deportacjia z holandi do polski |
Autor |
Wiadomość |
niko329
Poczatkujacy niko329
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 5:21 pm deportacjia z holandi do polski
|
|
|
Witam moj znajomy ma problem,ma wyrok do odsiadki 10 miesiecy za wypadek autem oczywiscie odwoluje sie za niego w polsce adwokat,ale z tego co mowil juz jest wystawiony nakaz europejski,zgubil dokumenty czy jesli zglosi sie na polcjie bo pewnie dokumenty tam sa,i np ktos sprawdzi ze jest list goniczy po europie za nim maja prawo go z tad deportowac do polski czy np;ma jakies prawa i moze odmowic deportacji,niemam zielonego pojecia jak to tu z tym jest a chcialbym mu jakos pomuc ,doradzic
jak ktos cos z was wie to prosze piszcie |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 7:08 pm
|
|
|
niko329, jesli jest tak jak piszesz
Cytat: | jest wystawiony nakaz europejski |
to maja prawo go deportowac i powiem wiecej moga go nawet posadzic o to ze ukrywal sie przed wymiarem sprawiedliwosci a to nie wrozy nic innego jak dodatkowy wyrok
nie angazuj sie w pomoc w takim wypadku bo mozesz nieopatrzenie wdepnac razem z kolega
jak myslisz jakie prawa ma przestepca ktory jest poszukiwany listem gonczym?? |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Lut 18, 2010 7:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 9:30 pm
|
|
|
Gochna , np. ma prawo do adwokata tutaj z urzedu .
Nikko, jesli pojdzie na policje to napewno go zatrzymaja ,a jesli jest tu zameldowany w Holandii to zjawia sie o 7 rano w domu lub w pracy, wtedy moze sie niezgodzic na deprotacje i zarzadac adwokata lub zgodzic sie na odsylke do Polski , to jeszcze tego samego dnia wsadza go w samolot
monika |
|
|
|
|
Dyszka
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 9:41 pm
|
|
|
a co ztym jesli ma tu dom, prace ,dom kupiony itd. odesla do pl a z jego rzeczami co tutaj - przepadek na rzecz krolowej ? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 9:46 pm
|
|
|
mavd, polaka ma podpisana umowe z NL o uitleveringsverdrag.
Wiec watpie by mogl tu zostac jak go znajda |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 9:49 pm
|
|
|
niko329 napisał/a: | Witam moj znajomy ma problem,ma wyrok do odsiadki 10 miesiecy za wypadek autem oczywiscie odwoluje sie za niego w polsce adwokat,ale z tego co mowil juz jest wystawiony nakaz europejski,zgubil dokumenty czy jesli zglosi sie na polcjie bo pewnie dokumenty tam sa,i np ktos sprawdzi ze jest list goniczy po europie za nim maja prawo go z tad deportowac do polski czy np;ma jakies prawa i moze odmowic deportacji,niemam zielonego pojecia jak to tu z tym jest a chcialbym mu jakos pomuc ,doradzic
jak ktos cos z was wie to prosze piszcie |
Moment - jak ma do odsiadki 10 miesiecy i jest wystawiony ENA to na moje zanczy, ze sie wyrok uprawomocnil i nie ma od czego sie odwolywac.
Dyszka napisał/a: | a co ztym jesli ma tu dom, prace ,dom kupiony itd. odesla do pl a z jego rzeczami co tutaj - przepadek na rzecz krolowej ? |
Jesli nie zostal zasadzony przepadek mienia, to czemu ma cos przepadac? Chyba ze przez 10 miesiecy nie bedzie placil hipoteki - dlatego trzeba by wczesniej zalatwic w banku |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 9:54 pm
|
|
|
Witam .Kiedyś czytałam ze w takim wypadku lepiej sie zgłosic samemu w Polsce .
A dlaczego ma przepasc wszystko ? wynając dom ,ma adwokata w Polsce ....
Pewnie lepiej samemu załatwić niż czekać.....zobacz na jakimś forum prawnym... |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 10:01 pm
|
|
|
dlatego lepiej poprosic o adwokata i wtedy adwokat sie bedzie odwolywac a on ma czas zeby zabezpieczyc swoje rzeczy na ten czas, no i jeszcze zalezy czy tutaj tez mial doczniena z prawem czy nie.
niko , ale jak cos to mam super adwokata z amstrdamu ktory sie zajmuje takimi sprawami i wspolpracuje z Polska
monika |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 10:21 pm
|
|
|
mavd,
Cytat: | ale jak cos to mam super adwokata z amstrdamu ktory sie zajmuje takimi sprawami i wspolpracuje z Polska |
rozumiem, ze to ten adwokat z urzedu, co w razie czego bedzie mu przyslugiwal ??
bo tutejsi ''super'' adwokaci pracuja tez za super kase
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Gru 17, 2010 1:43 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 10:39 pm
|
|
|
robi sprawy tez z urzedu jesli zadzwonia do niego z policji
monika |
|
|
|
|
mikka
Gaduła Fire, walk with me!
