NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ile czasu trwa zalatwianie spraw z kupnem domu
Autor Wiadomość
Dyszka 
Super gaduła

Wysłany: Nie Sty 17, 2010 10:11 pm   ile czasu trwa zalatwianie spraw z kupnem domu

jesli mam juz wybrany dom, zdecydowalem sie go kupic ile czasu trwaja sprawy papierkowe,bank, makler, itd. az do podpisania umowy, i wtedy dostaje klucz ? i moge juz zaczac robic cos w domu , ile sie srednio trwa to ?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Sty 17, 2010 10:16 pm   

Moj kolega z pracy zaczal papierkologie zalatwiac kolo polowy sierpnia klucze odebral dopiero na poczatku listopada...
Ale mial jakies przeboje z zamiana hipoteki wiec mzoe to wydluzylo proces (bo stary dom sprzedal w 3 dni)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Dyszka 
Super gaduła

Wysłany: Nie Sty 17, 2010 10:19 pm   

bo miałem w piatek spotkanie z doradca odsosnie hipoteki, kupna domu, wszystko wyjasnil, a tego sie zapomnialem spytac. teraz tylko szukanie i lukanie na funda

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 11:03 pm   

ostatnio z kims zalatwialam hipoteke i wszystko zajelo okolo 2 tygodni , razem z odebraniem kluczy

Monika

Bylo zalatwiane przez SNS Bank

saba111 
Poczatkujacy

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 12:18 am   Re: ile czasu trwa zalatwianie spraw z kupnem domu

Dyszka napisał/a:
jesli mam juz wybrany dom, zdecydowalem sie go kupic ile czasu trwaja sprawy papierkowe,bank, makler, itd. az do podpisania umowy, i wtedy dostaje klucz ? i moge juz zaczac robic cos w domu , ile sie srednio trwa to ?

Myślę, że to trudno powiedzieć.

Zalezy od paru spraw. Kiedy obecni właściciele opuszczą mieszkanie? Czasami ludzie wystawiają lokum na sprzedaż, ale termin wydania lokalu może być i za pól roku, jeśli np. zakupili nowe mieszkanie, które jest dopiero w trakcie budowy. W akcie sprzedaży będzie wówczas ustalony maksymalny termin wydania do....

Podpisanie aktu jest wiążace, z warunkiem jego rozwiązania (bez kary) jedynie, jeżeli kupujący nie uzyska odpowiedniej pożyczki hipotecznej. Warto więc mając konkretny dom na oku, najpierw sprawdzić swoją zdolność kredytową, a potem dopiero złożyć ofertę zakupu.

Przed wydaniem lokalu, następuje podpisanie aktu notarialnego podczas którego kupujący staje się prawnym właścicielem nieruchomości (włączywszy przekazanie kluczy).

Trochę ryzykownie podejmować prace w domu, który formalnie nie jest własnością. Można tutaj sobie zadać pytanie np. o ubezpieczenia.

Słowem, termin zależy od paru spraw - terminu wydania lokalu, podpisania umowy wstępnej (zdecydowanie wiążącej), uzyskania pożyczki hipotecznej i jej aktywizacji aż po spotkanie u notariusza celem dokonania transakcji. Być może w międzyczasie potrzebne będzie tłumaczenie (=czas) lub nalepka IND (wymagana przez niektóre banki = czas).

jakusto3 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 7:50 am   

My rozpoczeliśmy załatwianie kredytu, na początku listopada i w maju podpisaliśmy akt notarialny.
Wszystko odbywał się tak długo, bo oglądaliśmy bardzo dużo domów, potem jeszcze zmiana hipoteki, itp. Długo czekaliśmy na Nationale Hypoheek Garantie...
ale z tego co wiem ta gwarancja nie we weszystkich prowincjach obowiązuje

karinakiki 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 9:13 am   

Ja 15 grudnia odebralam z chlopakiem klucze :D
Z doswiadczenia wiem ,ze czas przedluza sie takze z innych powodow.
Na pewno bedzie Ci zalezalo,zeby zbic troche cene, prawda? U nas samo podejmowanie decyzji przez wlascicielai trwalo 2 tygodnie!! Do tego - doradca finansowy. O ile sie zdecydujesz na niego i to jeszcze na kogos poleconego, zaufanego (tylko z dobrego zrodla) to wg mnie bedzie zdecydowanie szybciej. Ja na poczatku korzystalam z pomocy pewnej Pani , Polki(nie moge wymienic nazwiska ani firmy) i to kosztowalo mnie duzo nerwow, stracilibysmy bardzo duzo kasy, bo rata przez nia wyliczona byla o 200 e wyzsza niz moja obecna , do tego ociagala sie z praca i nie informowala nas na biezaca. Zrezygnowalismy z jej pomocy na rzecz innego doradcy, poleconego mojemu facetowi w pracy. I wtedy wszystko poszlo szybciej, okolo 4 tygodni. Mielismy to szczescie,ze poprzedni wlasciciele zamieszkali u rodzicow. Jezeli czas wyprowadzki wlascicieli jest naprawde dlugi, to po prostu mozna sie targowac o cene. A zobowiazanie finansowe jest od momentu podpisania koopcontract. Ale nawet jezeli go podpiszesz to masz kilka dni,zeby go rozwiazac bez zadnych dolegliwosci finansowych. :) Przy normalnym zalatwianiu ja stawiam na 1,5 - 2 miesiace :D , jak bedzie mniej , to naprawde szybko :D

