zmiana nazwiska ? |
Autor |
Wiadomość |
rob8043
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 12:28 am zmiana nazwiska ?
|
|
|
spotkałem sie juz z wielomatakimi przypadkami ze polacy to Arek de V....
Ronald de R... itp co o tym myslicie ? po co zmieniac ? czy ta koncówka po de jest to wlasna nazwa ? |
|
|
|
|
AnnaW
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 4:15 pm
|
|
|
????????????? nie wiem o co chodzi |
|
|
|
|
mariodsl
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 4:36 pm
|
|
|
Ja tam samo nie wiem Moze nam cos bardziej wyjasnisz Ja jak juz widzialem nazwiska np. Holendrow to jest <imi> van <nazwisko> a tak to zapisują normalnie tak jak polskie np. Jan Kowlaski Moze to chodzi o Arek de np. schoonmaker |
|
|
|
|
magrach
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 9:11 pm
|
|
|
po holendersku to by był Jan van de Kowalski |
_________________ nie ma zwykłych chwil.... |
|
|
|
|
Pan Diabel
Poczatkujacy Fashe Romantyk

|
Wysłany: Śro Sie 29, 2007 3:51 pm Re: zmiana nazwiska ?
|
|
|
rob8043 napisał/a: | spotkałem sie juz z wielomatakimi przypadkami ze polacy to Arek de V....
Ronald de R... itp co o tym myslicie ? po co zmieniac ? czy ta koncówka po de jest to wlasna nazwa ? |
Co ja o tym mysle...hmm
Zapewne chodzi o Arek de Viertarka Operator i Ronald de Robotnik Niewykwalifikowany. Dosc czesto stosowana metoda na poprawe wlasnego wizerunku. Ja na ten przyklad jestem Piotr Van Der Len Patentowy! |
|
|
|
|
Monika NB
Poczatkujacy

