Zwolnienie chorobowe z Polski |
Autor |
Wiadomość |
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 7:33 pm
|
|
|
Przewaznie pierwsze dwa dni choruje sie na swoj koszt,potem platne jest 100%,a 70%wynagrodzenia otrzymuje sie przy rencie chorobowej.Dla pracownikow tymczasowych wyglada to troche innaczej:
cyt."Prawo do zasiłku chorobowego
Może się tak zdarzyć, że zachorujecie Państwo. Podczas choroby zazwyczaj macie Państwo prawo do ustawowego zasiłku (wypłacanego przez UWV – zakład ubezpieczeń pracowniczych). W przypadku umowy, która wygasa po wykonaniu pracy uznaje się, że umowa o pracę jest wypowiedziana przez pracodawcę i wygasa. W tym wypadku pracownik ma prawo do zasiłku (ZW), uzupełnionego w ciągu pierwszych 52 tygodniu choroby przez agencję pracy tymczasowej do 91% wynagrodzenia. Może być też tak, że agencja pracy tymczasowej będzie zobowiązana wypłacić Państwu wynagrodzenie. W przypadku umowy na czas określony obowiązek wypłaty wynagrodzenia obowiązuje w okresie obowiązywania umowy. Przez pierwsze 52 tygodni choroby jest wypłacane 91% ostatniego wynagrodzenia, a następnie do 104 tygodni 70%. Jednak musicie Państwo sami podjąć działania: chorobę należy na czas zgłosić agencji pracy tymczasowej."
Zrodlo: http://www.wyjechani.info/viewtopic.php?t=158 |
|
|
|
|
ilona004
Poczatkujacy ilona004
|
Wysłany: Sob Lut 27, 2010 2:02 am
|
|
|
W sierpniu miałam dość poważny wypadek komunikacyjny i jestem cały czas na chorobowym! Kontrakt wygasł mi 31.12.2009r. jednak o sierpnia mój pracodawca nie wypłacał mi żadnych pieniędzy:(( Może ktoś orientuje się jak to powinno wyglądać? Otrzymałam informacje, że jeśli nie przepracowałam roku to mój pracodawca holenderski zobowiązany jest wypłacać mi 100% pensji przez 6 miesięcy jednak on tego nie robi i nie zgadza się z tym! Czy powinien wypłacać mi normalnie zasiłek chorobowy? Pisałam już chyba wszędzie gdzie to możeliwe,ale nikt nie jest w stanie mi pomóc! Nawet nasza Ambasada na niewiela się tu zdała!
Jeden wniosek z tego wszystkiego! Jak pracujesz dla nich liczą Cię jak diament,a jak coś Ci się stanie, to stanowisz dla nich zbędny balast! Przykre,ale prawdziwe!
Fajnie,że jest chociaż takie forum! Dziękuje!
[ Dodano: Sob Lut 27, 2010 2:06 am ]
Magda30 napisał/a: | Może ktoś się orientuje czy mogę przedstawić pracodawcy holenderskiemu zwolnienie chorobowe z Polski (tłumaczenie?) i jaki druk? Pracuję na kontrakcie w Holandii ale będąc na urlopie przytrafiła mi się choroba i zastanawiam się czy pracodawca uwzględni moje zwolnienie. Ciekawi mnie jak ta kwestia wygląda...? Pozdrawiam |
Od kiedy przebywam w Polsce na zwolnieniu lekarskim przesyłam do Holandii polskie druki i bez żadnego tłumaczenia jest ono honorowane! Lekarz jak lekarz a przecież w końcu należymy już do UE!
Pozdrawiam! |
_________________ ilona004 |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Lut 27, 2010 9:15 am
|
|
|
ilona004,a czy przeczytalas ten temat ??
tu tez masz info na temat twojego problemu
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=157141
ilona004 napisał/a: | Od kiedy przebywam w Polsce na zwolnieniu lekarskim przesyłam do Holandii polskie druki i bez żadnego tłumaczenia jest ono honorowane! Lekarz jak lekarz a przecież w końcu należymy już do UE! |
nie nie sa one tu honorowane.
