Przesunięty przez: Gochna H Sob Maj 16, 2015 7:32 pm |
Dziennikarska prowokacja w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 1:55 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | 90% terorystycznych akcji sa wykonanych przez islamitow. Porozmawiaj z jakims islamita na temat koranu i ich imama zobaczysz ze sa oni naprawde fanatykami i ze w tym koranie stoja teksty ktore sa naprawde odrazajace i upokazajace nie islamitwo. |
Nie znasz podstawowej roznicy miedzy muzulmaninem (islamista to badacz, znawca islamu) a fundamentalista. Polecam google.
BTW. a ze niby katolicy to nie fanatycy? :DDDDDDD HAHAHAH Katolicy sa zaslepieni swoim fanatyzmem i poza nim nie widza nic innego... ;]
Cytat: | czy slyszysz wlasnie o chrzescijanach ze to oni cos wysadzili o jakichs akcjach terrorystycznych rozbionych wlasnie przez chrzescijan ??? |
Krucjaty, palenie heretykow, zwalczanie innowiercow? To nie chrzescijanie ;p? Najlepiej zwalic wszystko na islam ;]
Cytat: | A my ( wiekszosc ) znamy tylko nowy setament . Nie wielu z katolikow wie co jest opisane w starym testamencie . A to jest naprawde przerazajace co jest opisane w starym testamecie. |
To sie nazywa dewotyzm. Kazdy katolik powinien opierac swoja wiare na Nowym i Starym Tes.
duYster napisał/a: |
Z reszta wszystkie religie to ZLO, praktycznie kazda wojna/konflikt ma podloze religijne
Bez tego swiat bylby piekniejszy... |
Oj zgadzam sie... jedrzej2225 napisał/a: | duYster może dla ciebie religia to jakaś pomyłka,dla mnie nie. |
Rozwin.
jedrzej2225 napisał/a: | Dla mnie pomyłka jest zamykanie kościołów,eutanazja,marihuana,no i wpuszczanie milionów islamistów do Europy. |
Co ma marihuana do kosciola i religii? :/ |
Ostatnio zmieniony przez suska Nie Sty 10, 2010 1:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 2:06 pm
|
|
|
suska, Uwielbiam Twoje posty |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 2:22 pm
|
|
|
czyzby suska ruszona zostala u ciebie jaksa struna ???? ze tak bronisz tych .........islamitow .
BTW. Uzywamy slowa islamita bo brzmi ladniej i ogolniej jak turek marokan czy chodciazby muzulman . Pzatym chodzilo tu o film wildersa a o kim on mowi ?????
[ Dodano: Nie Sty 10, 2010 2:24 pm ]
suska napisał/a: | Krucjaty, palenie heretykow, zwalczanie innowiercow? To nie chrzescijanie ;p? | takie cuda i nie widy byly kilka set lat temu . Teraz chrzescijanie maja nowy testament a nie stary . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Sty 10, 2010 2:28 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 2:31 pm
|
|
|
Ja nikogo nie bronie, po prostu stwierdzam fakty, ktore Ty notorycznie gwalcisz:
baileys napisał/a: | islamitow |
baileys napisał/a: | muzulman |
baileys napisał/a: | Teraz chrzescijanie maja nowy testament a nie stary | No wiekszych bredni w zyciu chyba nie widzialam Kobieto, prosze Cie, nie odzywaj sie na tematy o ktorych nie masz zielonego pojecia . Idz w niedziele do Kosciola, posluchaj Liturgii Slowa i jesli nie slyszysz zarowno Starego jak i Nowego Testamentu to albo jestes jakas ograniczona, albo sluch Ci na starosc wysiada. |
Ostatnio zmieniony przez suska Nie Sty 10, 2010 2:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 2:52 pm
|
|
|
nigdzie nie powiedzialam ze nie uzywaja juz starego testamentu. A koran podpiera sie prawie w calej ich wierze na starym testamecie .Powiedzialm ze maja teraz nowy ......... a moze ci ta mlodos na oczy padla ? suska napisał/a: | ktore Ty notorycznie gwalcisz: | hmmmm ciekawe Kod: | Teraz chrzescijanie maja nowy testament a nie stary | to zdanie mialo troche inaczej brzmeic i juz je poprawiam :
Teraz chrzescijanie maja nowy testament a nie tylko stary
[ Dodano: Nie Sty 10, 2010 2:54 pm ]
suska, suska napisał/a: | albo jestes jakas ograniczona, albo sluch Ci na starosc wysiada | moze to zdanie tez odwoce w twoja strone moze to ty jestes ograniczona ??? a tak p.s. z kad wiesz ile mam lat ???
ja wiem napewno ze mialam to szczescie nie poznac sie z toba na real i nie wypowiadlam sie nigdy ile mam lat . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Sty 10, 2010 2:55 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 3:13 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | Teraz chrzescijanie maja nowy testament a nie tylko star |
Chrzescijanie zawsze mieli Nowy Testament, wyznwacy opierajacy swoja wiare jedyne na Starym Testamencie to Zydzi.