|
Wysłany: Śro Sie 29, 2007 6:37 pm
|
|
|
nie spotkalam sie z czyms takim |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Śro Sie 29, 2007 7:10 pm
|
|
|
ja również pierwszy raz słyszę... |
|
|
|
|
meg
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 02 Lut 2007 Posty: 95 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Śro Sie 29, 2007 8:04 pm
|
|
|
A ja sie spotkalam ze zmianami nazwisk obcokrajowcow na holenderskie (nie tylko Polakow).
Holendrzy wbrew powszechnemu pogladowi nie sa tak tolerancyjni jak sie o nich mowi. Mieszkajacy tu obcokrajowcy czasem zmieniaja nazwisko na brzmiace holendersko, jezeli sa tu na tyle dlugo, ze nie slychac obcego akcentu. Dbaja tez o to zeby ich dzieci mialy holendersko brzmiace imiona. A niektorzy wybieraja nawet imiona ktore pasuja zarowno dla chlopca jak i dziewczynki... (jest tu czesc imion, ktore moga byc nadane zarowno chlopcu jak i dziewczynce- po przeczytaniu CV nie wie sie czy ma sie do czynienia z kobieta, czy mezczyzna)
A wszystko to, zeby uniknac klopotow z dyskryminacja i jeszcze bardziej wtopic sie w tlum. Mimo wszystko predzej prace dostanie Holender, a takze predzej bialy niz czarny. Spotkalam sie tez z tym,ze razem z CV wysylaja zdjecie bialego znajomego. Jesli zostana wybrani na rozmowe o prace, a odrzuceni za kolor skory, moga pozwac potencjalnego pracodawce.
pomijam przypadki ludzi uciekajacych przed przeszloscia, chcacych sie zaszyc gdzies i nie zostac odnalezieni. |
|
|
|
|
Beny83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 11:24 am
|
|
|
jakie warunki trzeba spelnic by zmienic nazwisko ?
pozdr |
|
|
|
|
Pola
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 01, 2007 9:44 am
|
|
|
A nie przyszlo ci do glowy czlowieku, ze ktos moze tak sie po prostu nazywac? Pochodzic np. z mieszanego zwiazku i miec tak na nazwisko? |
|
|
|
|
dorota-ol
Gaduła dorota-ol
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Lip 2009 Posty: 123 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 11:12 am
|
|
|
Nasunęło mi się takie pytanie: Czy będąc w związku bez ślubu można zmienić nazwisko na partnera? |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 11:49 am
|
|
|
A poszukajcie sobie informacji u zrodla...
http://www.rijksoverheid....m-wijzigen.html
[ Dodano: Pią Sty 14, 2011 11:57 am ]
rob8043 napisał/a: | spotkałem sie juz z wielomatakimi przypadkami ze polacy to Arek de V....
jak mi to forum zawsze humor poprawia, nie przyszlo Ci do glowy ze ktos sie tak nazywa i nic na to nie poradzi?
Odnosnie nazwisk holenderskich:
http://holendrowo.blogspo...e-nazwiska.html |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
Ostatnio zmieniony przez duYster Pią Sty 14, 2011 11:58 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 2:30 pm
|
|
|
ja zmienilam ,,wirtualnie" swoje nazwisko, czy podnioslo to moje mniemanie o sobie? ani troche, wrecz jest mi przykro ze takim postepem musze zarabic na zycie.
Od jakiegos czasu nazywam sie vd Veen. Dlugo myslalam nad doborem nazwiska padlo na takie z 2 powodow, pierwszy bardzo popularne nazwisko w moim regionie, 2 wies na ktorej mieszkam byla dawna kolonia torfu (veen). rezultat: 34 % w ciagu kwartalu podskoczyla moja sprzedaz internetowa na ebay, do dnia dzisiejszego utrzymuje sie na satysfakcjonujacym poziomie. nie sadze zeby ten skok byl dlatego ze zaczelam wiecej pracowac, a tylko dlatego ze moje nazwisko ,,brzmi" tak swojsko.
Oczywiscie nie mam zamiaru w realu zmieniac nazwiska i witajac sie z ludzmi podaje moje prawdziwe imie i nazwisko, dzieci takze maja polskobrzmiace imiona.
Czy spotkalam ludzi ,,z dziwnie zmienionymi nazwiskami" Tak? jednago polaka, ktory mieszka tu od dziecinstwa ok. 25 lat. i mimo ze ma na imie Tomasz, przedstawia sie jako Tony (nawet pod tym imieniem oficjalnie wystapil w programie telewizyjnym). Znam brazylijczyka Tony de Boer, bylam strasznie zdziwiona (on sam mowi bardzo kiepsko po holendersku) ale to nazwisko jest z dziada pradziada u nich. |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
dorota-ol
Gaduła dorota-ol
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Lip 2009 Posty: 123 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 2:50 pm
|
|
|
ja mam partnera Polaka, nasze dzieci mają jego nazwisko, a my nie mamy ślubu, zastanawiałam się czy jest możliwość zmiany nazwiska na partnera bez zawierania związku małżeńskiego? |
|
|
|
|
szczupak
Poczatkujacy

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 4:27 pm
|
|
|
Wyrażę się łagodnie,bo nie wypada kląć na forum,LUDZIE!!!!pogieło was? jesteśmy POLAKAMI nie jakąś chołotą,trzeba uczyć się języka jeżeli chce się tu funkcjonować,ale takie coś?mam syna który się tu urodził i nie nazywa się jak środek do czyszczenia drewna,ma polskie imie i już.Zobaczcie tych wszystkich ciawasów,jak oni się nazywają? Tak jak ludzie z ich ojczystych krajów,nie róbcie z siebie farbowanych lisów,każdy holender po minucie rozmowy i tak się zoriętuje kim jestes naprawde... |
_________________ Śmiech dla duszy jest tym czym tlen dla płuc |
|
|
|
|
|