Polacy w Holandii mogą liczyć na znaczącą pomoc państwa. |
Autor |
Wiadomość |
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 8:14 pm
|
|
|
Cytat: | W przypadku pobytu od 3 mcy do 5 lat zasilek socjalny mozna otrzymac ale jest to zalezne od gminy i IND. |
jestem ciekawy jaki to musi byc przypadek ???
Zasada jest jasna:
zadne panstwo na swiecie nie ma zamiaru utrzymywac obcokrajowcow i kazde panstwo na swiecie robi co moze zeby obcokrajowcow jak najwiecej wykorzystac a jak najmniej dac !!
Typowym przykladem wykorzystywania ludzi jak w niewolnictwie sa Zjednoczone emiraty arabskie.
Skoro ty sadzisz ze obcokrajowiec po 3 miesiacach pobytu w Holandii moze juz otrzymac zasilek socjalny to super !!
Czekam na jakies szczegoly i na wiecej informacji !
Z calusami dla jagody |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 8:45 pm
|
|
|
Singelnl, dam Ci przyklad:
Lekarz zatrudnia sie w Holandii, wynajmuje mieszkanie, melduje sie w gemente i zglasza do IND.
Po 4 miesiacach pracy lamie noge na ulicy i nie jest w stanie pracowac.
Chorobowego nie otrzyma, bo na zasilek chorobowy trzeba przepracowac pol roku.
Zglasza do gminy swoja sytuacje. Gmina zasiega informacji w szpitalu, w ktorym lekarz pracuje i okazuje sie, ze szpital po zakonczonej chorobie chetnie lekarza przyjmie do pracy na staly kontrakt.
Wobec powyzszej sytuacji gmina decyduje, ze rozsadniej jest przyznac lekarzowi zasilek socjalny, niz stracic lekarza w szpitalu.
O przyznanym zasilku socjalnym zostaje powiadomione IND. |
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Sob Lut 06, 2010 8:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 9:44 pm
|
|
|
Cytat: | Lekarz zatrudnia sie w Holandii, wynajmuje mieszkanie, melduje sie w gemente i zglasza do IND.
Po 4 miesiacach pracy lamie noge na ulicy i nie jest w stanie pracowac. |
Domyslam sie ze ten przyklad znasz z doswiadczenia , jest prawdziwy i nie wymyslony?
No to ciekawe , bardzo ciekawe , skoro pracodawca nie poczuwa sie do odpowiedzialnosci placenia chorobowego poczatkujacemu pracownikowi ktory jak napisalas , rokuje dobre nadzieje i napewno bedzie mogl dalej pracowac, to czemu ten obowiazek musi wypelniac panstwo ??
Jezeli pracodawca deklaruje sie ze dany pracownik nadal bedzie mogl pracowac w danej firmie, to nie widze powodu zeby za pieniadze podatnikow finansowac utrzymanie temu obcokrajowcowi.
Obowiazkiem tym obarczylbym pracodawce.
Ja tak bym zrobil gdybym byl organem ustawodawczym.
Dzieki za przyklad. |
Ostatnio zmieniony przez singelnl Sob Lut 06, 2010 9:46 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 11:35 am
|
|
|
Nie wiem jak jest w biurach pośrednictwa bo nigdy nie byłem na zwolnieniu.Ale jak masz kontrakt bezpośredni i opłacasz wszystkie składki jakie są wymagane to czy pracujesz pół roku czy pięć dni to w razie choroby,niezdolności do pracy pracodawca wypłaca chorobowe,a w dłuższym okresie fundusz ubezpieczeniowy.Tak przynajmniej jest w firmie w której pracuje.Ps mam kolegę który jest na chorobowym ok roku i ma płacone cały okres pieniadze.Nie wiem dokładnie kto płaci bo sie nie wypytywałem ale faktem jest że nie został bez środków do zycia i otrzymuje niewiele mniej niż w trakcie pracy.To że jest Polakiem (obcokrajowcem) nie ma nic do rzeczy,jest po prostu pracownikiem na kontrakcie i tak jest traktowany.Nawet wiecej,jako że nie będzie mógł chyba pracować na poprzednim stanowisku pracodawca zaproponował mu ukończenie kursu w celu przekwalifikowania. |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Nie Lut 07, 2010 11:44 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 8:46 pm
|
|
|
Witam,
A ja mam inne pytanie czy przysługuje sie jakiś zasiłek itp dla osoby ktora pracuje dla hol firmy przez biuro pośrednictwa pracy (też holenderskie) w momencie kiedy taka prace traci - mowa tutaj o osobie bez maldunku i bez kontraktu tylko Faza A (CAO) i np dana osoba pracowała rok czasu a następnie została zwolniona ...