[ Dodano: Pon Sty 18, 2010 9:19 am ]
NHG to nie jest tak,ze ona obowiazuje. mozesz sie o nia starac we wszystkich prowincjach, pozwala Ci zmniejszyc oprocentowanie kredytu o kilka punktow, np oi 0.3.
NHG daje pewnosc dla banku,ze jestescie w stanie finansowo podolac odpowiedzialnosci jaka jest splata kredytu. Dzieki NHG bank szybciej udziela kredytow, bo NHG zapewnia go, ze z wami wszystko dobrze na plaszczyznie finansowej.

A jeszcze co do doradcow. Mialam mieszane uczucia co do ich pomocy, szczegolnie,ze od razu sie zrazilam. Ale musze przyznac,ze warto skorzystac z ich uslug, bo naprawde znaja sie na rzeczy, wszedzie Cie wspieraja, jezdza z Toba, towarzysza u notariusza, dbaja o to, by wszystkie papiery byly zalatwione, wyslane, wypelnione. Zwrot podatku, ubezpieczenia na dom, od smierci (bardzo wazne), naprawde - wszystko. Nawet za mnie dzwonili i zalatwiali przepisanie umowy za prad , gas i wode. :)Ja jestem zadowolona z pomocy doradcy :D

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 7:04 pm   

Moj Chlopak zalatwial ostatnio hipoteke, lacznie ze zmiana banku ( zapytanie wysylane dwa razy) ok. 1-2 miesiace. :039:

ewka450 
Poczatkujacy
ewka450

Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 8:43 pm   

mavd napisał/a:
ostatnio z kims zalatwialam hipoteke i wszystko zajelo okolo 2 tygodni , razem z odebraniem kluczy

Monika

Bylo zalatwiane przez SNS Bank

witam)
Może Ty bedziesz mi w stanie odpowiedzieć na pytanie ,przebywam na zasilku chorobowym wyplacanym przez UWV a chce starać się o pożyczke lub debet,czy mam szanse???w mojm banku pani która zazwyczaj odmawia polakom wszystkiego odpowiedziala mi że nie moge .Z góry dziękuje za odpowiedzEwa

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 6:39 am   

Moze byc bardzo ciezko bo w calej litanii papierkow jest kopia umowy na czas nieokreslony lub deklaracja pracodawcy, ze przedluzy umowe na czas nieokreslony

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 9:42 am   

Zeby dostac debet? Bzdura. Zalatwialam kiedys znajomej debet na karcie i potrzebowala jedynie kilka ostatnich solarisow.

Mucha_75 
Mucha

Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 11:59 am   

W ING i Rabo wymagają kopię umowy (kontraktu), jeżeli jest na czas określony to deklaracje pracodawcy o zamiarze dalszej współpracy( przedłużenia kontraktu) w ABN znajomi mieli to samo. Jeżeli ktoś pisze coś takiego to chyba z kosmosu się tego nie bierze.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 12:14 pm   

Mucha_75, czyli twierdzisz, ze ja sobie to wymyslilam ;) Nie wiem od czego zalezy ta roznica, moze od pracownika banku- nie wiem. Wiem co slyszalam i czego wymagali od znajomej w Rabobanku. Bez problemu dostala 1000 euro debetu.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 7:49 pm   

W dwoch roznych bankach (ABN, Interbank) wymagano odemnie tej samej papierkologii (kontrakt + oswiadczenie pracodawcy).
Ostatnie 3 salarisy byly potrzebne do karty kredytowej

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pią Kwi 02, 2010 7:49 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Mathnl 

Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 10:02 pm   

m4rcin napisał/a:
wymagano odemnie tej samej papierkologii (kontrakt + oswiadczenie pracodawcy).
Różnie to bywa.Ja debet w ING załatwiałem przez internet.Wysłałem jedynie wniosek,że chcę i na jaką kwotę.Przy karcie kredytowej musiałem się pofatygować do banku z dwoma ostatnimi loonstrookjes ale bez kontraktu.
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Pią Kwi 02, 2010 10:03 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu