NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
rozejscie spojenia łonowego w ciaży -POMOCY
Autor Wiadomość
beataw 
Gaduła
beataw

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 1:32 pm   rozejscie spojenia łonowego w ciaży -POMOCY

jestem w 21 tyg ciazy i mam problem z chodzeniem siedzeniem lezeniem ,boli mnie miednica -koszmar bol jest nie do zniesienia w PL pani doktor podejrzewa ze to wlasnie to ale rozmawialam z nia przez telefon bo tutaj rodzinny lekarz zapisal mi masaze bo pewnie miesnie nawalaja , a ja duzo czytalam i kobiety dokladnie opisuja taki sam bol ..

moje pytanie : jak to sie nazywa w holandi??
polozna nie rozumie o czym mowie i nie widzi problemu,a to chyba powazna sprawa bo oszaleje bez pomocy!!!!!

emes 
Gaduła

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 2:42 pm   

beataw napisał/a:
moje pytanie : jak to sie nazywa w holandi??

Bekkeninstabiliteit.

Zdrowka zycze! :039:

Paniamania 
Poczatkujacy
Paniamania

Wysłany: Pon Sty 18, 2010 3:45 pm   

Ja mialam w ciazy to samo, bekkeninstabiliteit, skierowano mnie do fisioteapeuty(bekkenfysiotherapeut). Rozne porady jak prawidlowo sie trzymac. Przewaznie bolalo mnie jak siedzialam lub lezalam kiedy sie ruszalam bol troche ustepowal.
W czsie ciazy nie mozesz duzo na to poradzic bo nie mozesz wykonywac wielu cwizen. Po porodzie juz 3 miesiace i dalej chodze do fisioterapeuty. To dosc powazna sprawa, wiec nie lekcewaz tego.

Zycze duzo zdrowka i powodzenia

vanessa281 
Poczatkujacy
vanessa

Wysłany: Czw Sty 21, 2010 7:33 am   

witam!ja jestem w 33 tygodniu ciąży i od paru tygodni mam ten sam problem!mówiłam o tym położnej i ona poradziła mi żeby spać na boku z poduszką włożoną miedzy kolana-mi to naprawde pomogło!poza tym nie wolno dużo chodzić po schodach,zakładać nogi na noge,chodzić na obcasach!jeżeli to nie pomoże to z pewnością skierują Cie na fizjoterapie!spróbuj moich porad powinny pomóc...powodzenia :039:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 12:28 pm   

beataw,

Cytat:
Podczas ciąży, wskutek działania estrogenów, dochodzi do rozluźnienia chrząstkozrostów, którymi w obrębie miednicy mniejszej są spojenie łonowe oraz stawy krzyżowo-biodrowe. Zwiększenie elastyczności aparatu więzadłowego miednicy jest naturalną rzeczą w trakcie ciąży, bowiem w ten sposób miednica „przygotowuje się” do porodu i ułatwienia przejścia dziecka przez kanał rodny. Nieznaczny ból w obrębie dolnego odcinka miednicy może się wówczas pojawiać pod koniec ciąży, kiedy główka zaczyna się obniżać i wstawiać do miednicy kostnej. Ciężarna może mieć wówczas kłopoty ze sprawnym chodzeniem, odczuwać ból przy wstawaniu z łóżka po dłuższym odpoczynku lub nadmiernym wysiłku. Podczas ciąży najczęściej można się spotkać z tzw. cichym rozejściem spojenia, które przeważnie spowodowane jest przyczynami czynnościowymi. Do znacznie poważniejszych urazów spojenia może dojść w trakcie ciężkiego porodu np. poród kleszczowy, duża masa płodu przy zwężonej miednicy kostnej u rodzącej. Może wówczas dojść nie tylko do rozejścia ale również do pęknięcia bądź rozerwania spojenia. Objawy uszkodzeń podczas porodu najczęściej ujawniają się dopiero w połogu. W zależności od stopnia rozejścia obserwuje się różne nasilenie objawów takich jak obrzęk i ból spojenia lub podbrzusza promieniujący do uda i kości krzyżowej.

http://www.forumginekolog...20%C5%82onowego

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Sty 21, 2010 12:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

beataw 
Gaduła
beataw

Wysłany: Pon Sty 25, 2010 2:26 pm   

wielkie dzieki wszystkim za pomoc !!!

Odpowiedz do tematu