moze ktos sie orientuje |
Autor |
Wiadomość |
julians
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 11:33 pm moze ktos sie orientuje
|
|
|
witam jestem mama 8msc chlopca i dostaje dwa zasilki kinder bijslag i kinder bijslag budget(nie jestem przekonana czy dobrze napisalam ,,,)ale mam nadzieje ze sie Panstwo domysla ,i ostatnio slyszalam ze jest jeszcze w holandii jeden zasilek dla dziecka ponizej 3roku zycia ale osoba ktora mi o tym powiedziala nie wiedziala jak on sie nazywa i z jakiego tytulu on jest...moze ktos mi powie czy takie cos istnieje ,jak sie to nazywa i w jaki sposob zalatwia bo jak pytalam w geemente to oczywiscie nie wiedzieli o co mi chodzi...prosze o informacje z gory dziekuje Kasia |
_________________ lolo |
Ostatnio zmieniony przez julians Nie Gru 06, 2009 11:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 8:51 am
|
|
|
Kinderbijslag i Kindergebonden budget ale o trzecim nie slyszalam szczerze mówiąc, chyba,że chodzi ci o Kinderopvangtoeslag ale to dla rodziców, którzy oboje pracują jest to dadatek na żłobek-przedszkole. |
Ostatnio zmieniony przez ewcia.pol Pon Gru 07, 2009 8:52 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
julians
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 6:30 pm dziekuje
|
|
|
b dziekuje za informacje, szkoda ze juz wiecej nic sie nie nalezy eh..trudno,pozdrawiam |
_________________ lolo |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 10:19 pm
|
|
|
suska niestety |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 10:21 pm
|
|
|
Jasne po co isc do pracy jak tu wszystko daja za darmo |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 5:52 pm
|
|
|
mavd, odpusc sobie takie wypowiedzi bo pojada zaraz po tobie patrioci i ci co wiedza ze im sie nalezy i koniec. Ty bedziesz ta zla i ta co im zaluje bo przeciez oni maja do tego prawo a ty nic nie wiesz |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 9:42 pm
|
|
|
A po czym Wy,obrończynie holenderskiego budżetu przed pasożytami Polakami wnioskujecie,że osoba,która pyta nie pracuje?Gdzie ona coś takiego napisała,że tak naskakujecie?Skoro dostaje zasiłek rodzinny,to musi płacić podatki(prawda,czy się mylę?)-a skoro płaci podatki,to chyba pracuje.Wiecie co-odpuściłybyście sobie wredne złośliwości,bo się w końcu wrzodów na żołądku nabawicie,a i tak nic nie zmienicie,bo prawo jest równe dla wszystkich-pracujesz,płacisz podatki,to masz i przywileje w postaci różnych dodatków,które się należą wszystkim (a nie tylko "autochtonom")kiedy to w końcu co do niektórych dotrze? |
Ostatnio zmieniony przez dorota w Wto Gru 08, 2009 11:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 11:02 pm
|
|
|
Dorota, jesli ktos dostaje rodzinne to nie znaczy odrazu ze pracuje osoba ta ( nie mowie tu koniecznie o tej dziewczynie od ktorej wyszlo zapytanie ) moze byc np. na zasilku dla bezrobotnych lub chorobowym.
Co do tego prawa ktore jest rowne dla wszystkich to sie akurat z toba nie zgodze , moze tak jest na papierze ale nie w rzeczywistosci.I powiem ci ze z racji tego czym sie zajumje bardzo czesto jestem z Polakami w roznych instytucjach zeby tlumaczyc i wiem ze sa robione wielkie problemy zeby dostac to co sie nalezy.
Monika |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 11:21 pm
|
|
|
mavd napisał/a: | Dorota, jesli ktos dostaje rodzinne to nie znaczy odrazu ze pracuje osoba ta ( nie mowie tu koniecznie o tej dziewczynie od ktorej wyszlo zapytanie ) moze byc np. na zasilku dla bezrobotnych lub chorobowym.
Co do tego prawa ktore jest rowne dla wszystkich to sie akurat z toba nie zgodze , moze tak jest na papierze ale nie w rzeczywistosci.I powiem ci ze z racji tego czym sie zajumje bardzo czesto jestem z Polakami w roznych instytucjach zeby tlumaczyc i wiem ze sa robione wielkie problemy zeby dostac to co sie nalezy.
Monika |
Nie rozumiem więc,w czym masz problem,że dziewczyna zapytała,czy jej się coś należy skoro nie tak łatwo dostać te dodatki?Po kiego grzyba złośliwe komentarze?Nie będzie się należało -nie dostanie-proste-a nie jest to pierwszy raz,kiedy jedziecie po Polakach,że znowu czegoś chcą.Czas pomyśleć logicznie i odpuścić sobie-za darmo jeszcze nikt nikomu nic nie dał i raczej nie da.Nie umiem zrozumieć co przemawia przez Waszą złośliwość-jak się czyta komentarze co niektórych,to szlag człowieka trafia,że pisze to niby rodak-napisałam już kiedyś i teraz powtórzę-Polak Polakowi wilkiem! |
|
|
|
|
saba111
Poczatkujacy
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Lis 2009 Posty: 30
|
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 11:23 pm
|
|
|
mavd napisał/a: | Dorota, jesli ktos dostaje rodzinne to nie znaczy odrazu ze pracuje osoba ta ( nie mowie tu koniecznie o tej dziewczynie od ktorej wyszlo zapytanie ) moze byc np. na zasilku dla bezrobotnych lub chorobowym.
Monika |
Ciekawi mnie ten temat. Napisz, proszę coś więcej z doświadczenia.
