NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
szkarlatyna
Autor Wiadomość
iwona24 
Nieśmiały użytkownik
iwa

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 4:57 pm   szkarlatyna

synek od poniedziałku lezy w łozku z temperatura ok. 39 stopni, wczoraj dostał wysypki i zaczeły go bolec uszy, gardło,wiec pojechalismy do lekarza, a on ze stoickim spokojem stwierdził szkarlatyne. Oczekiwałam, ze dostaniemy antybiotyk, ale niestety... trzeba poczekac do piatku, jesli nie spadnie temperatura, to owszem, przepisze antybiotyk. Ponadto pan doktor stwierdził, ze niepotrzebnie podaje mu paracetamol, bo przeciez nie ma 40 stopni :119: !!! a dziecko ledwo chodzi od tej temperatury masakra!!!

lena930 
Super gaduła
lena930

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 5:45 pm   

Kobieto jedz wieczorem do najblizszego szptala bo to co ja poczytalam to antybiotyk jest konieczny ,zreszta sama poczytaj prosze http://www.edziecko.pl/zd...zkarlatyna.html

iwona24 
Nieśmiały użytkownik
iwa

Wysłany: Śro Mar 10, 2010 6:35 pm   

ja to wiem, mam interet i czytałam, dlatego jutro jade do swojego lekarza i nie wyjde bez antybiotyku!!! zastanawiam sie dlaczego Holendrzy tak lekkomyslnie podchodza do tak powaznej choroby???

aknairam 
Gaduła nad gadułami :-)
mari(an)ka

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 6:47 pm   

iwona ! Czy Ty dobrze zrozumiałas lekarza ? szkarlatyna ? dzisiaj to chyba rzadka choroba Jezeli tak jest to napewno musisz zdecydowanie prosic o konkretne lekarstwo ,paracetamol to tylko dorazny ,przeciwbolowy lek.

iwona24 
Nieśmiały użytkownik
iwa

Wysłany: Śro Mar 10, 2010 8:54 pm   

aknairam napisał/a:
iwona ! Czy Ty dobrze zrozumiałas lekarza ? szkarlatyna ? dzisiaj to chyba rzadka choroba Jezeli tak jest to napewno musisz zdecydowanie prosic o konkretne lekarstwo ,paracetamol to tylko dorazny ,przeciwbolowy lek.

dokładnie zrozumiałam, "skarlatina" rzekł pan z usmiechem na twarzy :119: i "pocieszył" mnie ze kiedys to rzeczywiscie była niebezpieczna choroba, a teraz juz nie... wszystkie objawy u syna wskazuja na szkarlatyne

MiniSmurfin 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 10:58 pm   

Czy pan doktor nie uzyl nazwy roodvonk ? Jesli to ta chorba to musi przepisac peniciline na 7 dni . http://www.huidarts.com/c...&fid=1048167618

ZuziaZ 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Mar 10, 2010 11:12 pm   

Ten artykul jest z 2003 roku. Obecnie rzeczywiscie w wiekszosci przypadkow nie podaje sie antybiotyku, jest sporo artykulow na ten temat, miedzy innymi czytalam, ze w pewnym stadium tej choroby ( chyba kiedy juz wystapi wysypka) nie ma zadnego sensu podawac antybiotyku, wiki bodajze podaje, ze nigdy nie udowodniono jakoby penicylina zwalczala ta chorobe, organizm sam ja zwalcza. Patrzac z drugiej strony tyle sie mowi, ze to powazna choroba i bez antybiotyku duze ryzyko powiklan... osobiscie wolalabym zeby moje dziecko dostalo antybiotyk, jednak to bezpieczniej a na szkarlatyne nie choruje sie przeciez tak czesto.

iwona24 
Nieśmiały użytkownik
iwa

Wysłany: Czw Mar 11, 2010 7:54 am   

MiniSmurfin napisał/a:
Czy pan doktor nie uzyl nazwy roodvonk ? Jesli to ta chorba to musi przepisac peniciline na 7 dni . http://www.huidarts.com/c...&fid=1048167618

nie uzył tej nazwy, dlatego dokładnie zrozumiałamo jaka chorobe chodzi

mam antybiotyk, teraz to juz musi być tylo lepiej :041:
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez iwona24 Czw Mar 11, 2010 1:03 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu