Kierunkowskazy |
Autor |
Wiadomość |
mikka
Gaduła Fire, walk with me!
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 173 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 12:33 am Kierunkowskazy
|
|
|
Zastanawiam się i wciąż nie mogę zrozumieć dlaczego średnio co druga/trzecia osoba nie daje kierunkowskazu:
- ani przy zmianie pasa
- ani przy zjeździe z ronda
- ani przy skręcaniu na skrzyżowaniu
Czy to jest zabronione w Holandii / niezgodne z obowiązującymi przepisami? A może działa to na zasadzie 'teraz nie dam' lub 'nie chce mi się'? |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 9:27 am
|
|
|
Tez mnie to irytuje ,bo kilka razy juz sie nacielam na leniwych kierowcow i mialam ostre hamowanie Wlaczanie kierunkowskazow jest tu tak samo obowiazkowo jak i w Polsce ale i tylez samo leniwych kierowcow I dlatego na skrzyzowaniach i rondach jade z podwojna uwaga i wole poczekac az taki delikwent sobie zjedzie ,najgorzej jest wlasnie przy zmianie pasa bo dosc ,ze nie sygnalizuje to jeszcze wciska sie przede mnie no i tu mam koszmar bo krotko jezdze po holandii i jeszcze boje sie takich sytuacji.No coz tez jestem kierowca ,ktory popelnia bledy |
Ostatnio zmieniony przez lena930 Nie Gru 13, 2009 9:31 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dyszka
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 10:18 am
|
|
|
szczegolnie na autostradzie, wciskaja sie przed samym nosem, jak jedzie np za tirem, na ostatnia chwile, a wtedy trzeba wychamowac, nie lubie tego, w niemczech takie sytuacje nie przyjecia, by byl strabiony,i pomrugal by mu ktos, a tu nagminnie |
|
|
|
|
arni 102
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 10:00 pm
|
|
|
za nie uzywanie kierunkowskazow jest w holandi mandat do 130 euro |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 1:16 pm
|
|
|
Na szczescie te manewry bez kierunkowskazow wykonuja zazwyczaj na tyle powoli, ze wychodzi to wszystko lagodnie. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
zonkil
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Gru 16, 2009 1:32 am
|
|
|
Do ich jazdy trzeba sie przyzwyczaic. Tutaj zasady panujace na autostradach i obwodnicach sa niestety inne niz w wiekszosci krajow europejskich w jakich jezdzilem. Na autostadzie tak naprawde zadko kiedy da sie wogole jechac 120 km/h, a jazda na wstecznym lub parkowanie tylem na dwupasowej obwodnicy w Tilburgu to normalka. Zauwazylem tez, ze wielu kierowcow wlacza juz migacz na 3 skrzyzowania przed, a podczas manewru zawracania na skrzyzowaniu lubia kozystac z dwoch pasow jednoczesnie OMG |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
jakusto3
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 3 razy Wiek: 37 Dołączyła: 22 Sty 2009 Posty: 75 Skąd: Leeuwarden/RZE
|
Wysłany: Śro Sty 13, 2010 11:47 am
|
|
|
Czy ktoś się orientuje czy w NL można mieć czerwone kierunkowskazy? |
|
|
|
|
tomkod
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sty 13, 2010 1:27 pm
|
|
|
Wiele razy widziałem auta na amerykańskich kierunkach w Holandii, ale czy jest to dozwolone tego nie wiem. |
|
|
|
|
jakusto3
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sty 13, 2010 1:47 pm
|
|
|
W Polsce nie są dozwolone, dzisiaj mojego chłopa zhaltowała policja i teraz czeka na komisariacie na odbiór dowodu rejestracyjnego
Nie chciałabym mieć podobnej sytuacji w NL, czy też mandatu |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Sty 13, 2010 1:58 pm
|
|
|
no ale to auto ma jakie blachy? jezeli PL to nie wolno (nie powinno przejsc przez przeglad z takimi kierunkowskazami). |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
jakusto3
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sty 13, 2010 2:17 pm
|
|
|
A jednak przeszło przegląd dwa razy. Auto jest na pl tablicach, ale jeżeli go w Pl nie sprzedamy to go zarejestrujemy w NL, pytanie czy nie będzie potem problemu z czerwonymi kierukowskazami, jak będzie zarejestrowane w NL |
Ostatnio zmieniony przez jakusto3 Śro Sty 13, 2010 2:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 11:33 am
|
|
|
doczytalem o kierunkowskazach. w NL auto moze miec kierunkowskazy pomaranczowe (bursztynowe) lub biale z przodu i czerwone z tylu.
zrodlo: Regeling voertuigen Art. 5.2.53 §2
dostepne tu: http://wetten.overheid.nl...atum_28-05-2009
lub PDF: http://www.rdw.nl/NR/rdon...en_29042009.pdf |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
dratewka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 10:50 pm
|
|
|
nie ma problemu z kierunkowskazami, moga byc czarne zielone itd, jesli auto przeszlo APK, bez problemu mozna zarejestrowac samochod z angli-czyli kierownica po prawej, tak samo amerykance japonce i co chcecie, jesli oczywiscie oplaca sie je sprowadzic, no i musza przejsc przeglad, a co do wpychania sie na autostradzie bez migaczy hehe ludzie to nie wpychanie sie tylko normalna jazda w tym kraju, kazdy puszcza z grzecznosci jak w miescie na rondaoch tak na autostradach, tylko jesli jezdzicie czasami tzn domyslam sie ze droga do polski i come back to sory napewno takie zachowanie dziwi |
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 10:57 pm
|
|
|
dratewka napisał/a: | nie ma problemu z kierunkowskazami, moga byc czarne zielone itd, jesli auto przeszlo APK,... |
auto z taka choinka nie powinno przejsc przez apk, a nawet jak przejdzie to i tak nie mozesz nim jezdzic po drodze. przepisy mowia jasno jakie mozesz miec migacze i apk tego nie zmienia. |
|
|
|
|
|