NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Antena satelitarna
Autor Wiadomość
kuntjesquad 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 4:48 pm   Antena satelitarna

Właśnie kupiłem mieszkanie,czy potrzebuje jakiegoś zezwolenia z gemeente lub innego miejsca aby ja zamontować?Czy też moge zawiesić ją sobie,mieszkam na 1 piętrze,w klatce znajduje się 11 mieszkań,nad sobą mam jeszcze jendo piętro,z góry dziękuje za pomoc.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 7:04 pm   

w twoim przypadku jest potrzebna zgoda o ile jest takowe u was zrzeszenie wlascicieli i gminy.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 8:10 pm   .

A czy wynajmujacy mieszkanie tez potrzebuje zezwolenie z gemeente? Nie mam balkonu, 4 ostatnie pietro, czy mozna na dachu zamontowac?

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 8:27 pm   

nie bez zezwolenia zrzeszenia lub gminy nie mozna.

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 10:16 pm   

Od 8 lat mam satelite i nikogo nie pytalam o zezwolenie ;-)

madzina 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 29, 2009 10:34 am   

z tego co ja sie orientuje to nie mozna chyba ze na stojaku mozesz przymocowac mamy ten sam problem dlatego oddalismy dekoder i zmiejszylismy abonament bo jestesmy w trakcie umowy a niekalkuluje sie nam zerwanie umowy bo do konca nam zostalo 3miesiace .Pozdrawiam :039:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Gru 29, 2009 12:43 pm   

kuntjesquad,
Cytat:
czy potrzebuje jakiegoś zezwolenia z gemeente lub innego miejsca aby ja zamontować

zerknij czy sasiedzi posiadaja anteny
jesli tak, to nie bedziesz miala problemu z zawieszeniem wlasnej

jesli nie ma ani jednej anteny, to moze oznaczac problem z uzyskaniem pozwolenia
niestety tak sie sklada ze niektore gminy wymagaja pozwolen
zwlaszcza jesli mieszka sie w budynku wielorodzinnym tzw (flatwoning)

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Gru 29, 2009 12:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

agusieniandrzej 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Gru 31, 2009 6:42 pm   

niestety ptrzebne jest pozwolenie. ja niestety nie dostałam wynajmuję mieszkanie przez biuro pracy, i ponoć jest coś w kontrakcie co uniemożliwia wyrażenie zgody przez spółdzielnię na posiadanie anteny. ale i tak mamy - nikt nie bedzie mi zabraniał posiadania dostępu do informacji. swoją droga nie wiem czy wiecie zabranianie posiadania anten to łamanie praw człowieka, konstytucji, konwencji - chodzi o wolny dostęp do mediów. :)

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Czw Gru 31, 2009 7:02 pm   

agusieniandrzej,
agusieniandrzej napisał/a:
zabranianie posiadania anten to łamanie praw człowieka,
alez nikt ci nie zabrania jej kupic czy posiadac . Tylko gmina czy tez inna instancja zabrania mocowania na danym budynku czy w jego obrebie .
Pozatym lamania prawa ustalonego prze gmine jest karalne.
nikt nie bedzie mi zabraniał posiadania dostępu do informacji.
jak juz wyzej napisalam nikt nie zabrania ci dostepu czy posiadania . Mozesz tez poszukac alternatywy na dostep do medji takich jak TV czy internet czy radio , jest ich wiele .
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Gru 31, 2009 7:02 pm, w całości zmieniany 1 raz  

agusieniandrzej 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 04, 2010 1:54 pm   

To że nikt nie zabrania mi kupic czy posiadać to fakt ale zabrania mi sie korzystania - co jest jednoznaczna z utrudnianiem dostępu.
Niemożnosc kozystania z anteny pozbawia mnie dostępu do źrudła informacyjno - kulturalno - rozrywkowego jakim nie tylko dla mnie ale i dla innych emigrantów jest telewizja.
Pozatym jeśli gmina czy spółdzielnia zabrania mocowania anteny na budynku, powinna wskazać inne miejsce gdzie mogę takową antenę umieścić lub wskazać mi satysfakcjonujący mnie sposób dostępu do mediów. A niestety żadna z sieci kablowych nie dostarcza programów w języku polskim.
I cóż z tego ze pozostaje internet kiedy nie satysfakcjonuje mnie to, pozatym w internecie nie zawsze jest to wszystko co w telewizji sprawdz sam nawet telewizja przez internet jest okrojoną formą tej dostepnej przez satelite.
A wolnośc słowa zawiera w sobie także prawo do odbioru sygnału TV radio.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Sty 04, 2010 2:05 pm   

Moi znajomi w IE z powodu wlasnie takiego zakazu talerz od satki trzymali na balkonie na ... krzesle.

