NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
co odliczamy od podatku
Autor Wiadomość
aymar 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Śro Sty 13, 2010 4:54 pm   co odliczamy od podatku

myślę, że nie tylko mnie przydatne będą takie informacje a i są one na czasie.Czy kupno komputera -jako przecież pomoc naukowa dla dzieci może być odliczona od podatku?Co jeszcze mozemy odliczyć w tym roku?

nollewska 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Sty 13, 2010 11:12 pm   

Mozna odliczyc kupno komputera, programow, oplaty za szkole, oplate za internat/wynajem mieszkania/pokoju dla dzieci studiujacych, jezeli ktos placi alimenty ...

aymar 

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 8:26 am   

czy można tez odliczyc od podatku szkołę do której ja chodzę?zakup książek, wydatki na paliwo związane z dojazdem do szkoły?Czy mając dofinansowanie z IB Groep do kosztów za szkołę syna mogę wtedy tez ją odliczyć czy nie?
Jesli ja wynajmuję dom nie podlega to odliczeniu?
Nurtuje mnie również pytanie czy koszty za telefon komórkowy prywatny podlegają odliczeniom?

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 8:28 am   

nollewska, jak to jest z zakupem komputera? kiedy mozna go odliczyc? myslalem, ze tylko jezeli jest wykorzystywany do nauki.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

nollewska 

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 8:47 am   

aymar - jezeli chodzisz na kurs/szkolenie zwiazane z Twoja praca i pracodawca nie doplaca do tego, to mozesz odliczyc koszty zwiazane z nauka. Natomiast jezeli jest to kurs j. holenderskiego - nie mozesz odliczyc.
Telefonow - nie mozna odliczyc, chyba ze masz zarejestrowana dzialalnosc lub prowadzisz firme.
Jezeli wynajmujesz mieszkanie, byc moze mozesz ubiegac sie o dodatek mieszkaniowy (huurtoeslag), musisz sprawdzic i przeliczyc czy mozesz otrzymac ten dodatek.
Jezeli otrzymujesz juz dofinansowanie na dziecko, to trzeba by bylo przeliczyc czy mozesz cos odliczyc czy nie, bez dokumentow trudno jest powiedziec, ale raczej nie bedzie mozna odliczyc. Jednak zastrzegam, trzeba po prostu przeliczyc dotacje, wydatki itp.
zaq - komputer mozna odliczyc, np. Twoje dziecko uczy sie i jest to traktowane jako pomoc do nauki. Jednak czy napewno mozna odliczyc rowniez jest trudno powiedziec, gdyz wszystko zalezy od Twoich uzyskanych dochodow rocznych.
Np. jezeli ktos pracuje kilka miesiecy, nie moze liczyc na duze ulgi podatkowe, natomiast osoby pracujace wiecej niz pol roku moga uzyskac ulgi podatkowe.
Tych ulg jest coraz mniej, ale jeszcze sa. Zalezy to rowniez czy jest sie zameldowanym na stale w NL, czy wykonuje sie prace czasowa. Osoby na stale zamieszkale w NL, maja nieco wiecej ulg.
Ostatnio zmieniony przez nollewska Czw Sty 14, 2010 8:48 am, w całości zmieniany 1 raz  

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 8:54 am   

nollewska, dzieki za odpowiedz. a orientujesz sie czy przysluguje jakas ulga, gdy komputer jest wykorzystywany do pracy (przy zalozeniu ze dochod jest odpowiedni i sprawy z zameldowaniem sa tez ok)?

aymar 

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 10:29 am   

chodziło mi o szkołę jezykową 3 letnią do której chodzę wraz z żoną, jesli chodzi o nas mamy meldunek i oboje pracowalismy non stop, wiec bardzo potrzebne nam odliczenia.
Do szkoły a jest to Horizont College dopłaca nam większośc gemeente, my za rok po 105 euro=plus koszt podreczników 250 e

nollewska 

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 4:49 pm   

zaq - jezeli prowadzisz firme czy masz dzialalnosc to mozesz odliczyc od podatku, rowniez jezeli masz dzieci, to mozna odliczyc z podatku. Jednak zaznaczam, zalezy to od uzyskanego dochodu rocznego.
aymar, nie mozesz odliczyc szkoly jezykowej, gdyby to byl kurs/szkolenie na potrzeby podwyzszenia wiedzy z zakresu wykonywanego zawodu, wowczas, mozna odliczyc, ale te szkolenia/kursy, zazwyczaj pokrywaja pracodawcy.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 6:46 pm   

nollewska, dzieki :)

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 8:31 pm   

A wydatki typu remont mieszkania,nowy piec c.o. itp

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 8:41 pm   

nie, mozna

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 8:45 pm   

Jeszcze odnośnie kosztów dojazdu do pracy (kilometrówka). Wyczytałem że można odliczyć ale w holenderskim niurze rachunkowym powiedziano mi że od kilku lat juz sie tego nie odlicza.

aymar 

Wysłany: Pią Sty 15, 2010 8:43 am   

Dziękuje nollewska i oczywiscie rozumię, jest to jednak krzywdzące-nie można odliczyć kosztów nauki za szkołę językową,( Ponośimy jako Palacy nie mający obowiązku uczenia się języka , często duże koszta) przeciez to też jest jakby nie było na poczet pracodawcy i podnoszenia swoich kwalifikacji , no ale nic nam do uchwał NL

MAARIT 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 3:54 pm   

aymar napisał/a:
Dziękuje nollewska i oczywiscie rozumię, jest to jednak krzywdzące-nie można odliczyć kosztów nauki za szkołę językową,( Ponośimy jako Palacy nie mający obowiązku uczenia się języka , często duże koszta) przeciez to też jest jakby nie było na poczet pracodawcy i podnoszenia swoich kwalifikacji , no ale nic nam do uchwał NL

przeciez dostajecie z gemeente doplate do szkoly ,wiec nie rozumie w czym problem ,taki kurs jezykowy kosztuje ok,4000tys euro.Holendrzy tez placa za szkole dla dzieci [ja place 410 euro ]i za bilety na pociag i autobus i tez sie nie odlicza i tak nie placza...........

aymar 

Wysłany: Pią Sty 15, 2010 4:27 pm   

myślisz kolega że ja nie płacę oprócz dofinansowania z gemeente czy IB Groep również ponoszę nie małe koszta , szkoła mojego syna kosztuje mnie 1000e a nie 410...też postaraj sie o dofinansowanie zobaczysz jak miłe to jest :039:

Odpowiedz do tematu