Przesunięty przez: Gochna H Czw Kwi 18, 2013 10:42 am |
kredyty hipoteczne |
Autor |
Wiadomość |
basia////
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 5:14 pm kredyty hipoteczne
|
|
|
Moj mąż na stałe pracuje w nl.a ja jestem w polsce z dziecmi(mniejsza o to).Może ktoś wie w ktorym banku tolerują kontrak holenderski aby wziaść kredyt hipoteczny w polsce.Bardzo się wkurzyłam na ing.,ponieważ mam u nich konto od wielu lat,do tego wydawało mi się że to bank holenderski a dziś usłyszałam że wszystkim udzielają kredytów hipotecznych procz holandii bo holandia na innych zasadach się rozlicza.Dla mnie jest to "śmiech na sali"Jestem zła jak osa teraz na siebie że wczesniej tego nie sprawdziłam.Może ktoś wie coś o jakiś bankach w których akceptują zarobki holenderskie? |
|
|
|
|
adamusl
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 6:46 pm
|
|
|
Mam ten sam problem, razem z żoną pracujemy w Holandii ja mam stały kontrakt, żona roczny, próbowaliśmy w PKO BP ponieważ jesteśmy klientami od kilkunastu lat. Straciliśmy ponad 2 miesiące i odpowiedz negatywna (uzasadnienie idiotyczne wręcz dziecinne), teraz próbujemy w Noble Banku, korzystamy z doradcy Open Finance.
Dodam że mieszkanie które kupujemy traktujemy jako inwestycje na przyszłość. |
|
|
|
|
piotrm
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 7:25 pm
|
|
|
Od czerwca do wrzesnia zalatwialismy kredyt na mieszkanie w bankach DB,Nordea,Bank Ochrony Srodowiska i PKO BP,1,3,4 na 100% 2 na 90%.Kredytu udzielil BOS I PKO BP.Rzeczywiscie duzo tlumaczenia ,zalatwiania ale dostalismy,a wlasciwie na jedna zatrudniona na stale w Holandii osobe.
Jakas dziwna odpwiedz dalo Tobie ING,my skladalismy tam papiery w przeddzien pozytywnej decyzji Bos i nikt nie mowil ze na umowy holenderskie nie daja.
Jesli potrzebujesz jakies szczegolowe informacje pisz na priva,pozdrawiam |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Śro Lut 17, 2010 12:57 am
|
|
|
Naprawdę dziwne, znajomy około 4 miesięcy temu załatwił hipotekę w polskim ING, na kontrakt zerowy, z niepracującą żoną i małym dzieckiem. Może działają na tej samej zasadzie co w Holandii, co oddział to inne zasady, heh. |
|
|
|
|
basia////
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lut 17, 2010 7:05 am ING jest poprostu przereklamowane.
|
|
|
Jak uda mi się zalatwić kredyt w BOŚ to z calą rodziną się przeniosę do tego banku.Nie nawidzę jak ktoś mnie zwodzi i bzdury obiecuje a w rzeczywistości sprawy inaczej się przedstawiają.W ING w odddziale co innego mowili a w centrali co innego,jestem wściekła na ten bank i to tyle na temat.Bardzo się dziwię że twoi znajomi tam uzyskali kredyt??????????? |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 17, 2010 8:19 am Re: kredyty hipoteczne
|
|
|
basia//// napisał/a: | Moj mąż na stałe pracuje w nl.a ja jestem w polsce z dziecmi(mniejsza o to).Może ktoś wie w ktorym banku tolerują kontrak holenderski aby wziaść kredyt hipoteczny w polsce.Bardzo się wkurzyłam na ing.,ponieważ mam u nich konto od wielu lat,do tego wydawało mi się że to bank holenderski a dziś usłyszałam że wszystkim udzielają kredytów hipotecznych procz holandii bo holandia na innych zasadach się rozlicza.Dla mnie jest to "śmiech na sali"Jestem zła jak osa teraz na siebie że wczesniej tego nie sprawdziłam.Może ktoś wie coś o jakiś bankach w których akceptują zarobki holenderskie? |
Mój mąż też pracuje na stałe w Holandii,a ja jestem z dziećmi w Polsce (nie mam stałej pracy-pracuję na umowy -zlecenie).Potrzebowaliśmy kredyt na dokończenie budowy (30% mieliśmy),poszliśmy do banku WBK,w którym mieliśmy konto blisko 10 lat i usłyszeliśmy,że na dochody zagraniczne ,kredytów hipotecznych ten bank nie udziela.OK-klientem tego banku już nie jesteśmy.Poszliśmy do PKO BP i tam,bez problemu,na podstawie umowy o pracę (tłumaczonej przez tłumacza przysięgłego) i zaświadczenia o dochodach męża dostaliśmy kredyt na dokończenie budowy.To było w październiku 2009-w grudniu podpisaliśmy umowę kredytową)-czyli nie tak dawno temu i wtedy jeszcze były mocne zaostrzenia co do udzielania kredytów.Teraz ponoć jest łatwiej.A to,że bank robi wyjątek na kontrakt holenderki i na te dochody nie udziela kredytów,to pierwszy raz słyszę-wydaje mi się to nierealne. |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Śro Lut 17, 2010 10:12 am
|
|
|
Basia, a spróbuj uderzyć piętro wyżej niż znudzony urzędnik czy urzędniczka w okienku, czyli np do kierownika oddziału czy naczelnika, i poproś o wykładnię tego przepisu, najlepiej na piśmie. Nie bardzo kumam co znaczy, że Holandia się inaczej rozlicza, znaczy gdzie, w Surinamie czy na Antylach?? Zadzwoniłem do kolegi upewnić się, tak, wzięli około 400 tyś złotych w ING na holenderski kontrakt, zaświadczenie od pracodawcy o zarobkach, przetłumaczony Werkgeversverklaring i kontrakt, afschrifty z konta z ostatnich trzech miesięcy. |
|
|
|
|
basia////
