Przesunięty przez: Gochna H Śro Sty 27, 2010 6:31 pm |
praca jako lektor języka angielskiego |
Autor |
Wiadomość |
whim
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sty 27, 2010 5:06 pm praca jako lektor języka angielskiego
|
|
|
Witam ,
Planuje w niedalekiej przyszłości wyjazd do Holandii i w związku z tym mam pytanie czy ktoś orientuje się czy trudno jest znaleźć prace w charakterze lektora w Holandii? Czy istnieje tam w ogóle zapotrzebowanie na korepetyrorów, itp.? Nie mam uprawnien do nauczania, w Polsce zostają mi więc prywatne szkoły językowe, czy w Holandii jest podobnie?
Prosze od odpowiedź, bo zastanawiam się czy warto nastawiać się na szukanie tego typu pracy. |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Śro Sty 27, 2010 8:07 pm
|
|
|
myślę, że Holendrzy na tyle dobrze sami mówią po angielsku/mają łatwy dostęp do native speakers, jako że mieszka tu tyle różnych narodowości, że nie będą potrzebowali polskiego lektora. znam to z przykładu koleżanki-portugalki, która w portugalii ukończyła anglistykę z pedagogiką i ma uprawnienia do nauczania, ale nie mogła znaleźć pracy w zawodzie.
jedyną opcją, jaką masz są prywatne korepetycje, pewnie głównie dla polaków... ale nie jestem pewna, czy z tego dasz radę się urzymać. |
|
|
|
|
whim
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 9:05 am
|
|
|
No właśnie zdaje sobie sprawe z tego, że Holendrzy znają angielski, ale wolałam zapytac;) W Polsce też problem jest utrzymanie się z prywatnych lekcji i szkoły językowej, dzięki za odpowiedź, czekam na inne komentarze |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 11:38 am
|
|
|
whim napisał/a: | czekam na inne komentarze |
Zgadzam sie w 100% z calendargirl. Jesli nie jestes native speakerem to nikt nie bedzie zainteresowany. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
waldzio_lodz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 8:16 pm
|
|
|
Jedyne szansa ze znajdziesz Polakow. Tylko czy Polacy chca sie uczyc angielskiego? |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 9:08 pm
|
|
|
waldzio_lodz napisał/a: | Tylko czy Polacy chca sie uczyc angielskiego? | ja myślę, że chcą na pewno ogólnie, a i na emigracji w Holandii się pewnie też kilku takich znajdzie. Są tu też przecież całe rodziny z dziećmi w wieku szkolnym, które mogą mieć problem z nauką języka i potrzebować korepetycji, tak jak zdarza się to też w Polsce.
Tylko, jak już mówiłam, z tego raczej nie da się utrzymać, można to ewentualnie potraktować jako pracę dodatkową, po godzinach, żeby sobie dorobić... |
|
|
|
|
whim
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 12:49 pm
|
|
|
[quote="calendargirl288"] waldzio_lodz napisał/a: |
Tylko, jak już mówiłam, z tego raczej nie da się utrzymać, można to ewentualnie potraktować jako pracę dodatkową, po godzinach, żeby sobie dorobić... |
Z korepetycji ciężko się utrzymać, myślałam właśnie o nauczaniu jako czymś dodatkowym, na przysłowiowe waciki |
|
|
|
|
Agattka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lut 10, 2010 10:53 am
|
|
|
a Holendrzy pojecia korepetycji w ogole nie znaja |
|
|
|
|
allochtoon
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 19, 2010 2:17 pm
|
|
|
Ja ukonczylem anglistyke i niderlandystyke w Polsce i jesli chodzi o znalezienie pracy jako lektor wiekszych klopotow nie mialem. Faktem jest, iz prywatne szkoly jezykowe zatrudniaja zazwyczaj native speakerow - jednak sa tez odstepstwa od tej reguly. Ja wysylalem swoje oferty pracy glownie do szkol wyzszych i Volksuniversiteit. Dostalem oferty z Hogeschool Utrecht i Volksuniversiteit Amsterdam. Prace jako lektor mozna znalezc rowniez w szkolach panstwowych (szkoly podstawowe, srednie), jednak tutaj oprocz kwalifikacji z angielskiego wymagana jest rowniez znajomosc holenderskiego. |
|
|
|
|
|