Zgubiony Sofi |
Autor |
Wiadomość |
hary88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 2:32 pm Zgubiony Sofi
|
|
|
witam, mam nastepujacy problem poneiwaz ostatnim razem gdy byłem w holandii zgubiłem dokument o przyznaniu mi numeru sofi i teraz chciałem wyjechać do holandii lecz okazało sie ze musze miec ten kwit o przyznaniu numeru sofi, myślałem ze salariss wystarczy do potwierdzenia mojego sofi poniewaz na salarisie znajduje sie ten numer takze. Co mam teraz zrobić zeby uzyskac kopie tego dokumentu o przyznaniu numeru sofi? |
Ostatnio zmieniony przez hary88 Pon Mar 01, 2010 2:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
goorn
Gaduła Zimny jak głaz.
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 3:00 pm
|
|
|
Hm. Mieszkałem na domku który okradziono min. z numerów sofi. Pierwsze co to ludzie zgłosili do Belastingu jego zaginięcie i nie pamiętam co było dalej czy dostali kopie czy kolejny. No ale tak tez bym zrobił na Twoim miejscu niezwłocznie poinformował Belasting i wtedy od nich dowiesz się najlepiej co dalej. Jak sam się nie dogdasz to poproś kogoś żeby podał się za Ciebie. Z tego co pamiętam To w Belastingu mają linie telefoniczną dla obcokrajowcow czynną jak dobrze pamiętam do godz20.00. Zgłoś to. to numer to tego urzędu +31 555385385 Tylko wcześniej przygotuj sobie paszport lub dowód osobisty i jak masz to ten swój numer SOFI. Powodzenia. |
Ostatnio zmieniony przez goorn Pon Mar 01, 2010 3:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
hary88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 3:06 pm
|
|
|
dzieki wielkie, tylko kupie doładowanie i tam zadzwonie |
|
|
|
|
mentorka
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Wiek: 40 Dołączyła: 18 Sie 2009 Posty: 41 Skąd: Gelderland
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 6:47 pm
|
|
|
umów się na spotkanie i napewno wydadzą ci drugi, bez żadnych opłat i innych kłopotów. |
|
|
|
|
hary88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 8:21 pm
|
|
|
mentorka napisał/a: | umów się na spotkanie i napewno wydadzą ci drugi, bez żadnych opłat i innych kłopotów. |
To tam trzeba sie umawiac? A jak np. bym z rozbiegu tam przyszedl do "okienka" to wydali by mi? |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 9:26 pm
|
|
|
Pewnie tak... |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 9:28 pm
|
|
|
Dugi SOFI
SOFI jest na cale zycie - ja jak nei znalem poszedlem do Gemente i mi babka w okieku napisala na kartce.. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 9:39 pm
|
|
|
chyba im chodzilo o druga kartke po prostu... |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
amika
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 10:25 pm
|
|
|
hary88 napisał/a: | Co mam teraz zrobić zeby uzyskac kopie tego dokumentu o przyznaniu numeru sofi? |
soffi nummer to teraz BSN-nummer, musisz udac sie do gemeente i poprosic o wyciag z przyznania numeru, uittreksel GBA, mozna tez pisemnie, powinni ci przyslac wtedy wyciag i acceptgiro, za wydanie takiego dokumentu (kopii) sie placi |
Ostatnio zmieniony przez amika Pon Mar 01, 2010 10:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
hary88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 8:55 am
|
|
|
amika napisał/a: | hary88 napisał/a: | Co mam teraz zrobić zeby uzyskac kopie tego dokumentu o przyznaniu numeru sofi? |
soffi nummer to teraz BSN-nummer, musisz udac sie do gemeente i poprosic o wyciag z przyznania numeru, uittreksel GBA, mozna tez pisemnie, powinni ci przyslac wtedy wyciag i acceptgiro, za wydanie takiego dokumentu (kopii) sie placi |
Mozecie mi jeszcze powiedziec gdzie znajde to biuro w którym sie mam ubiegać o tą kopie tego dokumentu? Bo z tego co wygooglowałem to "gemeente" to chyba nazwa tej instytucji
a ten "uittreksel GBA" to tak sie nazywa ten dokument? A po angielsku sie chyba tam dogadam nie? Bo ja znam tylko angielski. |
Ostatnio zmieniony przez hary88 Wto Mar 02, 2010 8:57 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 11:50 am
|
|
|
skoro nie wiesz co to jest gemeente to chyba jestes niezameldowany, więc pójście tam nic ci nie da. musisz sprawę załatwić z belastingiem. |
|
|
|
|
amika
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 12:07 pm
|
|
|
hary88 napisał/a: | Mozecie mi jeszcze powiedziec gdzie znajde to biuro w którym sie mam ubiegać o tą kopie tego dokumentu? |
a od kogo dostales/kto ci wydal ten sofinummer jak sie o niego ubiegales wczesniej?
moja rada: jesli chcesz kopie twojego numeru (czegokolwiek innego tez) skontaktuj sie z ta osoba albo instytucja, ktora ci go wydala za pierwszym razem. nie powinno byc wiekszego problemu nawet z jezykiem. powodzonka |
|
|
|
|
hary88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 12:24 pm
|
|
|
amika napisał/a: | hary88 napisał/a: | Mozecie mi jeszcze powiedziec gdzie znajde to biuro w którym sie mam ubiegać o tą kopie tego dokumentu? |
a od kogo dostales/kto ci wydal ten sofinummer jak sie o niego ubiegales wczesniej?
moja rada: jesli chcesz kopie twojego numeru (czegokolwiek innego tez) skontaktuj sie z ta osoba albo instytucja, ktora ci go wydala za pierwszym razem. nie powinno byc wiekszego problemu nawet z jezykiem. powodzonka |
Niestety tez wpadłem na ten pomysł wczesniej i zadzwoniłem do firmy która mi nr. sofi wyrabiała lecz powiedzieli ze nie mają kopii tego dokumentu :/ |
|
|
|
|
amika
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 12:37 pm
|
|
|
dzwon do belastingdienst.
w gemeente (gmina) nic nie zalatwisz listownie, bo wysylaja dokumenty na adres zamieszkania, ktory miales w holandii(?). osobiscie w gemeente, gdzie jestes zameldowany, albo gdzie byles(?) wydaliby od reki.
hary88 napisał/a: | powiedzieli ze nie mają kopii tego dokumentu :/ |
niezapytales czy mogliby ponownie zlozyc wniosek, tym razem o wydanie kopii? |
Ostatnio zmieniony przez amika Wto Mar 02, 2010 12:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
hary88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 1:19 pm
|
|
|
amika napisał/a: | dzwon do belastingdienst.
w gemeente (gmina) nic nie zalatwisz listownie, bo wysylaja dokumenty na adres zamieszkania, ktory miales w holandii(?). osobiscie w gemeente, gdzie jestes zameldowany, albo gdzie byles(?) wydaliby od reki.
hary88 napisał/a: | powiedzieli ze nie mają kopii tego dokumentu :/ |
niezapytales czy mogliby ponownie zlozyc wniosek, tym razem o wydanie kopii? |
Zadzwonie tam i zapytam, chociaz watpie ze tak bezinteresownie beda mi cos załatwiac |
|
|
|
|
|