Z góry dzięki za odp
Pozdrawiam Serdecznie |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 9:05 pm
|
|
|
tak dostaniesz poprostu kuroniowke ze sredniej wyciagnietej z twoich ostatnich zarobkow. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 9:08 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | tak dostaniesz poprostu kuroniowke ze sredniej wyciagnietej z twoich ostatnich zarobkow. |
A możesz napisać więcej o tej koroniówce i ile to jest % ostatnich zarobków i przez jaki czas bedę ja otrzymywać i gdzie sie po nią udać (tzn gdzie sie o nią starać )
Z góry dziękuje za odp |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 9:30 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | tak dostaniesz poprostu kuroniowke ze sredniej wyciagnietej z twoich ostatnich zarobkow. |
O czym Ty kobieto piszesz, jaka kuroniowke???
[ Dodano: Pon Lut 08, 2010 9:39 pm ]
Beny.rac napisał/a: | Witam,
A ja mam inne pytanie czy przysługuje sie jakiś zasiłek itp dla osoby ktora pracuje dla hol firmy przez biuro pośrednictwa pracy (też holenderskie) w momencie kiedy taka prace traci - mowa tutaj o osobie bez maldunku i bez kontraktu tylko Faza A (CAO) i np dana osoba pracowała rok czasu a następnie została zwolniona ...
Z góry dzięki za odp
Pozdrawiam Serdecznie |
Osoba ta powinna zalatwic z UWV druk E-303, ktory jest dowodem na to, ze ta osoba nabyla w Holandii prawa do zasilku dla bezrobotnych. Nastepnie zarejestrowac sie w Polsce w UP jako osoba poszukujaca pracy.
Zasilek bedzie przyznany na 3 mce, przez 2 mce 75% sredniego wynagrodzenia z ostatnich 26 tygodni, trzeci miesiac 70% wynagrodzenia jw. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 10:55 pm
|
|
|
Jagoda97,
Cytat: | O czym Ty kobieto piszesz, jaka kuroniowke??? |
zgodnie z tym co pisza w artykule (strona 1 link )
to
Cytat: | Polakom przysługuje holenderska kuroniówka. |
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 11:01 pm
|
|
|
Jagoda97 napisał/a: | baileys napisał/a: | tak dostaniesz poprostu kuroniowke ze sredniej wyciagnietej z twoich ostatnich zarobkow. |
O czym Ty kobieto piszesz, jaka kuroniowke???
[ Dodano: Pon Lut 08, 2010 9:39 pm ]
Beny.rac napisał/a: | Witam,
Z góry dzięki za odp
Pozdrawiam Serdecznie |
Osoba ta powinna zalatwic z UWV druk E-303, ktory jest dowodem na to, ze ta osoba nabyla w Holandii prawa do zasilku dla bezrobotnych. Nastepnie zarejestrowac sie w Polsce w UP jako osoba poszukujaca pracy.
Zasilek bedzie przyznany na 3 mce, przez 2 mce 75% sredniego wynagrodzenia z ostatnich 26 tygodni, trzeci miesiac 70% wynagrodzenia jw. |
Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedz
Pozdrawiam Serdecznie |
|
|
|
|
|