Rozliczenie w miejscowym biurze rachunkowym |
Autor |
Wiadomość |
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 2:05 pm Rozliczenie w miejscowym biurze rachunkowym
|
|
|
Witam.
Do tej pory rozliczałem się z pomocą "polskich" biur może mam pecha,ale
zdarzało mi się że rozliczono mnie na niewłaściwym formulażu,Belastingdienst nie otrzymał rozliczenia itp. historie.
Za 2009 postanowiłem rozliczyć się w miejscowym biurze.Oto moje spostrzeżenia:
-koszt 40 euro (całość) za rozliczenie moje,żony,heffingskorting,korekta dodatków
czyli niedużo.
-dostałem potwierdzenie zapłaty z usługę rozliczenia podatku za 2009
-biuro posiada licencję i wysyła elektronicznie rozliczenie w swoim (biura) imieniu,
nie potrzebują mojego numeru DigiD ,biuro ponosi odpowiedzialność rachunkową za rozliczenie.
Koszty umiarkowane,mamy potwierdzenie wpłaty/rozliczenia. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 3:23 pm
|
|
|
bobikpl,
wiekszosc holenderskich biur rozlicza za znacznie wieksze sumy (niestety )
ja sama rozliczajac sie z podatku duzo wiecej place
mieszkajac tu nauczylam sie szukac, oczywiscie gdzie taniej....wychodzac z zalozenia ze nie ma sensu przeplacac
ale niestety nigdy nie trafialm na takie biuro gdzie w rozliczeniu za dwie osoby zaplacilabym 40 euro
tylko zyczyc sobie wiecej takich biur rozliczajacych...
juz w styczniu obdzwonilam kilka znajomych biur i wszedzie oferty znacznie przekraczajce owe 40 euro
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 3:40 pm
|
|
|
Ja płacę za rozliczenie 37,5+btw czyli także nie za drogo |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 4:45 pm Tanio.Może dlatego że na wsi
|
|
|
Mieszkam na wsi,może dlatego tanio,prowincja Friesland.
Poza tematem.
Friesland to prowincja,wynajem np domu ok 90 m2,3 sypialnie,na wiosce ,(pół roku czekania lub krócej) to ok 460 euro miesięcznie,ale z pracą krucho... |
|
|
|
|
amelika75
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 5:39 pm
|
|
|
Biura holenderskie nie ponosza odpowiedzialnosci za poprawnosc wysylanych rozliczen, nawet jesli korzystaja z licencjonowanych programow. Ale oczywiscie dobre biura ksiegowe wykonuja swoja prace najlepiej jak potrafia. |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 10:24 pm
|
|
|
amelika75 napisał/a: | Biura holenderskie nie ponosza odpowiedzialnosci za poprawnosc wysylanych rozliczen, |
Możesz rozwinąć temat?Dlaczego nie ponoszą-przecież jest to ich praca-wykonują fachową usługę,za którą wystawiają fakturę-dlaczego za swoją pracę nie ponoszą odpowiedzialności? |
|
|
|
|
amelika75
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 4:17 pm
|
|
|
A dlaczego adwokat, ktory pobiera oplate 5000 Eur za wykonanie uslugi gwarantuje jedynie, ze dokona wszelkich staran, aby pomyslnie zalatwic sprawe, o ktorej nawet nie ma zbyt wielkiego pojecia (ale o tym przekonujemy sie dopiero po sprawie i orzeczeiu sadu). Okreslenie natomiast "wszelkie starania" niewiele oznacza.
W biurach ksiegowych otrzymujumy przynajmniej kopie rozliczenia, na ktorej wyraznie widac, co i jak zostale uwzglednione i policzone. I wierze, ze ksiegowi naprawde dokladaja "wszelkich staran" do swojej pracy, bo kazdemu zalezy, aby klientow przybywalo a nie ubywalo.
pozdrawiam |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 8:10 pm
|
|
|
Amelika 75 sorry ale napisałaś dwa posty i chyba sama sobie przeczysz.Biura ponoszą odpowiedzialność za wykonana usługę.Chyba że klient poda nieprawdziwe dane.Ale za swoją pracę ponoszą odpowiedzialność,czego dowodem jest wystawiona faktura za usluge. |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 9:35 pm
|
|
|
amelika75 napisał/a: | A dlaczego adwokat, ktory pobiera oplate 5000 Eur za wykonanie uslugi gwarantuje jedynie, ze dokona wszelkich staran, aby pomyslnie zalatwic sprawe, o ktorej nawet nie ma zbyt wielkiego pojecia (ale o tym przekonujemy sie dopiero po sprawie i orzeczeiu sadu). Okreslenie natomiast "wszelkie starania" niewiele oznacza.
