|
Zasilek dla bezrobotnych /transfer zasilku do Polski |
| Autor |
Wiadomość |
hacor
Poczatkujacy hcny
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 1:07 pm
|
|
|
| Koleżance chodzi o zasiłek z UWV , ale ta babka nic nie mówiła na ten temat, nawet salarisow nie chciała ani nic , tylko CV , i pytała tam o doświadczenie w pracy i takie tam |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 3:23 pm
|
|
|
Na razie zostala zarejestrowana jako poszukujaca pracy. Potem zostanie wezwana do UWV, bedzie musiala okazac salarisy z ostatnch 26 tygodni i wypelnic podanie o przyznanie WW. Musi tez wykazac ze intensywnie poszukuje pracy, czyli wykaz firm i osob do ktorych dzwonila lub wysylala maile lub listy.
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 35 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 4:50 pm
|
|
|
Dziwne, bo chyba nie dostajesz wezwania, wydaje mi sie ze od razu dostajesz termin na rozmowe. Tak jest w Lelystad przynajmniej.
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 5:21 pm
|
|
|
| wg mnie powinienes od razu przy rejestracji powiedziec,że chcesz złożyc wniosek na WW-uitkering |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 6:44 pm
|
|
|
| hacor napisał/a: | | Koleżance chodzi o zasiłek z UWV , ale ta babka nic nie mówiła na ten temat, nawet salarisow nie chciała ani nic , tylko CV , i pytała tam o doświadczenie w pracy i takie tam |
Obawiam sie, ze nastapilo nieporozumienie.
Nie powiedzieliscie wyraznie, ze chcecie sie zarejestrowac na zasilek WW. |
|
|
|
|
shoogunn
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 1:35 pm
|
|
|
Witam
Chcialem prosic o porade. Generalnie moj roczny kontrakt przedwczesniej zostal zerwany. Planuje wrocic do PL, ale przepracowalem 8 miesiec wiec wiem ze nalezy mi sie zasilek.
Chcialbym wyciac numer zeby pozbyc sie mieszkania i ubezpieczenia zdrowotnego i pojechac do PL i brac zasilek. Czy to jest mozliwe ? Podejrzewam ze ubezpieczenie bede musial miec, ale co z mieszkaniem ? Czy jezeli zrezygnuje z mieszkania bede wykreslony z meldunku i nie dostane zasilku ?
Prosze o pomoc. I z gory za nia dziekuje.
Pozdro |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 37 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 4:19 pm
|
|
|
| Z tego co wiem, to takie cos jest mozliwe, chaczyk polega tylko na tym, ze nie mozesz pobierac dwoch zasilkow jednoczesnie. Ale holenderski w Polsce- chyba sie da |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 9:59 pm
|
|
|
| suska napisał/a: | | Z tego co wiem, to takie cos jest mozliwe, chaczyk polega tylko na tym, ze nie mozesz pobierac dwoch zasilkow jednoczesnie. Ale holenderski w Polsce- chyba sie da |
A jak ma szukac pracy w holandi jak bedzie w polsce jak myslisz suska a na rozmowy w UWV to jak sie zglosi ? Chyba to niewykonalne ? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Gru 12, 2009 9:17 am
|
|
|
| shoogunn napisał/a: | | Generalnie moj roczny kontrakt przedwczesniej zostal zerwany | ty go zerwales ?? czy pracodawca ?
Bo to jest wazne zeby dostac zasilek . Jesli sam zerwales nie dostaniesz zasilku( uwaga sprawdzaja)JEsli zerwal go pracodawca to zasilek dostaniesz.
| shoogunn napisał/a: | | pojechac do PL i brac zasilek. Czy to jest mozliwe ? |
Tak mozliwe dostaniesz zasilek przez 3 m-ce
Nie potrzebujesz medunku czy ubezpieczenia a musisz oprosic o E 301 .Wtyedy przetransferuja ci zasilek do polski i bedziesz do pobieral w polsce . ( poszukaj o tym E 301 tu na forum jest wiecej )
http://www.uwv.nl/Interna...E301/index.aspx
http://forum.niedziela.nl...2&highlight=301
http://forum.niedziela.nl...5&highlight=301 |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
shoogunn
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 12, 2009 8:50 pm
|
|
|
| Tak zostalem zwolniony. Z powodu kryzysu straciłem posade, nie mielismy projektow i dostalem wymowienie. |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Sob Gru 12, 2009 9:48 pm
|
|
|
Aby otrzymywac holenderski zasilek dla bezrobotnych w Polsce nalezy zabrac ze soba druk 303, ktory wyda UWV. W Polsce nalezy zarejestrowac sie nie jako osoba bezrobotna, tylko jako poszukujaca pracy.
Druk 301 jest historia pracy (swiadectwem pracy)
Druk 303 swiadczy o tym, ze dana osoba nabyla prawa do zasilku dla bezrobotnych. |
|
|
|
|
shoogunn
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Gru 16, 2009 8:36 pm
|
|
|
Witam
Dziekuje za odzew. Mam dalsze pytanie czy te papiery zezwalajace na pobranie zasilku w Polsce. Czy ten zasilek bedzie polski czy holenderski ?
Bylem w pani oficer wrzucial moje dane do komputera i po swietach mam sie zglosic na spotkanie w sprawie szukania pracy. Generalnie chce sie przejsc, bo bede jeszcze w styczniu tutaj. Jedyne co to mysle o rezygnacji z ubezpieczenia i mieszkania. Ale chcialbym pobrac zasilek normalnej wielkosci.
Aha nie zglosilem sie jeszcze do IND Czy to bedzie problem ?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Gru 16, 2009 8:47 pm
|
|
|
| shoogunn napisał/a: | | Czy ten zasilek bedzie polski czy holenderski ? |
Dostaniesz zasilek "holenderski "przez okolo 3 miesiece , bedzie on przetransferowany do polski.A jesli bedziesz pobieral w Polsce to nie mam pojecia czy musisz sie w PL zglaszac do urzedu pracy . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
| Ostatnio zmieniony przez baileys Śro Gru 16, 2009 8:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 7:12 am
|
|
|
| zasiłek w PL dostaniesz w takiej wysokości, w jakiej został Ci przyznany w NL, tylko przeliczony na złotówki. Nie pamiętam tylko po jakim kursie pieniążki zostaną przeliczone. No i będziesz musiał stawiać się na wizyty w PUP-ie. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
| Ostatnio zmieniony przez agastepa13 Czw Gru 17, 2009 11:16 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 60 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 10:47 am
|
|
|
Jesli ktos dobrze przeczyta toco komu sie nalezy to dotyczy to osob ktore np. w Holandii byly zarejstrowane jako osoba bezrobotna i ta osoba pojechala by do polski szukac pracy to wtedy trzeba wypelnic ten E3030 ale jesli obywatel polski wraca do kraju bo tu nie ma pracy to nalezy wziasc ze soba E301 tylko ze zasilek w Polsce bedzie w wysokosci jak w Polsce
Monika |
|
|
|
|
|
|