NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Koniec z dymkiem w barze...
Autor Wiadomość
m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Sty 04, 2010 8:40 pm   Koniec z dymkiem w barze...

Cytat:
Wkrótce w barze i dyskotece papieros będzie całkowicie zakazany

W barach, kawiarniach czy dyskotekach będzie obowiązywał całkowity zakaz palenia. Papierosa będzie można ewentualnie zapalić tylko poza lokalem, bo nie będzie w nim nawet palarni - przewiduje najnowsza wersja projektu tzw. ustawy antynikotynowej.

Tak restrykcyjny przepis chcą wprowadzić posłowie ze specjalnej podkomisji, która pracuje nad wprowadzeniem w Polsce prawa o całkowitym zakazie palenia w miejscach publicznych. Już w najbliższy czwartek projekt ustawy zawierający m.in. taką propozycję zostanie przedstawiony sejmowej komisji zdrowia.

Większość posłów jest "za", bo "zdrowie Polaków jest najważniejsze"

To ogromna zmiana, bo wcześniejsza wersja projektu zakładała, że w restauracjach, kawiarniach czy barach będzie można palić w utworzonych do tego celu palarniach.

- Postanowiliśmy jednak pójść o krok dalej i całkowicie zakazać palenia w lokalach gastronomicznych i rozrywkowych. Wiemy, że to bardzo restrykcyjny i dyskusyjny przepis, ale zdrowie Polaków jest ważniejsze - przekonuje w rozmowie z Gazeta.pl Aleksander Sopliński z PSL, szef podkomisji zdrowia publicznego. Za złamanie takiego zakazu będzie grozić wysoka grzywna. Właściciel lokalu może zapłacić nawet 20 tys. zł kary. Palacz - jedyne 100 zł.

Jak się dowiedzieliśmy taki zapis ma duże szanse wejść w życie. Niemal jednomyślny w tej sprawie jest klub PiS i PSL. - Już są w Polsce puby i kawiarnie, które są zamknięte dla palaczy. I wcale klientów z tego powodu nie tracą - dowodzi poseł Andrzej Sośnierz z PiS. Dyskusja na ten temat toczy się jeszcze w Platformie i na lewicy, bo tu parlamentarzyści są podzieleni. - To daleko idące zmiany, dlatego na pewno na komisji zdrowia w czwartek będzie toczyła się bardzo burzliwa dyskusja - twierdzi Beata Małecka - Libera z PO.

WHO: Większość Polaków jest za całkowitym zakazem palenia w restauracjach

Tak restrykcyjne prawo obowiązuje w Europie na Litwie, w Irlandii, Islandii, Norwegii i Wielkiej Brytanii. - Tam też na początku był pewnie opór i protesty pod hasłem łamania wolności osobistej. Badania pokazują jednak, że większość, także Polaków, jest za wprowadzeniem całkowitego zakazu palenia w pubach i restauracjach. W Polsce za takim prawem jest 54 proc. obywateli - mówi nam Paulina Miśkiewicz, dyrektor biura Światowej Organizacji Zdrowia w Polsce.

Co jeszcze w ustawie antynikotynowej?

Do najnowszego projektu wprowadzono jeszcze inne zmiany. I tak palenie w zakładach pracy ma być dozwolone tylko w palarniach, ale pracodawca nie będzie miał obowiązku stworzenia takiego miejsca. W takiej sytuacji, papierosa będzie można zapalić tylko poza firmą. Zakazana będzie m.in. sprzedaż tzw. papierosów elektronicznych. Dodatkowo w sklepach pojawią się tablice informujące o ustawowym zakazie sprzedaży papierosów nieletnim, na wzór tych już wywieszonych dotyczących alkoholu. Także na pudełkach papierosów pojawią się nowe oznaczenia przestrzegające przed skutkami palenia. Będą to zdjęcia przedstawiające np. raka płuc czy krtani.

Za to nie będzie np. zakazu palenia w samochodzie, na balkonie czy na klatce schodowej. Nie zdecydowano się na umieszczenie w projekcie ustawy zapisu o tym, aby strefa wolna od dymu tytoniowego obejmowała 10 metrów od budynku użyteczności publicznej. - Nikt przecież nie będzie chodził z linijką. A chodzi nam o to, żeby to nowe prawo było przestrzegane, a nie było martwym przepisem - argumentuje Aleksander Sopliński z PSL.

Tymczasem na pewno nie będzie można palić w autobusach, pociągach i na przystankach autobusowych oraz dworcach. Strefa wolna od dymu tytoniowego będzie obejmować również hotele, schroniska, hospicja, domy studenckie, a nawet domy zakonne. W tych jednak będą mogły powstawać palarnie.

Nowe prawo - według zapowiedzi polityków - najwcześniej wejdzie w życie pod koniec tego roku.

Łukasz Antkiewicz, Gazeta.pl

Źrodlo: http://wiadomosci.gazeta....calkowicie.html

Co wy na to?

