przegąd polskiego auta w holandii |
Autor |
Wiadomość |
markoo01
Poczatkujacy Kasia
|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 10:05 pm przegąd polskiego auta w holandii
|
|
|
Mam problem gdyż przyjechałem autem na polskich tablicach do Holandii i kończy mi sie przegląd auta . Okazuje sie ze nie mogę zjechac teraz do kraju z ważnej przyczyny . Czy jest taka możliwość by dokonać przeglądu tutaj na miejscu >? Jeśli tak to jakie warunki muszę spełniac ? Proszę o pomoc . Jak nie bede miał przeglądu to stracę mozliwośc dojazdu do pracy . Dzięki za podpowiedzi . |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 10:31 pm
|
|
|
Przegląd musisz zrobić w PL. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 10:52 pm
|
|
|
Podstawe prawna kiedys podawalem...
Zasadniczo chodzi o to, ze przeglad rejestracyjny moze podbic tylko stacja ktora jest w jakims tam smiesznym rejestrze i ma dostep do CEPiK'u, a tego holenderskie stacje nie maja. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
iwona24
Nieśmiały użytkownik iwa
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 25 Wrz 2008 Posty: 75 Skąd: Haga
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 1:45 pm
|
|
|
pozostaje ryzykowac i jechac do Polski, albo podac komus dowod rej., zeby podbił w Polsce>my tak zrobilismy i znajomy podbił |
|
|
|
|
matthewue
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 2:34 pm
|
|
|
to bardzo niedobrze iwona24 czemu polecasz cos co jest nielegalne i jest to przestepstwo??
niedosc ze samochod nie przeszedl badania okresowego (przeggladu) i niewiadomo czy jest sprawny i nie zagraza nikomu a druga rzecz to popelnienie przestepstwa przez waszego znajomego i inne osoby, ja bym radzil tak nie robic, moze nie wiecie ale kazdy przeglad jest w bazie cepik do ktorej maja dostep odpowiednie wladze. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 7:55 pm
|
|
|
iwona24 napisał/a: | pozostaje ryzykowac i jechac do Polski, albo podac komus dowod rej., zeby podbił w Polsce>my tak zrobilismy i znajomy podbił |
http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,90280,6128260.html wiec jak wyjdzie i znajomy i wy macie problem i nababrane w papierach zeby oszczedzic pare euro na podatku drogowym w Holandii |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pon Lut 22, 2010 7:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 8:07 pm
|
|
|
Cytat: | pozostaje ryzykowac i jechac do Polski, albo podac komus dowod rej., zeby podbił w Polsce>my tak zrobilismy i znajomy podbił |
Niestety w Polsce jest to bardzo popularne , jedziesz do stacji diagnostycznej, dajesz w lape,auto nie bylo sprawdzone, dostajesz wpis lub pieczatke i jezdzisz dalej gratem po ulicy do momentu kiedy ci sie popsuje.
Wtedy dzwonisz po znajomych , holuja ciebie i naprawiasz swoje cudo u pana Kazika na osiedlu lub samemu no i nadal jezdzisz gratem siejac postrach i zagrozenie dla innych !
Jezeli chodzi o przeglady wynikajace z ksiazki serwisowej, co 15000 km lub co 30000 to jest to obojetne w jakim panstwie zrobisz taki przeglad (po ustaniu gwarancji).Wazne jest jedynie zeby odbylo sie to w warsztacie twojej marki samochodu , ale zapewne wszyscy o tym wiedza.
Jezeli jednak posiadasz jeszcze gwarancje na auto to musisz robic te przeglady w panstwie w ktorym kupiles auto.
|
Ostatnio zmieniony przez singelnl Pon Lut 22, 2010 8:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 9:15 pm
|
|
|
singelnl napisał/a: | Jezeli jednak posiadasz jeszcze gwarancje na auto to musisz robic te przeglady w panstwie w ktorym kupiles auto.
|
Nie jest to prawda, przynajmniej nie dla Citroena/Peugeota/Renault/BMW |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pon Lut 22, 2010 9:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 9:16 pm
|
|
|
vw, skoda, audi i prawdopodobnie seat tez nie maja takiego ograniczenia. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 12:37 pm
|
|
|
M4cin i zag macie racje,
mialem na mysli takie marki aut ktore np. w jednym kraju daja 3 lata gwarancji na swoje auta a w innym 5 lat gwarancji.