Chiałabym się zorientować.
Czy Polak ma tu prawo do zasiłku dla bezrobotnych?
Jaka jest różnica pomiędzy przepisami ''na papierze'', a praktyką? Czego Polacy nie dostają (bo są Polakami?), a co powinni dostać? |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 11:58 pm
|
|
|
Saba,
ostatnio zglosila sie do mnie pewna pani ktora byla od wrzesnia bez pracy no i jest nie zameldowana w Holandii, w trakcie rozmowy zapytalam czemu nie wystapila o zasilek dla bezrobotnych , ok ona nic nie wiedziala ze jej sie nalezy ( przepracowala 1 rok i 9 miesiecy).Dla pewnosci zadzwonilam do UWV w Amsterdamie , wyjasnilam sprawe ,panienka ktora odebrala telefon wysluchla i poszla sie zapytac jak wyglada cos takiego , po jakims czasie wrocila i potwierdzila ze nie ma problemu tylko trzeba osobiscie sie tam zglosic .Wieczorem dla pewnosci poczytalam na stronce UWV co i jak.Nastepnego dnia poszlysmy tam razem no i babsko ktore tam siedzialo powiedziala ze tej pani nic sie nie nalezy , wiec jej powiedziam ze dzwonilam i nie bylo problemu , i tak tez pisze na ich stronie wiec gdzie jest problem,no to zaczela marudzic ze czemu ta pani dopiero teraz o to zaczela sie o ten zasilek starac moja odpowiedz byla ze ona o tym nie wiedziala ze jej sie nalezy , no a skad ona wie teraz , no bo jej powiedzialam.W koncu po ponad godzinnej dyskusji dostalysmy te wnioski .
Lub cos innego Polacy w Hadze zostali oszukani zadzwonilam na policje zeby sie umowic i zlozyc doniesienie o przestepstwie , osoba ktora ze mna rozmawiala powiedziala gdzie i kiedy oni moga przyjsc , przyszli tam to jakis palant ich odeslal z kwitkiem i powiedzial ze nic nie moga im pomoc.
Sam widzisz ze co do Polakow to tu kazdy co innego.
Monika |
Ostatnio zmieniony przez mavd Śro Gru 09, 2009 12:00 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Gru 09, 2009 7:28 pm
|
|
|
mavd-Twoje przykłady nie świadczą o tym,ze Polacy nie maja równych praw-one świadczą o nieprzestrzeganiu prawa przez urzędników holenderskich i lekceważącym podejściu do Polaków. |
|
|
|
|
saba111
Poczatkujacy
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Lis 2009 Posty: 30
|
Wysłany: Śro Gru 09, 2009 10:34 pm
|
|
|
mavd napisał/a: | Saba,
ostatnio zglosila sie do mnie pewna pani ktora byla od wrzesnia bez pracy no i jest nie zameldowana w Holandii, w trakcie rozmowy zapytalam czemu nie wystapila o zasilek dla bezrobotnych , ok ona nic nie wiedziala ze jej sie nalezy ( przepracowala 1 rok i 9 miesiecy).Dla pewnosci zadzwonilam do UWV w Amsterdamie , wyjasnilam sprawe ,panienka ktora odebrala telefon wysluchla i poszla sie zapytac jak wyglada cos takiego , po jakims czasie wrocila i potwierdzila ze nie ma problemu tylko trzeba osobiscie sie tam zglosic .Wieczorem dla pewnosci poczytalam na stronce UWV co i jak.Nastepnego dnia poszlysmy tam razem no i babsko ktore tam siedzialo powiedziala ze tej pani nic sie nie nalezy , wiec jej powiedziam ze dzwonilam i nie bylo problemu , i tak tez pisze na ich stronie wiec gdzie jest problem,no to zaczela marudzic ze czemu ta pani dopiero teraz o to zaczela sie o ten zasilek starac moja odpowiedz byla ze ona o tym nie wiedziala ze jej sie nalezy , no a skad ona wie teraz , no bo jej powiedzialam.W koncu po ponad godzinnej dyskusji dostalysmy te wnioski .
Lub cos innego Polacy w Hadze zostali oszukani zadzwonilam na policje zeby sie umowic i zlozyc doniesienie o przestepstwie , osoba ktora ze mna rozmawiala powiedziala gdzie i kiedy oni moga przyjsc , przyszli tam to jakis palant ich odeslal z kwitkiem i powiedzial ze nic nie moga im pomoc.
Sam widzisz ze co do Polakow to tu kazdy co innego.
Monika |
Czyli, w sumie się to sprowadza do tego, że po prostu ludzie nie wiedzą jakie im prawa przysługują, a jeszcze mnie potrafią sobie poradzić z ich egzekucją.
Monika, a jak trafiają do Ciebie te osoby?
Piszesz o Amsterdamie i Hadze, czyli ode mnie daleko. Jak mogę - jeśli zajdzie kiedyś taka potrzeba - znaleźć kogoś takiego jak Ty na północy NL?
Czy Ty masz jakieś w tym wyspecjalizowane biuro? A jeśli tak, to jak ogólnie nazywają się takie biura? |
|
|
|
|
nollewska
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 24 Sie 2006 Posty: 547 Skąd: Veghel/Torrevieja
|
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 9:42 pm
|
|
|
Forum jest po to, aby pytac, zadawac pytania itp. Ci ktorzy cos wiedza wiecej czy mniej, czy tez mialy podobne sprawy, problemy, powinni udzielic odpowiedzi.
Wiec nie czepiajmy sie slowek, ale sobie wzajemnie pomozmy. |
_________________ Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line |
|
|
|
|
|