Cytat: | A koran podpiera sie prawie w calej ich wierze na starym testamecie .Powiedzialm ze maja teraz nowy ......... a moze ci ta mlodos na oczy padla ?
suska napisał/a: |
Chetnie poczytalabym zrodlo, z ktorego czerpiesz takie informacje. Nigdy o czyms takim nie slyszalam (chyba, ze znowu masz problem z jasnym wyrazaniem tresci i masz na mysli fakt, ze w Koranie i Starym Testamencie (jak i w wiekszosci swietych pism kiedykolwiek napisanych) zawiera podobne elementy, postacie, wydarzenia itd- to logiczne, bo kazda religia to pic na wode).
Co do Twojego wieku- chyba nie tylko ja stwierdze, ze malo kto potrafi tak szczycic sie "ile to ja nie przezylam, ile to ja sie nie najadlam" jak Ty. A Twoje posty zaczynajace sie na "gdybys mial tyle lat co ja" to juz dla mnie norma. |
Ostatnio zmieniony przez suska Nie Sty 10, 2010 3:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 3:54 pm
|
|
|
suska napisał/a: | gdybys mial tyle lat co ja | to sie zgodzie mam syna starszego jak ty . Ale nadal nie masz zielonego pojecia ile mam lat . Wiec nie wypowiadaj sie na ten temat . Bo jak tak mam podchodzic do sprawy jak ty to powiedziala bym ci tak "gowniaro do mnie masz mowic per Pani ". |
|
|
|
|
Maxy
Gaduła Lucas
Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 152 Skąd: ASSEN
|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 4:25 pm
|
|
|
Fanatyków poznać można po tym, że z jednej strony są tragicznie pozbawieni poczucia humoru, a z drugiej wprost palą się do tego, żeby narzucić światu swoją wiarę.
Choćby siłą.
Można wierzyć w religię, można też w „rozum”. I jedna i druga WIARA jest równie niebezpieczna.
Nigdy nie myśl i nie mów, że twoja religia jest najlepsza. Nigdy nie oskarżaj religii innych osób, lecz uszanuj w nich to, co warte jest szacunku.” W końcu, ile warta jest religia, która potępia filozofię czy symbole Boga wszystkich innych oprócz swych własnych |
_________________ Administrator nie jest tylko od usuwania postów Powinien służyć pomocą ^^ |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 5:32 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | suska napisał/a: | gdybys mial tyle lat co ja | to sie zgodzie mam syna starszego jak ty . Ale nadal nie masz zielonego pojecia ile mam lat . Wiec nie wypowiadaj sie na ten temat . Bo jak tak mam podchodzic do sprawy jak ty to powiedziala bym ci tak "gowniaro do mnie masz mowic per Pani ". |
Zrobmy wiec prosta kalkulacje:
Syn starszy niz ja: 22+
Teoretycznie wiec rzecz biorac, w momencie narodzin swojego syna moglas miec pomidzy 16 a 40 lat (nie wdawajmy sie w skrajnosci)
To sytuuje Cie w przedziale miedzy 38 a 100+ lat (gdyz nie wiemy, ile Twoj syn ma lat).
Ponadtwo na podstawie Twojej pewnosci co do faktu, ze mozesz wyskakiwac do mnie z przydomkiem "gowniarza", moge spokojnie wnioskowac, ze z mojego punktu widzenia, moge Cie spokojnie okreslic mianem "starej" .
BTW na przyszlosc, nie watp w mozliwosci mojej logiki i dedukcji. Aha i polecam zachowanie pewnych szczegolow zycia prywatnego dla siebie. Zawsze moga byc uzyte przeciwko Tobie.
