NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozliczenie w miejscowym biurze rachunkowym
Autor Wiadomość
bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Nie Lut 07, 2010 2:05 pm   Rozliczenie w miejscowym biurze rachunkowym

Witam.
Do tej pory rozliczałem się z pomocą "polskich" biur może mam pecha,ale
zdarzało mi się że rozliczono mnie na niewłaściwym formulażu,Belastingdienst nie otrzymał rozliczenia itp. historie.
Za 2009 postanowiłem rozliczyć się w miejscowym biurze.Oto moje spostrzeżenia:

-koszt 40 euro (całość) za rozliczenie moje,żony,heffingskorting,korekta dodatków
czyli niedużo.
-dostałem potwierdzenie zapłaty z usługę rozliczenia podatku za 2009
-biuro posiada licencję i wysyła elektronicznie rozliczenie w swoim (biura) imieniu,
nie potrzebują mojego numeru DigiD ,biuro ponosi odpowiedzialność rachunkową za rozliczenie.

Koszty umiarkowane,mamy potwierdzenie wpłaty/rozliczenia.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 3:23 pm   

bobikpl,
wiekszosc holenderskich biur rozlicza za znacznie wieksze sumy (niestety )
ja sama rozliczajac sie z podatku duzo wiecej place
mieszkajac tu nauczylam sie szukac, oczywiscie gdzie taniej....wychodzac z zalozenia ze nie ma sensu przeplacac
ale niestety nigdy nie trafialm na takie biuro gdzie w rozliczeniu za dwie osoby zaplacilabym 40 euro
tylko zyczyc sobie wiecej takich biur rozliczajacych...

juz w styczniu obdzwonilam kilka znajomych biur i wszedzie oferty znacznie przekraczajce owe 40 euro

:039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Lut 07, 2010 3:40 pm   

Ja płacę za rozliczenie 37,5+btw czyli także nie za drogo

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Nie Lut 07, 2010 4:45 pm   Tanio.Może dlatego że na wsi

Mieszkam na wsi,może dlatego tanio,prowincja Friesland.
Poza tematem.
Friesland to prowincja,wynajem np domu ok 90 m2,3 sypialnie,na wiosce ,(pół roku czekania lub krócej) to ok 460 euro miesięcznie,ale z pracą krucho...

amelika75 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 5:39 pm   

Biura holenderskie nie ponosza odpowiedzialnosci za poprawnosc wysylanych rozliczen, nawet jesli korzystaja z licencjonowanych programow. Ale oczywiscie dobre biura ksiegowe wykonuja swoja prace najlepiej jak potrafia.

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 10:24 pm   

amelika75 napisał/a:
Biura holenderskie nie ponosza odpowiedzialnosci za poprawnosc wysylanych rozliczen,

Możesz rozwinąć temat?Dlaczego nie ponoszą-przecież jest to ich praca-wykonują fachową usługę,za którą wystawiają fakturę-dlaczego za swoją pracę nie ponoszą odpowiedzialności?

amelika75 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 4:17 pm   

A dlaczego adwokat, ktory pobiera oplate 5000 Eur za wykonanie uslugi gwarantuje jedynie, ze dokona wszelkich staran, aby pomyslnie zalatwic sprawe, o ktorej nawet nie ma zbyt wielkiego pojecia (ale o tym przekonujemy sie dopiero po sprawie i orzeczeiu sadu). Okreslenie natomiast "wszelkie starania" niewiele oznacza.
W biurach ksiegowych otrzymujumy przynajmniej kopie rozliczenia, na ktorej wyraznie widac, co i jak zostale uwzglednione i policzone. I wierze, ze ksiegowi naprawde dokladaja "wszelkich staran" do swojej pracy, bo kazdemu zalezy, aby klientow przybywalo a nie ubywalo.
pozdrawiam

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 8:10 pm   

Amelika 75 sorry ale napisałaś dwa posty i chyba sama sobie przeczysz.Biura ponoszą odpowiedzialność za wykonana usługę.Chyba że klient poda nieprawdziwe dane.Ale za swoją pracę ponoszą odpowiedzialność,czego dowodem jest wystawiona faktura za usluge.

