Zamknięty przez: Gochna H Wto Lut 02, 2010 8:30 pm |
Składki na emeryturę |
Autor |
Wiadomość |
kret555
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 11:31 am Składki na emeryturę
|
|
|
Witam, chciałbym zapytać czy wie ktoś gdzie można sprawdzić czy agencja lub pracodawca (miejsca gdzie pracowałem) opłacali mi składki emerytalne.
Pracuję już prawie 4 lata w Holandii, do tej pory się nad tym nie zastanawiałem.
Szukałem na forum tego tematu ale nie znalazłem,
przepraszam jezeli się powtarzam
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
nollewska
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 24 Sie 2006 Posty: 547 Skąd: Veghel/Torrevieja
|
Wysłany: Pią Sty 29, 2010 8:06 am
|
|
|
Jezeli pracodawca holenderski nie odprowadza skladki emerytalnej (jedne firmy odprowadzaja, drugie nie), moze we wlasnym zakresie wykupic polise emerytalna.
Jest duzy wybor polis emerytalnych. Czasami sa bardzo ciekawe oferty polis emerytalnych i wtedy warto sie zastanowic czy warto wykupic taka polise.
Promocja wlasnie tych ofert jest raczej zawsze krotka, ale przed wykupieniem jakiejkolwiek polisy ubezpieczeniowej warto zapoznac sie z warunkami umowy, aby pozniej nie byc zaskoczonym. |
_________________ Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pią Sty 29, 2010 9:33 pm
|
|
|
Kret555 jeśli twoi pracodawcy odprowadzali podatek to w nim zawarta była składka na podstawową emeryturę (AOW).A jeśli chodzi tobie o dodatkowa emeryturę to jest ona nieobowiązkowa,a jeśli była płacona to powinieneś widzieć na twoich odcinkach wypłat.Bo przecież składki płacone na taką emeryturę sa potrącana z twojego wynagrodzenia. |
|
|
|
|
kret555
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 8:22 pm
|
|
|
dziękuję, temat do zamknięcia. |