[ Dodano: Sob Lut 27, 2010 9:19 am ]
ilona004 napisał/a: | Otrzymałam informacje, że jeśli nie przepracowałam roku to mój pracodawca holenderski zobowiązany jest wypłacać mi 100% pensji przez 6 miesięcy jednak on tego nie robi i nie zgadza się z tym! |
jesli mialas wypadek podczas pracy to dostaniesz 100 % podstawowej wyplaty jesli nie to poprostu jak kazdy 80 % -70 % z podstawego wynagdozenia.A twoje chorobowe powinno placic UWV od mometu zakonczenia kontraktu. A tak p.s. czy pracowalas przez biuro pracy czy bezposrednio ???
http://www.uwv.nl/werkgev...ring/index.aspx
cytat z powyzszego linka
Einde dienstverband tijdens ziekte
Als het dienstverband van uw werknemer tijdens ziekte eindigt, hoeft u het loon niet meer door te betalen. Zodra het dienstverband afloopt, kan hij een Ziektewet-uitkering van ons krijgen. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Lut 27, 2010 9:26 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
hania109
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 6:17 pm
|
|
|
Hej, ja jestem na chorobowym od miesiąca. Z pewnością istotne jest tutaj stanowisko pracy i czas choroby. Mnie po tygodniu przysłali termin wizyty u lekarza/coś jak w polsce lekarz medycyny pracy czy coś takiego/ i to on osądził że jestem niezdolna do pracy, a jestem już w 26tyg. ciąży więc nie było większego problemu to stwierdzić. Jednak odradzałabym pokazywania tutaj polskich zaświadczeń typu L4,a już na pewno bez poważnej przyczyny bo przecież to Holandia i mają własne organy wyznaczone do decydowania o czyjejś niedyspozycji do pracy, a szkoda by było narobić sobie nieprzyjemności w pracy, czy wchodzić w jakieś szczegółowe badania, za których jeszcze część kosztów będziemy musieli pokryć sami.Trzeba też pamiętać,że tutaj podchodzą do pewnych spraw zdrowotnych całkiem inaczej niż w Polsce, jak wiele osób mieszkających tutaj się przekonało połowa dolegliwości zdrowotnych jest normalnością, nie umiera się na nie, i nie świadczą o niezdolności do pracy. Nawet czasami sytuacje bywają zaskakujące np.poród w domu, po porodzie w szpitalu po kilku godzinach powrót do domu itd. Pozdrawiam |
_________________ Munia |
|
|
|
|
deray
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 7:02 pm
|
|
|
Tak jak juz wspomniano, u mnie to samo: jesli choruje jedynie dwa dni - mam niepłatne, jesli choroba trwa dluzej, platne 100%.
Wystarczy telefon, ze choruje i zadnych papierkow nie trzeba. Nie zgodze sie jednak ze ze kontrole sa, jesli pracodowca nie ma zaufania do pracownika. Kontrole Stimulanz mam podczas calej choroby, to podstawa zebym mial platne chorobowe. Tak przynajmniej jest u mnie w firmie.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
ilona004
Poczatkujacy ilona004
|
Wysłany: Śro Mar 03, 2010 11:20 pm
|
|
|
baileys, Dzieki za odpowiedź!
Przepraszam,że wpisałam się do tego tematu ale nie zauważałam wcześniejszego tematu!
U mnie sprawa jest bardzo skomplikowana,gdyż miałam wypadek w Polsce na urlopie i miałam otwarte,wieloodłamowe złamanie z przemieszczeniem podudzia lewego i leżę w łóżku od sierpnia poruszając się przy kulach! Mam zaświadczenie lekarskie,że mój stan zdrowia nie pozwala mi na podróż do Holandii, więc moze dlatego akceptują moje polskie zwolnienia lekarskie! UWV przyznało mi od stycznia zasiłek chorobowy także z nimi jest wszystko ok! Ale mam ogromne problemy z pracodawcą,który tego nie zrobił za okres od sierpnia do grudnia:(
Pracowałam bezpośrednio u holendra... I dlatego nie mam pojęcia ile powinien mi wypłacać! Zbywa mnie za każdym razem gdy staram sie nawiązać z nim kontakt! I dlatego też nie wiem juz komplatnie co mam robić!
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i dodatkowe informacje! |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 12:16 am
|
|
|
ilona004, on powinien cie zglosi do arbo i do UVW odrazu jak sie do niego zwrocilas z twoim problemem.
czasem cwaniakuja sie i wpisuja w kontrakcie ze za urazy i choroby w trakcie urlopu nie odpowiadaja . W zaleznosci co ten twuj szefcio wpisal do kontraktu bedziesz mogla podjac zalezne od tego kroki.
Przedwewszsytkim skontaktuj sie z UWV i powiedz / opisz jak i co i od kiedy.