W biurach ksiegowych otrzymujumy przynajmniej kopie rozliczenia, na ktorej wyraznie widac, co i jak zostale uwzglednione i policzone. I wierze, ze ksiegowi naprawde dokladaja "wszelkich staran" do swojej pracy, bo kazdemu zalezy, aby klientow przybywalo a nie ubywalo.
pozdrawiam |
Pracujesz w takowym biurze,że się tak jeżysz?Wybacz,ale chyba biura powinny mieć fachową wiedzę,jak rozliczyć,żeby było dobrze i bez problemów dla osoby rozliczanej-po to oddaje się do biura rozliczenie,żeby mieć pewność,że będzie to poprawnie zrobione,a biura po to mają zarejestrowaną działalność i pobierają opłaty za wykonaną usługę,żeby odpowiadać za swoją pracę i poprawność wykonanego przez siebie zlecenia.Co do adwokatów-chyba nie bardzo trafiony przykład-zupełnie dwa różne zawody-przy rozliczeniach skarbowych przepisy są stałe i jednoznaczne- natomiast prawnicy naciągają przepisy prawne stosownie do zaistniałej sytuacji-może się uda wygrać jakąś sprawę,może nie-stąd dokładanie wszelkich starań przez adwokatów.Nie widzę związku między jednakową odpowiedzialnością tych dwóch usług,bo biuro nie ma sprawy do wygrania,biuro ma określone zlecenie,za którą jest odpowiedzialne. |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 10:16 pm
|
|
|
W praktyce wyglada to tak ze pracownik biura wprowadza do programu dane dostarczone przez klienta a program sam wylicza nalezny zwrot lub doplate i te sume dostaje klient na wydruku. Ale zdarza sie czasami i tak ze program wyliczy jedno a inspektor podatkowy calkiem inna sume i za to biuro nie moze ponosic odpowiedzialnosci jesli rzetelnie wprowadzilo dane klienta do programu. Dlatego po otrzymaniu tzw voorlopige aanslag, ktory nie jest sprawdzany nalezy sie wstrzymac z wydawaniem otrzymanego zwrotu az do otrzymania tzw aanslag, ktory jest juz definitywny. Zreszta Belastingdienst uprzedza o tym fakcie.
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 10:36 pm
|
|
|
alfa napisał/a: | Ale zdarza sie czasami i tak ze program wyliczy jedno a inspektor podatkowy calkiem inna sume |
Czegoś nie rozumiem-inspektorzy podatkowi mają inne programy do rozliczeń oraz inne przepisy niż biura ,które rozliczają,ze powstają takie różnice?Każdy rządzi się swoimi prawami? |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 10:46 pm
|
|
|
Czasami sie tak zdarza i jest to niezmiernie frustrujace. Inspektor tez sie moze pomylic i wtedy mozna napisac odwolanie ale czesto upieraja sie przy swoim i wowczas jedyna droga to udac sie do sadu.
Mnie przeraza balagan panujacy w Belastingdienst
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 11:12 pm
|
|
|
alfa napisał/a: | Czasami sie tak zdarza i jest to niezmiernie frustrujace. Inspektor tez sie moze pomylic i wtedy mozna napisac odwolanie ale czesto upieraja sie przy swoim i wowczas jedyna droga to udac sie do sadu.
Mnie przeraza balagan panujacy w Belastingdienst
OK.Brnijmy zatem dalej w temacie,bo ja nadal nie łapię,jak to ma wszystko wyglądać.Biuro rozlicza podatek wg programu z belasting i wg przepisów.Przesyła to rozliczenie do belasting i na mój rozum powinno gwarantować poprawność tego rozliczenia (chyba robią to fachowcy a nie ludzie z "łapanki").Inspektor się pomylił i upiera się przy swoim.Odwołanie nie pomaga-sprawa powinna trafić do sądu.Kto ma ją założyć-rozliczany,czy biuro,które rozliczało?Rozliczany ma prawo nie znać przepisów skarbowych-zlecił rozliczenie do biura-biuro powinno przejąć odpowiedzialność za poprawne rozliczenie (bo się na tym zna-czy tak?).Co do bałaganu w belasting-czasem może być dobrym wytłumaczeniem... A taki nierzetelny inspektor ma chyba jakąś instancję nad sobą-"świętą krową" nie do ruszenia chyba nie jest,żeby trzeba było aż w sądzie się spotykać.Nie ogarniam tego całego systemu podatkowego w Holandii-państwo w państwie? |
|
|
|
|
|