OV-Chipkaart, tylko Rotterdam, czy całe NL? PILNE |
Autor |
Wiadomość |
lukwest
Poczatkujacy westcoast
Wiek: 46 Dołączył: 27 Wrz 2008 Posty: 35 Skąd: NETHERLANDS
|
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 11:42 am OV-Chipkaart, tylko Rotterdam, czy całe NL? PILNE
|
|
|
Słuchałem wielu wersji na temat zakończenia żywota strippenkaart i zastąpienia ich ov-chipkaartami, ale mam jedno zasadnicze pytanie , czy bezkolizyjnie bede mógł kursować na ov-chip między np. Rotterdamem a Hagą ( mam broszurkę RET) z której niejasno to wynika. Może ktoś wie więcej na temat wprowadzenia ov-chipkaart i poruszania się nimi po jak to nazwał RET "Rotterdam Regio" Pozdrawiam |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 11:48 am
|
|
|
w Hadze nie wszedzie mozesz sie poruszac OV-chipkaart... np. w RR nie mozesz... ale z tego co zauwazylam to autobusy i wiekszosc tramwajow maja juz wlaczone czytniki do OV-chipkaart |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 9:42 pm
|
|
|
W Leiden tez nie ma problemu, wszedzie sa czytniki. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 9:45 pm
|
|
|
Amsterdam tez "zaczipowany". A metrem mozna tylko na czipkarcie jechac. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Pią Sty 22, 2010 4:26 pm
|
|
|
Z tego co ja słyszałem, to od pierwszego lutego będzie można podróżować tylko z OV (bynajmniej w regionie Rotterdam). |
|
|
|
|
Coccolinco
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 1:14 pm
|
|
|
Są informacje w tramwajach <tam widziałem> i na przystankach, że od 11go lutego tylko OV-chipkaart. Można kupić również w tramwaju czy autobusie taką jednorazową
A ja mam takie pytanie:
jadąc z Hagi do Schiedam autobusem i dalej tramwajami na Rotterdam-Zuid, mając skasowaną odpowiednią ilość strippenów <czyli do R-dam Zuid> mogę na nich jechać? bo wracając to wiadmomo, że muszę mieć OV-chipkaart.
|
|
|
|
|
EdysiaK
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 1:34 pm
|
|
|
gdzie kupić ta karte, jak doladowywac i jak sprawdzac ile sie ma na niej pieniedzy? bo troche nie rozumiem tego, zawsze jezdzilam na strippenach, bo w Hadze inaczej sie nie dalo |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 1:55 pm
|
|
|
są specjalne automaty, np na stacjach metra, tam możesz kupić anonimową kartę, którą doładowujesz sobie za np. 10 euro i jeździsz. Za każdym razem jak się wczekujesz wchodząc do tramwaju np, z karty ściągane jest 4 euro, jednak po wyczekowaniu przy wysiadaniu, kwota ta zostaje rozliczona zgodnie z tym ile km przejechałaś (czyli płacisz dokładnie za to co przejechałaś, nie istotne ile zon itp). Jeżeli jednak zapomnisz się wyczekować przy wysiadaniu, to tracisz te 4 euro bezpowrotnie.
Oprócz anonimowej karty z automatu, można w sklepie/biurze firmy komunikacyjnej (w Amsterdamie jest to GVB, w Rotterdamie chyba ten RET, ale pewna nie jestem) wziąć formularz na wyrobienie karty imiennej, ze zdjęciem. Taką kartę można również doładowywać saldem, na tej samej zasadzie, co anonimową, ale można też na nią 'załadować' abonament tygodniowy, miesięczny, czy jaki tam na dany obszar. Wtedy w tym obszarze jedziesz na podstawie abonamentu, a jeżeli wyjedziesz poza niego, pieniążki są ściągane za resztę trasy z salda.
Sprawdzać saldo można w specjalnych czytnikach, które są zazwyczaj gdzieś koło tych automatów do doładowania.
Istnieją jeszcze karty godzinne, 2-godzinne, do kupienia bezpośrednio u kierowcy, w Amsterdamie karta godzinna kosztuje 2,60.
Mam nadzieję, że w miare zrozumiale napisałam |
|
|
|
|
EdysiaK
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 4:06 pm
|
|
|
calendargirl288 napisał/a: | Mam nadzieję, że w miare zrozumiale napisała |
tak, dziekuje bardzo |
|
|
|
|
maiia123
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 5:13 pm
|
|
|
region rotterdamu?? czyli jak daleko od niego, bo niewiem czy bede musiala zaopatrzyc sie wa taka karte |
|
|
|
|
bober
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 6:07 pm
|
|
|
EdysiaK napisał/a: | gdzie kupić ta karte, jak doladowywac i jak sprawdzac ile sie ma na niej pieniedzy? bo troche nie rozumiem tego, zawsze jezdzilam na strippenach, bo w Hadze inaczej sie nie dalo |
To ja tylko dodam, że jak ktoś ma voordeelabonnement na pociąg (uprawniający do zniżki 40%), może też go używać jako OV kartę. Doładowywać można już w niektórych automatach NS, ze specjalnym czytnikiem. |
_________________ http://gietat.livejournal.com |
|
|
|
|
Kiniaaa
Poczatkujacy Kinga
|
Wysłany: Sob Sty 30, 2010 11:13 am
|
|
|
A czy trzeba byc zameldowanym, zeby kupic imienna OV-chipkaart? |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Sob Sty 30, 2010 6:31 pm
|
|
|
nie trzeba, na wniosku wpisujesz adres korespondencyjny, na ktory karta jest wyslana. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 6:01 pm
|
|
|
w piatek jechalam RR w Hadze... i OV-chipkaart czytniki sa juz wlaczone... tak wiec w calej Hadze mozna poruszac sie z OV-chipkaart |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 7:09 pm
|
|
|
Ale w tramwajach w calej Hadze juz mozna? Nie widzialam czytnikow na wszystkich przystankach. Widzialam na Laan van Meerdervoort ale np juz na Scheveningen nie rzucily mi sie w oczy ani na przystankach ani w tramwaju. |
|
|
|
|
|