Zerknij tez do swojego kontraktu co i jak tam naskobane . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
ilona004
Poczatkujacy ilona004
|
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 9:39 pm
|
|
|
Pisałam już chyba wszędzie gdzie jest to możeliwe i wiem,że jak najbardziej chorobowe należy mi się, nawet jesli był to wypadek podczas urlopu! Nie fair postępuje tu tylko i wyłącznie mój pracodawca... W kontrakcie ujęte jest,że jeśli pojawią się jakiekolwiek niejsności mogę kontaktować się w UWV i tak też zrobiłam! Poprosiłam ich o wystawienie opini prawnej na ten temat (kto powinien wypłącać mi chorobowe i ile ono wynosi),ale narazie sprawa pozostała bez odpowiedzi:(( Samo UWV wypłaca mi pieniądze od stycznia tego roku, jednak jest kwestia zaległości od 10 sierpnia do końca grudnia - wygasł mi kontrakt! Mój pracodawca przeżuca całą odpowiedzialność i wypłate zaległego chorobowego na firmę ubezpieczeniową ACHMEA a ta zaś z kolei mówi,że nie ma z tym nic wspólnego i niestety nie może mi pomóc! tak zwane odbijanie piłeczki...
Jestem już wykończona tym wszystkim zarówno finansowo (za leczenie w Polsce muiszę płacić) jak i psychicznie! Nie wiem gdzie mogłabym uzyskać odpowiedzi na moje pytania,których jest tak wiele... Pozostaje mi tylko prawnik w Holandii?? Ale niestety to też kosztuje:(
I na dodatek mój były pracodawca nie chce wystawić mi Jaaropgraafu,ponieważ nie wie jak to zrobić skoro mi nie płacił i kombinuje coś! Przez co nie mogę starać się o dofinansowanie do ubezpieczenia zdrowotnego za 2009 rok! Totalna załamka i masakra! Znalazłam się w krytycznym położeniu....
Baleys,dziękuje za odpowiedzi! Dodajesz mi wiary w to,że jeszcze uczciwi i dobrzy ludzie istnieją na tym świcie:)) DZIĘKUJE!
[ Dodano: Czw Mar 04, 2010 9:39 pm ]
baileys, Przepraszam za pomyłkę:) |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 11:15 pm
|
|
|
ilona004 napisał/a: | za leczenie w Polsce muiszę płacić |
skoro masz tu ubezpieczenie po zaplaceniu w PL dostajesz rachunek i ten wysylasz do ubezpieczalni w NL oni zwracaja ci kaske .
Jesli jestes na chorobowym ( a mials kontrakt na czas okreslony ) pracodawca zglasz ciebie do UWV i to chorobowe wyplaca ci UWV od 3 dnia choroby.
Zas jesli mialas staly kontrakt to placi pierwsze bodajze 2 m-ce twoj pracodawca pudzniej to przejmuje ubezpieczenie twojego pracodawcy ( w jego wypadku Achmea) .
W NL masz bezplatnych doradcow prawnych . Ci operuja w twoim imieniu za darmo jedyne co musisz im dostarczyc to wyciagi z twoich dochodow no i oczywiscie opisany twoj problem.
Gdybys podala gdzie pracowalas tzn w jakim rejonie to mogla bym ci na necie poszukac darmowego jurysty .
[ Dodano: Czw Mar 04, 2010 11:18 pm ]
czy jestes nadal zameldowana w NL ?
ilona004 napisał/a: | I na dodatek mój były pracodawca nie chce wystawić mi Jaaropgraafu | a czy dostawalas regularnie wyciagi z wyplat ??
jesli masz nadal mozesz sie rozliczyc i postarac o dofinansowanie do ubezpieczenia.
[ Dodano: Czw Mar 04, 2010 11:19 pm ]
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=76076 |
|
|
|
|
ilona004
Poczatkujacy ilona004
|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 12:04 pm
|
|
|
Pracowałam w Slootdorp w północenj części Holandii! Jeśli chodzi o zameldowanie to nie wiem jak to jest dokładnie! Bo tak naprawdę nie dostałam od niego żdnych papierów na ten temat,chociaż korespondencja przychodziła na adres holenderski! Mówiłam mojemu pracodawcy jak jest z meldunkiem i cały czas twierdzi,że wszystko jest w porządku,jesteś zameldowana!
Co do wyciągów z wypłat, to dostałam jeden tylko na początki kontraktu! Pokazał mi na co mam odciągane itd. Powiedział,że co miesiąc będzie tak samo więc mam tylko jeden dokument o nazwie "Solariscomponenten"!
UWV zaczęło wypłacać mi pieniądze od stycznia,więc mysle,że za ten zaległy okres powinien wypłącić mi pracodawca! Dzwonili nawet dzisiaj do mnie, bo pisałam do nich e-maila i powiedziała,że powinnam kontaktować się z adwokatem a odnośnie Jaaropgrafu zgłosić całą sprawę do Balastingu! Tylko nie wiem czy już mogę to zrobić? Czy jeszcze poczekać?