Ale zbaczamy z tematu:
Religia to absurd- z jednej strony jest niebezpieczna i swiat bez niej bylby idealny, ale z drugiej strony- ta wizja swiata wolnego od religii to utopia, gdyz religia jest ludziom niezbedna do zycia (jesli nie religia, ktora znamy dzis, to zawsze powstanie jakis substytut, rownie niebezpieczny, rownie niesprawiedliwy i kreujacy nienawisc, nierownosc i podzialy) |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 5:36 pm
|
|
|
jesli obje nie skonczycie z wypisywaniem swoich madrosci
to temat zostanie zamkniety bo jak znam zycie nic dobrego z tego nie wyniknie |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 11:22 am
|
|
|
suska napisał/a: |
Religia to absurd- z jednej strony jest niebezpieczna i swiat bez niej bylby idealny, ale z drugiej strony- ta wizja swiata wolnego od religii to utopia, gdyz religia jest ludziom niezbedna do zycia (jesli nie religia, ktora znamy dzis, to zawsze powstanie jakis substytut, rownie niebezpieczny, rownie niesprawiedliwy i kreujacy nienawisc, nierownosc i podzialy) |
Wrzucilas wszystkie religie do jednego wora, w tym np. pokojowy buddyzm. Religia jest potrzebna. Sa ludzie, ktorzy maja moralnosci na tyle malo, ze jesli maja pewnosc, ze ich "zle" (wezmy np kradziesz, gwalt) dzialanie zostanie wykryte i ukarane przez prawo, to dzialaja "zle". Ale jesli ktos taki wyznaje jakas religie to nie ukradnie, bo nawet jesli nie stoi przy nim policjant (bo musielibysmy miec pewnie blisko polowe ludzkiej populacji wcielona do policji) to ma on poczucie, ze zostanie osadzony. W krajach, gdzie nie ma policji, albo wlasnie dokonal sie przewrot i nie ma jeszcze stabilizacji, to religia normuje obyczaje i jest tam bardzo potrzebna.
Na zachodzie (i nie tylko) tym substytutem religii (bo na zachodzie przewaza chyba ateizm) jest prawo. Holenderskie prawo mowi, ze nie mozesz kogos dyskryminowac, bo poniesiesz kare. Prawo niektorych stanow USA mowi, ze nie mozesz mordowac, a jak to zlamiesz to poniesiesz kare smierci. Musisz tez wierzyc w demokracje, a jesli gdzies nie ma demokracji, to USA wprowadza ja silowo (czyli masz analogie do krucjat). W wielu demokracjach (w tym w polskiej) masz prawo do wlasnych pogladow pod warunkiem, ze sa demokratyczne (czyli faszyzm i inne totalitatyzmy sa zabronione), a wiec odpowiednik pierwszego przykazania. Roznica miedzy prawem a religia jest taka, ze do egzekwowania pierwszego musi byc przekonanie o wysokiej wykrywalnosci jeszcze za zycia. W religii jest przekonanie o wysokiej wykrywalnosci, ale konsekwencje ponosisz po smierci.
Wiec uwazam, ze religia jest potrzebna i przydatna. Nie tylko dlatego, ze "wielu czuje potrzebe w cos wierzyc", ale reguluje kulture. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 11:27 am
|
|
|
Przczytaj jeszcze raz moj post, potem Twoj...
Cytat: | Religia to absurd- z jednej strony jest niebezpieczna i swiat bez niej bylby idealny, ale z drugiej strony- ta wizja swiata wolnego od religii to utopia, gdyz religia jest ludziom niezbedna do zycia (jesli nie religia, ktora znamy dzis, to zawsze powstanie jakis substytut, rownie niebezpieczny, rownie niesprawiedliwy i kreujacy nienawisc, nierownosc i podzialy)
|
Jednakowoz wciaz uwazam, ze swiat pozbawiony religii i masowej manipulacji, ktora prowadza instytucje koscielne, bylby duzo lepszy.
Btw buddyzm to nie religia, to ideologia, filozofia. Jedyna zreszta, ktora ma dla mnie jakis sens. |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 11:36 am
|
|
|
Zauwazylem, ze tak sie czesto koncza meskie dyskusje z babami Ze kobieta konczy nakazujac szukanie ukrytego sensu gdzies miedzy wierszami (ktorys raz juz to widze na tym forum i zawsze ze strony kobiet). Jak cos przeoczylem to to po prostu wskaz. Jestem prosty chlop i pomiedzy wierszami widze tylko biale tlo strony. I tak jest z wiekszoscia facetow. |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 12:03 pm
|
|
|
Nie uzalaj sie nad soba. Mowisz "tak sie koncza dyskusje z babami"- albo nie umiesz za nimi nadazyc, albo cos powaznie ogranicza Ci mozliwosc czytania ze zrozumieniem.