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 9:35 pm   

amelika75 napisał/a:
A dlaczego adwokat, ktory pobiera oplate 5000 Eur za wykonanie uslugi gwarantuje jedynie, ze dokona wszelkich staran, aby pomyslnie zalatwic sprawe, o ktorej nawet nie ma zbyt wielkiego pojecia (ale o tym przekonujemy sie dopiero po sprawie i orzeczeiu sadu). Okreslenie natomiast "wszelkie starania" niewiele oznacza.
W biurach ksiegowych otrzymujumy przynajmniej kopie rozliczenia, na ktorej wyraznie widac, co i jak zostale uwzglednione i policzone. I wierze, ze ksiegowi naprawde dokladaja "wszelkich staran" do swojej pracy, bo kazdemu zalezy, aby klientow przybywalo a nie ubywalo.
pozdrawiam

Pracujesz w takowym biurze,że się tak jeżysz?Wybacz,ale chyba biura powinny mieć fachową wiedzę,jak rozliczyć,żeby było dobrze i bez problemów dla osoby rozliczanej-po to oddaje się do biura rozliczenie,żeby mieć pewność,że będzie to poprawnie zrobione,a biura po to mają zarejestrowaną działalność i pobierają opłaty za wykonaną usługę,żeby odpowiadać za swoją pracę i poprawność wykonanego przez siebie zlecenia.Co do adwokatów-chyba nie bardzo trafiony przykład-zupełnie dwa różne zawody-przy rozliczeniach skarbowych przepisy są stałe i jednoznaczne- natomiast prawnicy naciągają przepisy prawne stosownie do zaistniałej sytuacji-może się uda wygrać jakąś sprawę,może nie-stąd dokładanie wszelkich starań przez adwokatów.Nie widzę związku między jednakową odpowiedzialnością tych dwóch usług,bo biuro nie ma sprawy do wygrania,biuro ma określone zlecenie,za którą jest odpowiedzialne.

alfa 
Super gaduła

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 10:16 pm   

W praktyce wyglada to tak ze pracownik biura wprowadza do programu dane dostarczone przez klienta a program sam wylicza nalezny zwrot lub doplate i te sume dostaje klient na wydruku. Ale zdarza sie czasami i tak ze program wyliczy jedno a inspektor podatkowy calkiem inna sume i za to biuro nie moze ponosic odpowiedzialnosci jesli rzetelnie wprowadzilo dane klienta do programu. Dlatego po otrzymaniu tzw voorlopige aanslag, ktory nie jest sprawdzany nalezy sie wstrzymac z wydawaniem otrzymanego zwrotu az do otrzymania tzw aanslag, ktory jest juz definitywny. Zreszta Belastingdienst uprzedza o tym fakcie.

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 10:36 pm   

alfa napisał/a:
Ale zdarza sie czasami i tak ze program wyliczy jedno a inspektor podatkowy calkiem inna sume

Czegoś nie rozumiem-inspektorzy podatkowi mają inne programy do rozliczeń oraz inne przepisy niż biura ,które rozliczają,ze powstają takie różnice?Każdy rządzi się swoimi prawami?

alfa 
Super gaduła

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 10:46 pm   

Czasami sie tak zdarza i jest to niezmiernie frustrujace. Inspektor tez sie moze pomylic i wtedy mozna napisac odwolanie ale czesto upieraja sie przy swoim i wowczas jedyna droga to udac sie do sadu.
Mnie przeraza balagan panujacy w Belastingdienst

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 11:12 pm   

alfa napisał/a:
Czasami sie tak zdarza i jest to niezmiernie frustrujace. Inspektor tez sie moze pomylic i wtedy mozna napisac odwolanie ale czesto upieraja sie przy swoim i wowczas jedyna droga to udac sie do sadu.
Mnie przeraza balagan panujacy w Belastingdienst

OK.Brnijmy zatem dalej w temacie,bo ja nadal nie łapię,jak to ma wszystko wyglądać.Biuro rozlicza podatek wg programu z belasting i wg przepisów.Przesyła to rozliczenie do belasting i na mój rozum powinno gwarantować poprawność tego rozliczenia (chyba robią to fachowcy a nie ludzie z "łapanki").Inspektor się pomylił i upiera się przy swoim.Odwołanie nie pomaga-sprawa powinna trafić do sądu.Kto ma ją założyć-rozliczany,czy biuro,które rozliczało?Rozliczany ma prawo nie znać przepisów skarbowych-zlecił rozliczenie do biura-biuro powinno przejąć odpowiedzialność za poprawne rozliczenie (bo się na tym zna-czy tak?).Co do bałaganu w belasting-czasem może być dobrym wytłumaczeniem... :wink: A taki nierzetelny inspektor ma chyba jakąś instancję nad sobą-"świętą krową" nie do ruszenia chyba nie jest,żeby trzeba było aż w sądzie się spotykać.Nie ogarniam tego całego systemu podatkowego w Holandii-państwo w państwie?

Odpowiedz do tematu