Gdybym tylko mogła pojechać do Holandii może byłoby mi łatwiej,a tak pozostaje mi tylko pisanie e-maili i telefon:((
Nawet nie masz pojęcia jak bardzo jestem Co wdzięczna za wszystkie informacje:))
DZIĘKUJE!!!
[ Dodano: Pią Mar 05, 2010 12:12 pm ]
U mnie jest jeszcze ten problem,że na podstawie tego jednego dokumentu nie jestem w stanie nic zrobić, ponieważ kontrakt mam na rok a tak naprawdę ostatnią wypłatę otrzymałam w lipcu, więc nawet nie wiem jak mam policzyć sobie te dochody! Mój pracodawca musiał płacić za mnie podatek i ubezpieczenie do UWV,bo chorobowe zostało mi przyznane. On tylko nie wypłacał mi naleznych pieniędzy!
Więc teraz kombinuje z Jaaropgraafem,bo sam nie wie co ma mi wpisać! |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 6:20 pm
|
|
|
Przedewszystki odrazu juz teraz natychmiast zgolosci do podatkow nie czekac.
Napisac tez oficjany list do pracodawcy gdzie go prosisz o wydanie wszystkich twoich zalegych wyciagow z wyplat. Oraz ze prosisz by ci wyslal twoj jaaropgaf w przeciagu np 5 dni oraz prosisz o wyplacenie zaleglych pieniedzy chorobowych. Wyslij list za potwierdzeniem.
Jak ci nadal nic nie wysle ( a mam wrazenie ze nie wysle ) wyslij mu drogi list dajac mu 5 dni na jaka kolwiek reakcje i jesli on nie zareaguje pisemnie oddajesz sprawe do adwokata i zawiadomisz belasting dienst o jeo postepkach . wyslij list oczywiscie za potwierdzeniem. |
|
|
|
|
ilona004
Poczatkujacy ilona004
|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 8:09 pm
|
|
|
Zrobię tak jak mówisz,ale czy w języku angielskim będzie honorowany? I niestety nie raz wysyłamłam do niego np.moje dokumenty medyczne za potwierdzeniem odbioru i nie otrzymałam żadnej zwrotki:((
Czyli jak dobrze zrozumiałam mam nie czekać już na nic tylko wezwać go do ostatecznej wypłaty i wydania wyciągów z wypłaty? Kolejny problem polega na tym,że nie wiem o jaką kwotę się ubiegać, gdyż nie wiem tak naprawdę czy poinien mi płacić 100% czy 70% wynagrodzenia! nawt z UWV nie odpowiedzieli mi na te pytanie! W kontrakcie nie ma słowa na ten temat a e-mail od firmy ACHMEA, na którą on się powołuje brzmi;
"Unfortunately,i have to tell you that you don't get any payment from SAZAS.
Your employer has to pay you 100% of your salary the first six months. Please contact your employer in Holland about the payment of your salary.
Sorry we can't help you with this case."
Także można dostać zawrotu głowy:((( |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 8:58 pm
|
|
|
ilona004 napisał/a: | I niestety nie raz wysyłamłam do niego np.moje dokumenty medyczne za potwierdzeniem odbioru i nie otrzymałam żadnej zwrotki:(( |
Jeżeli wysyłałaś z Polski do Holandii list ze zwrotką,to zwrotki nie otrzymasz - ja chciałam wysłać dokumenty do svb z Polski właśnie z potwierdzeniem odbioru,ale pani na poczcie powiedziała mi,że Poczta Polska nie ma podpisanej umowy z Holandią na odsyłanie zwrotek i Holandia ich nie odsyła.Wysłałam zwykłym poleconym i mam potwierdzenie nadania w razie czego.Wysyłając ze zwrotką,wysyłasz poleconym,więc potwierdzenie nadania powinnaś mieć. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 9:57 pm
|
|
|
ilona004, jak juz bedziesz pisala ten list do ex-pracodawcy wydrukuj ten mail z Achmea i wyslij ta kopje do niego wraz z listem . |
|
|
|
|
ewci
Poczatkujacy ewci
|
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 1:19 pm wypadek w polce zasiłek chorobowy
|
|
|
Witam
Bardzo proszę o pomoc
Mój brat miał 3 miesiące temu miał bardzo poważny wypadek wypadek w polce na urlopie i od tamtej pory pracodawca nie zapłacił mu żadnych pieniedzy chociaż jak dzwonimy to mówi ze właśnie przelewa i nie zgłosił tego do ubezpieczalni w dodatku juz nie odbiera od nas telefonów. Brat został bez pieniedzy teraz jest na rehabilitacji i nie jest zdolny do pracy. Co możemy zrobić prosze o pomoc.! |
|
|
|
|
|