest tylko dla doroslych ???
I qdzie jest powiazanie 6 qrudnia z holenderska tradycja-bo nie rozumiem ?????
Oleje to co napisalas - hipokryzja .
P.S W moim domu Mikolaj nawet do babci przychodzil |
— Adam Mickiewicz |
Ostatnio zmieniony przez Mariola101 Pon Gru 07, 2009 9:07 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 9:36 pm
|
|
|
U mnie w pracy na mikołajki prezent w postaci słodyczy,natomiast przed samymi świetami w ostatni dzień pracy duża paczka z prezentami od firmy.Czyli taki polski gwiazdor. |
|
|
|
|
Mariola101

|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 9:39 pm
|
|
|
suska napisał/a: | Holdenreska tradycja przewiduje rozdawanie prezentow w dzien Swietego Mikolaja (troche na wzor naszej wigili)- 5 grudnia. Sory nie wiem z jakiej czesci Polski jestes, ale nie slyszalalam jeszcze zeby gdziekolwiek w Polsce ktokolwiek poza dziecmi dostawal prezenty w Mikolaja (u nas 6 grudnia) Moze mnie uswiadomisz |
To moze przeczytaj kiedy zalozylam temat . 6 grudnia.
Przykro mi ze nie swietujesz Mikolajek.Ale nie znaczy to ze wszyscy maja tak jak Ty.
Kazda okazja do radosci jest frajda...Jestes strasznie zszufladkowana i strasznie powaznie podchodzis do tematu. Dla mnie gdyby bylo swieto Swinki Pigi to tez bym swietowala.Byle bylo fajnie i wesolo. |
— Adam Mickiewicz |
Ostatnio zmieniony przez Mariola101 Pon Gru 07, 2009 9:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 9:39 pm
|
|
|
gwiazdor to chyba regionalnie tylko w wielkopolsce i na kaszubach wystepuje?
na slasku nie ma zadnego gwiazdora, tylko swiety mikolaj |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
faful
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 9:40 pm
|
|
|
suska napisał/a: | Holdenreska tradycja przewiduje rozdawanie prezentow w dzien Swietego Mikolaja (troche na wzor naszej wigili)- 5 grudnia. Sory nie wiem z jakiej czesci Polski jestes, ale nie slyszalalam jeszcze zeby gdziekolwiek w Polsce ktokolwiek poza dziecmi dostawal prezenty w Mikolaja (u nas 6 grudnia) Moze mnie uswiadomisz |
To Ja Cię uświadomię jak to wygląda u mnie w domku:D
A więc w dniu św. Mikołaja rodzice, narzeczony.. zawsze wręczają mi drobiazg w postaci np. słodyczy lub pieniążka(oczywiście działa to w dwie strony), natomiast na Gwiazdkę obdarowujemy się konkretniejszymi prezentami!
I dziwi mnie Twoje podejście, ponieważ każdy dom ma jakieś swoje zasady , tradycje..
Tak samo jest przykładowo z 12 potrawami wigilijnymi, ale czy to oznacza że każdy z Nas ma ich dokładnie tyle.. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 9:44 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | gwiazdor to chyba regionalnie tylko w wielkopolsce i na kaszubach wystepuje?
na slasku nie ma zadnego gwiazdora, tylko swiety mikolaj | Tak święty mikołaj tyle że napisałem tak by podkreślić termin świąt a nie tylko 5(6) grudzień. |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 10:01 pm
|
|
|
W moich stronach tez jest Gwiazdor w wigilie a nie mieszkalam ani na kaszubach ani w wielkopolsce Zaq a Mikolaja obchodzi sie 6 grudnia i prezenty sa dla kazdego i malego i duzego |
|
|
|
|
|