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lut 17, 2010 1:39 pm udało się w pko
|
|
|
Jestem przeszczęśliwa że nam się udalo w PKP i duzo papierkow nie potrzeba.Nie pomyślałam o tym banku ,ponieważ z rodziny ktoś wziął duży kredyt i mi odradzał .Teraz wiem że trzeba własnej intuicji sluchać i oczywiście porad innych ludzi.Dziękuję wam bardzo za pomoc i życzę miłego dnia wszystkim:) |
|
|
|
|
alpi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 8:53 pm Re: kredyty hipoteczne
|
|
|
[quote="basia////"]Moj mąż na stałe pracuje w nl.a ja jestem w polsce z dziecmi(mniejsza o to).Może ktoś wie w ktorym banku tolerują kontrak holenderski aby wziaść kredyt hipoteczny w polsce.Bardzo się wkurzyłam na ing.,ponieważ mam u nich konto od wielu lat,do tego wydawało mi się że to bank holenderski a dziś usłyszałam że wszystkim udzielają kredytów hipotecznych procz holandii bo holandia na innych zasadach się rozlicza.Dla mnie jest to "śmiech na sali"Jestem zła jak osa teraz na siebie że wczesniej tego nie sprawdziłam.Może ktoś wie coś o jakiś bankach w których akceptują zarobki holenderskie?[/quote] ja swego czasu próbowałem w Dominet Bank i nie było żadnych przeciwskazań do udzielenia takiego kredytu,lecz nie wiem jAk się sprawy mają teraz pozdrawiam |
_________________ alpi |
|
|
|
|
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 12:16 pm
|
|
|
Mam takie proste pytanie, lepiej brać kredyt w euro na mieszkanie w Holandii w Polsce, czy w Holandii. Teoretycznie łatwiej powinno być w Polsce, bo w Holandii niejednokrotnie robią problemy, jak widzą polski paszport. |
|
|
|
|
emes
Gaduła
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 27 Lut 2008 Posty: 171
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 2:54 pm
|
|
|
Na mieszkanie w Holandii - tylko kredyt w NL, bo:
- czesc mozna odliczyc od podatku
- wszystkie gotowkowe transakcje powyzej 10 tys. E sa meldowane w de Financial Intelligence Unit Nederland (wczesniej het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT)) i trzeba sie z takowych tlumaczyc....
- jesli spelniasz wymogi: staly kontrakt, wystarczajacy dochod, itp. to z kredytem hipotecznym nie powinno byc problemow.
Powodzenia! |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 3:38 pm
|
|
|
emes napisał/a: | - wszystkie gotowkowe transakcje powyzej 10 tys. E sa meldowane w de Financial Intelligence Unit Nederland (wczesniej [i]het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) |
transakcje sa monitorowane zeby zapobiegac praniu pieniedzy. tu sie nie ma z czego tlumaczyc przeciez sprawa jest jasna - kredyt na dom i tyle. jestesmy w unii, wiec z tym nie ma problemu. mysle, ze sprawa doplaty do kredytu jest jest do rozwiazania, ale pewnie nie bedzie tak latwo jak z kredytem tu na miejscu. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
emes
Gaduła
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 3:55 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | tu sie nie ma z czego tlumaczyc przeciez sprawa jest jasna - kredyt na dom i tyle. jestesmy w unii, wiec z tym nie ma problemu. |
Ha, a to wcale nie jest takie proste. W PL ktos dostaje kredyt, ale nie hipoteczny, bo taki dostanie tylko na dom w PL -> prywatny przelew na konto NL -> placi za dom w NL -> i w tym momencie jest to transakcja powyzej 10 tys.E, wiec trzeba sie z niej wytlumaczyc, udowodnic, udokumentowc. To, czy Polska jest w Unii, czy nie, nie ma kompletnie znaczenia. Wszystkie takie transakcje sa monitorowane/sprawdzane.
P.S. Stwierdzam tylko fakt istnienia FIUN. To, czy dla kogos bedzie to problemem, czy nie, to juz indywidualna sprawa. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 4:29 pm
|
|
|
emes, tlumaczenie polega na wypelnieniu deklaracji i dolaczeniu kilku dokumentow. nie wnikam jak bedzie wygladal kredyt (hipoteczny czy gotowkowy). zrodlem pieniedzy jest bank, adresatem jest sprzedajacy, przedmiotem transakcji jest dom. koniec tlumaczenia. jezeli bank udzieli jednak kredytu hipotecznego, to te pieniadze powedruja bezposrednio z banku do sprzedajacego, wiec bank sam sie zatroszczy o potrzebne dokumenty i oswiadczenia.
na stronie organizacji jest wyjasnione dlaczego sprawdzaja: "voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme". jezeli tego nie robisz, to nie widze problemu w legalnym transferze pieniedzy. UE ma o tyle do rzeczy, ze gwarantuje swobodny przeplyw towarow i srodkow. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
emes
Gaduła
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 8:09 pm
|
|
|
zaq, ja wiem na czym to polega, ale fajnie, ze wytlumaczyles. Moze komus sie przyda.
zaq napisał/a: | UE ma o tyle do rzeczy, ze gwarantuje swobodny przeplyw towarow i srodkow. |
Tak, ale FIUN interesuje sie tylko i wylacznie tym skad ktos gotowke posiada. Czy to swobodnie przeplywajaca, czy nie.
Za kredytem hipotecznym w NL przemawia jeszcze wysokosc oprocentowania - w PL pozyczki maja wyzsze oprocentowanie. |
|
|
|
|
|