NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ospa wietrzna
Autor Wiadomość
gosik 
Gaduła

Wysłany: Pon Gru 24, 2007 12:48 am   ospa wietrzna

witam świątecznie!
mam do was pytanie- czy chorował ktoś tu na ospę wietrzną? jeśli tak to co stosowaliście na krostki. mój trzylatek właśnie choruje ale lekarz oprócz paracetamolu :lol: nic nie zalecił. kazał tylko pilnować żeby nie drapał synek tych krostek. w polsce jest kilka preparatów na tą przypadłość- a tu? możecie coś polecić?? będę naprawdę wdzięczna. pozdrawiam i życzę wesołych świąt :wink:

baba jaga 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 11:23 am   

Hoi,

Z tego co wiem nie ma wlasciwie medykamentu na ospe,podaje sie glownie cos od bolu i goraczki.Ewentualnie antybiotyk w przypadku gdy bable na skorze sa otwarte...To samo podaje sie w Polsce,dodatkowo dla zlagodzenia swiadu masc...czeste kapiele , zmiana ubran...
By uniknac dalszego zarazenie w kregu najblizszych GGD podaje tzw.ringvaccinatie (szczepionka dla osob ktore mieli/maja stycznosc z chorym).

Pozdrawiam

AnnaW 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 3:26 pm   

Ja proponowalabym uzuc plynnego pudru, najlepiej takiego mentolowego, ktory wysusza skore i szybciej zrobia sie krostki ktore beda suche i odpadna, a mentol na jakis czas znieczuli swedzenie.. najgorzej jest potem zmyc ten puder z ciala jak juz jest suchy, proponwalabym takze wtedy uzyc szarego mydla do mycia.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 8:51 pm   

Witaj :D polecam <vloeistof>'' Lotio alba FNA '' to jest plyn do smarowania miejsc pokrytych pecherzykami , lub masc cynkowa <zinkzalf> oba preparaty przyspieszaja przysychanie pecherzykow i lagodza swiad skory ,do nabycia bez recepty w aptece i w drogerii .

( ͡° ͜ʖ ͡°).

gosik 
Gaduła

Wysłany: Śro Gru 26, 2007 12:55 pm   

bardzo wam dziękuję za rady. jak narazie kupiliśmy maść mentolową ale nie ma potrzeby jej stosować. ma mnóstwo krostek które pokryły już się malutkimi strupkami ale ich nie drapie!! a o maści nie chce słyszeć więc daliśmy spokój. zresztą nawet nie wiem czy to na pewno ospa..... te krostki są małe- choć ich duużo, i nie pokazały się żadne bąble tylko odrazu przeszły w strupki- chyba że wszystko przed nami. to dopiero 3dzień.... pozdrawiam :wink:

a08083 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 1:39 pm   

Witam,moja córka właśnie przechodzi ospę,polecam piankę chłodzącą Poxclin,dostępną bez recepty w aptekach i drogeriach.

Paniamania 
Poczatkujacy
Paniamania

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 4:41 pm   

Moja corka wlasnie niedawno przechodzila ospe. Od razu zaopatrzylam sie w puder mentolowy i pianke Poxclin i ani razu tego nie uzylam. Mala przeszla ospe bardzo lekko, bez goraczki i bez drapania, tez miala duzo strupkow ktorych prawie nie drapala.

mroweczka 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 6:41 pm   

Ja w wieku 24 lat przeszlam ospe, mialam bardzo malo krostek, moze okolo 20.
Uzywalam sudocrem dla dzieci i pomoglo. Moj brat tez niedawno przeszedl ospe i obylo sie bez komplikacji.

Moja 7 letnia siostra przechodzila ospe pomiedzy BN a NR i miala kroste na kroscie, ropniaki...cos okropnego.
A mowia , ze im czlowiek starszy tym gorzej przechodzi i wieksze komplikacje....
You can't see me
You can try all you can
But you'll never defeat me!

martitta50 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Mar 13, 2010 12:52 pm   Ospa

Witam
Nam lekarz kazał myć 8 miesięczną córkę w szarm mydle dwa razy dziennie. Metoda okazała się rewelacyjna, mała sie nie drapała a krostki w kilka dni zniknely. Polecam

asiorek 
Poczatkujacy
asiorek

Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 11:00 am   

Hej! jestem na bierzaco z ta choroba poniewaz moj synek ktory ma 5 lat od niedzieli jest chory na ospe wietrzna. w poniedzialek 12 kwietnia 2010 bylam z nim u lekarza i pani doktor przepisala mi paracetamol na wypadek goraczki i polecila : KidsClin Cool Mousse. To jest nzawa pianki typowo na ospe i ja smaruje cale cialo tam gdzie sa krostki wlasnie ta pianka . dzisiaj jest czwarty dzien ospy i krosty powoli robia sie suche . Wyczytalam ze mozna dziecko wykapac w nadmanganianie potasu. Pozdrawiam wszystkich serdecznie :039:

martitta50 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Kwi 17, 2010 11:31 pm   

Nadmanganian potasu to sól potasowa, a mydło szare to w więkoszości sole potasowe. Tak ja pisałam wcześniej naprawdę kąpiele w takim mydle bardzo szybko i skutecznie działają, no i nie brudzą. Dla dzieci które boją się białych plamek na ciele są ułatwieniem sprawy.

Odpowiedz do tematu