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 173 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pią Lut 19, 2010 12:09 am
|
|
|
Skoro kolega się odwołuje, to nie może być prawomocny. Być może nawet i ten wyrok 10 miesięcy jest w zawieszeniu. Mogli wystawić za nim ENA, bo go zapobiegawczo nie aresztowali w Polsce, a gdy rozprawa się zaczęła to się nie stawiał na zebraniach sądu. Sprawdzili, że w Polsce już nie mieszka, więc mogło zajść podejrzenie że wyjechał za granicę, i stąd ENA.
Nawet jeśli odzyska dokumenty, to przecież nie może z nich skorzystać. Nie może się nigdzie zameldować, wypłacić pieniędzy z konta bankowego, w skrócie to pozostaje mu praca na czarno z wypłatą 'do rączki' i mieszkanie po znajomości (kosztem kolegi który jeszcze nie zdaje sobie z tego pojęcia).
Jeśli kolega nie jest typem ryzykanta, to lepiej niech posłucha rad wspomnianych przez inne osoby w tym temacie. Kiedyś pewnie będzie chciał wrócić do Polski, a kto wie po ilu latach (jeśli w ogóle) sprawa się przedawni? |
_________________ BICheck - weryfikacja kont bankowych [nowa wersja] |
|
|
|
|
dzikamarycha
Poczatkujacy Elektra
|
Wysłany: Pią Lut 19, 2010 6:37 pm
|
|
|
Pozwolę sobie zabrać głos w tej sprawie.Otóż włos mi staje dęba gdy czytam jak Państwo roztrząsają problem:w jaki sposób sprawca wypadku ma uniknąć odpowiedzialności za swój czyn,zachować majątek(gdyby przyszło mu odsiedzieć wyrok).Jedynie pani Gochna,w pierwszym odruchu,odniosła się obiektywnie do sytuacji.Mam pytanie:czy zastanowili się Państwo jaki to był wypadek,kto zostal w nim poszkodowany(uliczna latarnia czy człowiek?)Oczywiście,zakładam,że istnieją pomyłki sądowe,ferowane są wyroki nieadekwatnie wysokie w odniesieniu do winy sprawcy.Ale o tym nie informuje kolega sprawcy,Państwo nie pytająPosłużę się komunałem :jakie byłyby Państwa opinie i komentarze gdyby sprawca wypadku skrzywdził członka(członków)Waszych rodzin?Chwalebne,że pochylacie się Państwo na tym forum nad każdym problemem ale proszę też o chwilę refleksji:może sprawca wypadku osobiście powinien zwrócić się z zapytaniem,gdyż on i tylko on wie jaka naprawdę jest jego wina.Jeżeli kogoś skrzywdził to czy sumienie pozwoli mu spokojnie spać?Jeżeli je posiada... |
_________________ Elektra |
|
|
|
|
matthewue
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 7:11 am
|
|
|
slusznie, po za tym niewiem czy wiecie ze pomagajac, majac kontakt z osoba poszukiwana listem gonczym narazacie siebie na poniesienie odpowiedzialnosci karnej z tego tytulu, nikt nikogo za darmo nie poszukuje, ojciec moj mial podobny przypadek z jednym gosciem spowodowal wypadek po pijaku rozbil auta mial 3 zakazy juz wczesniej, i zbiegl z miejsca wypadku piechotom, potem go ujeli, wypuscili, i sie nie stawial i go drapneli na granicy jak juz list byl. haha. w tej sytuacji najlepiej jak wszystko komus da do opieki, jakiejs zaufanej osobie, i niech jedzie do polski do domu i sie niech stawi tam do komisariatu, no chyba ze woli sie tluc po komendach roznych i w konwojach jezdzic. pozdro |
|
|
|
|
niko329
Poczatkujacy niko329
|
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 3:06 pm
|
|
|
dziekuje wszystkim za odpowiedzi,
dla sprostowania on nikogo niezabil ,mial kolizjie drogowa,ale pochodzi z malego miasta,gdzie miastem trzesie jeden sedzia i dlatego dostal tak wysoki wyrok,kazdy inny dostal by mandat,moze zabrali by mu prawo jazdy to maxymalna kare przewidziana przez kodeks karny,nakaz jest bo wlasnie ta sama sedzina go wystawila bo uslyszala ze jest pozagranicami polski,za dwa tyg beda wyniki oddolania,a do tych nastawionych anty on tez ma na utrzymaniu dzieci i rodzne niejest gorszy od was,stara sie jakos zyc i tez pomaga innym ,dlatego tak zalezalo mi na pomocy mu,gdy ja z dzieckiem mialam klopoty finasowe pomogl mi z rodzina jako jedyny ze wszystkich znajomych w holandi,reszta sie odwrocila,bo owszem jak potrzebuja pomocy wiedza gdzie sie zglosic jak sytlacjia sie odwraca to juz nie.pozdrawiam |
|
|
|
|
ossamus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 5:36 pm
|
|
|
post edytowany
tego typu komentarze zachowaj dla siebie
[ Dodano: Nie Lut 28, 2010 5:38 pm ]
guzik prawda za kolizje nie idzie sie siedziec od razu !!!! |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Lut 28, 2010 5:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|