NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciąża->łożysko->anterior
Autor Wiadomość
hania109 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lut 23, 2010 10:52 am   Ciąża->łożysko->anterior

Witajcie, jestem w 26 tygodniu ciąży, ale dopiero teraz znalazłam czas żeby na spokojnie przejrzeć moje wyniki z USG 20tygodnie. Czy może ktoś z was spotkał się z określeniem ANTERIOR dokładnie: Placenta locatie: anterior /rozumiem że chodzi tutaj o położenie łożyska, tylko czy czasem nie oznacza to przodującego łożyska??? Oczywiście położna powiedziała, że wszystko jest w porządku, ale nie jestem przekonana czy na pewno :088: Proszę jeśli ktoś potrafi przetłumaczcie lub wyjaśnijcie :039: Pozdrawiam

Waleczne serce 
Super gaduła

Wysłany: Wto Lut 23, 2010 11:28 am   Re: Ciąża->łożysko->anterior

hania109 napisał/a:
Witajcie, jestem w 26 tygodniu ciąży, ale dopiero teraz znalazłam czas żeby na spokojnie przejrzeć moje wyniki z USG 20tygodnie. Czy może ktoś z was spotkał się z określeniem ANTERIOR dokładnie: Placenta locatie: anterior /rozumiem że chodzi tutaj o położenie łożyska, tylko czy czasem nie oznacza to przodującego łożyska??? Oczywiście położna powiedziała, że wszystko jest w porządku, ale nie jestem przekonana czy na pewno :088: Proszę jeśli ktoś potrafi przetłumaczcie lub wyjaśnijcie :039: Pozdrawiam

Nie lepiej sie spytac swojego lekarza??Albo chociaz wygoglowac;)

emes 
Gaduła

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 9:20 pm   

Anterior - przod
Posterior - tyl

Z opisu wynika, ze lozysko jest zlokalizowane z przodu. Nie denerwuj sie.
Popros polozna o skierowanie do ginekologa w szpitalu. Musi Ci je wypisac.

Spokoju i szczesliwych kolejnych tygodni ciazy zycze! :039:

martucha1982 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 24, 2010 3:53 pm   

Jestem w podobnej sytuacji. Łożysko mam położone wysoko z przodu. Uważam że nie ma powodu do niepokoju. Będziesz odczuwała ruchy dziecka słabiej i bardziej po bokach lub na dole. Jeżeli położna mówi że nie ma powodów do niepokoju to nie martw się tym aż tak. Wizyta u ginekologa nie sprawi że twoje łożysko się przesunie do tyłu.

Powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez martucha1982 Śro Lut 24, 2010 3:54 pm, w całości zmieniany 1 raz  

hania109 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 24, 2010 9:04 pm   

O matko :088: jestem w szoku! Za tydzień mam wizytę u położnej to muszę z nią porozmawiać o tym. A nic mi nie powiedziała, może w NL uważają to za coś normalnego dziwię się tylko, że nic mi o tym nie wspomniała; czyżby przeoczyła :119: tą informacje? W każdym razie mam nadzieję że wszystko dobrze się skończy. Dziękuję Ci Emes i Tobie Martucha1982 życzę szczęśliwego rozwiązania :039: Pozdrawiam

marijaa 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 24, 2010 9:30 pm   

hania109 napisał/a:
O matko :088: jestem w szoku! Za tydzień mam wizytę u położnej to muszę z nią porozmawiać o tym. A nic mi nie powiedziała, może w NL uważają to za coś normalnego dziwię się tylko, że nic mi o tym nie wspomniała; czyżby przeoczyła :119: tą informacje?

Nie, napewno nie przeoczyla, tylko masz jeszcze 6 tygodni czasu, dopiero w 32 tygodniu ciazy mozna mowic o lozysku przodujacym, a w 38 tygodniu lekarz bedzie w stanie ustalic w jaki sposob ma sie odbyc porod, dus geen paniek! - jak mawiaja Holendrzy.

martucha1982 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 25, 2010 7:46 am   

Pomiędzy łożyskiem położonym z przodu a łożyskiem przodującym jest bardzo duża różnica. Łożysko może się jeszcze przesunąć w trakcie ciąży. Podejrzewam że położna nic nie przeoczyła. Moja też mnie nie informowała o tym. Jeżeli nie będzie pewna na 100% wyśle cię jeszcze na kolejne USG. Uważam że powinnaś zaufać położnej i nie martwić się na zapas.

Życzę powodzenia :)
Ostatnio zmieniony przez martucha1982 Czw Lut 25, 2010 7:49 am, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu