przyczepka w polsce (z nl do pl) |
Autor |
Wiadomość |
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 9:24 pm przyczepka w polsce (z nl do pl)
|
|
|
Chciala bym oddac w prezencie tacie nasza przyczepka (nic szczegolnego uzywana 1 osiowa). W nl bezproblemowo kat. B + numer rej. na tyle przyczepki.
Ale ojciec mowi ze w pl potrzeba ja zarejestrowac, musi przejsc przeglad (???) Wogole musi ja dowiesc do pl a po drodze mamy jeszcze niemcy. Sa jakies szczegolne przepisy dotyczace przyczepek w niemczech i polsce? (mowie tu o innych niz te zawarte w kodeksie drogowym).
prosze o pomoc. |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
caliber1973
Gaduła

Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Maj 2007 Posty: 130 Skąd: ROTTERDAM
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 9:54 pm
|
|
|
Tu coś na temat zarejestrowania w PL
http://moto.pl/MotoPL/1,9...dzona_z_UE.html
Standartowa procedura
jeżeli przyczepka ma własny nr rejestracyjny to należy wycofać ją z ruchu i wykupić tablice eksportowe |
|
|
|
|
martitta50
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 10:40 pm Przyczepka
|
|
|
Witam A ja mam takie pytanko Chciałabym kupić w Holandii przyczepkę nową . Co należy następnie zrobić , żeby ją można było użytkować??? Co wykupić i gdzie się zgłosić??? Pozdrawiam |
|
|
|
|
zeber
Poczatkujacy

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 12:09 pm
|
|
|
Czy taka przyczepke mozna parkowac na zwyklym parkingu, czy tylko na prywatnej posesji? |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Nie Lip 03, 2011 2:17 pm
|
|
|
caliber1973 napisał/a: | Tu coś na temat zarejestrowania w PL
http://moto.pl/MotoPL/1,9...dzona_z_UE.html
Standartowa procedura
jeżeli przyczepka ma własny nr rejestracyjny to należy wycofać ją z ruchu i wykupić tablice eksportowe |
a co jesli przyczepka nie wlasnej tablicy rejestracyjnej. w holandii mam przyczepke i chce ja zawiesc do polski na stale, ktos inny bedzie ja uzytkowal.
co wtedy??? |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Lip 03, 2011 2:21 pm
|
|
|
wydaje mi sie, ze ktos pisal, ze w takim przypadku zaswiadczenie z nl policji ze przyczepa jest nie kradziona |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

|
Wysłany: Nie Lip 03, 2011 2:41 pm
|
|
|
a co z ubezpieczeniem? czy mozna/trzeba (???) wykupic ubezpieczenie na taka przyczepke (mala) w drodze przez niemcy? |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Nie Lip 03, 2011 3:36 pm
|
|
|
misia0101 napisał/a: | co wtedy??? |
jesli przyczepka jest zarejestrowana na ciebie to wystepujesz w RDW o dokumenty i pozniej mozesz w Polsce ja zarejestrowac |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

|
Wysłany: Nie Lip 03, 2011 3:52 pm
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | misia0101 napisał/a:
co wtedy???
jesli przyczepka jest zarejestrowana na ciebie to wystepujesz w RDW o dokumenty i pozniej mozesz w Polsce ja zarejestrowac |
sprobuje jasniej:
- przyczepka jest moja. nie musze w nl jej rejestrowac ani ubezpieczac, mam biala tablice i z nia jezdzae (auto mam na nl tablicach)
- i teraz taka sprawa - chce ja komus podarowac w pl
- jak mam ja przewiesc do polski???? (przeczytalam link ale tam napisane jest ze do zarejestrowania jej w pl potrzebuje dowod rejestracyjny, ktorego ona nie posiada!)
wiec dostaje od marcina podpowiedz ze z policji potrzebuje zaswiadczenia ze nie jest kradziona - ok zalatwie takie zaswiadczenie
i teraz moje ostatnie pytanie - jak to sie ma z przejazdem przez niemcy i zarejestrowaniem jej w pl (przyszly uzytkownik ma przeciez pl blachy). czy na przyczepke ktora nie ma wlasnej tablicy rejestracyjnej moge jechac przez niemcy? czy musze wykupic na nia ubezpieczenie? a jesli tak to jak wykupic ubezpieczenie OC na przyczepke ktora nie ma wlasnej tablicy rejestracyjnej
uffffff poszlo... |
|
|
|
|
meetdziura
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 03, 2011 4:57 pm
|
|
|
Chcesz ciągnąć tą przyczepkę do polski holenderskim czy polskim autem? Jak holenderskim to przyczepka jest ubezpieczona z OC samochodu i możesz śmiało jechać a jak polskim to musisz wykupić tablice zjazdowe i zieloną kartę.
W sprawie zarejestrowania tej przyczepki to ja bym zadzwonił do Urzędu Komunikacji i się zapytał co jest potrzebne. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Nie Lip 03, 2011 7:07 pm
|
|
|
misia0101 napisał/a: | - przyczepka jest moja. nie musze w nl jej rejestrowac ani ubezpieczac, |
spisz umowe sprzedazy-kupna lub darowizny... gdzie zaznaczasz, ze w Holandii nie musialas rejestrowac przyczepki, rozumiem, ze przyczepka nie przekracza 750 kg... i dlatego tez nie musisz jej rejestrowac |
|
|
|
|
Jopasek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 10, 2011 9:33 am
|
|
|
Witam nie chce zaczynać nowego tematu bo mój jest bardzo podobny...
Mam przyczepkę w PL którą przywiozłem z NL i teraz pytanie czy ktoś wie jak ją zarejestrować?
Byłem się na urlopie dowiedzieć o przegląd zerowy dla przyczepki w stacji diagnostycznej, to pracownik powiedział mi że muszę jechać do rzeczoznawcy na dokładny opis przyczepki gdyż ona nie ma papierów żadnych ale zapytał czy w umowie może jest to wszystko zawarte na temat danych technicznych przyczepki.
I tu moje pytanie jak ma wyglądać taka umowa z takimi danymi?
Jak najbardziej ograniczyć dodatkowe koszta związane z rejestracją w PL, bo taka wizyta u jegomościa rzeczoznawcy to koszt około 500zł .
Pozdrawiam |
|
|
|
|
kronos85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 03, 2012 10:37 pm
|
|
|
Odkopuje temat ponieważ Nie znalazłem odpowiedzi.
Mam auto na POLSKICH tablicach. Chce kupić tutaj przyczepkę w NL z Marktplaats
Czy mogę poruszać się z przyczepką po holadndii ?
Jak zaciągnąć przyczepkę do Polski samochodem na polskich tablicach rejestracyjnych? kupić jakieś ubezpieczenie czy jak ? |
|
|
|
|
|