Co do zakazow - czesto nie mozna wieszac anten na budynkach (np. zabytkowe) a jest takka potrzeba. Z mojego "podworka" - jescze jak pracowalem w PL potrzebowalismy zestawic linka dla transmisji radiowej z zabytkowego miejsca. Niesetty konserwator zabytkow splawial nas na drzewo. Skonczylo sie na specjalnej zamocowanej w ramie okiennej (fajnie walilo w czache po 10-15min siedzienia). Dalo sie, i pewnie satki tez sie da jakos inaczej zamocowac (moze dach jak nie elewacja)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

MiniSmurfin 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 2:39 pm   

A niestety żadna z sieci kablowych nie dostarcza programów w języku polskim.

Chodzi mi to juz jakis czas po glowie, by pozbierac podpisy, napisac petycje/prosbe o polski program/my i wyslac do Ziggo. Jest nas ponoc jakies 60tys tutaj i nie ma ani jednego programu, za to sa programy dla niemcow, francuzow, wlochow, arabow, azjatow itp. Moze pomysla nad tym, klijentow przeciez nigdy nie zawiele. :029:

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pon Sty 04, 2010 3:26 pm   

zabrania mi sie korzystania
A niestety żadna z sieci kablowych nie dostarcza programów w języku polskim.
to jak to jest zabraniaja ale jednak daja ??
A ze cie nie satysfakcjonuje to wyjscie to nie ich problwem. Oni ci dali wszystkie media wiec ci nic nie zabronili a ze ty chcesz wlasnie miec po plskiu to juz twoj problem nie ich . Oni nie pozwalaj poprostu wieszania np anten satelitarnych . Taka ich regula .
agusieniandrzej, widze ze ni chodzi ci o media ale o polskie media bo tutejsze ci nie pasuja . Ze za kazda cene chcial byc by to oni sie dopasowali do twoich wymogow jako gospodarze ale o twoich obowiazkach jako "goscia "zapominasz.
Tu Jest NL , ten kraj ma swoje prawa nie zaleznie od unji . Jak do tej pory nie pokazales nic czym by ktos zlamal konstytucje "wolnosci czlowieka ".Dodatkowo sam mowisz ze masz dostep do internetu ( polskiego ) gdzie masz dostep do polskiej tv ze masz dostep do radia i tv ( Holendrskiego ) ale to ci nie odpowiada. i ciagle powtarzasz
ze to cie nie satysfakcjonuje.
To poradze ci cos napisz do krolowej list ze to wszystko nie satysfakcjonuje ciebie , ze chcial bys to widziec inaczej i przedstaw swoja ideje jako goscia moze to podziala .

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 3:47 pm   

Istnieje przepis w konwencji genewskiej ze kazdy ma prawo do odbirpru wiadomosci i innych programow radiowo-telewizyjnych w jezyku ojczystym .
w ten sposob tez udokumentowalam swoja prosbe i spoldzielnia wyrazila zgode .

monika

agusieniandrzej 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 04, 2010 5:02 pm   

baileys, zastanów się może tutejsze mi nie pasują bo nie są po polsku ? haaa ?
pozatym nie jestem gościem tylko obywatelem uni euporejskiej. Pozatym nie wiem czy wiesz ale prawo unijne niekiedy jest wyżej niż prawo kraju unii. Aha i jeszcze apropo's gości skoro inni (Turcy, Niemcy, Francuzi, itd) mają swoją telewizję "w kablu" to dlaczego Polacy nie.
Jeśli chodzi o to że nie pokazałam nic czymby ktoś złamał konstytucje to czy wystarczy Ci jak powołam się na :
Traktat Unii art. 28 i 49
Europejską Konwencję Praw Człowieka i Obywatela art. 10
Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskichi i Politycznych art.19 ?
I jeszcze konstytucja Holenderska.
A jeśli chodzi o dostęp do internetu owszem mam ale płacę za niego, a z satelity jest "za darmo". Ale w tym momencie nie chodzi mi o za darmo lub nie tylko o fakt podejścia niektórych instytucji holenderskich do Polaków i ich spraw. Nie wiem czy wiesz ale niektóre spółdzielnie podpisują umowy z operatorami kablowymi o wyłączności. (tz. tylko programy na kablu danego operatora), a to nie sprzyja wolnej konkurencji.

Odpowiedz do tematu