Pozatym trzeba dobrze czytac gwarancje w ktorej moze byc napisane ze auto dostalo gwarancje od np. BMW Poland , czy Audi Poland , a nie od BMW USA
To tak jak ze sprzetem AGD,
kupie pralke Bosch w PL to mam na nia gwarancje w PL a niekoniecznie poza PL. |
Ostatnio zmieniony przez singelnl Wto Lut 23, 2010 12:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 2:21 pm
|
|
|
Wiem, ze w BMW, PSA gwarancje kupujesz "w centrali" podczas zamawiania auta u dealera.
Wiec jak zamawiasz sobie Citroena z 5 letnia gwarancja to jest to 5 letnia gwarancja europejska. Jesli przeduzysz gwarancje u delaera (sa takie opcje) a nie u importera to wtedy strona jest dealer/salon a nie importer/producent. |
|
|
|
|
iwona24
Nieśmiały użytkownik iwa
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 7:30 pm
|
|
|
matthewue napisał/a: | to bardzo niedobrze iwona24 czemu polecasz cos co jest nielegalne i jest to przestepstwo??
niedosc ze samochod nie przeszedl badania okresowego (przeggladu) i niewiadomo czy jest sprawny i nie zagraza nikomu a druga rzecz to popelnienie przestepstwa przez waszego znajomego i inne osoby, ja bym radzil tak nie robic, moze nie wiecie ale kazdy przeglad jest w bazie cepik do ktorej maja dostep odpowiednie wladze. |
tak do wiadomosci wszystkich -> az tak nieodpowiedzialna nie jestem, auto było sprawdzone tu na miejscu u mechanika i miało "przegląd" zrobiony, wiec sprawne na 100%, a co do dowodu,tonie było innego wyjscia miałam sciagnac auto na lawecie do Poski??? przeciez bez przegladu nie mogę jezdzic |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 12:01 am
|
|
|
Jakbys sie zastosowala do obowiazujacych przepisow to problemu by nie bylo... |
|
|
|
|
iwona24
Nieśmiały użytkownik iwa
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 9:16 am
|
|
|
przeciez ja nie miałam zadnego problemu, nie wiem o czym mowisz... zreszta forum jest od tego zeby dzielić sie doswiadczeniami, wiec miałam podobna sprawe do załatwienia i napisałam o tym, a teraz zamaiast pomagac koledze roztrzasacie moj przypadek hmmmm a problem ma Markoo01 i co on ma zrobić??? pzdr |
Ostatnio zmieniony przez iwona24 Śro Lut 24, 2010 9:17 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
matthewue
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 3:24 pm
|
|
|
ty chyba nie rozumiesz ze to jest przestepstwo? ale moze kiedys to wyjdzie i wtedy zrozumiesz. to masz ciekawe doswiadczenia, podsumowujac zalatwilas to nielegalnie i nie ma czym sie dzielic/chwalic.
ja moze udziele dobrej rady, wyjezdzajac za granice trzeba byc do tego przygotowanym, tzn. miec wszelkie potrzebne papiery, trzeba pamietac ze auto zarejestrowane w swoim kraju musi posiadac krajowy przeglad, ubezpieczenie oc, wszystko musi byc wazne, a jak komus sie cos konczy to musi wrocic do swojego kraju i to zrobic, jezeli przegapi to trudno widocznie zaniedbal, to jest zaniedbanie, i zostaje laweta, proste jak drut, no ale coz niektorzy i tak nie rozumieja ze normy sa dla ludzi a nie odwrotnie. |
|
|
|
|
|