NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podatki w Holandii
Autor Wiadomość
Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Gru 06, 2006 6:13 pm   

jesli to jest list polecony... to mozesz sprawdzic na poczcie czy list faktycznie doszedl...
mysle, ze nie musisz sie od nowa rozliczac... ja bym dzwonila i dowiedziala sie czego oni dokladnie chca...

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Czw Gru 07, 2006 11:40 pm   

Ja tez polecam zadzwonic do Urzedu i dowiedziec sie jak wyglada sprawa. List napewno doszedl do Urzedu Podatkowego. Tylko czy wyslales do wlasciwej jednostki. Zazwyczaj UP dolacza koperte zwrotna i pod ten adres nalezy wyslac.
Zadzwon i upewnij sie.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 2:16 pm   

Czy moge sie rozliczac razem z partnerem ? (jestesmy zameldowani razem pod tym samym adresem 10 mies.), w sumie 12 mies.(ciaglosc)

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 2:27 pm   

tak , mozesz ale nie musisz

monika

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 2:40 pm   

a co sie bardziej oplaca?

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 12:13 am   

Właśnie próbuję się rozliczyć za pomocą ściągniętego programu, ale utknęłam w punkcie: TE VERREKENDEN BEDRAGEN, a konkretnie przy punktach: VOORLOPIGE AANSLAG INKOMTEBELASTING EN PREMIE VOLSVEREKERIGEN 2009 oraz : VOORLOPIGE AANSLAG INKOMESAFHANKELIJKE BIJDRAGE ZORGVERZEKERINGSWET 2009. Kiedy należy któryś z tych punktów zaznaczyć? Z góry dziękuję za pomoc :)

alfa 
Super gaduła

Wysłany: Wto Lut 02, 2010 9:21 am   

Zaznaczasz tylko w wypadku gdy dostawalas zaliczkowo zwrot z podatku za 2009, np. z powodu hipoteki lub ulgi podatkowej na partnera finansowego. Jesli nic nie dostawalas nic nia zaznaczasz.

Dirty 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 24, 2010 11:50 am   

Witam
Moje pytanie dotyczy pierwszego rozliczenia podatkowego w Holandii już wiele informacji na ten temat uzyskałam za pośrednictwem tego forum jednakże dowiedziałam się iż jeżeli ktoś pierwszy raz rozlicza się z podatku potrzebna jest jakaś- książka M(jeśli to jest wogle odpowiednie określenie) -dokładnie nie wiem o co to chodzi a więc czy mogę prosić o informacje na ten temat czy faktycznie trzeba tę -książkę- uzyskać,do czego ona służy i gdzie ją pobrać???Jak sami widzicie bardzo zawile to napisałam,gdyż powiedziano mi tylko tyle mam nadzieję,że ktoś z Was wie o co w tym chodzi.Proszę o pomoc w tej kwestii :D Dodam tylko informację która może być pomocna iż mąż będzie się rozliczał ze mną,ja nie pracuję i nie pracowałam i mamy 3 dzieci.
Ostatnio zmieniony przez Dirty Śro Lut 24, 2010 11:58 am, w całości zmieniany 2 razy  

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 12:38 pm   

Dirty: pewnie chodzi ci o M-bijlet, to formularz podatkowy, jeśli chcecie już się rozliczyć,to można zadzwonić na infolinie belastingdienst i go zamówić , przez internet nie ma możliwości jedynie objaśnienia.

alfa 
Super gaduła

Wysłany: Śro Lut 24, 2010 12:48 pm   

Pierwszy, czy kolejny raz to nie ma zadnego znaczeni. Druk M-biljet jest tylko dla osob ktore w danym roku melduja sie lub wymeldowywuja sie z Holandii. Jesli nie meldowaliscie sie na pobyt staly to mozecie rozliczyc sie przez internet, program bedzie dostepny od 26 lutego na stronie www.belastingdienst.nl

ja1206 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 1:28 pm   

ja rowniez dostalam mbiliet pierwszy raz odkad jestem w holandii.rozumiem ze to dla osob zameldowanych(meldowalam sie w 2009 roku)ale czy zeby sie rozliczyc to musze wypelniac ten m biliet czy po prostu jak co roku moge isc do mojej ksiegowej zeby to zrobila jak zawsze

Dirty 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 24, 2010 1:30 pm   

Wszystko możliwe iż chodzi o formularz podatkowy,jesteśmy zameldowani w Holandii od września 2009 r czy w tej sytuacji ten formularz nam jest potrzebny?Powiem tak kompletnie jestem zielona jeśli chodzi o rozliczenie podatkowe w tym kraju mąż będzie się rozliczał za ostatni miesiąc 2008 roku(wtedy był w Holandii sam) i za rok 2009 od marca(od tej pory zaczoł pracowac i tak do dnia dzisiejszego,ja dotarłam tu wraz z dziećmi we wrześniu 2009 i wszyscy zameldowaliśmy się i mieszkamy nadal)chcemy aby księgowa nas rozliczyła więc czy mam jakikolwiek dokument czy formularz dostarczyć księgowej czy wystarczą jaaropgaafy????

calendargirl288 
Super gaduła

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 1:38 pm   

Jeżeli meldowaliście się w ciągu 2009 roku (a tak piszesz), to księgowa, żeby was rozliczyć potrzebuje właśnie ten M-bijlet, który jest wysyłany z Belastingu na zamówienie dla konkretnej osoby.

Dirty 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 24, 2010 1:51 pm   

Rozumiem i ślicznie dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 2:18 pm   

Czas oczekiwania na ten formularz wynosi do 10 tygodni

Nikt nie posiada go w wersji elektronicznej, dostepny jest tylko na papierze

monika

Odpowiedz do tematu