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 8:53 pm   

Polecam elektronicznego papierosa :033:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Sty 04, 2010 9:03 pm   

Nie bardzo ;)

Cytat:
Zakazana będzie m.in. sprzedaż tzw. papierosów elektronicznych

Mnie sie podoba zakaz palenia w knajpach - bedie mozna wyjsc na piwo i nie smierdziec :)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 11:37 am   

Hm pytanie tylko czy cala ta szopka ma sens, popatrz na Holandie- wprowadzili zakaz, polowa kraju go zignorowala, 1.5 roku pozniejzakaz zostal ograniczony ;) Polska to jeszcze wiekszy kraj, nie wierze w to, ze wszyscy sie podporzadkuja. Pytanie tylko czy rzad ugnie sie pod naciskiem spoleczenstwa, tak jak to sie stale w NL ;)

Maxy 
Gaduła
Lucas

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 8:29 pm   

Jestem zagorzałym przeciwnikiem palenia :033: Kiedyś paliłem nałogowo przez długi czas, ale udało mi się rzucić. Teraz wiem jakie to świństwo i jak szkodzi. Unikam palaczy i pomieszczeń zadymionych po prostu to perfidnie śmierdzi, ubranie przesiąka tym smrodem bardzo szybko. W związku z dużą ilością palaczy nie jest się w stanie uniknąć kontaktu zwłaszcza w klubach i restauracjach, nawet wydzielone pomieszczenia nie zdają egzaminu bo smród papierosowy rozprzestrzenia się bardzo szybko. :013:
Ostatnio zmieniony przez Maxy Wto Sty 05, 2010 8:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

calendargirl288 
Super gaduła

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 10:01 pm   

Mi się podoba pomysł wprowadzenia zakazu. Tutaj się już przyzwyczaiłam do tego i teraz jak jestem w PL i idę do baru/na imprezę, to nie mogę potem sama wytrzymać z tym smrodem (mimo, że jeszcze nie dawno sama paliłam), a włosy to mam wrażenie, że mi śmierdzą dalej już po myciu. Więc brawo, że jest taki pomysł, miejmy nadzieję, że uda się go wprowadzić i wyegzekfować ;)

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 10:07 pm   

m4rcin napisał/a:
Nie bardzo ;)

Cytat:
Zakazana będzie m.in. sprzedaż tzw. papierosów elektronicznych

Mnie sie podoba zakaz palenia w knajpach - bedie mozna wyjsc na piwo i nie smierdziec :)
No chyba że piwem....... :030: :030: :030:

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 10:11 pm   

Rozumiem niepalacych, ale dla mnie wyjscie do knajpy to wlasnie na tym zawsze polegalo, zeby pic piwo, palic, rozmawiac a wracajac do domu smierdziec knajpa ;] Najlepsza frajda.

calendargirl288 
Super gaduła

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 10:15 pm   

suska napisał/a:
wyjscie do knajpy to wlasnie na tym zawsze polegalo, zeby pic piwo, palic, rozmawiac
z tym się zgodzę, ale te
suska napisał/a:
wracajac do domu smierdziec knajpa ;]
konsekwencje już mnie tak nie cieszą ;)

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 10:42 pm   

Od czego jest pralka i wanna?;]

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 10:53 pm   

zaraz tam pralka...wynalazek stulecia! xD

Z jednej strony jestem za tym, bo zaczadzone wrecz puby to porazka, z drugiej jesli lokaal ma dobra wentylacje to co tam...to czy bede smierdziec to dla mnie nie problem, wazne zebym sie nie udusila hehe Wydaje mi sie ze tak duzo ludzi pali, ze chyba powinnismy sie po prostu przyzwyczaic i tyle :) A jak juz naprawde komus nie pasi to niech siedzi w domu xD

Wiem, tolerancyjna jestem hehe

calendargirl288 
Super gaduła

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 11:10 pm   

wiecie, to chyba jednak mimo wszystko nie chodzi o ten smród :P

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 11:13 pm   

Tak, lepiej, o zdrowie Polakow- pieprzenie. Jak ktos bedzie chcial palic, to bedzie palic, jak ktos bedzie chcial zaczac to zacznie, a jak ktos bedzie chcial rzucic to rzuci i takie zakazy nie maja nic do tego.

calendargirl288 
Super gaduła

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 11:17 pm   

Suska, a słyszałaś kiedyś o biernym paleniu? Więc co ludzie, którzy nie palą, bo wiedzą, że to szkodzi zdrowiu, mają siedzieć w domu, bo bierne palenie szkodzi również, a w barach dymu w cholere?

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 11:19 pm   

Niech chodza gdzie sie nie pali xD Poza tym daj mi kazdego po kolei a ide o zaklad ze wskaze mu conajmniej 5 rzeczy ktore robi i sa szkodliwe dla zdrowia zaczynajac od jedzenia a konczac na pascie do zebow...

:039:

Odpowiedz do tematu