wypowiedzenie umowy najmu |
Autor |
Wiadomość |
anias
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 9:35 pm wypowiedzenie umowy najmu
|
|
|
Proszę o pomoc. Trzy lata temu wynajęłam mieszkanie. Umowa na 9 miesięcy, automatycznie przedłużana na kolejne 9 miesięcy.Zapłaciłam borg, czynsz, koszty administracyjne. W umowie jest napisane,że wypowiedzieć mieszkanie można dwa miesiące wcześniej, termin wypowiedzenia zaczyna się 1-go następnego miesiąca. Czyli jeżeli dziś wypowiedziałam mieszkanie, to koniec umowy jest 30-go kwietnia. Podobno nie ma czegoś takiego jak dwa miesiące wypowiedzenia. Tzn. jeżeli złożę dziś wypowiedzenie to mogę sie wyprowadzić 16-go marca, płacąc tylko za pół marca? Wiecie cos na ten temat? Można przeskoczyć te dwa miesiące wypowiedzenia, żeby nie płacić za kolejne 2 miesiące? |
Ostatnio zmieniony przez anias Wto Lut 16, 2010 9:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 10:04 pm
|
|
|
anias, przeciez sama napisalas
Cytat: | W umowie jest napisane,że wypowiedzieć mieszkanie można dwa miesiące wcześniej | ,
skoro w umowie jest tak zaznaczone
umowa to umowa
jesli bedziesz na wypowiedzeniu i nadal bedziesz tam mieszkala ,to logiczne ze musisz zaplacic za czas pobytu w tym mieszkaniu
od 16 lutego do 16 marca uplynie przeciez miesiac ,dlaczego wyszlo ci ze mozesz zaplacic tylko za pol miesiaca
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
anias
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 10:09 pm
|
|
|
od 16-go do końca tego miesiąca mam opłacony czynsz. wyprowadzam się 16-go nastepnego miesiąca.
Nie będę już mieszkać w tym mieszkaniu przez kolejne półtorej miesiąca.
Niestety, będe stratna te półtorej miesiąca. Myślałam,że może jakoś mi się uda to przeskoczyć.
Dzięki za zaiteresowanie tematem |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 10:13 pm
|
|
|
anias,
to jest moje rozumowanie ale wiem ze umowa ,tu jest nie po to, by jej nie przestrzegac mimo wszystko
poczekajmy moze wypowiedza sie inni forumowicze, moze rzeczywiscie ktos mial identyczna sytuacje i wie cos czego my nie wiemy.... |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
mikka
Gaduła Fire, walk with me!
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 173 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 10:35 pm
|
|
|
anias: wszystko zależy od Twojej umowy. W mojej było wyraźnie zaznaczone, że obowiązuje minimum 1 miesiąc wypowiedzenia oraz dzień zakończenia umowy jest tym samym dniem co rozpoczęty (nie mogłem przerwać np. w połowie miesiąca). Przykładowo, jeśli 4 grudnia miałem załatwione nowe mieszkanie od dnia 1 stycznia, to muszę za stare płacić do 30 stycznia (bo 30-tego dnia miesiąca wynająłem stare mieszkanie). |
_________________ BICheck - weryfikacja kont bankowych [nowa wersja] |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Lut 17, 2010 4:50 pm
|
|
|
anias napisał/a: | W umowie jest napisane,że wypowiedzieć mieszkanie można dwa miesiące wcześniej, termin wypowiedzenia zaczyna się 1-go następnego miesiąca. Czyli jeżeli dziś wypowiedziałam mieszkanie, to koniec umowy jest 30-go kwietnia. Podobno nie ma czegoś takiego jak dwa miesiące wypowiedzenia. |
Jesli dzis zlozysz wypowiedzenie to dopiero od 1 maja nie musisz placic .
Zwoc uwage na pogrubione trzcionke. czaswypowiedzenia jest 2 m-ce i zaczyna sie od 1 go nastepnego m-ca . Wiec jesli dzis wymawiasz twoja wypowiedz zaczyna sie 1 marca . Czas wypoweidzi to 2 m-ce czyli musisz plaic do 1 maja . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
fornal
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lut 17, 2010 10:55 pm
|
|
|
A czy moze nam ktos wypowiedziec umowe najmu jesli nie posiadamy nic nowego do zamieszkania. Slyszalem ze w NL to nie takie proste. |
|
|
|
|
mikka
Gaduła Fire, walk with me!
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 173 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Śro Lut 17, 2010 11:50 pm
|
|
|
Raczej może, ale zgodnie z umową jest okres wypowiedzenia, który trzeba wykorzystać na znalezienie nowego lokum. |
_________________ BICheck - weryfikacja kont bankowych [nowa wersja] |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 10:01 am
|
|
|
Witam.Miałam kiedys też taką sytuację i poszukałam na moje miejsce innych lokatorów Pozdrawiam |
|
|
|
|
|