Tak wlasnie koncza sie dyskusje z facetami, cos jasno na bialym napisane, a on dalej twierdzi, ze nie widzi.
Skoro musze Ci tlumaczyc jeszcze raz, na chlopski rozum:
to chyba jest zrozumiale?
Cytat: | wizja swiata wolnego od religii to utopia | utopia- z jednej strony, zniesienie wszelkich religii byloby najwieksza iluminacja w dziejach, oswieceniem, ukazaniem prawdy (nie takiej prawdy o ktorej mowil Platon), zniosloby to podzialy na tle religijnym, dyskryminacje itd itd.
Ale utopia z samej natury swojej definicji, jest sytuacja niemozliowa do zrealizowania, funkcjonowania. Jesli dzisiejsze religie zostalyby w jakis sposob zniesione (juz nie wnikam w jaki) to ludzie, w poszukiwaniu niewidzialnej podpory zaczeliby wymyslac nowe bajki i niedlugo kolo by sie zatoczylo. Ludzie potrzebuja religii (przynajmniej na chwile obecna), bo nie sa w stanie wyjasnic sobie pewnych fundamentalnych kwestii za pomocy jedynie wlasnego rozumu. Wymyslaja jakies niewiarygodne historie o Jezusie z Nazaretu, ktory chodzil po wodzie i uzdrawial chorych (ta, jasne ;]). I to ma zapewnic im spokoj 2000 lat po jego smierci? (to, ze Jezus zyl, jest udokumentowane oczywiscie). Dla mnie to najbardziej niedorzeczna historia tego swiata i niestety jego najwieksza choroba. |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 1:50 pm
|
|
|
No to z tego co widze dobrze zrozumialem Twoj cel wypowiedzi, moze Ty poprostu nie widzisz powiazania miedzy moja wypowiedzia a Twoja. Widzialem, ze w wiekszosci baby na forach szafuja "czytaj ze zrozumieniem", "czytaj uwaznie", wiec o tym wspominam, nie musisz sie obrazac. "Baby" jest zartobliwie, dlatego dalem tam buzke .
Strasznie umniejszasz role religii, zakladam, ze (zgaduje) jako ateistka postrzegasz kazda religie jako swojego wroga. Nie wiem w sumie czemu, bo teraz takie czasy, ze nikt Ci religii nie narzuca, a inkwizycja do ktorej nawiazujesz, Ciebie bezposrednio nie dotknela, a rozdzial ten jest juz zamkniety. Role religii sprowadzilas wylacznie do wyjasniania spraw niewyjasnionych, a pominelas jej strone regulujaca spoleczenstwo. Napisalas
suska napisał/a: | swiat bez niej bylby idealny |
A to jest nieprawda, co udowadnialem przez calego mojego poprzedniego posta. Wlasnie tej "idealnosci" nie widze. OK, ludzie straciliby uniwersalna odpowiedz na pytania, na ktore nie umieja odpowiedziec. Ale co teraz z moralnoscia tych ludzi, ktorzy nagle bez strachu przed osadzeniem mogliby krasc, gwalcic, zabijac i nie mieli by juz zadnych hamulcow, za wyjatkiem spelnienia jednego wymogu - niewykrywalnosci przestepstwa przez panstwo. Nie wszyscy sa z natury dobzi. Przyklad z zycia wziety - widzimy kota na ulicy, jest nam obojetny. Czlowiek zepsuty moze podpali kota, bo sprawia mu to radoche. Dla nas to oczywiscie absurd i nawet tego nie rozwazamy, ale rozni ludzie sa na swiecie. Majac religie, odsetek takich ludzi jest mniejszy.
Zerknalem kiedys na racjonalista.pl. Zupelnie nie rozumiem, dlaczego niektorzy ateisci pragna szerzyc ateizm w tych czasach, gdzie chrzescijanstwo nikomu nie przeszkadza. Postawie teze, ze wlasnie ateizm stal sie dla niektorych kolejna forma religii, na ktora staraja sie "nawrocic" innych. A przeciez to nie jest kolejna religia tylko cos zupelnie innego. Wiec ateista powinien pozostawac obojetny wobec obecnych religii, tak dlugo jak one nie ingeruja w jego zycie (a tak teraz jest). Wiec religie, ktore nie wplywaja na moje zycie, sa mi obojetne i moge kierowac moje wysilki na korzystanie z mojego zycia.[/quote] |
|
|
|
|
|
|