ospa wietrzna |
Autor |
Wiadomość |
gosik
Gaduła
|
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 12:48 am ospa wietrzna
|
|
|
witam świątecznie!
mam do was pytanie- czy chorował ktoś tu na ospę wietrzną? jeśli tak to co stosowaliście na krostki. mój trzylatek właśnie choruje ale lekarz oprócz paracetamolu nic nie zalecił. kazał tylko pilnować żeby nie drapał synek tych krostek. w polsce jest kilka preparatów na tą przypadłość- a tu? możecie coś polecić?? będę naprawdę wdzięczna. pozdrawiam i życzę wesołych świąt |
_________________ gosik |
|
|
|
|
baba jaga
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 466 Skąd: Z klanu Nosferatu
|
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 11:23 am
|
|
|
Hoi,
Z tego co wiem nie ma wlasciwie medykamentu na ospe,podaje sie glownie cos od bolu i goraczki.Ewentualnie antybiotyk w przypadku gdy bable na skorze sa otwarte...To samo podaje sie w Polsce,dodatkowo dla zlagodzenia swiadu masc...czeste kapiele , zmiana ubran...
By uniknac dalszego zarazenie w kregu najblizszych GGD podaje tzw.ringvaccinatie (szczepionka dla osob ktore mieli/maja stycznosc z chorym).
Pozdrawiam |
|
|
|
|
AnnaW
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 3:26 pm
|
|
|
Ja proponowalabym uzuc plynnego pudru, najlepiej takiego mentolowego, ktory wysusza skore i szybciej zrobia sie krostki ktore beda suche i odpadna, a mentol na jakis czas znieczuli swedzenie.. najgorzej jest potem zmyc ten puder z ciala jak juz jest suchy, proponwalabym takze wtedy uzyc szarego mydla do mycia. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 8:51 pm
|
|
|
Witaj polecam <vloeistof>'' Lotio alba FNA '' to jest plyn do smarowania miejsc pokrytych pecherzykami , lub masc cynkowa <zinkzalf> oba preparaty przyspieszaja przysychanie pecherzykow i lagodza swiad skory ,do nabycia bez recepty w aptece i w drogerii . |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
gosik
Gaduła
|
Wysłany: Śro Gru 26, 2007 12:55 pm
|
|
|
bardzo wam dziękuję za rady. jak narazie kupiliśmy maść mentolową ale nie ma potrzeby jej stosować. ma mnóstwo krostek które pokryły już się malutkimi strupkami ale ich nie drapie!! a o maści nie chce słyszeć więc daliśmy spokój. zresztą nawet nie wiem czy to na pewno ospa..... te krostki są małe- choć ich duużo, i nie pokazały się żadne bąble tylko odrazu przeszły w strupki- chyba że wszystko przed nami. to dopiero 3dzień.... pozdrawiam |
_________________ gosik |
|
|
|
|
a08083
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Wiek: 42 Dołączyła: 18 Maj 2007 Posty: 49
|
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 1:39 pm
|
|
|
Witam,moja córka właśnie przechodzi ospę,polecam piankę chłodzącą Poxclin,dostępną bez recepty w aptekach i drogeriach. |
|
|
|
|
Paniamania
Poczatkujacy Paniamania
Pomogła: 1 raz Wiek: 42 Dołączyła: 14 Sty 2010 Posty: 20 Skąd: Utrecht
|
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 4:41 pm
|
|
|
Moja corka wlasnie niedawno przechodzila ospe. Od razu zaopatrzylam sie w puder mentolowy i pianke Poxclin i ani razu tego nie uzylam. Mala przeszla ospe bardzo lekko, bez goraczki i bez drapania, tez miala duzo strupkow ktorych prawie nie drapala. |
|
|
|
|
mroweczka
Gaduła

Pomogła: 2 razy Wiek: 39 Dołączyła: 18 Cze 2007 Posty: 192 Skąd: Loenen aan de Vecht
|
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 6:41 pm
|
|
|
Ja w wieku 24 lat przeszlam ospe, mialam bardzo malo krostek, moze okolo 20.
Uzywalam sudocrem dla dzieci i pomoglo. Moj brat tez niedawno przeszedl ospe i obylo sie bez komplikacji.
Moja 7 letnia siostra przechodzila ospe pomiedzy BN a NR i miala kroste na kroscie, ropniaki...cos okropnego.
A mowia , ze im czlowiek starszy tym gorzej przechodzi i wieksze komplikacje.... |
_________________ You can't stop me
You can't break me
You can't reach me
You can't see me
You can try all you can
But you'll never defeat me! |
|
|
|
|
martitta50
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 12:52 pm Ospa
|
|
|
Witam
Nam lekarz kazał myć 8 miesięczną córkę w szarm mydle dwa razy dziennie. Metoda okazała się rewelacyjna, mała sie nie drapała a krostki w kilka dni zniknely. Polecam |
|
|
|
|
asiorek
Poczatkujacy asiorek
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 11:00 am
|
|
|
Hej! jestem na bierzaco z ta choroba poniewaz moj synek ktory ma 5 lat od niedzieli jest chory na ospe wietrzna. w poniedzialek 12 kwietnia 2010 bylam z nim u lekarza i pani doktor przepisala mi paracetamol na wypadek goraczki i polecila : KidsClin Cool Mousse. To jest nzawa pianki typowo na ospe i ja smaruje cale cialo tam gdzie sa krostki wlasnie ta pianka . dzisiaj jest czwarty dzien ospy i krosty powoli robia sie suche . Wyczytalam ze mozna dziecko wykapac w nadmanganianie potasu. Pozdrawiam wszystkich serdecznie |
_________________ asiorek |
|
|
|
|
martitta50
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2010 11:31 pm
|
|
|
Nadmanganian potasu to sól potasowa, a mydło szare to w więkoszości sole potasowe. Tak ja pisałam wcześniej naprawdę kąpiele w takim mydle bardzo szybko i skutecznie działają, no i nie brudzą. Dla dzieci które boją się białych plamek na ciele są ułatwieniem sprawy. |
|
|
|
|
|